Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

Przeróbka fabrycznego kija - pytania / porady

przeróbka tech-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
590 odpowiedzi w tym temacie

#441 OFFLINE   Durzy

Durzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 638 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Andrzej

Napisano 13 październik 2017 - 10:37

Nie dajmy się zwariować.
Nikt nie produkuje czegoś takiego, jak nici do omotek. To standardowe nici krawieckie, tylko z odpowiednio dobranego materiału.

Użytkownik Durzy edytował ten post 13 październik 2017 - 11:06

#442 OFFLINE   venom_666

venom_666

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1865 postów
  • LokalizacjaRypin
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Stępniewski

Napisano 13 październik 2017 - 11:12

no nie tak do końca standardowe  ;), raczej ze specjalistycznych serii, albo inaczej specjalistycznego stosowania.

Niemniej, podobnie do nici służacych do wiązania much sa to nici stosowane w okreslonych zastosowaniach w krawiectwie ;-) 

#443 OFFLINE   Durzy

Durzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 638 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 październik 2017 - 11:24

Różnica jest w zasadzie tylko w grubości. Materiał jest ten sam, co w niciach z pasmanterii.

Oczywiście nie wszystkich, nici z domieszką bawełny, czy jedwabiu naturalnego odpadają.

#444 OFFLINE   venom_666

venom_666

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1865 postów
  • LokalizacjaRypin
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Stępniewski

Napisano 13 październik 2017 - 12:05

Uwierz mi ;-)

pracuje przy tym i mam pełny przegląd nici wszelakich :-)

Te nadające się do rodbuildingu oraz do flytyingu, to nici do haftu maszynowego, do ozdobnych lamówek i kilka rodzajów nici do specjalistycznych maszyn, w tym nici jednopasmowe nieskręcane, nici jedwabne, metalizowane itp...

Zdarzają się i w pasmanteriach takie które się nadają, ale byłbym ostrożny z nimi i zrobił najpierw próbę, bo oprócz tego ze pod lakierem straszliwie się "zmechacą" to i bywa ze skurczą, a to juz nie jest fajne...

• Del Toro i Durzy lubią to

#445 OFFLINE   Durzy

Durzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 638 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 październik 2017 - 12:50

Jestem więcej niż pewien, że masz rację.

Swoje opinie opieram na dość krótkim epizodzie związanym z rodbuildingiem, którego większą częścią był właśnie wybór nici :D

Jak znajdę chwilę czasu i jakąś muzę , to opiszę cały proces. Może to być dobrą nauką dla wielu początkujących.

A.

#446 OFFLINE   MefistoFishing

MefistoFishing

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 2161 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 15 październik 2017 - 20:26

Hej

Potrzebuję "przerobić" mojego pstrągowego MEGABASSa Pagani. Wędka była złamana jakieś 10 lat temu zaraz za gwintem, tam gdzie widać kawałek brązowej korkogumy. Obecnie co mnie bardzo drażni wewnątrz blanku coś "lata" tzn zlatuje w zależności od tego czy wędka jest do góry czy na dół. Przypuszczam, że to kawałek żywicy lub coś podobnego. Od góry wędka ma spigot więc nie da się tego wyjąć, trzeba znów "załamać-przeciąć" w miejscu gdzie wcześniej i wyciągnąć gada :) przy okazji chcę zmienić dolny korek na piankę, sam bym to zrobił, ale nie mam narzędzi i czasu, a najważniejsze w tym wszystkim by UCHWYT został nie połamany ani pocięty, może da się go jakoś zdjąć i ewentualnie resztę korków też wymienic na piankę?? Nie wiem....chcę by ktoś zrobił "rozbrojkę" mojego patyka :) oczywiście odpłatnie. Kto się podejmie? :) Czekam na propozycje :)

Załączone pliki

#447 OFFLINE   DonPablo

DonPablo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 702 postów
  • LokalizacjaBielsko
  • Imię:Paweł

Napisano 15 październik 2017 - 20:44

Polecam kolegę @filser.

Ma skill'a.

btw

Zmiana na piankę? w takim klasyku? jakoś nie mogę się z tym pogodzić...

daj nowy korek i będzie jak nowa.

• wene lubi to

#448 OFFLINE   MefistoFishing

MefistoFishing

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 2161 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 15 październik 2017 - 20:49

Polecam kolegę @filser.

Ma skill'a.

btw

Zmiana na piankę? w takim klasyku? jakoś nie mogę się z tym pogodzić...

daj nowy korek i będzie jak nowa.

Zobaczę jeszcze z ta pianką...ale nie lubię korków.... :) wole carbony i innej cuda...oryginalny japoński korek to pełno szpachli :D

Użytkownik MefistoFishing edytował ten post 15 październik 2017 - 20:51

#449 OFFLINE   kajman

kajman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 94 postów
  • LokalizacjaPuławy

Napisano 15 październik 2017 - 20:49

Cześć. Ten kawałek który hałasuję da się wyjąć po zdemontowaniu dolnego korka.Jeżeli nie chcesz ruszać uchwytu to górny korek można wymienić po zdemontowaniu przelotki.Ostatnio poprawiałem megabassa i była niezła gimnastyka z doborem odcienia nici... Czy ten kawałek korka między gwintem, a uchwytem jest ruchomy?

#450 OFFLINE   kajman

kajman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 94 postów
  • LokalizacjaPuławy

Napisano 15 październik 2017 - 20:53

Już sobie powiększyłem😁 Jeżeli da się zdjąć kontre, czyli te dwa pierścienie to środkowy korek też się da.

#451 OFFLINE   MefistoFishing

MefistoFishing

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 2161 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 15 październik 2017 - 20:54

Cześć. Ten kawałek który hałasuję da się wyjąć po zdemontowaniu dolnego korka.Jeżeli nie chcesz ruszać uchwytu to górny korek można wymienić po zdemontowaniu przelotki.Ostatnio poprawiałem megabassa i była niezła gimnastyka z doborem odcienia nici... Czy ten kawałek korka między gwintem, a uchwytem jest ruchomy?

chłopie nie da się tak jak mówisz..bo pisałem, że wędka była złamana i gdzie, i tam jest wklejony tez kawałek złącza, i nic nie da odkręcenie dołu, górnego korka nie wiem bo jest tam metalowy pierścień, ale nietypowybo półokrągły....nici są mało istotne bo raczej takie same widziałem w jaxonach :) metaliczny brąz :)

#452 OFFLINE   kajman

kajman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 94 postów
  • LokalizacjaPuławy

Napisano 15 październik 2017 - 21:38

Nie zrozumieliśmy się😏.Żeby wymienić dolny korek na piankę trzeba usunąć tą ozdobną pinezkę na końcu kija.Ten kto naprawiał kija prawdopodobnie wkleił rurkę, a nie czopa więc jest szansa, że nie trzeba będzie ciąć.Problem to ten metalowy pieścień na samym końcu gwintu.Jeżeli nie zejdzie to wymiana środkowego korka się komplikuję.Góra powyżej uchwytu to tak jak Ci napisałem.Nie kolor a odcień jest ważny. Brązów jest kilka, a nawet ta sama nić w używanym kijku może się różnić,UV robi swoję.To fajny kijek i sztuką jest to zrobić tak,żeby nie było widać, że to nie fabryka. Pozdrawiam

#453 OFFLINE   MefistoFishing

MefistoFishing

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 2161 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 15 październik 2017 - 21:45

Nie zrozumieliśmy się.Żeby wymienić dolny korek na piankę trzeba usunąć tą ozdobną pinezkę na końcu kija.Ten kto naprawiał kija prawdopodobnie wkleił rurkę, a nie czopa więc jest szansa, że nie trzeba będzie ciąć.Problem to ten metalowy pieścień na samym końcu gwintu.Jeżeli nie zejdzie to wymiana środkowego korka się komplikuję.Góra powyżej uchwytu to tak jak Ci napisałem.Nie kolor a odcień jest ważny. Brązów jest kilka, a nawet ta sama nić w używanym kijku może się różnić,UV robi swoję.To fajny kijek i sztuką jest to zrobić tak,żeby nie było widać, że to nie fabryka. Pozdrawiam

no tak....a ty to byś zrobił? :) musi być tak by było jak nowe :) o wymianie przelotek tez myslałem na torzite, ale nie wiemc zy to nie przesada bo tam są tytanowe sic przecież więc chyba szkoda kasy...szczytowa jest wymieniona na torzite bo w oryginału wyleciał pierścień ze 2 lata temu :) 

#454 OFFLINE   kajman

kajman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 94 postów
  • LokalizacjaPuławy

Napisano 15 październik 2017 - 22:03

Przelotki masz dobrej klasy więc bez sensu je ruszać. Jest końcówka sezonu i przy tej ilości wędek które muszę ogarnąć w tym sezonie poprostu już nie dam rady.Jeżeli nikogo nie znajdziesz to w zimie da radę.Jak by co to pisz na priv.

#455 OFFLINE   MefistoFishing

MefistoFishing

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 2161 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 15 październik 2017 - 22:06

Przelotki masz dobrej klasy więc bez sensu je ruszać. Jest końcówka sezonu i przy tej ilości wędek które muszę ogarnąć w tym sezonie poprostu już nie dam rady.Jeżeli nikogo nie znajdziesz to w zimie da radę.Jak by co to pisz na priv.

czaję....ale na 1 luty musze to mieć :)

#456 OFFLINE   wene

wene

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów

Napisano 16 październik 2017 - 19:36

Zobaczę jeszcze z ta pianką...ale nie lubię korków....

Klasyczny korek trza po jakims czasie szpachlowac niestety.
A wstawianie Evki do takiego kija to barbarzyństwo trochu... ;)

Moze warto pomyslec o kompromisie?
Np.: http://s6.ifotos.pl/...ger_qreqaqe.jpg

Generalnie to sporo zabawy moim skromnym zdaniem bedzie przy Twoim kijaszku...
I pytanie: czy warto wstawiac komlet Torzitow do 10letniego kija?

#457 OFFLINE   MefistoFishing

MefistoFishing

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 2161 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 16 październik 2017 - 19:50

Klasyczny korek trza po jakims czasie szpachlowac niestety.
A wstawianie Evki do takiego kija to barbarzyństwo trochu... ;)

Moze warto pomyslec o kompromisie?
Np.: http://s6.ifotos.pl/...ger_qreqaqe.jpg

Generalnie to sporo zabawy moim skromnym zdaniem bedzie przy Twoim kijaszku...
I pytanie: czy warto wstawiac komlet Torzitow do 10letniego kija?

fajny ten tygrys :) a gdzie to kto ma? nie bardzo lubie korkogumy bo sa cięzkie, ale ta jest nawet ładna...torzitów chyba nie warto...kij stary ale to bez znaczenia bo i tak żaden inny nie ma takiego designu, świetnie mi się na niego łowi choć kupiłem teraz jeszcze boronowego UFM super Stinger.  na próbę jak nim sie będzie chytać pstrągi....to co sarenka? wysyłac ci mojego paganiego i załątwisz tygrysy i zrobisz sekcję/rozbiór? :)

#458 OFFLINE   wene

wene

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów

Napisano 16 październik 2017 - 20:15

Z tym czyms co lata w srodku daloby sie zrobic porzadek ale reszta przedwsięwzięcia nie jest chyba rózowa...  ;)
Martwi mnie trochu "pancerne" uzbrojenie tego kijaszka.
I fakt ze był już kiedys "łatany".
Czy pytałeś w jakiejś profesjonalnej pracowni o zabieg?

Wiem co to jest sentyment ale może warto odpuscić i pójść z duchem czasu i technologii Mefisto?

#459 OFFLINE   MefistoFishing

MefistoFishing

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 2161 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 16 październik 2017 - 20:20

Z tym czyms co lata w srodku daloby sie zrobic porzadek ale reszta przedwsięwzięcia nie jest chyba rózowa...  ;)
Martwi mnie trochu "pancerne" uzbrojenie tego kijaszka.
I fakt ze był już kiedys "łatany".
Czy pytałeś w jakiejś profesjonalnej pracowni o zabieg?

Wiem co to jest sentyment ale może warto odpuscić i pójść z duchem czasu i technologii Mefisto?

nie wiem...chcę go doprowadzić by mi dalej służył...nie pytałem nigdzie ejszcze poza forum :)

#460 OFFLINE   DonPablo

DonPablo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 702 postów
  • LokalizacjaBielsko
  • Imię:Paweł

Napisano 16 październik 2017 - 21:36

Piotrek, jak sądzę, rozebrałby cały dolnik i złożył pięknie z nowym korkiem.

Owszem, ładny korek będzie 5x droższy od tej pianki, ale i efekt końcowy 100x lepszy.

To przecięcie blanku i naprawa to pryszcz. Z dolnikiem będzie dużo roboty, ale moim zdaniem warto ratować ten kij.

Napisz do niego, może znajdzie czas jak poczuje wyzwanie.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, przeróbka, tech-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych