Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szwecja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3687 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3640 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 25 lipiec 2018 - 09:51

Hahahaha. Bartek, ale dobrze jak nigdy czy chu....wo jak nigdy

Pozdrawiam
Daniel

Z postu #93 wynika dosyć jednoznacznie :) http://jerkbait.pl/t...aki-2018/page-5

• malcz lubi to

#282 OFFLINE   shavt

shavt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 818 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Bartek

Napisano 25 lipiec 2018 - 10:53

Dzisiaj wrzucę opis i kilka metrówek :)))
Okonie też były ale o tym w sierpniu :)
  • Piotrek Milupa, Dano. i MarCinFin lubią to

#283 OFFLINE   AdamCh

AdamCh

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 906 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:Adam

Napisano 25 lipiec 2018 - 12:10

shavt, wyczyść skrzynkę, próbuję wysłać Ci wiadomość.

Zazdroszczę połowów, tak trzymaj!

#284 OFFLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Jagodziński

Napisano 14 sierpień 2018 - 08:23

Jakieś wieści ze szkierów? W niedzielę jadę :) 

#285 OFFLINE   xenon

xenon

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 112 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 sierpień 2018 - 09:05

Z tego co widać na prognozach pogody upały nie ustępują. Woda pewnie na maxa gorąca. Dobre brania pewnie świt i wieczór. Ale to tylko moje gdybanie. Wobler129 my jedziemy na szkiery Blekinge 15 września dawaj relacje na bieżąco jak będziesz na miejscu .Ze swojej strony życzę połamania i nowej życiówki ;)

Użytkownik xenon edytował ten post 14 sierpień 2018 - 09:06

• Piotrek Milupa lubi to

#286 OFFLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 14 sierpień 2018 - 09:12

Ja upałów nie zaobserwowałem, moja pogoda pokazuje 15-20stopni więc jak najbardziej dobra pogoda :)  Ok będę dawał znać, ale tym razem jadę z rodziną i nie będę non stop na wodzie :) 

#287 OFFLINE   AdamCh

AdamCh

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 906 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:Adam

Napisano 14 sierpień 2018 - 09:22

Hej! My właśnie wróciliśmy ze Szwecji. Byliśmy koło Bolmen około tygodnia. Jeden dzień pływaliśmy po Bolmen.

Łowiło nas trzech, złowiliśmy ponad czterysta ryb. Większość to okonie, potem sandacze i na końcu szczupaki.

Największa ryba to szczupak 91cm., sandacze max 60cm (większość 35-40cm), okoń max 40cm (większość 20-25cm)

Pogoda jak to w Szwecji zmienna. Od upałów z flautą, po upały z urwaniem głowy, były też dni chłodne, a w nocy nawet 12 stopni.

Jak co roku nie był to wyjazd z wielkim ciśnieniem na ryby. Wypoczynek i ryby więc nie było mowy o startowaniu o czwartej nad ranem.

Pierwsza tura przeważnie od 8mej do 15tej. spłynięcie na odpoczynek i obiad i druga tura max do22iej.

O dziwi nie zauważyliśmy wielkiej różnicy w godzinach brać. Co najdziwniejsze wieczorem sandacze gdzieś znikały i nie mogliśmy ich namierzyć.

Ryby ściągaliśmy z dna na 6-9m jak i z 3m gdzie głębokość oscylowała nawet w granicy 25m.

Mimo średnich wyników wyjazd uważam za udany. W przyszłym roku marzy mi się Bolmen ale tam to już trzeba z pogodą trafić. Bardzo spodobało mi się to jezioro...

• Rebel64 lubi to

#288 OFFLINE   xenon

xenon

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 112 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 sierpień 2018 - 09:41

Byłem nad Bolmen raz w życiu.Fale jak na bałtyku albo gorzej. Walka o przetrwanie czy uda się wrócić do brzegu. Trafić z pogodą nad Bolmen to totolotek.
  • AdamCh lubi to

#289 OFFLINE   slawek_2348

slawek_2348

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1705 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir

Napisano 14 sierpień 2018 - 10:00

Bolmen to jest loteria, byłem ok. 15 razy (lata 2003-2015, większość wiosną, kilka razy latem i raz jesienią). 

Można np.:

- przez 5 dni prawie nic nie złowić, a szóstego dnia 17 sandaczy w ciągu pół godziny (we dwóch),

- przez 4 dni nie móc wypłynąć bo wieje i fala jak na morzu,

- złowić z jednego ustawienia 3 zębate metrówki,

- złowić w 4 rzutach 3 sandacze 75+,

- złowić zębatego 120, i sandacza 86;

Ostatnio  nie byłem, może znudziła nam się miejscówka, a może stwierdziliśmy zauważalny spadek ilości i jakości łowionych ryb? Raczej to drugie, choć jezioro jest ogromne i niełatwo je przełowić, a my eksplorowaliśmy ledwo północny fragmencik

• malcz i AdamCh lubią to

#290 OFFLINE   CORNEL

CORNEL

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 224 postów

Napisano 14 sierpień 2018 - 11:21

Ja już spakowany. W piątek płyniemy, nowe jezioro, 6 chłopa, 3 łódki. :D :D :D :D :D

• AdamCh lubi to

#291 OFFLINE   Haauki

Haauki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 140 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz/Koronowo/Gdańsk
  • Imię:Piotr

Napisano 20 sierpień 2018 - 10:48

Panowie, jadę za kilka do Laponii i są tam jeziora, w których występuje palia... Cieżko znaleźć informacje, ale jakie przynęty spinningowe bedą najlepszym wyborem i gdzie jej szukać o tej porze?

#292 OFFLINE   radanet

radanet

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 215 postów

Napisano 20 sierpień 2018 - 14:16

My lowilismy palie na jigi a kolega lowil na muche. Jeziorko w lesie wokol bagno. Generalnie mocno polochliwa ryba i trudna do złowirenia. Cieniutka zyleczka i brak czegokolwiek do łaczenia żylki z przynetą....

#293 OFFLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 20 sierpień 2018 - 21:07

Dziś poplynalem kajakiem na 1h łowienia, największy 89cm, Zuzia miała 80tke ale nie mieliśmy podbieraka I przy 3ciej próbie podebrania szczupak się odpial. Moja Pani też coś zlowila spod domku :) bardzo fajna pogoda ale na dużą Łódź, wieczorem wiatr 11-12m/s, ryba była aktywna.

<...>

Użytkownik Jano edytował ten post 20 sierpień 2018 - 21:47

• MarCinFin lubi to

#294 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 21 sierpień 2018 - 13:59

Panowie, jadę za kilka do Laponii i są tam jeziora, w których występuje palia... Cieżko znaleźć informacje, ale jakie przynęty spinningowe bedą najlepszym wyborem i gdzie jej szukać o tej porze?

Trafiam te ryby raz na ruski rok, ale wiem, że tam, gdzie ciemno i głęboko. Im cieplejsza woda, tym głębiej. Pod tym względem jest znacznie bardziej wredna od oringa, który jeszcze pow. 11 st. C hula sobie po płyciznach, albo w przypowierzchniowej warstwie plosa. Lokalesi łowią np. na pilkerki i głęboki trolling.

#295 OFFLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 27 sierpień 2018 - 09:47

Wróciłem, najwiekszy szczupak 89cm,  jedna kłoda ponad metr odprowadzila mi jerki pod same nogi. Ryby aktywne tylko od 5 do 8 i pozniej pod wieczór. Pogoda kiepska na ryby, ale jechałem z rodziną więc super. Cały czas słońce. W nocy 15-22stopnie! Łowiłem tylko koło domku, złowiliśmy dużo szczupaków, jednego ranka w 3h sam miałem około 30szt. szczupaków. Wyjazd bardzo udany.

• analityk i este lubią to

#296 ONLINE   Jano

Jano

mode raptor

• Moderatorzy
  • 3209 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 27 sierpień 2018 - 09:50

Wróciłem, najwiekszy szczupak 89cm,  jedna kłoda ponad metr odprowadzila mi jerki pod same nogi. Ryby aktywne tylko od 5 do 8 i pozniej pod wieczór. Pogoda kiepska na ryby, ale jechałem z rodziną więc super. Cały czas słońce. W nocy 15-22stopnie! Łowiłem tylko koło domku, złowiliśmy dużo szczupaków, jednego ranka w 3h sam miałem około 30szt. szczupaków. Wyjazd bardzo udany.

przypomnij w jakiej okolicy byliście? :)

#297 OFFLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 27 sierpień 2018 - 10:13

przypomnij w jakiej okolicy byliście? :)

Wyspa Sturko :) Zapomniałem dodać, że samego łowienia było mało, w zeszłym roku łowiliśmy kilkakrotnie więcej :) Często kierowałem tylko łodzią a moje kobietki łowiły. Każda poprawiła życiówkę, córka Zuzia sama złowiła 75cm, a z moją pomocą 77cm :)

Najlepiej brały na jerki, najwięcej połowiliśmy na Bustery 10 - 12 i 15cm. 12cm pływające były rewelacyjne :)

16eecb35684be016med.jpg

Użytkownik wobler129 edytował ten post 27 sierpień 2018 - 10:16

#298 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15673 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 27 sierpień 2018 - 11:04

Szkiery.

Ciekawe ile jest prawdy w tym że generalnie rzecz biorąc szkiery przynoszą mniej ryb 100 cm+ od szwedzkich jezior, rzek czy tez zaporówek nie mówiąc już o rybach 110 czy 120+.

Może by tak nowy wątek na ten temat założyć?

Moim zdaniem może tak być chociażby przez zakaz trollingu na szkierach a co za tym idzie brak skutecznego sposobu na największe ryby które żerują na śledziu w toni.

• wobler129, croock i szczupak1 lubią to

#299 OFFLINE   xenon

xenon

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 112 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 27 sierpień 2018 - 11:08

Dzięki Wobler129 za info.I to mi się właśnie podoba jedziesz z rodziną i każdy łowi RYBY.I te ryby tam faktycznie są. Eeech kiedy tak będzie u nas :(
  • wobler129, croock i Piotrek Milupa lubią to

#300 OFFLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 27 sierpień 2018 - 11:15

Jeszcze dodam ciekawostkę, że w dzień gdy nie żerowały to trącały przynęty zamkniętym pyskiem robiąc wiry. Było czuć tylko takie delikatne puknięcie i zostawał wir na wodzie. Ale tak jak piszesz :)  Ryby było widać, byłem zdziwiony pod względem ilości, ostatni raz połowiłem tak w tych okolicach jakieś 4-5 lat temu.

• Piotrek Milupa lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych