Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

Przeróbka fabrycznego kija - pytania / porady

przeróbka tech-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
590 odpowiedzi w tym temacie

#461 OFFLINE   MefistoFishing

MefistoFishing

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 2161 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 16 październik 2017 - 21:37

Piotrek, jak sądzę, rozebrałby cały dolnik i złożył pięknie z nowym korkiem.

Owszem, ładny korek będzie 5x droższy od tej pianki, ale i efekt końcowy 100x lepszy.

To przecięcie blanku i naprawa to pryszcz. Z dolnikiem będzie dużo roboty, ale moim zdaniem warto ratować ten kij.

Napisz do niego, może znajdzie czas jak poczuje wyzwanie.

dobra to atakuję tego montera :)

#462 OFFLINE   ibait

ibait

Nowy

• Giełda komercyjna
  • Pip
  • 40 postów

Napisano 17 październik 2017 - 11:48

Jak przeróbka nie wyjdzie to zapraszamy do nas,  mamy tego klasyka w orginale "funkiel nówkę"  ;)

Użytkownik Złoty Karaś edytował ten post 17 październik 2017 - 11:49

#463 OFFLINE   MefistoFishing

MefistoFishing

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 2161 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 17 październik 2017 - 12:23

Jak przeróbka nie wyjdzie to zapraszamy do nas,  mamy tego klasyka w orginale "funkiel nówkę"  ;)

:) Nie chce nowej sztuki ( sam bym przecież sobie mógł sprowadzić ) ale chcę moją po tuningu :)

• minecjusz, dreadknight i Darek K lubią to

#464 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 18 październik 2017 - 21:29

Ja bym to zrobił jeszcze inaczej, wywierciłbym dziurkę tam gdzie lata to tałatajstwo, przez dziurkę za pomocą strzykawki zaaplikował klej i zwyczajnie unieruchomił grzechotkę na koniec zaślepił dziurkę i tyle...

#465 OFFLINE   DonPablo

DonPablo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 702 postów
  • LokalizacjaBielsko
  • Imię:Paweł

Napisano 18 październik 2017 - 23:10

Nie. Wtedy każde większe naprężenie blanku skończy się złamaniem w miejscu dziury.

Trzeba przeciąć, wyjąć to latające coś, wstawić grafitowy sztyft , ładnie skleić i dać omotkę.

#466 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 19 październik 2017 - 09:12

Klasyczny korek trzeba szpachlować? Panowie, to nie tak. Klasyczny korek można szpachlować i trzeba się z tego cieszyć. Pianka ma jednolitą strukturę, jak się zciucha, to w grę wchodzi tylko toczenie albo wymiana. Podobnie burnt, tiger, burl; myślicie, że to trwałe korki? Pojedynczych uszkodzeń tak nie widać, ale niestety dość szybko się wycierają. IMO przyzwoity flor to najładniejszy i najtrwalszy materiał na rękojeść. Mam sandaczówki na florze od Marcii (fakt, że po niewielkiej selekcji), których używam od kilku lat: praktycznie nie noszą śladu zużycia - w przeciwieństwie do pianek i korków egzotycznych.

#467 OFFLINE   krisspin

krisspin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 193 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 23 październik 2017 - 18:14

Witam. Ktoś z forumowych kolegów przerabiał St. Croix z wersji castingowej na spinningową. Mam nową LEC90HF2 i zastanawiam się czy warto. Może ktoś wie jaki jest koszt przerobienia na wersję spinningową i ma doświadczenie w tej kwestii.

#468 OFFLINE   dreadknight

dreadknight

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1019 postów

Napisano 23 październik 2017 - 19:20

Robocizna pewnie od 300zl w górę + graty. Chyba nie do końca się opłaca biorąc pod uwagę że używki trafiają się czasem w okolicach tysiąca.

#469 OFFLINE   DanekM

DanekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 758 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa/Wrocław
  • Imię:Daniel

Napisano 05 listopad 2017 - 14:00

Koledzy, korci mnie przezbrojenie wędki, którą ostatnio kupiłem. Jest to Major Craft FirstCast FCS-T732L do 7 g. Tubular, nie wklejka. W sumie kijek strasznie zły nie jest, ale jest marnie uzbrojony w przelotki. Totalnie nie pasuje mi ich rozmiar i rozmieszczenie. Blank jest lakierowany.

I teraz tak - czy jest szansa tak delikatny kijek oskrobać? Bo przy zmianie przelotek trzeba będzie je poprzestawiać i myślę że żeby nie zostały ślady skórowanie jest konieczne.

W jakie, doradźcie, jeśli już przelotki iść? Głównie będę łowił kołowrotkiem wielkości shimanowskiej 2500, cieniutką plecionką (0,2-0,4PE), więc raczej minimy bym odpuścił.

Kij kosztował trzy stówy, więc też raczej w torzite nie ma sensu go zbroić ;) Alconite? Może jeszcze jakieś inne?

Jak rozmiarowo?

Oczywiście liczę się z tym, że utracę na kij gwarancję, która trwa dopiero z dwa tygodnie.

Może jednak sprzedać i kupić coś innego?

Pomożecie? :)

major_firstcastlightgamemodell_product.j

#470 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1599 postów
  • LokalizacjaTam gdzie nie biorą :)
  • Imię:Pawel
  • Nazwisko:S

Napisano 06 listopad 2017 - 09:15

Kup set od chłopaków z Rodmasu. Mają fajne lekkie, pocienione przelotki. Nazwijmy je kopią torzitte. Widziałem i wyglądają naprawdę bardzo fajnie ...Set do długiego kija  (280cm) kosztuje ok 200zł- więc praktycznie cena nowych alconite . Szczerze polecam .

Jeśli chodzi o przezbrajanie - zrozumcie kolegów RB ,którzy się tym zajmują ,że to nie jest taka prosta sprawa . Przeważnie seryjne kije mają niechlujnie położony lakier i rozlany o kilka mm za dużo . Więc kwestia zdjęcia przelotek i założenia ich na nowo bez skrobania  jest ciężka do wykonania. Tak aby nic nie było widać...  Najlepiej jest blank oskrobać i na nowo polakierować - ale to już są duże koszta . Więc kija za 200 -czy tam 300 chyba nie warto tak tuningować - chyba ,że macie do niego sentyment -wtedy jak najbardziej.

Pozdrawiam PAweł

Użytkownik "Paweł" edytował ten post 06 listopad 2017 - 09:20

• DanekM lubi to

#471 OFFLINE   DanekM

DanekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 758 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa/Wrocław
  • Imię:Daniel

Napisano 06 listopad 2017 - 09:48

Hmm, jeśli chodzi o skrobanie to myślałem o wykonaniu tego we własnym zakresie. Kilka patyków oskórowałem, tylko trochę mocniejszych. Przy takim blanku mam trochę wątpliwości czy to wykonalne zwykłym tapeciakiem/papierem/pastą. I raczej zostawiłbym goły grafit po takim zabiegu, bez wcierki/malowania. 

Ale skoro sensowne przelotki kosztują przynajmniej połowę wartości kija, (polecano mi też Alpsy) to może lepiej ręce pod tyłek i albo zaakceptować albo sprzedać i poszukać czegoś innego.

Dzięki koledzy za rozwianie moich wątpliwości :)

#472 OFFLINE   Tomek Wielgus

Tomek Wielgus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 521 postów
  • LokalizacjaTarnów

Napisano 06 listopad 2017 - 17:18

Jak dla mnie opłacalne to to nie będzie nigdy przy takim blanku...

Tylko jeśli jest to kijek z którym jest się związanym "emocjonalnie" ma to sens - w innym wypadku, nie bardzo...

• DanekM i trout master lubią to

#473 ONLINE   DonF

DonF

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Hubert

Napisano 23 listopad 2017 - 13:46

Witam

Chciałbym dowiedzieć się, czy jest możliwa zamiana uchwytu vss na kskss w trinisie neo? mam 702UL właśnie z kskss który mi bardzo pasuje, a teraz dokupiłem 662MH i tam już vss mi kompletnie nie leży.

Czy jest osoba, która by się podjęła takiej przeróbki?Załączony plik  trinisy.jpg   113,57 KB   15 Ilość pobrań

#474 OFFLINE   Tomek Wielgus

Tomek Wielgus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 521 postów
  • LokalizacjaTarnów

Napisano 23 listopad 2017 - 14:10

Pewnie że jest to wykonalne , jednak aby to zrobic od góry , trzeba zdjąć przelotkę z dolnika, a przerabiając dolnik od dołu trzeba by potem nowy butt grip zrobić.

Poza tym VSS zabudowuje dużo więcej dolnika niż skss, więc trzeba będzie to jakoś estetycznie wykończyć...

Tak jak mówię , wykonalne to jest , tylko to sporo roboty, no i  trzeba jakieś ładne wykończenie dolnika przy nowym uchwycie wykombinować, jeśli chciałbys go mieć w tak ascetycznej wersji jak na zdjęciu które pokazałeś.

#475 ONLINE   DonF

DonF

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Hubert

Napisano 23 listopad 2017 - 15:52

Załączony plik  Trinis_Neo_Spin3.jpg   7,76 KB   17 Ilość pobrań

Wstawiłem trochę bardziej czytelne zdjęcie żeby było wiadomo o co dokładnie chodzi ( a raczej jakie jakie są problemy z tym kijkiem).

Kompletnie nie znam się na rodbuildingu więc gdybym walnął gafę proszę o wyrozumiałość :)

Od strony butt gripu chyba może być problem gdyż nie wsadzimy pierścieni ozdobnych ponieważ blank ku dołowi zwiększa swoją średnicę ( chyba że pierścienie mają na tyle luzu że je się nasunie od dołu a potem się ładnie obrobi ).

Jeżeli by robić od góry przy logo Sakura są dwa zgrubienia ( to chyba taśma z nadlewką lakieru ). Może to usunąć a potem to odtworzyć? Pod vss chyba jest widoczny goły blank to jego by się tylko pomalowało bezbarwnym lakierem.

Czy są kskss-y lakierowane czy kupuje się je plastikowo-żywo-matowe?

Jeśli gdzieś zrobiłem błąd proszę mnie poprawić

#476 OFFLINE   ASAPfishing

ASAPfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 615 postów
  • Lokalizacja.
  • Imię:Asap
  • Nazwisko:Asap

Napisano 27 listopad 2017 - 20:48

Szanowni Koledzy,

znalazłem w piwnicy: http://jerkbait.pl/t...89#entry2269075 i zamierzam ją przezbroić :) wędka to typowa klucha, nie ma na niej żadnego opisu.

Chciałbym do niej zamontować niedzieloną rękojeść ze standardowym uchwytem, jedną przelotną na dolniku i 4/5 na szczytówce.

Na co powinienem zwrócić uwagę przy przezbrajaniu? jakieś podpowiedzi?

Dziękuję za wszystkie uwagi.

Użytkownik ASAPfishing edytował ten post 27 listopad 2017 - 20:52

#477 OFFLINE   Jano

Jano

mode raptor

• Moderatorzy
  • 3209 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 27 listopad 2017 - 20:54

może znajdziesz coś tu?

http://jerkbait.pl/t...i-początkujący/

http://jerkbait.pl/t...dobry-początek/

http://jerkbait.pl/t...a-spiningowego/

http://jerkbait.pl/t...enie-przelotek/

http://jerkbait.pl/t...zbrojenia-kija/

#478 OFFLINE   ASAPfishing

ASAPfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 615 postów
  • Lokalizacja.
  • Imię:Asap
  • Nazwisko:Asap

Napisano 27 listopad 2017 - 22:28

może znajdziesz coś tu?
http://jerkbait.pl/t...i-początkujący/
http://jerkbait.pl/t...dobry-początek/
http://jerkbait.pl/t...a-spiningowego/
http://jerkbait.pl/t...enie-przelotek/
http://jerkbait.pl/t...zbrojenia-kija/

Dziękuje :)

#479 OFFLINE   siatkaz

siatkaz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 767 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Matyjasek

Napisano 28 listopad 2017 - 10:20

Jak nie masz sentymentu do tej wędki to sobie daruj jej przeróbkę. 

Lepiej dorwać jakiegoś starego węglowego jaxona/robinsona/mikado i na nich pobawić się. 

Można zrobić fajną użytkową wędkę - z tej germiny nie koniecznie. 

#480 OFFLINE   jedin

jedin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • Lokalizacjawyrzysk
  • Imię:Mariusz

Napisano 17 grudzień 2017 - 23:35

sie ma przy zmanie uchwytu zawsze zmieni się spacing nie raz odrobine ale zawsze moim zdaniem oskrobac cały kij i  uzbroic od nowa

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, przeróbka, tech-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych