Kamera działa stresująco,ale "pierwszy raz" masz już za sobą więc następne filmiki mogą być tylko lepsze (zwłaszcza z malowania)...
ps Podczas składanie tej formy to takie napięcie wywołałeś,że aż mi się "sierść" na grzbiecie podniosła...
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 23 styczeń 2014 - 00:13
Kamera działa stresująco,ale "pierwszy raz" masz już za sobą więc następne filmiki mogą być tylko lepsze (zwłaszcza z malowania)...
ps Podczas składanie tej formy to takie napięcie wywołałeś,że aż mi się "sierść" na grzbiecie podniosła...
Napisano 23 styczeń 2014 - 00:17
Napisano 23 styczeń 2014 - 00:20
tego napięcia chyba bym nie wytrzymał...
Napisano 23 styczeń 2014 - 08:59
Świetny filmik Kuba:) Dobrze że pokazałeś że są problemy przy składaniu formy silikonowej - to udowadnia że w tym rodzaju formy lepszym rozwiązaniem jest wstrzykiwanie pianki do formy przez otwór a nie nalewanie do połówki i domykanie drugą
Dla mnie jako żółtodzioba bardzo pomocny filmik:)
Napisano 23 styczeń 2014 - 16:04
Chłopaki, pomóżcie mi z silikonem bo szału można dostać.Kiedyś miałem jakiś "american silikone" i był super teraz kupiłem z progmaru MM940 szybki i nie wiem co się dzieje ale...po pierwsze jaki rozdzielacz dać żeby dwie połówki się nie skleiły ? Po drugie co robić aby nie powstawały bąble.Lałem siikon bardzo cienkim strumieniem 1mm może mniej z dużej wysokości aw środku formy wyjebało bąbel 1cm :/
Napisano 23 styczeń 2014 - 16:08
Szybki to sobie możesz używać jak masz komorę do odpowietrzania.Jak zalewasz drugą połowę przeważnie się trochę sklei tzn.tak pozornie bo to wystarczy w jednym miejscu ruszyć i odejdzie spoko jedna od drugiej.
Napisano 23 styczeń 2014 - 16:13
Szybki z progmaru u mnie utwardza się w 95% przez 3,5-4 godziny.Dużo ludzi go używa i nie ma takich problemów :/
Napisano 23 styczeń 2014 - 16:53
No to używaj szybki.
Napisano 23 styczeń 2014 - 21:38
Chłopaki, pomóżcie mi z silikonem bo szału można dostać.Kiedyś miałem jakiś "american silikone" i był super teraz kupiłem z progmaru MM940 szybki i nie wiem co się dzieje ale...po pierwsze jaki rozdzielacz dać żeby dwie połówki się nie skleiły ? Po drugie co robić aby nie powstawały bąble.Lałem siikon bardzo cienkim strumieniem 1mm może mniej z dużej wysokości aw środku formy wyjebało bąbel 1cm :/
Bąble powietrzne zawsze powstaną, jeżeli w końcowych punktach nie zrobisz kanałów odpowietrzających i punkcie najwyższym, (np. grzbiet woblera) - jeżeli wlew następuję przez "komin" ( po prostu nie ma ujścia a poza tym sam silikon rozpoczyna pracę wytwarzając pęcherzyki powietrza ).
ps. Sorki !!! W powyższym poście pomyliłem odlewy z żywicy robione w formach silikonowych z robieniem form silikonowych !
Do rozdzielania form z silikonu stosuję rozdzielacz do form płynny wosk. Można go także zakupić w Progmarze
Użytkownik Harjer edytował ten post 23 styczeń 2014 - 23:35
Napisano 24 styczeń 2014 - 22:35
Witam
Blisko miesiąc intensywnych lekcji w sposobie odlewania przynęt z pianki. Wiele czynników decydowało o postępach. A to rodzaj pianki - poznałem piankę szybką i twardą jak kamień, niesamowicie szybką w starcie - tak, że przy niej uwijałem się z niesamowicie szybkimi ruchami. Za to odlewy wychodzą super, lustro super twarde!
Inny rodzaj pianki wymaga utwardzania i czas startu jest wolniejszy - lepiej, spokojniej wykonuje się odlewy, bez żadnego pośpiechu.
W dużej części moich lekcji ważną rolę odegrały uwagi Was - Kolegów ! Bazowałem na nich, ale i swoje próby przynosiły mi kolejne wnioski i wskazówki do następnych poczynań przy wykonywaniu odlewów z PU.
Ważna rzecz ! to mój zasadniczy wniosek ! Decydującą rolą jest mieszanie pianki !!! Ręczne mieszanie - to porażki ! Min. 1200/min. i `potem zastanawiaj się co jest źle ?
Doszedłem do wniosku, że przy wykonywaniu odlewów imitacji owadów lepszym materiałem jest pianka o super twardości !, choć ciężka jest do odlewania z uwagi na bardzo, bardzo szybki start !!! Dlaczego, bo w przypadku moich modeli owadów odlewy wymagają dalszej precyzyjnej obróbki na dodanie ostatecznych detali, jak czułka, nóżki, itp. Odlewy wymagają szeregu nawierceń, nacięć ! Oczywiście chcąc doprowadzić do tego, by owad ten wyglądał jak w naturze. Idąc prostą drogą, wygodną i komercyjną! - można to wszystko pominąć, te wszystkie szczegóły i wypuścić takiego robaczka - bez czułek, nóżek, ale czy to będzie jak w naturze ???
Zaznaczam to szczególnie, gdyż kieruję się głównie imitowaniem wykonania określonej przynęty - a szczególnie owadów !
Uważam, że mogę powiedzieć, iż moje lekcje skończyłem! - pozostałe sukcesy przyniesie praktyka ! Wiem, że jeszcze wiele mam do nauki i wiele doświadczeń. No cóż - chcąc do czegoś dojść trzeba pracować !!!
Pianka o wolnym starcie, wymagająca dalszego utwardzania. Woblery Harjera - pstrągowe
Pianka o wolnym starcie, wymagająca utwardzania. Wobler Harjera-Nosek
Pozdrawiam, Harjer
Użytkownik Harjer edytował ten post 24 styczeń 2014 - 22:41
Napisano 24 styczeń 2014 - 23:16
Jeszcze jedna rzecz.
Byli też i tacy Koledzy, którzy swoimi wpisami na forum, tak w tym temacie !, (ale tak to bywa na forach ) - ja, to tak odebrałem, ironizowali. Przenosili "coś" np. do nie istniejącego działu-tematu: " breloczki".
Tym Kolegom powiem tak. Ważny jest każdy pomysł, który daje satysfakcję jego Twórcy !!! Pełną satysfakcją Twórcy jest to, by - od podstaw zrobić wszystko samemu, by być niepowtarzalnym
A to przykład
Breloczek dla wędkarza: Harjer - Okoń - żywica
Na bazie wcześniejszego pomysłu - kolegi, dot. breloczków, powstał realistyczny wobler okonia - pianka
Harjer
Użytkownik Harjer edytował ten post 09 sierpień 2015 - 15:23
Napisano 25 styczeń 2014 - 23:05
Mam pytanie do osób, które mają doświadczenie z pianką foam-it.Czy przelanie jej do małych pojemników 100ml na mocz ale tych bardzo szczelnie zamykanych przedłuży okres jej przydatności ? Rozlanie nastąpiłoby odrazu po pierwszym otworzeniu opakowań.
Napisano 26 styczeń 2014 - 01:49
Tak przedłuży to jej agonie . Musisz sobie zdawać sprawę ze długo przechowywana i tak straci maksimum swych właściwości ale rozporcjowanie do czystych , suchych i szczelnych pojemniczków pozwoli znacznie przedłużyć jej żywotnosc a przynajmniej każdej kolejnej porcji .
Ps. Tak właściwie to wystarczy rozporcjować tylko składnik B tylko on jest podatny na wilgoć .
Użytkownik wedkarzyk1 edytował ten post 26 styczeń 2014 - 01:51
Napisano 26 styczeń 2014 - 17:50
Hm ! Dobre, a ja poszukuję pojemniczków na farbę
Użytkownik Harjer edytował ten post 26 styczeń 2014 - 18:59
Napisano 26 styczeń 2014 - 18:58
Mam pytanie do osób, które mają doświadczenie z pianką foam-it.Czy przelanie jej do małych pojemników 100ml na mocz ale tych bardzo szczelnie zamykanych przedłuży okres jej przydatności ? Rozlanie nastąpiłoby odrazu po pierwszym otworzeniu opakowań.
Oby nie moczu Barosz
Napisano 27 styczeń 2014 - 21:50
Witam, mowicie, ze ta pianka foam-it jest taka dobra? Brak gazowania to fakt zaleta. Jakos tak nigdy nie moglem sie zdecydowac na jej zakup, znajomy mi o niej mowil. Ale ma co najmniej jedna wade, cena , absurdalnie wysoka. Do tego jakies tam straty. Ja i tak upieram sie przy swoim, kiepskie efekty to nie zawsze wina piany. Czasmai jakis glupi maly detal kazdy dla innej pianki.
Napisano 27 styczeń 2014 - 21:59
Foam-it jest bardzo prosta w użytkowaniu co dla początkującego jest dużą zaletą Następna to twardość gotowego wyrobu, podobno jest bardzo twarda. Kolejny plus to szybkość rozformowania i relatywnie długi czas startu Przy wprawie można zalać kilka gniazd za jednym razem.
Napisano 27 styczeń 2014 - 22:22
A skoro jesteśmy już przy temacie pianki Która foam-it będzie najbardziej odpowiednia do małych i średnich wobków tak powiedzmy 2-6cm- dziesiątka czy piętnastka ?
Napisano 27 styczeń 2014 - 22:31
15
Napisano 27 styczeń 2014 - 22:36
Dziękować za informację Zamówiona piętnastka.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych