Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Noże

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1292 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   Zwierzu

Zwierzu

Nie wiem, nie znam się zarobiony jestem !

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 postów

Napisano 14 styczeń 2014 - 12:39

...Powyżej widziałem kilka niepochlebnych opinii dotyczących scyzoryków i porównywania ich do harcerskich zabawek. Tak może powiedzieć ktoś kto zatrzymał się na etapie rozwoju nożowego w latach 80'...
WSZYSTKIE scyzoryki, które miałem od czasów dzieciństwa nabywały, albo miały od nowości coś co nazywa się Blade Play - po otwarciu scyzoryka ostrze ruszało się na boki...

Mam uraz do scyzoryków, za łebka gdzie każdy szanujący się chłopak grający nożem w pikutę czy w państwa, musiał mieć swojego scyzora (inaczej wstyd i hańba), zdarzyło mi się że dwa razy różne scyzoryki przy próbie wbicia w drzewo zamknęły mi się na palcach. Nie wiem czy to mój ówczesny brak umiejętności czy raczej tandetność ich wykonania. Szczęście w nieszczęściu że ostrością dzieliły je lata świetlne od obecnych moich noży.
Po utopieniu w wodzie Vicka, drugiego już nie kupiłem, jakoś bez żalu tak przeszło.
I zdecydowanie zamiast scyzoryków vicka wolę multitoole, IMO użytecznością są nie do pokonania.

Spoko. RAT 1 dojedzie za parę dni. Może jakością zrekompensuje brzydotę ;)

@popperku i będziesz Pan zadowolony, solidny trwały składany nóż, przyzwoicie trzyma ostrość a stal AUS8 daje się łatwo naostrzyć.
Co do brzydoty - on nie jest brzydki on jest jak biały bulterier, czyli piękny w swej czarnej brzydocie ;)
Ja podobnie jak Marcys1973 wolę je od krokodylich kształtów Spyderco.

Kąt ostrzenia...Odpowiem najprościej jak się da :) dla wędkarza ma być to po prostu ostry nóż :)...W związku z tym, że mam Spyderco TriAngle mam do dyspozycji, w standardzie 15 i 20 stopni na stronę. 15 stopni na stronę wykorzystałem tylko do dwóch noży. Jeden scyzoryk z twardej stali S30V i kuchenne Santoku to krojenia szczypiorku na mikorplasterki i siekania koperku na nanocząsteczki. Reszta noży na 20 stopni. Wszystkie tną kartki, golą włosy, usuwają ciąże i rozklejają plakaty. Jedyna różnica jest taka, że przy mniejszym kącie sama końcóweczka krawędzi tnącej podczas cięcia będzie się szybciej zużywała - tępiła.

Krótko, zabawnie i w temacie :). Ogromnie ubawiłem się czytając ten tekst.
Ja ostrze Lanskym na 20st i jest wystarczająco dobrze, goli włosy na ręce i mi to wystarczy.

Użytkownik Zwierzu edytował ten post 14 styczeń 2014 - 12:43

• Pisarz.......ewski Piotr lubi to

#282 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2221 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 14 styczeń 2014 - 17:31

Zwierzu dzięki :)

Co do ostrzenia kuchenniakow. Na samym początu zabawy z nowymi, dobrymi nożami musiałem sam się nauczyć ich używać. Im mniej używałem siły do krojenia tym lepiej im częście używałem noży zgodnie z przeznaczeniem tym lepiej. Co mam na myśli? To,że nóż do chleba to nóż do chleba, a nóż do mięsa to nóż do mięsa itd. Kształt ostrza jest bardzo istotny i on, podobnie jak sposób krojenia wpływa na to jak mocno nóż się tepi. Ważne żeby nie kończyć żadnego krojenia na desce. To co kroimy powinno być przekrojowe zanim nóż dojedzie do podłoża.

#283 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2221 postów

Napisano 14 styczeń 2014 - 17:34

Sorry nie potrafię edytować z telefonu.
Powyższą wiedze tajemna przekazane żonie i ona już umie kroimy. Ostrze dopiero wtedy jak mi nóż po jednym pociagnieciu nie wgryzie się w pomidora :)

#284 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire
  • Imię:Grześ

Napisano 14 styczeń 2014 - 17:45

No, moja kobitka kroi po jakieś 8-9 godzin dziennie... Taka dola zawodowego kucharza ;)

Kiedyś używała lepszych noży, bo w robocie miała swoją sekcję, a teraz robi pomiędzy innymi kucharzami, a wielu z nich nie ma swoich noży i dość często "pożycza" sobie nóż leżący najbliżej.

