Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łodzie aluminiowe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1310 odpowiedzi w tym temacie

#1301 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 14 wrzesień 2024 - 08:49

Jak już chcesz mieć tych parę kilo więcej w dnie to lepiej zrobić takie "balastowanie". a9af999fa51827d8adfa272dcc77a738.jpg

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka
  • Dano. lubi to

#1302 OFFLINE   mickeN

mickeN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 12 listopad 2024 - 18:18

Są tutaj użytkownicy łodzi Amon Boats lub King Boats ?
Szczególnie podobają mi się ze względu na szerokość 2m+ , spawy wyglądają solidnie, wykończenie łodzi też. O Amon są 2 filmy na YT, model 470 ładny vmax na dość małym silniku, wygląda obiecująco.
Szukam czegoś w okolicach 4,7m x 2m i w obu firmach są takie modele. Ktoś więćej wypowie sięna temat tych łodzi ? Jakieś plusy, minusy, cokolwiek ?

#1303 OFFLINE   Marcin1991

Marcin1991

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 944 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:.

Napisano 12 listopad 2024 - 19:13

Warto wybrać się do producenta i umówić się na testy łodzi na wodzie. Przepłyniesz się wyciągniesz wnioski. Bo to ogólnie patrząc dwie inne budowy Łodzi. W Kingu warto przyjedziecie się jakowi spawów. Nie wiem jak teraz ale 3 lata temu na targach wyglądały mega średnio.

#1304 OFFLINE   mickeN

mickeN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano wczoraj, 10:37

Wiadomo, przed zakupem na pewno to zrobię :P ale warto też usłyszęć jeśli już są, to użytkowników tych łodzi

#1305 ONLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano wczoraj, 11:21

Ten Amon to wyprodukował do tej pory 3 łodzie na krzyż to o użytkowników może być ciężko. Moim zdaniem będzie to znacznie lepsze niż king. O kingu sa jakieś opinie w necie że niezbyt dopracowane i spawy wszędzie gdzie się da oklejone. Inna sprawa że Amon będzie znacznie droższy. Amon to jednoosobowa firma, ale nie jest to minus. Na początku łodzie będą na pewno wymuskane. Jeśli zdobędzie jakiś udział w rynku trudno będzie utrzymać jakość. Ja bym brał zdecydowanie Amona jak jest kasa. Oby się nie zwinął tak jak np Salmon. 

Użytkownik rower26 edytował ten post wczoraj, 11:23

#1306 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2558 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo

Napisano wczoraj, 12:20

Ten Amon to wyprodukował do tej pory 3 łodzie na krzyż to o użytkowników może być ciężko. Moim zdaniem będzie to znacznie lepsze niż king. O kingu sa jakieś opinie w necie że niezbyt dopracowane i spawy wszędzie gdzie się da oklejone. Inna sprawa że Amon będzie znacznie droższy. Amon to jednoosobowa firma, ale nie jest to minus. Na początku łodzie będą na pewno wymuskane. Jeśli zdobędzie jakiś udział w rynku trudno będzie utrzymać jakość. Ja bym brał zdecydowanie Amona jak jest kasa. Oby się nie zwinął tak jak np Salmon. 

Salmon się zwinął?! Chciałem zamawiać w przyszłym roku...

#1307 ONLINE   Tommek

Tommek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1184 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano wczoraj, 12:30

Salmon się zwinął?! Chciałem zamawiać w przyszłym roku...

Tak zwinął się, w zasadzie już od połowy roku nie można było zamawiać nowych łodzi.

#1308 ONLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów

Napisano wczoraj, 13:01

Tak zwinął się, w zasadzie już od połowy roku nie można było zamawiać nowych łodzi.

Konstrukcje, z tego co wiem, były oparte w większości przypadków o pierwsze skylle. Nie było to najwyszych lotów ale łodzie dość lekkie, dobrze pływały na niedużych motorach. Szkoda że się zawinął. 

#1309 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano wczoraj, 13:27

ta lekkość ma duże znaczenie przy łodziach alu, i niestety większość rodzimych producentów używa blachy 3 i 4mm co powoduje drastyczny wzrost masy, potem problem bo trzeba kupować mocne silniki aby to wprowadzić w ślizg i tym samym podnosimy i masę zestawu, koszt zakupu i koszt użytkowania bo spalanie zależny niestety w dużej mierze od pojemności silnika i masy którą ten silnik musi pchać. Potem sie okazuje że jedna łódź na silniku 50hp płynie 50km/h a druga na 90hp wyciąga ledwo 55km/h przy porównywalnej długości i szerokości.

• Rebel64 lubi to

#1310 OFFLINE   Lucas

Lucas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1015 postów
  • LokalizacjaDolina Środkowej Wisły
  • Nazwisko:Lucas

Napisano wczoraj, 21:51

Salmon chyba jeszcze coś tam klepie. Bynajmniej sumówka w ostatnich 2 miesiącach wyjechała ze stoczni.

#1311 OFFLINE   szpila

szpila

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 82 postów
  • LokalizacjaPolkowice
  • Imię:Wojtek

Napisano dziś, 01:35

Trzeba iść na kompromis z łódka ja mam Tajkę i nie narzekam może to nie to samo co jakaś firmowa, ale na 9.9 (odblokowana 13) idzie 30 km\h. Lekki zestaw daje radę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych