Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Casting ultra light

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3848 odpowiedzi w tym temacie

#1161 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 29 maj 2018 - 13:09

nie wiem ile waży od mgextreeme ale właśnie dotarł mój avail do cc bfs i waży 5.1g!

Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka

Czy szpulka już przetestowana?Jakieś porównanie do seryjnej?Wszelkie info będzie mile widziane,wszystko mnie interesuje :) .

Z góry dzięki.

• teo i Koincydencja lubią to

#1162 OFFLINE   maykel

maykel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 590 postów
  • Imię:Michał

Napisano 29 maj 2018 - 20:20

Dzisiaj wyskoczyłem pod wieczór sprawdzić możliwości niedawno nabytych zabawek.

Abu Garcia XRFC-662ML-BF
Shimano Aldebaran Mg + szpula RaysStudio + łożyska SIC Zpi
Plecionka chińska, odpowiadająca ok 0.8PE + 1m FC 0,20 mm.

Główka 2g + 2" BellyFish Pro od Dragona (1g) dały powtarzalne rzuty na 23-24m z lekką kontrolą kciukiem na jednym bloczku. Przy dwóch bloczkach rzuty zacznie krótsze na ok 15m, ale już bez żadnej spinki, ciskane siłowo.

Trzeba ćwiczyć technikę bo brody się zdarzały gdy zapomniałem o kontroli palcem...

Zestaw do lighta szybko ewoluował...
Multik wymieniony na Alphasa 103 Type F ze szpulką SV, komfort dużo większy i rzuty minimalnie dłuższe. Gorąco polecam kijek jak i wspomniany multiplikator:)
d82dcdccabb66be0509f29906bcffe3d.jpg

Użytkownik maykel edytował ten post 29 maj 2018 - 20:21

#1163 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4679 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 29 maj 2018 - 20:25

Z grubością plecionki nie schodzisz w dół ? #0.8 to grubo jak na ul ...

Użytkownik SlawekNikt edytował ten post 29 maj 2018 - 20:29

• Alexspin lubi to

#1164 OFFLINE   maykel

maykel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 590 postów
  • Imię:Michał

Napisano 29 maj 2018 - 20:30

Na Aldebaranie była nawinięta taka jaką miałem pod ręką, czyli chińskie 10lb, na Alphasie jest to Owner HQ PE 10lb, minimalnie grubszy od Egi Metal 0.4 PE

#1165 OFFLINE   Yamakato

Yamakato

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 254 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 30 maj 2018 - 12:48

Czy szpulka już przetestowana?Jakieś porównanie do seryjnej?Wszelkie info będzie mile widziane,wszystko mnie interesuje :) .
Z góry dzięki.

Jeszcze nie. Dziś dostanie ceramika i zobaczę czy 0,8g jig to komfort. Na fabrycznej szpuli 6.8g i ceramik 1.2g komfort.

• drag lubi to

#1166 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4679 postów

Napisano 30 maj 2018 - 14:11

Jeszcze nie. Dziś dostanie ceramika i zobaczę czy 0,8g jig to komfort. Na fabrycznej szpuli 6.8g i ceramik 1.2g komfort.

Te 1.2 grama w komforcie to jak daleko Ci lata ? I jakiej konkretnie linki używasz ?

Użytkownik SlawekNikt edytował ten post 30 maj 2018 - 14:11

#1167 OFFLINE   Yamakato

Yamakato

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 254 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 30 maj 2018 - 19:38

Te 1.2 grama w komforcie to jak daleko Ci lata ? I jakiej konkretnie linki używasz ?

Linka#0.8 4spoloty varivas lub ygk około 25-30m na szpuli . A lata tam gdzie chcę nie potrzebuję rzucać daleko żeby skutecznie łowić. Bardziej chodzi o łowienie dające komfort i satysfakcję z precyzyjnego podawania przynęty a nie uzyskanych odległości.

#1168 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4679 postów

Napisano 30 maj 2018 - 19:58

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Co do długości i precyzji rzutów pełna zgoda, ale co do grubości linki i jej długości w multiplikatorze mam troszkę inne zdanie. Alle jak zawsze piszę każdemu według potrzeb ☺

Użytkownik SlawekNikt edytował ten post 30 maj 2018 - 19:59

• Alexspin lubi to

#1169 OFFLINE   Andan

Andan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2141 postów
  • Imię:Adrian

Napisano 31 maj 2018 - 06:02

.

Użytkownik Andan edytował ten post 31 maj 2018 - 06:19

• Bułka lubi to

#1170 OFFLINE   BUBUATQ

BUBUATQ

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów

Napisano 02 czerwiec 2018 - 20:27

Ja do UL wole stosować żyłkę, już robię tak od 3 lat odszedłem od plecionek. Dużo większy komfort łowienia szczególnie przy bardzo małych wabikach ważących około 1-1,5 grama. Do tego dobra wędka w zasadzie to nie musi być jakieś cudo ale musi spełniać jeden warunek musi się ładować dobrze. Do bardzo małych wabików typu mikro jigi używam blanku muchowego aftma #2 to krowi ogon ale na żadnym blanku spinningowym z taką łatwością nie rzucałem jedno gramowym jigiem. Sądzę że sztywny blank, twardy nie za bardzo nadaje się do łowienia małymi przynętami nie ładuje się dobrze i trzeba używać dużo siły by go napędzić a mi nie o to chodzi. Blank muchowy daję duży komfort przy łowieniu naprawdę małymi przynętami. Z dobra żyłeczką ja mam Varivasa (0,16 lub 0,14) powstaje dość dobry zestaw.

• lukastrance lubi to

#1171 OFFLINE   pikeft

pikeft

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 585 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr

Napisano 02 czerwiec 2018 - 20:55

Pisałem o żyłce w temacie pstrągowym.Ja ostatnio zmieniłem plecionkę Berkley 2lb(ze szpuli schodzi jako sprężynka) na żyłkę Dragon HM80 0,201 i muszę przyznać że całkiem nieźle sobie radzi,przynajmniej przy pstrągach.Kupiłem w szpulce 50m za 10zł cena dobra a jakość bardzo dobra,mało rozciągliwa i daje czucie niewiele mniejsze jak przy plecionce.Spadów miałem mniej a praktycznie żadnego, wygrałem z rybą która dwukrotnie przy berkleyu spieła mi się,być może lepiej przy kijku z którym chodzę sprawdza się żyłka.Jeśli chodzi o brodzenie to mam wrażenie że dużo łatwiej rozplątać,zdarzyło mi się to kilka razy ze względu na słabą celność przy próbie rzutu pod powalone drzewa :D

Użytkownik pikeft edytował ten post 02 czerwiec 2018 - 21:11

• Alexspin lubi to

#1172 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 02 czerwiec 2018 - 20:56

Nie puchnie Wam żyłka na szpuli? Ja próbowałem z żyłką, fluorocarbonem i ... się poddałem.

Użytkownik Koincydencja edytował ten post 02 czerwiec 2018 - 20:57

#1173 OFFLINE   pikeft

pikeft

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 585 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 02 czerwiec 2018 - 21:09

Nie puchnie Wam żyłka na szpuli? Ja próbowałem z żyłką, fluorocarbonem i ... się poddałem.

Nie zauważyłem takiego efektu.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

#1174 OFFLINE   BUBUATQ

BUBUATQ

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów

Napisano 02 czerwiec 2018 - 21:12

Przy łowieniu na plecionkę miałem jakieś negatywne odczucia a to kleiła się do szpuli a to rzuty były słabsze. Przy żyłce dopiero odczułem komfort nawijam max 50 metrów z resztą więcej nie da się na Daiwe SS Air. Pamiętam, że na plecionce fajnie się łowiło jak trochę się przetarła tak było z PowerPro musiała się zmiękczyć jeśli można to tak nazwać, straciła kolor to szło lepiej, nadawała się wtedy do użytku:D 

#1175 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 02 czerwiec 2018 - 21:27

...muszę kiedyś spróbować casta UL z żyłką. Myślę jednak, że nie każda żyłka się nadaje (chyba są wątki w tym temacie?)

#1176 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4679 postów

Napisano 02 czerwiec 2018 - 21:37

Ja mam egi metal #0,5 i nie narzekam. Jutro zważę przynętę i pokażę Wam z jaką wagą mam zadowalające wyniki. I tak jak Robert pisze spróbować i ja muszę z żyłką.

• Paweł Bugajski i rothen lubią to

#1177 OFFLINE   kezmo

kezmo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • LokalizacjaOkolice Olsztyna
  • Imię:Radek

Napisano 02 czerwiec 2018 - 21:51

Żyłka/plecionka - sprawa indywidualna. Zależy co kto potrzebuje. Łowiąc klenie wypuszczam lekkie wobki na sporą odległość więc żyłka odpada bo takiej 0,18 / 0,20 za dużo nie wejdzie na szpulę UL... UL pstrągowy - zupełnie inna bajka...
Czucie przynęty to też sprawa gustu. Jeden woli wolniejszy kij+plecionka, drugi woli szybszy kij+Żyłka... ;) Choćbyś chciał to nie dogodzisz... ;)
  • arturbukowski, BOB i Xiaou lubią to

#1178 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 03 czerwiec 2018 - 00:46

Tej z linka używałem,o mocy 5lb na Revo LT.Szczerze mówiąc,nie napotkały mnie od pierwszego razu żadne problemy.Naczytałem się o puchnięciu itp.więc z rezerwą podchodziłem-w zasadzie żadnych kłopotów.Bródka jedna z drugą się oczywiście trafiła i miałem wrażenie że faktycznie doprowadzenie szpuli do porządku było łatwiejsze niz przy cieniutkiej plecionce.W planach ogarnięcie szpulki tunningowej do CC BFS,przezbrojenie Tetona 4lb w lekką spiralkę(bo nadal bardzo lubię ten kijek :) ),na szpulce żyłka i będzie można popróbować z białorybem.Naczytałem się i naoglądałem tych wzdrążek kolegów i się też zachciało :) .Ogólnie żyłka-bardzo pozytywnie,tyle że na kiju typu Teton czucie brań i w ogóle czucie słabsze ale to normalne.Za to jak się coś przywiesi to już nie spadnie :) .

http://team-rapa.pl/...r-0-165mm-100m/

Użytkownik drag edytował ten post 03 czerwiec 2018 - 00:46

• Paweł Bugajski i pikeft lubią to

#1179 OFFLINE   pikeft

pikeft

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 585 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 03 czerwiec 2018 - 03:14

Ja używany aktualnie żyłki przy wykałaczce Tsurinoya C472UL z podpiętym PX68 i po zmianie na żyłkę mam dobre odczucia.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
  • drag lubi to

#1180 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1997 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 03 czerwiec 2018 - 08:55

Tej z linka używałem,o mocy 5lb na Revo LT.Szczerze mówiąc,nie napotkały mnie od pierwszego razu żadne problemy.Naczytałem się o puchnięciu itp.więc z rezerwą podchodziłem-w zasadzie żadnych kłopotów.Bródka jedna z drugą się oczywiście trafiła i miałem wrażenie że faktycznie doprowadzenie szpuli do porządku było łatwiejsze niz przy cieniutkiej plecionce.W planach ogarnięcie szpulki tunningowej do CC BFS,przezbrojenie Tetona 4lb w lekką spiralkę(bo nadal bardzo lubię ten kijek :) ),na szpulce żyłka i będzie można popróbować z białorybem.Naczytałem się i naoglądałem tych wzdrążek kolegów i się też zachciało :) .Ogólnie żyłka-bardzo pozytywnie,tyle że na kiju typu Teton czucie brań i w ogóle czucie słabsze ale to normalne.Za to jak się coś przywiesi to już nie spadnie :) .

http://team-rapa.pl/...r-0-165mm-100m/

Muszę spróbować żyłki.Dziękuję za konkretny link i rekomendację drag :)

Jednocześnie zapytam o mały lekki multik Daiwy. Mam Presso Silver Creek, chyba już 12 lat, bardzo go lubię i cenię za malutkie rozmiary i wygląd. Jednak szpulka dość ciężka(dzięki za sugestie poszukiwania lżejszej Andan).

Często czytamy o multikach, ale o zwymiarowanie ich, zorientowanie się co do gabarytów nie jest łatwo.Może tylko ja mam ten klopot ? Nie wiem jednak który z multiplikatorów Daiwy jak lezy w dloni ( mój steez jest lzejszy od Presso, ale to presso a nie steez lepiej leży w dłoni...)

Alphas - podobny do Presso z kolei jest od steeza cięższy :huh:

A Zillion? - czy rama nowego jest podobna do Morethan?-czy to ramy modyfikowane, ale o gabarytach Tatuli?

Przepraszam za przydługi post, ale oprócz wagi i przełożenia o wielu multikach trudno coś powiedzieć-szczegolnie jak wspomniałem w kontekscie wymiarów zewnetrznych. Te wymiary wpływaja na ergonomię :)(miałem kiedyś strasznie szerokie Curado kupione na "nosa")

pozdrawiam w niedzielny poranek.

Załączony plik  IMG_8530.JPG   157,06 KB   30 Ilość pobrań

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych