Cześć!
Przymierzam się do pierwszej wędki - będę chciał zlecić wykonanie wędki. Szukam kija pod okonie, jazie, klenie, pstrągi oraz przyłów bolenia, szczupaka i sandacza. Wędkować będą w jeziorach, stawach i rzekach (Wisła, Odra).
Głownie z brzegu, choć może się zdarzyć z łodzi. I tutja pierwsze pytanie czy na rzekę z brzegu można dać krótki kij (2-2,2m) wiem że na łódkę to 2,45m max przy dłuższych jest już niewygodnie natomiast na brzegowy kij rzeczny to zazwyczaj 2,7m...
Z brzegu to myślałem też o bocznym troku... Tutja chyba potrzebny kij z wklejką lub blank z miękką szczytówką...
Z uwagi na transport raczej kij dwuczęściowy, o akcji szybkiej szczytowej przechodzacej w parabolę i mający zapas mozy w dolniku gdyby się zdarzył przyłow.
Jestem osobą wysoką (187cm), lubię mieć dolnik dłuższy aby mógł się oprzeć na przedramieniu, ale nie wystawał za niego. Taki dolnik daje mi dodatkowe wsparcie odczas holu większej ryby.
Ma to być spining, castingi mam dwa (TeamDragon 2,3m 7-21g + Scorpion 1001, Guide Select Buster 2,13m 7-28g + Citica 201E) i na razie chcę spining. Kołowrotemk będę zamawiać - zdecydwałem się na Ryobi Zauber 2000FD, waży 282g.
Przynęty: gumy na okonia, obrotówki, małe woblery.
Blanki MHX:
Popping P842-2-MHX - 2,13m 1,7-10g 4-10lb Action Fast Power Med/Light
Popping P843-2-MHX - 2,13m 7-14g 6-12lb Action Fast Power Medium
Spinning S842-2-MHX - 2,13m 1,7-9g 4-8lb Action Fast Power Light
Spin Jig SJ9000-2-MHX - 2,28m 1,7-11g 6-12lb Action Fast Power Med/Light
Blanki Batson:
Spinning ISP842F - 2,13m 2-9g 6-10lb Action Moderate/Fast Power Light
Spinning ISP843F - 2,13m 4-10g 6-12lb Action Moderate/Fast Power Medium
Przelotki Fuji Alconite + Sic na szczycie (tutaj chciałbym taką antysplątaniową jak Fuji SIC Titanium TMNST5.0). Rękojeść korkowa (taka mi się podoba) z wklejoną naklejką z blanku w części dzielonej,
Jak cena orientacyjna wykonania takiego kija? Blank to jest około 300-400zł ile musze doliczyć do przelotek, rękojeści i wykonania? Jaki czas wykonania? Jakieś pracownie w okolicy Katowic?