Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Serwis u Pana Leśniaka

serwis kołowrotek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
661 odpowiedzi w tym temacie

#181 OFFLINE   skippi66

skippi66

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1723 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:K.

Napisano 11 marzec 2014 - 21:58

Jakoś nie śledzę dogłębnie tego działu, ale chyba większość tematów tutaj dotyczy jednak starszych kołowrotków, co jest oczywiste, bo są starsze.

Skoro wszystko już było i to co było kiedyś wsadzane jest i teraz, to dlaczego to starsze ma być lepsze (jeśli jest takie same, bo sam pisałeś o smarach i zmianie położenia)?

Nie upieram się że starsze było lepsze. Mam raczej nowe kołowrotki ( 2 - 3 letnie ) i na razie jestem z nich zadowolony. Ostatnie naście lat jechałem na czarnuchach i złego słowa o nich nie powiem, choć w końcu i one się zużyły. Potem zresztą skradziono mi prawie cały sprzęt, więc problem awaryjności sam się rozwiązał. Turków i tym podobnych nigdy nie miałem, choć zdarzało mi się jej konserwować. Ot, młynki jak młynki, tyle ze drogie i bardzo dobre :). To się czuło. Miałem za to Daiwę SS i była suuuper. Miałem pierwszego TP jaki pojawił się w Polsce. Kręciłem nim rok a potem sprzedałem klientowi. Znakomity kołowrotek, choć po reklamie czy wręcz nimbie jaki go wtedy otaczał, spodziewałem się czegoś lepszego. Teraz kręcę Ceratą i w zasadzie zastanawiam się nad kupnem kolejnej, w mniejszym rozmiarze. Myślę że przy odrobinie troski, wytrzyma długo. O żadnych Stellach czy Existach nawet nie myślę, bo raz że cena masakryczna, dwa - chyba trochę przerost formy nad treścią. Ale co kto lubi i na co go stać.

Dodam że ceny Ceratek staja się coraz bardziej przystępne i uważam że warto się tym kołowrotkiem zainteresować. Ma jedną newralgiczną część moim zdaniem ( mogę się mylić co daj panie Boże :) ), ale jak moja się rozpadnie, każę dorobić z metalu i będzie wporzo. :)

Użytkownik skippi66 edytował ten post 11 marzec 2014 - 22:04

#182 OFFLINE   kotwitz

kotwitz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2378 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Kamil

Napisano 11 marzec 2014 - 21:59

A teraz za "niezciuchraną" maszynę za 700 się krzywią, i to najlepiej żeby nie ząbkowała, nie miała ryski, była w pudełku i na dodatek z papiurami  :lol:  :lol:  :lol:

• popper, Jozi i Karol Krause lubią to

#183 OFFLINE   kotwitz

kotwitz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2378 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 11 marzec 2014 - 22:06

Dodam że ceny Ceratek staja się coraz bardziej przystępne i uważam że warto się tym kołowrotkiem zainteresować.

Tylko pamiętaj żeby szukać ceratki 10'. Ta nie jest przynajmniej "plastykowa" jak 13', a najlepsza to będzie HC. Ta ma spore i mocne kółeczko i trybiki :D

Załączone pliki

#184 OFFLINE   skippi66

skippi66

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1723 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 11 marzec 2014 - 22:15

Tylko pamiętaj żeby szukać ceratki 10'. Ta nie jest przynajmniej "plastykowa" jak 13', a najlepsza to będzie HC. Ta ma spore i mocne kółeczko i trybiki :D

Właśnie mam 10. Za swoją zapłaciłem coś prawie 2k, teraz gdzieś widziałem za 1300. To po kiego komu Exist? Pytam się?

Zresztą o czym my tu rozmawiamy w biednym kraju, gdzie rekordowe sumy ludzie targają na bazarowe wędki za 7 dyszek a potem rżną je piłą na pół, żeby się do taczki zmieściły. Gdzie tu pasuje Exist, Stella czy nawet Cerata?

#185 OFFLINE   kotwitz

kotwitz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2378 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 11 marzec 2014 - 22:37

Po kiego Exist pytasz się ?
Teoretycznie można już komfortowo jeździć e-klasą, a mamy klasę S i nawet Maybacha :) . Skippi jest nabywca=jest produkt. Porównując Exista HC do Certate czuć różnicę w każdym detalu na korzyść Exista. Nowa certate 13' choć z zajonu jakaś inna w dotyku od E HC ;) . Exist HC jest chyba najmocniejszym kołowrotkiem w swoim rozmiarze, wszystkie łożyska CRBB, koło i pinion chyba niezniszczalne w normalnych warunkach, tylko ta obudowa "cinka" ale nabywca chcąc wydać 3k za młynek wymaga niskiej wagi :) .

Edit: Sorry za OT  :P

Użytkownik kotwitz edytował ten post 11 marzec 2014 - 22:37

#186 OFFLINE   skippi66

skippi66

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1723 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 11 marzec 2014 - 23:28

ale nabywca chcąc wydać 3k za młynek wymaga niskiej wagi :) .

Iiiii... Jak za lekki to nam wędki nie wyważy :).

#187 OFFLINE   Józef Lesniak

Józef Lesniak

Józef Leśniak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1141 postów
  • LokalizacjaSłubice
  • Imię:Józef
  • Nazwisko:Leśniak

Napisano 12 marzec 2014 - 22:04

Panie Józefie... A jaki uważa Pan za najlepszy konstrukcyjnie z tych, które Pan widział "od środka"?

Witam.

Powiem krótko.Konstrukcje Super Ship Shimanio z lat 1995 - 2002

A tak konkretnie i na temat - to Stella Millenium 4000 SS.  Jak na tamte czasy kołowrotek ponadczasowy do dnia dzisiejszego,super precyzja i finezja w każdym ułamku milimetra.

Tak,tak Panie Przemku.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

• gulf lubi to

#188 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1038 postów
  • LokalizacjaPruszków Poland Europe Earth
  • Imię:Sławomir

Napisano 14 marzec 2014 - 11:40

....ja bardzo przepraszam, ale w kwestii formalnej..mam na imię Sławek! A i tę Millenkę 4000 też mam  :)

I dziękuję za odpowiedź. :)

#189 OFFLINE   Józef Lesniak

Józef Lesniak

Józef Leśniak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1141 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 14 marzec 2014 - 21:02

Panie Sławku wiem że ma Pan tak na imię,ale ta mała dygresja Przemkowa vel @Przemo Bass dotyczyła osoby,dobrze mi znanej i obecnej tutaj na forum. 

Pozdrawiam

Józef Leśniak

#190 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1038 postów
  • LokalizacjaPruszków Poland Europe Earth
  • Imię:Sławomir

Napisano 17 marzec 2014 - 09:34

Aaaaaaaaa! To przepraszam..bo cytat był ze mnie :) i to mnie zmyliło...że się tak wyrażę )

Wodom Cześć!

#191 OFFLINE   hornet1975

hornet1975

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • Lokalizacjagarwolin
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:talarek

Napisano 20 marzec 2014 - 20:30

witam mam pytanie do pana Leśniaka czy da rade włożyć łożysko do rolki w shimano aero gtm 3010 jeszcze bez łożyska oporowego

#192 OFFLINE   Józef Lesniak

Józef Lesniak

Józef Leśniak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1141 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 20 marzec 2014 - 20:54

witam mam pytanie do pana Leśniaka czy da rade włożyć łożysko do rolki w shimano aero gtm 3010 jeszcze bez łożyska oporowego

W GTM 3010 jest oryginalnie tulejka o dość dużej średnicy i tu jest problem (rolka srebrna),jeżeli posiada pan na zamianę kabłąk od GT to nie ma problemu.W tej wersji cała rolka jest łożyskowana  (rolka wykonana z SiC-kolor brązowy).

Ale po co zmieniać,dbać i oliwić i wytrzyma długo i nic nie zardzewieje.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

#193 OFFLINE   PocoLoco

PocoLoco

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • LokalizacjaM
  • Imię:M
  • Nazwisko:K

Napisano 20 marzec 2014 - 21:00

TO JA SKOZYSTAM P. JOZEFIE -daiwa bg 90 takie bydle kilo prawie wazy ;)  ma dziwne wibracje na rororze luzow brak co Pan o tym myśli?

#194 OFFLINE   Józef Lesniak

Józef Lesniak

Józef Leśniak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1141 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 20 marzec 2014 - 21:11

Obiecane zdjecia dla kolegi Matta.

Powiem że mi się nie podoba :( Kupił Pan kołowrotek w wersji SW przeznaczony do pewnych zadań,a chce Pan łowić nim jak Stradikiem.

Do SW nie ma podwójnych korbek tak jak nie ma przełącznika blokady obrotów wstecznych,a to wszystko ze względów bezpieczeństwa.

Mam też SW i nie zamierzam kombinować,ale jak się podoba to proszę bardzo kombinować.

Pozdrawiam

Józef Lesniak

• tpe i blackabyss lubią to

#195 OFFLINE   Józef Lesniak

Józef Lesniak

Józef Leśniak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1141 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 20 marzec 2014 - 21:17

TO JA SKOZYSTAM P. JOZEFIE -daiwa bg 90 takie bydle kilo prawie wazy ;)  ma dziwne wibracje na rororze luzow brak co Pan o tym myśli?

Może właśnie o "kilo" za dużo waży :D .A tak na poważnie,trudno wydać werdykt nie mając chorego na stole.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

#196 OFFLINE   PocoLoco

PocoLoco

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • LokalizacjaM
  • Imię:M
  • Nazwisko:K

Napisano 20 marzec 2014 - 21:49

Wiem wiem nie mam porównania musze porownac z innym egzemplazem choć to mało popularna maszyna ,....................... maszynka na srednie dorszowanie choć z przylowem 150 lb halibutem musi sobie dac rady........

#197 OFFLINE   zorro

zorro

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2676 postów
  • LokalizacjaWarszawa-Kamienne Skarżychoooo...
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Szczepanik

Napisano 20 marzec 2014 - 22:35

Black Gold, to konstrukcja z końca lat siedemdziesiątych, a wtedy raczej nikt specjalnie nie myslał o "dynamicznych wyważaniach"... :rolleyes:

Podejrzewam, że dziwne wibracje pojawiają się jak Pan zaczynasz szybko korbą kręcić..?

#198 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 20 marzec 2014 - 22:40

Black Gold, to konstrukcja z końca lat siedemdziesiątych, a wtedy raczej nikt specjalnie nie myslał o "dynamicznych wyważaniach"... :rolleyes:

Podejrzewam, że dziwne wibracje pojawiają się jak Pan zaczynasz szybko korbą kręcić..?

A w obecnych konstrukcjach co dynamicznie wyważa?

#199 OFFLINE   zorro

zorro

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2676 postów
  • LokalizacjaWarszawa-Kamienne Skarżychoooo...
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Szczepanik

Napisano 20 marzec 2014 - 22:44

A w obecnych konstrukcjach co dynamicznie wyważa?

A cholera wi ale producenci często wypisują, że: "dynamiczne wyważenie rotora"... :rolleyes: :lol: :lol:

• haja1978 lubi to

#200 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 20 marzec 2014 - 22:47

A cholera wi ale producenci często wypisują, że: "dynamiczne wyważenie rotora"... :rolleyes: :lol: :lol:

I SiEnSi też.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: serwis, kołowrotek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych