Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Silniki Storm

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2113 odpowiedzi w tym temacie

#1161 OFFLINE   GrzesM

GrzesM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 408 postów
  • LokalizacjaKatowice
  • Imię:Grzegorz

Napisano 07 styczeń 2021 - 20:34

Witam czytam i myślę że silnik każdy kupuje pod kontem tego ile czasu będzie pływał w sezonie (80 godzin przez 3 lata) ,ja robię jakieś 120 moto-godzin w sezonie jest to przeważnie zmiana miejscówek w pogoni za okoniem  i dla tego stawiam na silniki markowe.

Tak w kwestii formalnej 1 motogodzina nie jest równa 1 godzinie pracy silnika.

#1162 ONLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 07 styczeń 2021 - 20:42

Z tego co zrozumiałem ze szkolnego ruskiego to właściciel termostat wywalił .
  • Tresor lubi to

#1163 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15680 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 styczeń 2021 - 21:52

Andrzeju ( @Godski ) jest jedna rzecz która mnie mocno dręczy . Od samego pojawienia się tej marki na rynku jest ona bardzo mocno atakowana ze chińskie i że jak chińskie to be. Nie ma żadnych ataków na inne marki . A pozostałe marki podobnie się psują o czym są wpisy na tym forum .

Miałem już nie pisać na ten temat ale wybacz, jeśli twierdzisz że Yamaha , Tohatsu, Suzuki czy też Mercury podobnie się psują i mają równie dużo niedoróbek to bankowo jesteś w błędzie. Niedługo ktoś rzuci teorię że nawet mniej i są prostu lepsze :rolleyes:

Użytkownik godski edytował ten post 07 styczeń 2021 - 21:56

• Radbraw lubi to

#1164 ONLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1177 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 07 styczeń 2021 - 22:09

Miałem już nie pisać na ten temat ale wybacz, jeśli twierdzisz że Yamaha , Tohatsu, Suzuki czy też Mercury podobnie się psują i mają równie dużo niedoróbek to bankowo jesteś w błędzie. Niedługo ktoś rzuci teorię że nawet mniej i są prostu lepsze :rolleyes:

Są tak dobre ,że nawet po dwie sztuki ludzie montują  default_hahaha.gifdefault_hahaha.gifdefault_hahaha.gif

Mocy nigdy dość. :) 085d5a9868ad310b3ad6a26863eebd2b.jpg2e7bf99ce7618e6c39dd628b0a210749.jpg

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• godski, sero1975 i Tresor lubią to

#1165 OFFLINE   woochu

woochu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaInowrocław
  • Imię:Wojtek

Napisano 08 styczeń 2021 - 08:51

Są tak dobre ,że nawet po dwie sztuki ludzie montują default_hahaha.gifdefault_hahaha.gifdefault_hahaha.gif

Nie nie to nie tak😁😁 , zapewne tak jak ktoś wcześniej napisał w wątku, jeden do użytku drugi na części 😬

#1166 OFFLINE   perch22

perch22

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaMazury
  • Imię:Jan

Napisano 08 styczeń 2021 - 12:05

Tak w kwestii formalnej 1 motogodzina nie jest równa 1 godzinie pracy silnika.

Witam ,nie napisałem że 1MTg=1godz.pracy ,tylko ile ja robię motogodzin ,a przeliczyć godziny na mtg to chyba każdy potrafi.

#1167 OFFLINE   GrzesM

GrzesM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 408 postów
  • LokalizacjaKatowice

Napisano 08 styczeń 2021 - 13:13

No chyba nie każdy. Ale gratuluję umysłu jeżeli jesteś w stanie zapamiętać ile czasu i na jakich obrotach pracował silnik, a potem przeliczyć to na motogodziny 👌

Użytkownik GrzesM edytował ten post 08 styczeń 2021 - 13:18

#1168 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1429 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk
  • Imię:Łukasz

Napisano 08 styczeń 2021 - 13:23

To teraz pytanie licznik motogodzin w moim silniku stoi na 46mth, jest to zwykły licznik z obrotomierzem za grosze. Więc pewnie zlicza tylko czas pracy nie obroty. 

Jakie są obroty znamionowe dla Storma 15? Po za docieraniem i grzaniem silnika (czyli ok 80-90% czasu) silnik z tych 46 przepracował w zakresie 4300-5000 obrotów.

Na silniku płynę na miejscówkę (2-18km) a później na wiosłach spływam z nurtem. Czasem nie odpalam przez 3-4h łowienia, zero trolingu itp. 

#1169 OFFLINE   GrzesM

GrzesM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 408 postów
  • LokalizacjaKatowice

Napisano 08 styczeń 2021 - 13:25

Twój licznik jest licznikiem który zlicza tylko czas pracy silnika i to co pokazuje to nie motogodzina (mtg) tylko godzina (h) Obroty znamionowe są to obroty przy których silnik osiąga moc maksymalną. Musisz zajrzeć do danych technicznych.

Użytkownik GrzesM edytował ten post 08 styczeń 2021 - 13:59

#1170 OFFLINE   Czechofil

Czechofil

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 610 postów
  • LokalizacjaUrsynów
  • Imię:Leszek

Napisano 08 styczeń 2021 - 13:45

Cześć Andrzeju,

Czytam ten wątek i powoli odechciewa mi się tutaj zaglądać. Jestem użytkownikiem STORMA 13,5 już 2 sezon i STORMA 3,5 jeden sezon i widzę, że najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy nigdy w rzeczywistości się nimi nie zetknęli.

Jeśli się mylę to napisz proszę czy kiedykolwiek widziałeś STORMA na żywo i/lub nim pływałeś?

#1171 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15680 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 styczeń 2021 - 14:01

Cześć Andrzeju,

Czytam ten wątek i powoli odechciewa mi się tutaj zaglądać. Jestem użytkownikiem STORMA 13,5 już 2 sezon i STORMA 3,5 jeden sezon i widzę, że najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy nigdy w rzeczywistości się nimi nie zetknęli.

Jeśli się mylę to napisz proszę czy kiedykolwiek widziałeś STORMA na żywo i/lub nim pływałeś?

Cześć,

Co to ma za znaczenie czy widziałem czy nie? To nie konkurs piękności.

Pływałem na dwusuwach i nie sądzę żeby mocno odbiegał w tym elemencie od innych.

Podsumowałem po prostu wątek opierając się na wpisach innych użytkowników.

Gdzieś napisałem nieprawdę ?

Użytkownik godski edytował ten post 08 styczeń 2021 - 14:08

#1172 OFFLINE   Czechofil

Czechofil

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 610 postów
  • LokalizacjaUrsynów
  • Imię:Leszek

Napisano 08 styczeń 2021 - 14:37

Cześć,

Co to ma za znaczenie czy widziałem czy nie? To nie konkurs piękności.

Pływałem na dwusuwach i nie sądzę żeby mocno odbiegał w tym elemencie od innych.

Podsumowałem po prostu wątek opierając się na wpisach innych użytkowników.

Gdzieś napisałem nieprawdę ?

Porównywanie 2-suwego STORMA do nowego Tohatsu na wtrysku ma tyle sensu co nowego Golfa do Ferrari. Oczywiście, że Ferarii jest lepsze ale czy to znaczy, że ludzie którzy kupili Golfa nie mogą być zadowoleni?

Jeśli pływałeś na 2-suwach to powinieneś porównywać STORMA do minimum 15 letniej 2-suwowej Yamahy lub 15 letniego 2-suwowego Tohatsu.

Dlaczego 15 letniego? Z 2 powodów: Po pierwsze - 15 lat temu w 2005 roku na mocy przepisów o emisji spalin zakazano sprzedaży gaźnikowych 2-suwów w Uni Europejskiej i na rynku wtórnym takie silniki przeważają, Po drugie 15 letnie markowe 2-suwy mają zbliżoną cenę zakupu do nowego STORMA.

To, że Ciebie stać na nowe Tohatsu na wtrysku, nie oznacza automatycznie, że stać wszystkich na jb.

Cześć osób staje przed dylematem, nowy STORM z letnią gwarancją od sprawdzonego importera czy 15 letni markowy 2-suw, z niewiadomą historią serwisu i dużym prawdopodobieństwem, że kradziony za granicą

Ja zdecydowanie wolę nowe, nie kradzione i z gwarancją i jeśli popracuje tylko 5 lat bez awarii to myślę, że nawet więcej niż 15 letnia używka z OLX

• Piotrek Milupa, sero1975, algeroth82 i 1 inna osoba lubią to

#1173 OFFLINE   perch22

perch22

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaMazury
  • Imię:Jan

Napisano 08 styczeń 2021 - 15:45

No chyba nie każdy. Ale gratuluję umysłu jeżeli jesteś w stanie zapamiętać ile czasu i na jakich obrotach pracował silnik, a potem przeliczyć to na motogodziny

Ja to trochę uogulniam,przemieszczam śię przeważnie z prędkością 30kh ,to jest średnia 4500 tys. obrotów czyli 60 minut pracy silnika to jakieś 40 minut pracy żeczywistej.
Ja nie namawiam nikogo do kupowania markowych silników , każdy kupuje taki na jaki go stać,ale wiem jedno jak się dużo i po większych akwenach pływa to silnik jest bardzo ważny , zostawmy te motogodziny ,80 godzin przez 3sezony ,a tylko 120 godzin w sezonie ,myślę że ma to wpływ na żywotność silnika i w tym wypadku stawiam na markowe silniki.

Pozdrawiam.
.

#1174 OFFLINE   Robert.B

Robert.B

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 188 postów
  • LokalizacjaGórka
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:B

Napisano 08 styczeń 2021 - 15:59

Jak silnik pracuje to lecą motogodziny nie ważne na jakich obrotach, i dodam jeszcze że lepiej dla silnika jak nie pyrka tylko ma swoje obroty.

#1175 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15680 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 styczeń 2021 - 16:02

Porównywanie 2-suwego STORMA do nowego Tohatsu na wtrysku ma tyle sensu co nowego Golfa do Ferrari. Oczywiście, że Ferarii jest lepsze ale czy to znaczy, że ludzie którzy kupili Golfa nie mogą być zadowoleni?

OCZYWIŚCIE, JEST WYBÓR - BYLE BY NIE PORÓWNYWAĆ GOLFA DO FERRARI TYLKO DLATEGO  ŻE JEDNO I DRUGIE JEŹDZI.

Jeśli pływałeś na 2-suwach to powinieneś porównywać STORMA do minimum 15 letniej 2-suwowej Yamahy lub 15 letniego 2-suwowego Tohatsu.

Dlaczego 15 letniego? Z 2 powodów: Po pierwsze - 15 lat temu w 2005 roku na mocy przepisów o emisji spalin zakazano sprzedaży gaźnikowych 2-suwów w Uni Europejskiej i na rynku wtórnym takie silniki przeważają, Po drugie 15 letnie markowe 2-suwy mają zbliżoną cenę zakupu do nowego STORMA.

WIESZ ŻE JAK POGŁÓWKUJESZ TO ŚCIĄGNIESZ TAKI NOWY SILNIK 2T MIMO ZAKAZU. ZRESZTĄ, GDYBY KTOŚ SIĘ PRZYJRZAŁ PRZEPISOM TO TAKI STORM TEŻ JEST WPROWADZONY DO OBROTU NIE CAŁKIEM LEGALNIE, JAKBY TAK BYŁO TO INNI PRODUCENCI 2T TYPU TOHATSU BYLIBY NA RYNKU I BYM TAKIM PŁYWAŁ ZA 6-7 TYS. PLN CO PRZY OBECNEJ CENIE STORMA 2T NA POZIOMIE 4,5 TYS. DAWAŁOBY ALTERNATYWĘ .  

To, że Ciebie stać na nowe Tohatsu na wtrysku, nie oznacza automatycznie, że stać wszystkich na jb.

Cześć osób staje przed dylematem, nowy STORM z letnią gwarancją od sprawdzonego importera czy 15 letni markowy 2-suw, z niewiadomą historią serwisu i dużym prawdopodobieństwem, że kradziony za granicą

GENERALNIE NIE POWINNO SIĘ ZAGLĄDAĆ DO CZYJEJŚ KIESZENI ALE ODPOWIEM.

CO TO MA ZA ZNACZENIE, CIEBIE RÓWNIEŻ A MASZ STORMY. 

JEDEN WYBIERZE GOLFA A DRUGI WEŹMIE AUDI NA RATY Z RÓŻNYCH POWODÓW, WOLNA WOLA.

Ja zdecydowanie wolę nowe, nie kradzione i z gwarancją i jeśli popracuje tylko 5 lat bez awarii to myślę, że nawet więcej niż 15 letnia używka z OLX

KUPIŁEM DWA UŻYWANE SILNIKI, OBA Z PAPIERAMI. ZAWSZE O NIE PYTAM CO WYWOŁUJE CZĘSTO ZDZIWIENIE U SPRZEDAJĄCYCH.

Użytkownik godski edytował ten post 08 styczeń 2021 - 16:04

#1176 OFFLINE   Robert.B

Robert.B

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 188 postów
  • LokalizacjaGórka
  • Nazwisko:B

Napisano 08 styczeń 2021 - 16:28

Tak samo z narzędziami jeden będzie zapatrzony w hilti drugi kupi parkside i też będzie zadowolony bo to też są narzędzia które spełniają swoje zadanie napewno nie wytrzymają tyle co profesjonalne Ale można im to wybaczyć i nie ma co się oszukiwać bo cena musi wpływać na jakość. I zgadzam się że stwierdzeniem że jeśli wytrzyma 5 sezonów bez awaryjnej pracy to warto. A tych groszowych napraw czy przeróbek nie ma co w ogóle brać pod uwagę . Trzeba być świadomym co się kupuje. Na zdrowie wszystkim.

#1177 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 08 styczeń 2021 - 18:08

Tak czytam i czytam ja bym tych chinoli nie uogólniał, myślę że to zależy jaka manufaktura składa dany silnik. A jest ich tam dużo. W prawdzie Storma nie miałem i nie mam, ale miałem Caprala 9.8 4T, od wiosny 2017( Storma jeszcze wtedy nie było na rynku) do wiosny 2020. Żadnej z uwag wymienionej przez kolegę Tresora w moim silniku nie zauważyłem, czyli klin nie korodował, nie wiem jak wygląda w stormie, w Capralu na wale było wypłaszczenie a klin to był wałeczek. Uszczelnienie cięgna biegów było takie samo jak na zdjęciu kolegi Tresora. Spodzina szczelna przez 3 lata przebieg 80 godzin. A co do wiórów, w Capralu nie było. Ale powiem Wam robiłem teraz serwis swojego tohatsu 30 HP i w odstojniku filtra wstępnego znalazłem mały wiórek koloru zbiornika paliwa.

O ile sie nie myle carpal to ta sama fabryka co parsun a parsun to Coleman na amerykanski rynek a tu quality control troche lepsze i materialy i oczywiscie cena ale za to ludzie smigaja juz z 10 lat i nie bardzo slychac nazekania

#1178 OFFLINE   GrzesM

GrzesM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 408 postów
  • LokalizacjaKatowice

Napisano 08 styczeń 2021 - 20:08

O ile sie nie myle carpal to ta sama fabryka co parsun a parsun to Coleman na amerykanski rynek a tu quality control troche lepsze i materialy i oczywiscie cena ale za to ludzie smigaja juz z 10 lat i nie bardzo slychac nazekania

Niestety nie jestem w stanie stwierdzić z jakiej fabryki pochodził mój Capral. Na tabliczce znamionowej nie było takiej informacji. Widać ją na moim filmie. Karton w którym był silnik nosił tylko napis że jest to silnik zaburtowy.😁

https://youtu.be/zPuqEq7VpVg

A co się tyczy ceny to była śmieszna 🤦🤦 3900

Użytkownik GrzesM edytował ten post 08 styczeń 2021 - 20:09

#1179 ONLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1177 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 08 styczeń 2021 - 20:58

Znalazłem taki film na YT 

#1180 OFFLINE   Stołczynianin

Stołczynianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 405 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 09 styczeń 2021 - 00:15

Wspomniane 15 czy 30 letnie silniki 2t są często już po prostu zużyte, niestety ale spadek ciśnienia sprężania w silniku 2t powoduje gwałtowne pogorszenie jakości pracy.

Mam stary silniczek 2t Yamaha 6E (napis na elementach) o mocy 5HP i do niego dokupiłem Chiński gaźnik do Stoma T6. Ma lepszy pływak i dodane kanały. Chińczycy nie są już bezmyślnymi kopistami. Modernizują produkty, poprawiają je.

Ponieważ planuję budowę, to kupuję chińskie narzędzia. To już nie jest tania tandeta, wyraźnie poprawiają jakość.

Jestem przekonany, że w tej dekadzie Chińczycy dojdą jakością do produktów markowych, tak samo jak Japończycy pokonali drogę od tandety przez dobre i tanie, do drogie i takie sobie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych