Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDA呕 GARA呕OWA - 2025
Po raz dziesi膮ty spotkamy si臋 na wyprzeda偶y gara偶owej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a ko艅czymy o 15:00). Dla publiczno艣ci (os贸b kupuj膮cych) wej艣cie b臋dzie jak zawsze bezp艂atne i bez 偶adnych ogranicze艅. Ostatni gara偶 by艂 jednym z najbardziej udanych je艣li chodzi o ilo艣膰 kupuj膮cych a na X jubileuszowym planujemy podbi膰 rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolik贸w dla sprzedaj膮cych -> Wyprzeda偶 gara偶owa - rezerwacja stolik贸w

Zdj臋cie

No偶e

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
1292 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   Zwierzu

Zwierzu

Nie wiem, nie znam si臋 zarobiony jestem !

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 post贸w

Napisano 14 stycze艅 2014 - 12:39

...Powy偶ej widzia艂em kilka niepochlebnych opinii dotycz膮cych scyzoryk贸w i por贸wnywania ich do harcerskich zabawek. Tak mo偶e powiedzie膰 kto艣 kto zatrzyma艂 si臋 na etapie rozwoju no偶owego w latach 80'...
WSZYSTKIE scyzoryki, kt贸re mia艂em od czas贸w dzieci艅stwa nabywa艂y, albo mia艂y od nowo艣ci co艣 co nazywa si臋 Blade Play - po otwarciu scyzoryka ostrze rusza艂o si臋 na boki...

Mam uraz do scyzoryk贸w, za 艂ebka gdzie ka偶dy szanuj膮cy si臋 ch艂opak graj膮cy no偶em w pikut臋 czy w pa艅stwa, musia艂 mie膰 swojego scyzora (inaczej wstyd i ha艅ba), zdarzy艂o mi si臋 偶e dwa razy r贸偶ne scyzoryki przy pr贸bie wbicia w drzewo zamkn臋艂y mi si臋 na palcach. Nie wiem czy to m贸j 贸wczesny brak umiej臋tno艣ci czy raczej tandetno艣膰 ich wykonania. Szcz臋艣cie w nieszcz臋艣ciu 偶e ostro艣ci膮 dzieli艂y je lata 艣wietlne od obecnych moich no偶y.
Po utopieniu w wodzie Vicka, drugiego ju偶 nie kupi艂em, jako艣 bez 偶alu tak przesz艂o.
I zdecydowanie zamiast scyzoryk贸w vicka wol臋 multitoole, IMO u偶yteczno艣ci膮 s膮 nie do pokonania.

Spoko. RAT 1 dojedzie za par臋 dni. Mo偶e jako艣ci膮 zrekompensuje brzydot臋 ;)

@popperku i b臋dziesz Pan zadowolony, solidny trwa艂y sk艂adany n贸偶, przyzwoicie trzyma ostro艣膰 a stal AUS8 daje si臋 艂atwo naostrzy膰.
Co do brzydoty - on nie jest brzydki on jest jak bia艂y bulterier, czyli pi臋kny w swej czarnej brzydocie ;)
Ja podobnie jak Marcys1973 wol臋 je od krokodylich kszta艂t贸w Spyderco.

K膮t ostrzenia...Odpowiem najpro艣ciej jak si臋 da :) dla w臋dkarza ma by膰 to po prostu ostry n贸偶 :)...W zwi膮zku z tym, 偶e mam Spyderco TriAngle mam do dyspozycji, w standardzie 15 i 20 stopni na stron臋. 15 stopni na stron臋 wykorzysta艂em tylko do dw贸ch no偶y. Jeden scyzoryk z twardej stali S30V i kuchenne Santoku to krojenia szczypiorku na mikorplasterki i siekania koperku na nanocz膮steczki. Reszta no偶y na 20 stopni. Wszystkie tn膮 kartki, gol膮 w艂osy, usuwaj膮 ci膮偶e i rozklejaj膮 plakaty. Jedyna r贸偶nica jest taka, 偶e przy mniejszym k膮cie sama ko艅c贸weczka kraw臋dzi tn膮cej podczas ci臋cia b臋dzie si臋 szybciej zu偶ywa艂a - t臋pi艂a.

Kr贸tko, zabawnie i w temacie :). Ogromnie ubawi艂em si臋 czytaj膮c ten tekst.
Ja ostrze Lanskym na 20st i jest wystarczaj膮co dobrze, goli w艂osy na r臋ce i mi to wystarczy.

U偶ytkownik Zwierzu edytowa艂 ten post 14 stycze艅 2014 - 12:43

• Pisarz.......ewski Piotr lubi to

#282 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2221 post贸w
  • LokalizacjaJelenia G贸ra/Horten

Napisano 14 stycze艅 2014 - 17:31

Zwierzu dzi臋ki :)

Co do ostrzenia kuchenniakow. Na samym pocz膮tu zabawy z nowymi, dobrymi no偶ami musia艂em sam si臋 nauczy膰 ich u偶ywa膰. Im mniej u偶ywa艂em si艂y do krojenia tym lepiej im cz臋艣cie u偶ywa艂em no偶y zgodnie z przeznaczeniem tym lepiej. Co mam na my艣li? To,偶e n贸偶 do chleba to n贸偶 do chleba, a n贸偶 do mi臋sa to n贸偶 do mi臋sa itd. Kszta艂t ostrza jest bardzo istotny i on, podobnie jak spos贸b krojenia wp艂ywa na to jak mocno n贸偶 si臋 tepi. Wa偶ne 偶eby nie ko艅czy膰 偶adnego krojenia na desce. To co kroimy powinno by膰 przekrojowe zanim n贸偶 dojedzie do pod艂o偶a.

#283 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2221 post贸w

Napisano 14 stycze艅 2014 - 17:34

Sorry nie potrafi臋 edytowa膰 z telefonu.
Powy偶sz膮 wiedze tajemna przekazane 偶onie i ona ju偶 umie kroimy. Ostrze dopiero wtedy jak mi n贸偶 po jednym pociagnieciu nie wgryzie si臋 w pomidora :)

#284 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 post贸w
  • LokalizacjaEire
  • Imi臋:Grze艣

Napisano 14 stycze艅 2014 - 17:45

No, moja kobitka kroi po jakie艣 8-9 godzin dziennie... Taka dola zawodowego kucharza ;)

Kiedy艣 u偶ywa艂a lepszych no偶y, bo w robocie mia艂a swoj膮 sekcj臋, a teraz robi pomi臋dzy innymi kucharzami, a wielu z nich nie ma swoich no偶y i do艣膰 cz臋sto "po偶ycza" sobie n贸偶 le偶膮cy najbli偶ej.

Zdecydowa艂a si臋 偶e nie b臋dzie u偶ywa艂a w pracy dro偶szych no偶y i kupili艣my Jej 10 calowe Victorinoxy.

Jednego mia艂a tutaj (Eire) i powiedzia艂a 偶e pasuje do potrzeb, ja dokupi艂em do niego cover zabezpieczaj膮cy g艂owni臋, ale spad艂 komus na ziemi臋 i pek艂y w nim zawiasy.

Zdecydowa艂em 偶e zam贸wi臋 Kydex u mistrza Piotra Oko艅skiego ale to znaczy艂o 偶e musi mie膰 n贸偶 u siebie. Nie chcieli艣my wysy艂a膰 no偶a tam i z powrotem, wi臋c zakupi艂em identyczny na allegro i wys艂a艂em do Niego i powiedzia艂em 偶eby zrobi艂 mi dwie pochewki. Mia艂o by膰 po 120zl za sztuk臋, a wysz艂o 95 :D

Kydex o ile nie b臋dzie nara偶ony na wysokie temperatury, to w normalnym u偶ytkowaniu, taka pochewka do kilka 艂adnych lat codziennego u偶ytku, bez problemu.

ta60bo.jpg

Takie dwie wysz艂y :D

Zdj臋cie od Piotrka...

Jakby kto艣 szuka艂 super pochewki na n贸偶, toola, latark臋 itp. polecam ten materia艂 i tego tw贸rc臋.

• fryc203 lubi to

#285 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2221 post贸w

Napisano 14 stycze艅 2014 - 18:56

Hehe to ja ju偶 wszystko rozumiem z tym ostrzeniem i mnie to nie dziwi, 偶e ostrzysz raz dziennie. Za zabieranie mojego no偶a bi艂bym po 艂apach, a na koniec dnia zrobi艂bym szkolenie wszystkim z kuchni ;) i kaza艂 kupi膰 dobre no偶e to by si臋 szanowa膰 nauczyli. Czasami jak ogl膮dam jaki艣 program kulinarny to mam ochot臋 zadzwoni膰 do prowadz膮cego i powiedzie膰 mu gdzie wepchnalbym mu ten biedny n贸偶 za takie traktowanie ;)

#286 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 post贸w
  • LokalizacjaEire

Napisano 14 stycze艅 2014 - 19:13

Naogl膮dawszy si臋 traktowania no偶y na "pro" kuchniach ;) Troszk臋 znajomych mam w tej materii, sam robi臋 w hotelu i do艣膰 cz臋sto zagl膮dam do kuchni i widze jak to wygl膮da. ym kt贸rych lubi臋, raz na jaki艣 czas wyprowadzam nowe kraw臋dzie tn膮ce.

Ja jakbym robi艂 jako kucharz na takiej kuchni, to mia艂bym no偶e w kydexie przypi臋te do pasa i ca艂y czas przy dupie...

Najlepsze s膮 reakcje ludzi, przynosisz z magazynu towar, wyci膮gasz n贸偶 偶eby rozci膮膰 ta艣m臋 na pud艂ach i nagle wszyscy jak pora偶eni pr膮dem! Dzizas, on ma n贸偶!!! So艂 dand偶ero艂s!!! Obracam si臋, pokazuje im 3,5 calowy no偶yk, za chwil臋 podchodz臋 do wiadra kt贸re stoi obok tych co maj膮 panik臋 w oczach i wyci膮gam ze 2-3 12 calowe choppery i m贸wi臋 "tel mi, 艂a da fak iz dis??" i koniec gadki ;)

Wkurze si臋, kupie se Spyderco UK Pen Knife i wtedy juz ca艂kowity legal b臋dzie ;)

212.jpg

A tu jak偶e nielegalny w Eire, m贸j "Brudas" na tle Ladies View w Killarney :D

#287 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2221 post贸w

Napisano 14 stycze艅 2014 - 19:57

Co to jest chopper? Co m贸wi膮 przepisy w Irlandii nt no偶y?

#288 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 post贸w
  • LokalizacjaEire

Napisano 14 stycze艅 2014 - 21:14

Chopper/Chopping knife od Choppingu si臋 znaczy r膮bacz, siekacz... tam wiesz... n贸偶 szefa, a oni naparzaj膮 w te deski do krojenia ;)

A co m贸wi膮 przepisy o no偶ach? ehhh

Nic powy偶ej w 3 (a mo偶e 3,5 nie pami臋tam, bo i tak mam w dupie te przepisy) cali i blokowan膮 g艂owni膮 w czasie pracy. Czyli jakby si臋 chcia艂 uczepi膰, to i do wi臋kszo艣ci mulitooli by sie doczepi艂, niekt贸rych vick贸w itp.

Zero automat贸w, motylk贸w, no偶y z ostrzem spear point czyli sztylet贸w itp.... a co najlepsze, 偶e w pierwszym lepszym sklepie w臋dkarskim kupisz byle automat :/

Do noszenia no偶a przy sobie, musisz mie膰 good reason czyli dobry pow贸d do jego posiadania. Je艣li pomykasz z w臋dk膮 w 艂apie i w woderach, raczej nikt si臋 nie doczepi, bo masz ten dobry pow贸d, potrzebujesz no偶a na ryby itp.

Moja pani jak b臋dzie bryka艂a chodnikiem z tasz膮 pe艂n膮 no偶y kuchennych, to tez mog膮 jej naskaka膰 ;)

IMG_2255.jpg

Kolejne zabaweczki ;)

Mermaid Openers ;) czyli Otwieracze Syrenek :P Heheee dwa no偶yki zrobione przez moich kumpli czyli Grze艣ka (3,14 znany te偶 jaki Pi)https://www.facebook...23097307&type=3 (mam nadziej臋 偶e wy艣wietli bez logowania i dodawania Pi do kumpli) oraz Paw艂a (Paps) https://www.facebook...mahawks?fref=ts Surdeli (czy Surdli?)
No偶yki s膮 zrobione z odpad贸w przy produkcji taktycznych tomahawk贸w i no偶y do rzucania i s膮 ich wariacj膮 na temat no偶yka Bird&Trout.

Takie maluszki w臋dkarskie kt贸re dostali艣my w prezencie za to 偶e zrobili艣my kilka fotek dla "The Hawk Family" czyli grupy wariat贸w latajacych po lasach i rzucajacych 偶elastwem dooko艂a :D

https://www.facebook...FamilyTomahawks

Mam nadziej臋 偶e dodaj膮c linki do Knives czy FB nie 艂ami臋 tutaj 偶adnych nie pisanych um贸w czy zasad ;)

IMG_4970.jpg

Tu jedna z fotek dla THF czyli tactical tomahawk Flying Brick (lataj膮ca ceg艂a) i n贸偶 do rzucania KL01

#289 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 post贸w
  • LokalizacjaPozna艅
  • Imi臋:艁ukasz

Napisano 16 stycze艅 2014 - 23:30

Ontario rat 1 kupi臋 w dobrej cenie na allegro jest za ponad 170 chc臋 za 150max w srebrnej g艂ownie ,a a nie w czarnej 

#290 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 post贸w
  • LokalizacjaEire

Napisano 17 stycze艅 2014 - 00:40

Posz艂o PW

#291 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15700 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 stycze艅 2014 - 10:15

Te偶 bym poprosi艂 priv w sprawie Ontario.

#292 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2221 post贸w

Napisano 17 stycze艅 2014 - 10:19

Gofer, pami臋taj te偶, 偶e s膮 dost臋pne z r贸偶nymi ok艂adzinami. Mi sie strasznie podobaj膮 r贸偶ne ostre kolory bo w razie czego wida膰 gdzie po艂o偶y艂e艣.

#293 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 post贸w
  • LokalizacjaEire

Napisano 17 stycze艅 2014 - 11:30

Godski, wroce do domu to skopiuje linki, na razie z telefonu mam z tym jakies dziwne problemy.

#294 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15700 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 stycze艅 2014 - 11:32

OK. Dzi臋kuj臋.

#295 OFFLINE   pepso

pepso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 883 post贸w
  • Lokalizacja艢l膮sk

Napisano 17 stycze艅 2014 - 11:34

Mo偶e i ja za艂api臋 si臋 na Ontario w dobrej cenie?

#296 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 post贸w
  • LokalizacjaEire

Napisano 17 stycze艅 2014 - 13:30

Kurcze, nie chc臋 gdzie艣 tutaj opierniczu dosta膰 za jakie艣 reklamy...

Looknijcie na Taktyczni.pl i CQB.pl tam standardowe plain ostrze, bez pow艂oki i czarn膮 r臋koje艣ci膮 stoj膮 po 149 za sztuk臋...

Go艣cie z tych sklep贸w maj膮 na forum no偶owym swoje dzia艂y i tam mo偶na podbi膰 po jaki艣 rabat.

#297 OFFLINE   jabr

jabr

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 392 post贸w
  • LokalizacjaTychy
  • Imi臋:Jacek

Napisano 17 stycze艅 2014 - 17:48

Jak ju偶 inni, to ja te偶, a co   :D  - szukam czego艣 zbli偶onego do Bird & Trout, te偶 jako neck - co by艣 poleci艂. ? Fajne te ze zdj臋cia - ale czy jest do nich pochwa aby by艂y noszone jak neck ? I nie wypad艂y, co prawda dzieci mam, ale 偶al jak si臋 zsunie ni偶ej i co艣 uszkodzi  :rolleyes: .

#298 OFFLINE   Rodu

Rodu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1917 post贸w
  • Imi臋:Robert

Napisano 17 stycze艅 2014 - 20:12

M贸j BM dzisiaj dotar艂 - 艣wietny no偶yk .

#299 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 post贸w
  • LokalizacjaEire

Napisano 17 stycze艅 2014 - 22:48

Tak, te moje maj膮 pochewki kydexowe i mog臋 by膰 noszone jako necki, tylko 偶e to jest tylko wariacja zrobiona z odpad贸w. Do艣膰 ma艂o wygodne bez dziury na ko艅cu r臋koje艣ci, gdzie oryginalny B&T ma taka i ma艂ego palucha si臋 tam wk艂ada i usztywnia uchwyt.

Najpopularniejszym B&T jest n贸偶 firmy Cold Steel, do kupienia co艣 w okolicach 8 dych do 100 ale tam raczej pochewka do wymiany, bo ludzie czasami si臋 skar偶yli na s艂abo trzymaj膮c膮 n贸偶. Takie dorobienie pochewki, to kolejne 3-4 dyszki...

#300 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 post贸w
  • LokalizacjaEire

Napisano 17 stycze艅 2014 - 22:50

M贸j BM dzisiaj dotar艂 - 艣wietny no偶yk .

Fot臋 jak膮艣 dawa! ino ju偶! :D

Gratki, BM to do艣膰 fajna firma jest, nie s膮 to topowe no偶e ale lubi臋, nawet bardzo :D

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 8

1 u偶ytkownik贸w, 7 go艣ci, 0 anonimowych

skampi