Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szwecja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3687 odpowiedzi w tym temacie

#3661 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 26 październik 2024 - 13:17

Jakby tak każda ekipa zaczęła pisać, jak faktycznie połowiła, to niektórzy by się mocno zdziwili.

Sam nigdy nie połowiłem w Szwecji jakoś wybitnie (5 wyjazdów) a przy każdym powrocie na promie jest przynajmniej kilka ekip, które dostały w ryja tak, jakby wracały z tygodniowej Turawy. Wyniki typu 10 szczupaków na 5 typów w 6 dni nie są wcale tak rzadkie.

Właśnie jestem w Szwecji. Tak prawdę mówiąc większe ryby łowię w Polsce. Dla mnie wyjazd na północ to wczasy od obowiązków. Odpoczywam, łowię, poznaję nowe miejsca, a czasami leżę wentylem do góry. Mogę i nic nie muszę. A ryby raz są, a raz ich nie ma 😀.

Załączone pliki

Użytkownik Mysha edytował ten post 26 październik 2024 - 13:19

#3662 OFFLINE   Ro72

Ro72

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaCentrum
  • Imię:Robert

Napisano 26 październik 2024 - 19:43

Właśnie dzisiaj wróciłem z Mjorn. Było nieźle, choć po czerwcowym wypadzie gdzie było naprawdę dobrze miałem większe oczekiwania. Wypad za sandaczem. We dwóch na łódce przez tydzień mieliśmy 5 ryb w przedziale 74-78, 7 w granicach 62-66 cm kilkanaście 50 parę i  drugie tyle samo drobnego. Szczupak 99,82,77 ,75 i parę mniejszych. Kilkanaście okoni nie większych niż 30 cm jako przyłowy   Dwa dni były bardzo dobre i wtedy to złowiliśmy wszystkie 70. Dwa dni strasznie wiało ale byliśmy  na wodzie, ładne zapisy ale ryby nie aktywne, brania bardzo słabe. Łowiliśmy z ręki w godzinach od ok. 7.00 do 18.30. W nocy nie próbowaliśmy. Łowiliśmy na rozległych blatach 7/9 metrów przy brzegu graniczących ze spadami nawet do 30 metrów . Na blatach po środku jeziora nie było ryb, Ryby brały na przynęty 6/9 cm. i na takiej stynce żerowały bo wzięliśmy ryby na kolację.  Na promie byliśmy z ekipą która była na rzece Glomma i oni połowili bardzo grubo szczupaków .

#3663 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1135 postów

Napisano 01 listopad 2024 - 17:01

Panowie na Szkiery Św.An.  20maj czy 20 czerwiec, mam dwa terminy w które mogę jechać, który byście wybrali? Dzięki 

#3664 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10194 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 01 listopad 2024 - 17:15

Lepiej nie trafić na tarło śledzia w szkierze. Maj pod tym względem bezpieczniejszy

• Biesan i Krzysiu lubią to

#3665 OFFLINE   croock

croock

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 637 postów
  • LokalizacjaWroclaw

Napisano 01 listopad 2024 - 22:37

Na Św. Annie są jeszcze szczupaki? Są jakieś dobre odsłuchy z tych miejscówek? Miałem okazję kiedyś nieźle połowić w tym archipelagu (m.in. na Kallso).

W ostatnich latach jakby mniej bo słychać o wyprawach w te rejony, a to co do mnie docierało, nie napawało optymizmem (znajoma ekipa w znajomych miejscach zaliczyła 2 lata temu bardzo slaby tydzień).

#3666 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 809 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Zbyszek

Napisano 01 listopad 2024 - 23:29

Na Św. Annie są jeszcze szczupaki? Są jakieś dobre odsłuchy z tych miejscówek? Miałem okazję kiedyś nieźle połowić w tym archipelagu (m.in. na Kallso).

W ostatnich latach jakby mniej bo słychać o wyprawach w te rejony, a to co do mnie docierało, nie napawało optymizmem (znajoma ekipa w znajomych miejscach zaliczyła 2 lata temu bardzo slaby tydzień).

na Szkierach generalnie sa Foki

możesz posłuchac w nocy jak śpiewaja zamiast łapac Pajki bo te Pajki to foki już zjadły :)

a wszystko na rzecz ekologicznej odbudowyc fauny wybrzeży Szwecji

• kopszmercen lubi to

#3667 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1135 postów

Napisano 02 listopad 2024 - 06:12

Dzięki za informacje, to wstępne przymiarki,na spokojnie poszukam coś innego.

#3668 OFFLINE   tomaszGD

tomaszGD

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Kot

Napisano 02 listopad 2024 - 09:24

Lepiej jechać na jezioro lub rzekę powyżej Sztokholmu. Kolega był w ubiegłym roku na SW. Annie po wyjeździe sprzedał ze złości wędki. Wcześniej był tam w 2010 roku i ładnie połowił. 11 lat później woda pusta...
  • Biesan lubi to

#3669 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomek

Napisano 02 listopad 2024 - 11:22

Ja byłem tam bodajże w 2014 i fajnie połowiliśmy, szczupaków opór, powyżej metra nie za wiele, ale takie 80-90+ dużo. Później już tam nie jeździłem.

#3670 OFFLINE   croock

croock

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 637 postów
  • LokalizacjaWroclaw

Napisano 02 listopad 2024 - 11:28

Jeśli chodzi o same szkiery, to jeszcze dość fajnie połowiliśmy w okolicach Karlskrony jesienią 2020. Chociaż i stamtąd odsłuchy w ostatnich latach były już raczej coraz gorsze. Jest na forum kilku kolegów, którzy chyba wciąż tam jeżdżą regularnie. Może rzucą więcej światła na sytuację.

#3671 OFFLINE   Pablito86

Pablito86

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 47 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 listopad 2024 - 13:07

Ja byłem 2 lata temu i inna ekipa jeździ od 12 lat co wrzesień. Spadek wyników jest jak opisywany wyżej 2014rok do absolutnej bryndzy od 2-3lat (kilkanaście małych ryb na wyjazd na ekipę)

#3672 OFFLINE   tomaszGD

tomaszGD

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Kot

Napisano 02 listopad 2024 - 15:27

Dziwi mnie jedno że biuro podróży wedkarskiej (nie bede pisał jakie, bo z jednego i drugiego jestem ogolnie zadowolony) ma nadal takie miejsca w ofercie lub nawet poleca te miejsca. Bo takim wyjeździe tracą klientów na zawsze, osobiście znam 2 takie grupy. Obie przejechały się na szkierach.
  • Rebel64 i kopszmercen lubią to

#3673 OFFLINE   Mariusz1000

Mariusz1000

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • Lokalizacjanad wodą
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:G

Napisano 02 listopad 2024 - 16:14

Dziwi mnie jedno że biuro podróży wedkarskiej (nie bede pisał jakie, bo z jednego i drugiego jestem ogolnie zadowolony) ma nadal takie miejsca w ofercie lub nawet poleca te miejsca. Bo takim wyjeździe tracą klientów na zawsze, osobiście znam 2 takie grupy. Obie przejechały się na szkierach.

Ustanawiają w ofertach limity ryb do zabrania w celach konsumpcyjnych i być może myśłą, że te limity są przestrzegane przez ich klientów.

#3674 OFFLINE   POLONIAb

POLONIAb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 372 postów
  • Lokalizacjabyd
  • Imię:A
  • Nazwisko:S

Napisano 02 listopad 2024 - 18:06

Czyli że w Szwecji też już koniec łowienia? Czytam wpisy i rzadko kiedy optymistyczne. Chyba że wszyscy tacy skryci i tajemniczy :-]

#3675 OFFLINE   Kokot

Kokot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 371 postów

Napisano 02 listopad 2024 - 18:33

Nikt Ci nie poda teraz namiarów na fajne łowiska. A takich jest jeszcze mnóstwo. Z życia wzięte. Ekipa która w zeszłym roku nam towarzyszyła, wyglądali na całkiem ok, w tym roku znów się wybrali, tylko prywatnie, nie przez biuro. Trafiliśmy na nich a oni z livea beretowali wszystko co popadnie. Nawet szczupaki 90+. Także nie licz że ktoś Ci teraz poleci fajne łowisko.

#3676 OFFLINE   POLONIAb

POLONIAb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 372 postów
  • Lokalizacjabyd
  • Imię:A
  • Nazwisko:S

Napisano 02 listopad 2024 - 19:34

Na to nie liczyłem. Niestety.

Chodziło tylko o to czy relacje i wyniki wypraw są obiektywne. Żeby nie napisać wprost prawdziwe. Sam na promie byłem świadkiem jak ktoś odradzał ekipie konkretne lowisko twierdząc że tam już nic nie ma. A łowiliśmy w tym samym terminie i było super. U nas i u nich.
Forum koleżeńskie ale mety trzeba chronić.

#3677 OFFLINE   haukii

haukii

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów
  • LokalizacjaGarwolin
  • Imię:K
  • Nazwisko:.

Napisano 13 listopad 2024 - 19:47

Metrowe szczupaki są w każdym jeziorze w Szwecji kwestia tylko ilości

#3678 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy wędkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów
  • LokalizacjaBaza wędkarska w Laponii
  • Imię:Daniel

Napisano 13 listopad 2024 - 22:06

Metrowe szczupaki są w każdym jeziorze w Szwecji kwestia tylko ilości

Trochę jak w Polsce... Też są, ale ile? 

• Gadget lubi to

#3679 OFFLINE   haukii

haukii

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów
  • LokalizacjaGarwolin
  • Imię:K
  • Nazwisko:.

Napisano 13 listopad 2024 - 23:38

W Polsce miałbym jednak wątpliwości czy są

#3680 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 687 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 14 listopad 2024 - 00:59

W Polsce miałbym jednak wątpliwości czy są

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Na moich wodach są piękne ryby. Na niektórych jeziorach mazurskich łowiłem takie ryby, o których w Szwecji mogłem posłuchać w starych opowieściach. Moja życiowa ryby to nie jest mega kosmos całe 124,3cm ale w Szwecji do tego wymiaru nigdy się nie zbliżyłem. W 2013 roku, z tego roku mam życiówkę, w Polsce złowiłem 16 ryb 100+. W podobnym czasowo okresie poświęconym na ryby w Szwecji złowiłem jedną 100+. Do kolekcji swoich ryb nie wliczam komercji i Drużna. Jedno tylko jest prawdą, w Szwecji jest więcej wody, więcej ryb i niestety więcej mięsiarzy, nie tylko z Polski. Warto tam jeździć dla natury, odpoczynku i trochę dla rybek. Ze swojego doświadczenia Polecam wybrać jedno łowisko, nieoblegane i jemu poświęcać czas, to daje niezłe efekty.
  • Mysha i rower26 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych