Trudno powiedzieć,nie miałem w rękach.
#161 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2013 - 18:46
#162 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2013 - 18:54
Ale MB784 MHX Salmo Jacka S raczej nie pociągnie?
#163 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2013 - 18:58
Xzoga 5kg obsłuży moim zdaniem do 50g maks komfortu czyli 35g +guma 4",ale fajnie współpracuje już od7g na haku6/0 +guma 10cm.
Jeśli chcesz łowić dużymi gumami 12-17cm na łbach 20-35g to taka 7 nie będzie przesadą (kopyto 6 waży 30g).Ma ma moc odpowiednią do energicznego oderwania od dna takiego zestawu i do zacięcia ryby. 6kg nie znam więc nie piszę ,ale może być ciut mało i nie chodzi mi o wagę zestawu na agrafce tylko opór dużej gumy.
W stajni phenixa są świetne blanki pod takie łowienie np.UMBX c/w 42g ,jak i z M1 25lb.
dzieki wielkie!!!
#164 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2013 - 19:27
A Batson IMB785 ??? Jak pamiętam jeszcze do niedawna była to chyba jedna z popularniejszych propozycji na jerkówkę z rynku pracownianego...
Obecnie gdybym miał sobie robić super-jerkówkę (i nie tylko) to szedłbym w stronę Taka-G 66 7kg. Byłaby druga w kolekcji (bo pierwsza jest dla odmiany pod korbę i też działa przyjemnie) Aczkolwiek ciekaw jestem opinii o Taka-G 60 6kg.
Z drugiej jednak strony rozsądek podpowiada, że typowo na jerkówkę można śmiało coś "budżetowego" zapodać i jak najbardziej będzie git
#165 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2013 - 19:35
pepe_79, zerkam też w stronę Xzogi. Uparłem się, że znajdę jerkówkę idealną: do łowienia sliderami 10 i 12, która rzuci komfortowo salmo jackiem s , no i nie będzie gubiła ryb średniej wielkości. Batson IMB785 lub Batson MB785 też jest brany pod uwagę. Xzoga jednak kusi ;-)
#166 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2013 - 19:38
Dąbek 111 mógłbyś dokładniej opisać Lamiglasa o którym piszesz ?
#167 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2013 - 21:00
Nie łowiłem tym kijem ale trzymałem w łapie i ino powyginałem(zdaje się ,że tego na IC78MH , ugięcie najbardziej porządane ,progresywne, pelna amortyzacja.Podpytaj w Artrod ,oni sporo jerkówek na nich zrobili.Jak kiedyś dzwoniłem do nich to polecali zdecydowanie.
Ten IC78MH sprawiał wrażenie ,że slidera12F pociągnie.
#168 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2013 - 23:53
Panowie z Art Rod mówią ze najlepszym blankiem jaki istnieje pod takie parametry jest Talon VI+ 64HM :-)
... i być może mają rację. Miałem jerkówę na tym blanku i znakomicie się spisywała, w zasadzie pewnie byłaby u mnie do dziś gdyby nie możliwość zrobienia blanków custom pod indywidualne zamówienie. Z dostępnej produkcji seryjnej ten blank długo był dla mnie nr 1, oferował taki specyficzny kompromis pomiędzy sztywnością a płynnością ugięcia którego nie spotkałem w innych blankach. Jeżeli go jakoś drastycznie nie przeprojektowano od czasu w którym miałem się przyjemność posługiwać wędką na tym kiju to jest to świetny wybór na jerkówkę.
Pitt też miał (ma?) kij na tym blanku i z tego co kojarzę był zadowolony.
#169 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2013 - 08:20
pepe_79, zerkam też w stronę Xzogi. Uparłem się, że znajdę jerkówkę idealną: do łowienia sliderami 10 i 12, która rzuci komfortowo salmo jackiem s , no i nie będzie gubiła ryb średniej wielkości. Batson IMB785 lub Batson MB785 też jest brany pod uwagę. Xzoga jednak kusi ;-)
To bierz Taka-G do 7 kg i po problemie. Mam taką, miotam Sliderami 7, 10 i 12, Sweeperem 14tka, Jackiem F i S i innymi klockami, po 90 gr włącznie. A można więcej. Do tego kij ogarnia gumy od 7 do 16 cm, wielkie wahadła i jeszcze większe wirówki Ładnie pracuje już pod półmetrowym esoxem, co nie oznacza, że dużo większa ryba sprawi problemy.
#170 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2013 - 10:27
Będę składał kij na Taka 7 kg i ciesze się że czytam takie opinie jak kolegi @Pepe i @Dienekes. Chciałem pogodzić tym blankiem jerkówke i kij na suma pod wobki np. DT , T.M. , Dorado itp. ale widzę że 12-to kilowa pod suma zbiera lepsze opinie. Choc myslę że i 7 kilówka powinna ogarnąć kijankę
#172 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2013 - 10:39
@ Maniek: Na pewno będzie to jakiś kompromis, a skuteczność przy sumowaniu będzie zależeć od warunków połowu. Tu nie ma układu gorszy - lepszy. Różna moc to różne zastosowania. 7mka jest mega mocna, nie ma wątpliwości, ale jak celowe polowania na suma, to raczej z pływadełka. Z brzegu z takim kijem na suma bym się nie nastawiał, tylko szedł właśnie w coś dużo, dużo mocniejszego.
#173 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2013 - 11:47
Z brzegu to chyba trochę za krótko te 2m na suma?? Coś w oklicach 2,7mbedzie ok. Kij oczywiście na łódkę.
#174 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2013 - 12:15
Będę składał kij na Taka 7 kg i ciesze się że czytam takie opinie jak kolegi @Pepe i @Dienekes. Chciałem pogodzić tym blankiem jerkówke i kij na suma pod wobki np. DT , T.M. , Dorado itp. ale widzę że 12-to kilowa pod suma zbiera lepsze opinie. Choc myslę że i 7 kilówka powinna ogarnąć kijankę
No nie wiem, nie wiem... Połączenie jerka na szczupaka i typowo troll'owych wobków na suma to trudne zadanie dla jednego kijka... Jerkówka musi umożliwiać często agresywne szarpanie jerkami, a więc być z definicji dość sztywna (a jeśli nie sztywna to bardzo sprężysta). Natomiast kijek na suma musi mieć duże możliwości amortyzacji (szczególnie jeśli będzie krótki). Ciężko tu też o taki blank, z którego ledwo wymiarowy szczupaczek nie spadnie, a jednocześnie zdoła stawić czoło jakiemuś dużemu sumowi. Liczy się tu bardzo doświadczenie wędkarza (bo sam sprzęt ryb nie łowi). Ja takiego nie mam, więc u mnie na szczupaka jest inny kij i na suma inny.
Jeśli chodzi o wykorzystanie z premedytacją Taka-G 66 7kg na suma to raczej w nazwijmy to komfortowych warunkach, typu wody stojące i pływadło. Trzeba tu wziąć też sporą poprawkę na fakt, że sum to ogromna rozpiętość rozmiaru i wagi, a zatem siły. Nie da się tu powiedzieć, że "a ja celuję tylko w te nieduże sumki do 1,5m" bo można się zdziwić i to mocno. A co jak uderzy misiek ponad 50kg? Kolejna legenda do opowiadania przy ognisku jakiego to olbrzyma miałem na kiju, ale odpłynął zakolczykowany bo sprzęt był nieodpowiedni?
Na trudne wody (rzeki z dość mocnym uciągiem) model 7kg według mnie przy wobkach troll'owych będzie już klękał, nie mówiąc o zapięciu jakiegoś dużego miśka. Tu zdecydowanie - jeśli chodzi o Xzogę - celowałbym w Taka-G 75 12kg.
Generalnie z tego co zauważyłem to c.w. w blankach Xzogi oznacza bardziej optymalną wagę przynęty przy łowieniu vertykalnym, a nie ciężar rzutowy. Z tych, których używam to taki max. ciężar wyrzutu jest mniejszy niż podawane Lure wt.
- Dienekes lubi to
#175 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2013 - 12:25
@ pepe_79: Jeśli chodzi o Xzogi masz bez porównania więcej doświadczenia ode mnie, ale w kontekście 7mki (bo tylko taką mam) wydaje mi się, że cw. jest tu, standardowo, maksymalną, bezpieczną masą wabia. Ba, mam podstawy twierdzić, że jest ona znacznie zaniżona, jednak docelowe (czyt. w pełni komfortowe) łowienie leży gdzieś w połowie deklarowanej masy przez producenta.
#176 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2013 - 12:43
Z tego co pamiętam, to Robert z BRC pisał jakiś czas temu, że blank 7kg był w dwóch wersjach z różnym "Lure wt.". Trudno powiedzieć czy Twoja i moja to identyczne...
Nie mniej jednak odczucie komfortowego zakresu c.w. to rzecz bardziej indywidualna. Jeden lubi rzucać płynnie i blisko górnej granicy, a drugi woli śmigać bardzo dynamicznie lżejszymi wabikami i ich zdania odnośnie realnego c.w. będą różne.
Dobra, bo wątek schodzi z torów...
#177 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2013 - 12:45
Moja to ta do 140 gr. Co do reszty, w pełni się z Tobą zgadzam
#178 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2013 - 21:44
@stopa
jak daleko masz do najblizszej pracowni? pytam powaznie, bo jak na razie, to lizesz cukierki przez szybe ... jaki maja smak? idz i pomacaj
masz zapewne jakies osobiste preferencje, jakies upodobania i wedka, ktora ja bede lubil moze tobie nie odpowiadac, bez roznicy jakie bedzie miala logo i bez rozniczy gdzie bedzie wyprodukowana ... o cenie nie wspomne ... zeby zobrazowac co mysle, jeden lubi wedki fast, inny ex-fast a jeszcze inny regular i kazda bedzie sie mniej lub bardziej nadawala ... tylko nie kazdy bedzie szczesliwy
- tofik lubi to
#179 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2013 - 09:02
Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu jerkówki, już prawie kupiłem Dragona Ultimę, ale później zadałem sobie pytanie - dlaczego nie ukręcić sobie znowu czegoś samemu? Interesuje mnie blank, który będzie miotał przynętami od około 20 do 90 gram z tym że te 90 gram będzie pewnie delikatnie miotane. Dodatkowo taki który poradzi sobie z przyłowem konkretniejszych kijanek w trolingu, a zarazem będzie lekko przechodził w elegancką paraboliczną akcję, dzięki której nie będą z niego spadały mniejsze ryby.
Długość najlepiej 1,98 maks 213 do delikatnego skrócenia i oczywiście w dwóch kawałkach. Istnieje taki blank, czy to tylko twór mojej wyobraźni?
#180 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2013 - 09:23
Nie wiem dlaczego "oczywiście" ma być w dwóch kawałach , ale jeśli pozbędziesz się tego ograniczenia to proponuję blank Xzoga Taka G 66 do 7 kg. Pasuje do deklarowanego cw (sam rzucam takimi wabiami), a mocy ma pod dostatkiem. Gnie się przy tym pięknie. To jerkówka. Jak sprawdza się w trollu, trudno powiedzieć - wlokłem wabia za łodzią, ale nic w ten sposób z wody nie wywlokłem
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank, szczupak
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Szukam długiego blanku pod letnie pstrągi na jigiNapisany przez kmiasko , 01 gru 2024 pstrąg, hot shot, jig, blank |
|
|
||
|
Wędkarz nad wodą →
Wieści znad wody →
Szwecja vs Rugia vs ResztaNapisany przez janekmarczyk , 27 mar 2023 szwecja, szkiery, rugia, spinning i 1 więcej |
|
|
|
Wędkarz nad wodą →
Wieści znad wody →
Szczupaki 2023Napisany przez AdamCh , 09 sty 2023 szczupak |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych