Ja łowiąc na Lubelskich pstragowych rzekach mam nawinięte 30m pe0.6 i 1.5m fluorocarbonu. Realnie potrzebuje 20m linki by rzetelnie obłowić miejscówki. Marzę o tym żeby jakaś ryba wyciągnęła mi resztę linki
Przypon sprawdza się w 100% od stycznia nie straciłem ani metra linki głównej a przypon puszcza na agrafce. Łowię sportowo i ryby wyjeżdżają jak najszybciej to możliwe, pstrąg 57cm nie zdążył odjechać więc 30m linki w moich warunkach jest wystarczająca a przypon niezbędny.
POZDRAWIAM T
Zazdroszczę wód pstrągowych. Okoliczności przyrody również. Wszystko co zostało napisane nt ilości żyłki i fluoro to najprawdziwsza prawda i zgadzam się w 100 %.
Tylko, że każdy z nas patrzy na użyteczność zestawu ze swojej perspektywy. Takie przypadki z tamtego sezonu:
1. W tamtym roku przegrałem walkę z pewnym panem wąsem, bo strzelił przypon fluoro (nie na węźle), gdybym miał 30 m plecionki, to nawet nie miałbym szans się z nim zmierzyć.
2. Inny wyjazd zakończył się przedwcześnie, bo zabrakło linki, która strzelała wszędzie, tylko nie na węźle. Wściekałem się na PP dopóki nie okazało się, że w wodzie jest zatopiona stalowa lina, o którą non stop tarła linka.
3. O brodach już wspominałem.
4. Dorzucę jeszcze fenomenalne rzuty w gałęzie drzew.
To skrajne przypadki, ale nauczyły mnie, że bezpieczniej jest mieć zapas linki.
Jeszcze jedną rzecz dorzucę a propos ilości nawiniętej linki. Zaznaczam, że mierzyłem metodą garażową, ale też jak znajdę trochę czasu to dokładniej zmierzę. Jak się ma mniej linki, to mniej się jej wysnuwa ze szpulki. Nie chcę skłamać, ale różnica może wynosić ok 10 cm (super dokładnie nie sprawdzone). No i przekładając to na np. 40 obrotów korbką robi się jakieś 4m. Sporo.
Całe te dywagacje wynikają z faktu, że łowie z brzegu na akwenach, na których odległość 4-5 m robi sporą różnicę jeżeli chodzi o brania. Sandaczy większość złowiłem stosunkowo blisko brzegu, z okoniami bywa różnie. A moje doświadczenia przy pstrągowaniu można zapewne sobie wsadzić
Użytkownik Młody wędkarz edytował ten post 08 luty 2018 - 12:08