Wyważałem pod 265 g korbę a więc stosunkowo lekki kołowrotek i otrzymałem punkt wyważenia 8 cm w krótszym kiju oraz 8,5 cm w tym 9' 17 lb przy wadze ca.180 g, więc jest to porównywalne bardzo do blanków MHX czy też Talon VI . Ap-ropo Talona VI którego zrobiłem koledze pod sandacza .Ostatnio łowił na łowisku gdzie ryby stały na granicy kamieni , po zacięciu sandacza scenariusz był taki że ryba gwałtownie szła w kamienie i nie mógł ryby zatrzymać bo szczyt jest stosunkowo miękki. Stracił tak parę ryb .Na piasku sprawa jest inna ale na tym łowisku d...pa .U mnie sprawa wyglądała inaczej , cięcie i kij sam zatrzymywał rybę nie mówiąc już o tym że podbijanie Talonem to katastrofa co najwyżej pojedyncze podbicie bo szczyt klęka u mnie ... poezja panie
#261 OFFLINE
Napisano 22 maj 2013 - 18:24
#262 OFFLINE
Napisano 22 maj 2013 - 18:33
Ja już nie lansuję boronów bo co niektórzy sceptycznie na to się zapatrywali.Najbardziej na cenę, tylko jak mam 2 w 1 to cena jest adekwatna po podzieleniu na 2 wędki a narzędzie nieziemskie.
Józek po to jest to forum żeby wymieniać się rzetelnymi informacjami. Każdy ma swoją wizję swojego wędkarstwa oraz jakąś hierarchię wartości i dla jednego jest na tyle ważne że uzbiera i wyłoży tysiaka na blank, zrobi wędkę którą będzie się długo cieszył i która będzie przynosiła zadowolenie i ryby drugi podejdzie snobistycznie i zamówi wędkę z pracowni bo droga i tak wypada po czym kij będzie sobie stał w szafie i wyciągany będzie tylko przy okazji spotkań znajomych lub ewentualnie wspólnego wyjazdu , jeszcze inny zdecyduje się na coś innego a więc to raczej osobista sprawa. Nie jestem naganiaczem tylko opisuję rzetelnie fakty bo po to jest forum , nie reklamuję pędzelków tylko opisuję doskonałe blanki. Cen nie ustalam i ten kto będzie chciał to sobie coś takiego kupi a jak zostanę zbesztany to pewnie będę się bronił
#263 OFFLINE
Napisano 22 maj 2013 - 18:43
Wyważałem pod 265 g korbę a więc stosunkowo lekki kołowrotek i otrzymałem punkt wyważenia 8 cm w krótszym kiju oraz 8,5 cm w tym 9' 17 lb przy wadze ca.180 g, więc jest to porównywalne bardzo do blanków MHX czy też Talon VI . Ap-ropo Talona VI którego zrobiłem koledze pod sandacza .Ostatnio łowił na łowisku gdzie ryby stały na granicy kamieni , po zacięciu sandacza scenariusz był taki że ryba gwałtownie szła w kamienie i nie mógł ryby zatrzymać bo szczyt jest stosunkowo miękki. Stracił tak parę ryb .Na piasku sprawa jest inna ale na tym łowisku d...pa .U mnie sprawa wyglądała inaczej , cięcie i kij sam zatrzymywał rybę nie mówiąc już o tym że podbijanie Talonem to katastrofa co najwyżej pojedyncze podbicie bo szczyt klęka u mnie ... poezja panie
Czyli pod kręcioł 300-310 g wyważenie będzie zbędne?
#264 OFFLINE
Napisano 22 maj 2013 - 19:11
Czyli pod kręcioł 300-310 g wyważenie będzie zbędne?
Jak dokręciłem starą 300 g Caldię to jeszcze bardziej wyważenie się poprawiło ale jakbym robił pod 300 g to może pierścień byłby mniejszy bo 15 g kapa by została . Jak będziesz robił to sprawdzisz sobie ile trzeba dołożyć .Można zamontować kapę z dokręcanymi mosiężnymi krążkami (zobacz a wątku , Knighta i Talona tak zrobiłem)wtedy nic nie może się wydarzyć i jak zmienisz kołowrotek zawsze można coś dodać lub odjąć
#265 OFFLINE
Napisano 23 maj 2013 - 05:35
Jak dokręciłem starą 300 g Caldię to jeszcze bardziej wyważenie się poprawiło ale jakbym robił pod 300 g to może pierścień byłby mniejszy bo 15 g kapa by została . Jak będziesz robił to sprawdzisz sobie ile trzeba dołożyć .Można zamontować kapę z dokręcanymi mosiężnymi krążkami (zobacz a wątku , Knighta i Talona tak zrobiłem)wtedy nic nie może się wydarzyć i jak zmienisz kołowrotek zawsze można coś dodać lub odjąć
Artur jak założę do boronka TP SW 4000XG to wyważenie jest jak trzeba .W rękach miękki nie jestem więc to mi wcale nie przeszkadza .Myślałem też o wyważaniu kija ale 350g zrobiło robotę jak trzeba.
#266 OFFLINE
Napisano 28 maj 2013 - 20:13
Testów ciąg dalszy a właściwie nie testów tylko zaczyna się już regularne łowienie
Dzisiaj złowiłem 15 sztuk w przedziale 45-55 cm a więc ryby nie powalają i na większe jeszcze trzeba poczekać bo wszystko jest opóźnione i ryby są dopiero po tarle.
Kij sprawuje się rewelacyjnie bo wszystkie ryby prawidłowo "przebite" i żadnych spadów a więc znowu kij się fantastycznie sprawdził. Na Knighcie odpadła by jakaś 1/3 a na boronie 100% skuteczności .
Cieszę się że Artek dostanie już swój kij ,myślę że kij nie powinien nazywać się Vegter tylko "Mister Perfekt: bo jest perfekcyjny. Jutro ciąg dalszy wędkowania.
Oczywiście wszystkie ryby w dobrej kondycji wróciły do wody.
#267 OFFLINE
Napisano 29 maj 2013 - 05:34
Uwierzyć w borona .
Warto było? Myślę, że tak.
No cóż kij snobistyczny, ale narzędzie perfekcyjne .
Użytkownik Jozi edytował ten post 29 maj 2013 - 05:39
#268 OFFLINE
Napisano 29 maj 2013 - 05:51
Jak tak dalej pójdzie, to okaże się że wieeeeelu snobów jest na forum chyba, że to już wiadomo a ilość snobów do kwadratu, sześcianu itd może wzrosnąć gwałtownie tylko żeby się Krzysiek wyrobił
- mateusz998 lubi to
#269 OFFLINE
Napisano 29 maj 2013 - 07:10
Słyszałem o koalicji antyboronowej pod przewodnictwem niejakiego Yankisa i Robboxa4 z dotacjami
Niektórzy lubią się rozmarzyć :
Proponuję założyć klub o nazwie
"Snob Boron Club" w sktócie "SBC"
Statut później
Deklarację przystąpienia do klubu składać w tym wątku , potem wybierzemy przewodniczącego ,zarząd i może jakieś wspólne wędkowanie zorganizujemy :)
Pomysłów mam sporo mp:
wybór najładniej wykonanej wędki na blanku boronowym ,znam już zwycięzcę bo widziiałem dolnik jednej takiej wędki
konkurs na ilość różnych gatunków ryb na borona
konkurs na największą rybę (oczywiście w cm) z podziałem na kategorie gatunkowe
Założymy wątek "SBC"
itp.itd pomysłów nie zabraknie :)
kto za ? proszę pisać
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 29 maj 2013 - 07:28
#270 OFFLINE
Napisano 29 maj 2013 - 07:32
Jako pierwszy właściciel borona mogę być honorowym członkiem klubu .
#271 OFFLINE
Napisano 29 maj 2013 - 07:34
To już jest nas dwóch oficialnie , czekamy na Arka i innych snobów
#272 OFFLINE
Napisano 29 maj 2013 - 14:24
A ja jakoś nie chcę być członkiem,- jakoś nie najlepiej mi się to kojarzy a, że jesteśmy "pierwsi" to i o snobizm nas trudno posądzać
Dziś odebrałem swojego borona, ale nad wodę dopiero jutro tak więc mogę tylko napisać, że wędka bardzo starannie wykonana, waga całości 207g, moc czuć taką że aż strach, ugięcie modelowe.
Od jutra do niedzieli codziennie będzie w akcji to w poniedziałek coś skrobnę na temat pierwszych doznań i mam nadzieję ryb
#273 OFFLINE
Napisano 29 maj 2013 - 17:28
Moja przyjaźń z boronem dalej kwitnie
Dzisiaj byłem na kanale Elby i łowiłem na szybującą gumę bo główką 10 g + guma Daiwy a więc stosunkowo lekko jak na taka wodę. Woda umiarkowanie płynąca ,jakieś 4-5 m głębokości warunki wietrzne . Kij miotał przynętę daleko i przy wiejącym wietrze miałem cały czas dobrą kontrolę w prowadzeniu przynęty a więc przynęty na główkach 10g to pełny komfort .
Efekt trochę lepszy niż wczoraj bo złowiłem 20 sandaczy, żadnych spięć więc znowu 100% skuteczności .Sandacze trochę krótkie dzisiaj ale z doświadczenia wiem że worek z tymi dużymi niebawem się rozwiąże
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 29 maj 2013 - 17:30
#274 OFFLINE
Napisano 29 maj 2013 - 17:32
Wędki z dodatkiem boronu, szczególnie w całej swojej długości, są bardzo specyficzne i na pewno nie dla wszystkich, odpadają miętcy w łokciach, miłośnicy wagi piórkowej i idealnego zbalansowania ale za to............. i tu łączę sie z powstalym klubem w 100% - legitymacji nie potrzebuję ale mocno sympatyzuję
#275 OFFLINE
Napisano 29 maj 2013 - 17:33
gratulacje tutaj już niedługo też się zacznie , chociaż ilościowo pewno nie tak jak u Ciebie
a ja czekam na opis Hersa
#276 OFFLINE
Napisano 29 maj 2013 - 18:10
Hersa też zamówiłem jako zapasowego lub ewentualnie komuś sprzedam , bo " korcił " mnie ten blank ,odbieram blank na początku Czerwca więc jak zrobię kij przetestuję dokładnie to sprawę opiszę.
#277 OFFLINE
Napisano 29 maj 2013 - 18:22
Wędki z dodatkiem boronu, szczególnie w całej swojej długości, są bardzo specyficzne i na pewno nie dla wszystkich, odpadają miętcy w łokciach, miłośnicy wagi piórkowej i idealnego zbalansowania ale za to............. i tu łączę sie z powstalym klubem w 100% - legitymacji nie potrzebuję ale mocno sympatyzuję
Arek ale ty jesteś asekuracyjny , pewnie wystraszyłeś się tej nazwy "Snob Boron Club" w sktócie "SBC" otóż zapewniam Cię że ze snobami ma to tyle wspólnego co przymiotnik Best w logu pewnej firmy rodbuildunowej więc do klubu jesteś już przyjęty ,bezwarunkowo
- Rheinangler lubi to
#278 OFFLINE
Napisano 29 maj 2013 - 18:52
Arek ale ty jesteś asekuracyjny , pewnie wystraszyłeś się tej nazwy "Snob Boron Club" w sktócie "SBC" otóż zapewniam Cię że ze snobami ma to tyle wspólnego co przymiotnik Best w logu pewnej firmy rodbuildunowej więc do klubu jesteś już przyjęty ,bezwarunkowo
Czym Ci ta pracownia tak podpadła, że tak się o niej wypowiadasz?
#279 OFFLINE
Napisano 29 maj 2013 - 18:54
Czym Ci ta pracownia tak podpadła, że tak się o niej wypowiadasz?
Jak pracownia ?
#280 OFFLINE
Napisano 29 maj 2013 - 19:16
- Rheinangler lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||