...Powy偶ej widzia艂em kilka niepochlebnych opinii dotycz膮cych scyzoryk贸w i por贸wnywania ich do harcerskich zabawek. Tak mo偶e powiedzie膰 kto艣 kto zatrzyma艂 si臋 na etapie rozwoju no偶owego w latach 80'...
WSZYSTKIE scyzoryki, kt贸re mia艂em od czas贸w dzieci艅stwa nabywa艂y, albo mia艂y od nowo艣ci co艣 co nazywa si臋 Blade Play - po otwarciu scyzoryka ostrze rusza艂o si臋 na boki...
Mam uraz do scyzoryk贸w, za 艂ebka gdzie ka偶dy szanuj膮cy si臋 ch艂opak graj膮cy no偶em w pikut臋 czy w pa艅stwa, musia艂 mie膰 swojego scyzora (inaczej wstyd i ha艅ba), zdarzy艂o mi si臋 偶e dwa razy r贸偶ne scyzoryki przy pr贸bie wbicia w drzewo zamkn臋艂y mi si臋 na palcach. Nie wiem czy to m贸j 贸wczesny brak umiej臋tno艣ci czy raczej tandetno艣膰 ich wykonania. Szcz臋艣cie w nieszcz臋艣ciu 偶e ostro艣ci膮 dzieli艂y je lata 艣wietlne od obecnych moich no偶y.
Po utopieniu w wodzie Vicka, drugiego ju偶 nie kupi艂em, jako艣 bez 偶alu tak przesz艂o.
I zdecydowanie zamiast scyzoryk贸w vicka wol臋 multitoole, IMO u偶yteczno艣ci膮 s膮 nie do pokonania.
Spoko. RAT 1 dojedzie za par臋 dni. Mo偶e jako艣ci膮 zrekompensuje brzydot臋
@popperku i b臋dziesz Pan zadowolony, solidny trwa艂y sk艂adany n贸偶, przyzwoicie trzyma ostro艣膰 a stal AUS8 daje si臋 艂atwo naostrzy膰.
Co do brzydoty - on nie jest brzydki on jest jak bia艂y bulterier, czyli pi臋kny w swej czarnej brzydocie
Ja podobnie jak Marcys1973 wol臋 je od krokodylich kszta艂t贸w Spyderco.
K膮t ostrzenia...Odpowiem najpro艣ciej jak si臋 da dla w臋dkarza ma by膰 to po prostu ostry n贸偶 ...W zwi膮zku z tym, 偶e mam Spyderco TriAngle mam do dyspozycji, w standardzie 15 i 20 stopni na stron臋. 15 stopni na stron臋 wykorzysta艂em tylko do dw贸ch no偶y. Jeden scyzoryk z twardej stali S30V i kuchenne Santoku to krojenia szczypiorku na mikorplasterki i siekania koperku na nanocz膮steczki. Reszta no偶y na 20 stopni. Wszystkie tn膮 kartki, gol膮 w艂osy, usuwaj膮 ci膮偶e i rozklejaj膮 plakaty. Jedyna r贸偶nica jest taka, 偶e przy mniejszym k膮cie sama ko艅c贸weczka kraw臋dzi tn膮cej podczas ci臋cia b臋dzie si臋 szybciej zu偶ywa艂a - t臋pi艂a.
Kr贸tko, zabawnie i w temacie . Ogromnie ubawi艂em si臋 czytaj膮c ten tekst.
Ja ostrze Lanskym na 20st i jest wystarczaj膮co dobrze, goli w艂osy na r臋ce i mi to wystarczy.
U偶ytkownik Zwierzu edytowa艂 ten post 14 stycze艅 2014 - 12:43