Zdecydowała się że nie będzie używała w pracy droższych noży i kupiliśmy Jej 10 calowe Victorinoxy.

Jednego miała tutaj (Eire) i powiedziała że pasuje do potrzeb, ja dokupiłem do niego cover zabezpieczający głownię, ale spadł komus na ziemię i pekły w nim zawiasy.

Zdecydowałem że zamówię Kydex u mistrza Piotra Okońskiego ale to znaczyło że musi mieć nóż u siebie. Nie chcieliśmy wysyłać noża tam i z powrotem, więc zakupiłem identyczny na allegro i wysłałem do Niego i powiedziałem żeby zrobił mi dwie pochewki. Miało być po 120zl za sztukę, a wyszło 95 :D

Kydex o ile nie będzie narażony na wysokie temperatury, to w normalnym użytkowaniu, taka pochewka do kilka ładnych lat codziennego użytku, bez problemu.

ta60bo.jpg

Takie dwie wyszły :D

Zdjęcie od Piotrka...

Jakby ktoś szukał super pochewki na nóż, toola, latarkę itp. polecam ten materiał i tego twórcę.

• fryc203 lubi to

#285 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2221 postów

Napisano 14 styczeń 2014 - 18:56

Hehe to ja już wszystko rozumiem z tym ostrzeniem i mnie to nie dziwi, że ostrzysz raz dziennie. Za zabieranie mojego noża biłbym po łapach, a na koniec dnia zrobiłbym szkolenie wszystkim z kuchni ;) i kazał kupić dobre noże to by się szanować nauczyli. Czasami jak oglądam jakiś program kulinarny to mam ochotę zadzwonić do prowadzącego i powiedzieć mu gdzie wepchnalbym mu ten biedny nóż za takie traktowanie ;)

#286 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 14 styczeń 2014 - 19:13

Naoglądawszy się traktowania noży na "pro" kuchniach ;) Troszkę znajomych mam w tej materii, sam robię w hotelu i dość często zaglądam do kuchni i widze jak to wygląda. ym których lubię, raz na jakiś czas wyprowadzam nowe krawędzie tnące.

Ja jakbym robił jako kucharz na takiej kuchni, to miałbym noże w kydexie przypięte do pasa i cały czas przy dupie...

Najlepsze są reakcje ludzi, przynosisz z magazynu towar, wyciągasz nóż żeby rozciąć taśmę na pudłach i nagle wszyscy jak porażeni prądem! Dzizas, on ma nóż!!! Soł dandżerołs!!! Obracam się, pokazuje im 3,5 calowy nożyk, za chwilę podchodzę do wiadra które stoi obok tych co mają panikę w oczach i wyciągam ze 2-3 12 calowe choppery i mówię "tel mi, ła da fak iz dis??" i koniec gadki ;)

Wkurze się, kupie se Spyderco UK Pen Knife i wtedy juz całkowity legal będzie ;)

212.jpg

A tu jakże nielegalny w Eire, mój "Brudas" na tle Ladies View w Killarney :D

#287 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2221 postów

Napisano 14 styczeń 2014 - 19:57

Co to jest chopper? Co mówią przepisy w Irlandii nt noży?

#288 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 14 styczeń 2014 - 21:14

Chopper/Chopping knife od Choppingu się znaczy rąbacz, siekacz... tam wiesz... nóż szefa, a oni naparzają w te deski do krojenia ;)

A co mówią przepisy o nożach? ehhh

Nic powyżej w 3 (a może 3,5 nie pamiętam, bo i tak mam w dupie te przepisy) cali i blokowaną głownią w czasie pracy. Czyli jakby się chciał uczepić, to i do większości mulitooli by sie doczepił, niektórych vicków itp.

Zero automatów, motylków, noży z ostrzem spear point czyli sztyletów itp.... a co najlepsze, że w pierwszym lepszym sklepie wędkarskim kupisz byle automat :/

Do noszenia noża przy sobie, musisz mieć good reason czyli dobry powód do jego posiadania. Jeśli pomykasz z wędką w łapie i w woderach, raczej nikt się nie doczepi, bo masz ten dobry powód, potrzebujesz noża na ryby itp.

Moja pani jak będzie brykała chodnikiem z taszą pełną noży kuchennych, to tez mogą jej naskakać ;)

IMG_2255.jpg

Kolejne zabaweczki ;)

Mermaid Openers ;) czyli Otwieracze Syrenek :P Heheee dwa nożyki zrobione przez moich kumpli czyli Grześka (3,14 znany też jaki Pi)https://www.facebook...23097307&type=3 (mam nadzieję że wyświetli bez logowania i dodawania Pi do kumpli) oraz Pawła (Paps) https://www.facebook...mahawks?fref=ts Surdeli (czy Surdli?)
Nożyki są zrobione z odpadów przy produkcji taktycznych tomahawków i noży do rzucania i są ich wariacją na temat nożyka Bird&Trout.

Takie maluszki wędkarskie które dostaliśmy w prezencie za to że zrobiliśmy kilka fotek dla "The Hawk Family" czyli grupy wariatów latajacych po lasach i rzucajacych żelastwem dookoła :D

https://www.facebook...FamilyTomahawks

Mam nadzieję że dodając linki do Knives czy FB nie łamię tutaj żadnych nie pisanych umów czy zasad ;)

IMG_4970.jpg

Tu jedna z fotek dla THF czyli tactical tomahawk Flying Brick (latająca cegła) i nóż do rzucania KL01

#289 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Łukasz

Napisano 16 styczeń 2014 - 23:30

Ontario rat 1 kupię w dobrej cenie na allegro jest za ponad 170 chcę za 150max w srebrnej głownie ,a a nie w czarnej 

#290 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 17 styczeń 2014 - 00:40

Poszło PW

#291 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15700 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 styczeń 2014 - 10:15

Też bym poprosił priv w sprawie Ontario.

#292 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2221 postów

Napisano 17 styczeń 2014 - 10:19

Gofer, pamiętaj też, że są dostępne z różnymi okładzinami. Mi sie strasznie podobają różne ostre kolory bo w razie czego widać gdzie położyłeś.

#293 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 17 styczeń 2014 - 11:30

Godski, wroce do domu to skopiuje linki, na razie z telefonu mam z tym jakies dziwne problemy.

#294 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15700 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 styczeń 2014 - 11:32

OK. Dziękuję.

#295 OFFLINE   pepso

pepso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 883 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 17 styczeń 2014 - 11:34

Może i ja załapię się na Ontario w dobrej cenie?

#296 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 17 styczeń 2014 - 13:30

Kurcze, nie chcę gdzieś tutaj opierniczu dostać za jakieś reklamy...

Looknijcie na Taktyczni.pl i CQB.pl tam standardowe plain ostrze, bez powłoki i czarną rękojeścią stoją po 149 za sztukę...

Goście z tych sklepów mają na forum nożowym swoje działy i tam można podbić po jakiś rabat.

#297 OFFLINE   jabr

jabr

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 392 postów
  • LokalizacjaTychy
  • Imię:Jacek

Napisano 17 styczeń 2014 - 17:48

Jak już inni, to ja też, a co   :D  - szukam czegoś zbliżonego do Bird & Trout, też jako neck - co byś polecił. ? Fajne te ze zdjęcia - ale czy jest do nich pochwa aby były noszone jak neck ? I nie wypadły, co prawda dzieci mam, ale żal jak się zsunie niżej i coś uszkodzi  :rolleyes: .

#298 OFFLINE   Rodu

Rodu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1917 postów
  • Imię:Robert

Napisano 17 styczeń 2014 - 20:12

Mój BM dzisiaj dotarł - świetny nożyk .

#299 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 17 styczeń 2014 - 22:48

Tak, te moje mają pochewki kydexowe i mogę być noszone jako necki, tylko że to jest tylko wariacja zrobiona z odpadów. Dość mało wygodne bez dziury na końcu rękojeści, gdzie oryginalny B&T ma taka i małego palucha się tam wkłada i usztywnia uchwyt.

Najpopularniejszym B&T jest nóż firmy Cold Steel, do kupienia coś w okolicach 8 dych do 100 ale tam raczej pochewka do wymiany, bo ludzie czasami się skarżyli na słabo trzymającą nóż. Takie dorobienie pochewki, to kolejne 3-4 dyszki...

#300 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 17 styczeń 2014 - 22:50

Mój BM dzisiaj dotarł - świetny nożyk .

Fotę jakąś dawa! ino już! :D

Gratki, BM to dość fajna firma jest, nie są to topowe noże ale lubię, nawet bardzo :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

1 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych

skampi