Wydaje mi się, że mogę już parę słów napisać na temat wędki na blanku Phenixa z serii M-1 o symbolu SP 962 UL czyli mówiąc prościej 2,9m cw 4-16g 2-10lb.
Złowiłem tą wędką w minionym tygodniu kilka ryb które dały jakiś tam pogląd na jej temat jako narzędzia.
Zacznę od danych, które potwierdzają celność opisu tzn: cw jest bardzo poprawnie opisany (4-16g) jeśli chodzi o wabiki używane przeze mnie do połowu jazi, kleni, boleni i brzan na "mojej" rafie w sporym uciągu jaki był w minionych dniach i tak:
- woblery Wideł od 5cm (4g) do 7cm (6g)
- woblery "baryły rafowe" L.D 4cm 8g,- zarówno SDR-y jak i powierzchniowe
- woblery Tomy-ego 6BS i 8BS, Rap-stick oraz leviatan 8cm
- gumy RH 8 i 10 (2011)
- gumy Relax Shad 8cm na główkach 6-10g
Wszystkimi tymi przynętami łowiło mi się znakomicie, uzyskując bardzo poprawny zasięg i optymalne prowadzenie pozwalające zaciąć w każdym jego momencie mimo przelotki otwierającej Y20 i wiatrowi w pysk.
Mocy nie mam jak zmierzyć, ale coś mam takie nie jasne przeczucie, że opis do 9lb jest bardziej właściwy niż do 10lb.
To nie jasne przeświadczenie może być bardzo mylne i może je powodować ustępliwa szczytówka. Jednak nie ma się co tym przejmować bo kij jak na swoją klasę jest bardzo mocny i komfortowy.
Do łowienia używałem żyłki P-Line CXX-strong 0,18 i 0,20 i kołowrotka Daiwa Z 2500 iTW.
Hol ryby tą wędką to prawdziwa przyjemność i opis ugięcia jako progresywne jest zbyt skromny a zamiast używać kwalifikatorów typu - mega czy hiper myślę, że zainteresowani z chęcią obejrzą filmik jaki nagrał Zbyszek @krokkop.
Film przekazaliśmy Zbyszkowi Kawalcowi. Po obróbce filmik znajdzie się na jego stronie,- za kilka dni...
Obróbka była konieczna ze względu na.... nasze komentarze... w stylu nazbyt żołnierskim
Ryby, które złowiłem nią to jazie i tzw turbo-jazie ( w sumie 8szt) od najmniejszego 53cm do największego 65cm, oraz trzy brzany ok 60cm.
Miałem także (niestety) podhaczoną brzanę ok 70cm, która się na szczęście wypięła ale wędka jeszcze dawała radę choć wydawało mi się, że dotarła w tym przypadku do swojego optimum oddziaływania na rybę,- ale to może być mylne wrażenie...
Wędka ta jak najbardziej nadaje się do łowienia kleni, jazi w każdym rozmiarze i brzan w niezbyt trudnych technicznie miejscach.
Niestety nie udało mi się złowić żadnego bolenia a myślę, że to właśnie złowienie kilku boleni da odpowiedź na pytanie czy to prawdziwy 10-funtowiec czy ciutkę słabszy kij.
PS
Proszę o wzięcie poprawki na to iż łowiłem tym kijem zaledwie 4 dni w tym 1 dzień bez brania...