Przeróbka fabrycznego kija - pytania / porady
#501 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2018 - 06:44
#502 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2018 - 06:45
#503 ONLINE
Napisano 05 styczeń 2019 - 20:36
Witam!
Czy ktoś z kolegów przerabiał, lub jest właścicielem wędki na bazie blanku muchowego Shimano Compre AFTMA 6,7 ?
Właśnie rozbroiłem i oskrobałem z lakieru takowy. Zamierzam zrobić z niego kleniowo-jaziową kluskę. Blank 2 częściowy na spigocie w sumie 280cm.
Chętnie zapoznam się z wrażeniami z użytkowania, lub sugestiami w sprawie spacingu.
Pozdrawiam, Darek.
Co wyszło z tej wędki .Mam taką Shimano Compre 9' 5/6 z ciekawości pytam czy warto przerabiać
#504 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 14:34
Witam.
Posiadam kij Savage gear Troutizimo do 5g i 190cm. Chciał bym przezbroić ten kij w mniejsze, lżejsze i raczej jakieś budżetowcze przelotki. Oryginalnie kij ma 7 przelotek. Proszę o poradę doświadczonych kolegów na jakie przelotki wymienić, jakiej wielkości, czy montować w tych samych miejscach co stare przelotki czy zmienić rozmieszczenie i ilość przelotek?
Załączone pliki
#505 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 15:59
Panowie mam pytanie . Posiadam wędkę zrobioną na blanu Batsona XST 1143 ubraną w przelotki Kigan Sic + zwykły Fuji Sic na szczycie. Ogólnie kijem jestem zachwycony, mój uniwersalny kij na Wisłę. Łowię na niego cały rok zaczynając od kleni na woblery 3cm, przez bolenie, kończąc na nocnych sandaczach na woblery 10-13 cm. Ma niestety jeden mankament,... linką dość często plącze się o przelotki. O ile z żyłką problem występuje bardzo rzadko, to z plecionką jest już gorzej. Szczególnie wkurzające przy nocnym sandaczowniu gdzie każdy niepotrzebny ruch może spalić metę, a odplątywanie plecionki w ciemności jest problematyczne i irytujące. Da się coś z tym tematem zrobić? w grę wchodzi tylko wymiana na inny set? Tylko wtedy trzeba lakier zdrapywać? Czy może inną plecionkę zastosować? Używałem teraz na jesieni P-line TCB, latem miałem Shimano Karikiri czy jakoś tak i chyba plątało się rzadziej, ale jednak.
Wrzucam zdjęcia jak wygląda set przelotek. Z góry dziękuję za pomoc
Załączone pliki
#506 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 17:10
Panowie mam pytanie . Posiadam wędkę zrobioną na blanu Batsona XST 1143 ubraną w przelotki Kigan Sic + zwykły Fuji Sic na szczycie. Ogólnie kijem jestem zachwycony, ....
Przenioslem do innego watku, tamten byl watkiem autorskim. Plata sie o rozne przelotki czy ciagle o ta sama?
#507 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 18:22
Dzięki Byku! Ciągle o jedną z pierwszych 4/5 licząc od szczytu
#508 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 20:02
Najłatwiej zmienić 5 górnych na KT alco fuji srebrne.
#509 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 20:27
#510 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 20:51
Nieco odelży blank, marginalnie go przyspieszy. Nie zmieni zakresu rzutowego ani ugięcia w holu. Mogą być w tych samych miejscach.
#511 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 21:39
Mogą być w tych samych miejscach.
Wojtek dobrze prawi ,spokojnie możesz je dać w tych samych miejscach,tak,żeby nie było śladu po przeróbce. A swoją drogą to marne te przelotki, faktycznie mogą plątac plecionkę.
Zmień na Toriztte ew na zwykłe Kr-y...to zależy ile Maciuś masz w portfelu ….Jeśli to Twój ulubiony kij ,warto zainwestować w coś kozackiego. Ew coś pomiędzy czyli SG titan
#512 ONLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 21:51
Jak cienkiej / lekkiej przelotki uzywasz ? I jak lekkimi woblerami rzucasz w nocy ? czy przynęty są w stanie naładować kij czy rzucasz bezwładnościowo ? Czy używasz przyponu z fluorocarbonu wąiazanego bezposrednio do plecionki (tak ze węzeł przechodzi przez przelotki) ?
Zacząłbym od podpowiedzi na powyższe pytania
- trout master lubi to
#513 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 21:56
#514 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 21:59
Plecionka to zazwyczaj pudełkowe 15 lb czyli realne 10-12lb, a woblery lekkie nie są. Zazwyczaj 10-15g co w zupełności wystarczy żeby ten blank naładować . Fluo nie używam bo nie chce mi się wiązaćJak cienkiej / lekkiej przelotki uzywasz ? I jak lekkimi woblerami rzucasz w nocy ? czy przynęty są w stanie naładować kij czy rzucasz bezwładnościowo ? Czy używasz przyponu z fluorocarbonu wąiazanego bezposrednio do plecionki (tak ze węzeł przechodzi przez przelotki) ?
Zacząłbym od podpowiedzi na powyższe pytania
#515 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 22:10
Jest sens dawać 5 szt Torzitów na szczycie, a na dole zosatawiac Kigany? wypadało by wtedy te na dole tez wymienić. Raczej 300/400zl na set przelotek nie wydam ale chyba trzeba wymienić je tak jak mówicie Paweł Ty jak z czasem? Jesteś w stanie pomoc w tym temacie?
Maciek nie bardzo mam czas obecnie ,a co do przelotek... ok 250PLN kosztował by Cię set tytanowych SG . Albo inaczej, stożek dać z matowych alconitów a tunel z torzitte też coś ok 2 stówek wyjdzie ...Robiłem tak matagiego 6lb i powiem Ci,że te 3 przelotki troszkę cięższe w stożku kompletnie nie zmieniały pracy i szybkości kija ...więc warto się zastanowić
A trzecia opcja jaka ja widze, to kupić secik KR alconite i nie kombinować....Będziesz miał lżej tanio i dobrze
#516 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 22:33
Spoko, szkoda. Będę szukał w takim razie kogoś innego. Może uda się na miejscu kogoś trafić .
Co do całego setu KR to pomysł fajny, tylko wtedy dochodzi skrobanie lakieru no bo przelotki w innym miejscu wyjdą. Do tego czy system Kr nie zmniejszy możliwości rzutowych lekkimi woblerowymi nielotami?
#517 ONLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 22:36
Plecionka to zazwyczaj pudełkowe 15 lb czyli realne 10-12lb, a woblery lekkie nie są. Zazwyczaj 10-15g co w zupełności wystarczy żeby ten blank naładować . Fluo nie używam bo nie chce mi się wiązać
To faktycznie pozostaje Ci tylko wymienić na KT tak jak pisał Wojtek.
#518 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2019 - 20:36
Czy wymiana uchwytu i przelotek to byłoby jedyne co musiałbym w takim przypadku zrobić?
Pozdrawiam!
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
#519 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2019 - 21:38
#520 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2019 - 09:07
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, przeróbka, tech-rb
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Sprzęt motorowodny i elektronika wędkarska →
Łodzie LinderNapisany przez Kuba Standera , 12 lip 2008 linder, aluminium, montaż opcji i 2 więcej |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych