Jak w temacie. Szukam blanku, na którym wykonam kij podobny lub lepszy od Tetona o cw. do 10g, długość +/- 2m, dwa składy. Im taniej tym lepiej. Docelowo ma powstać cast. Liczę, że z pomocą kolegów uda się coś znaleźć i za każdą radę dziękuję.
Szukam blanku lepszego lub podobnego do Tetona cw 10g
#1 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2021 - 22:15
#2 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2021 - 09:37
Nikt nic nie podpowie?
#3 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2021 - 10:29
Pytanie brzmi mw tak - co jest podobne do chińskiej imitacji standardowego blanku ultralight. Szukaj na aliexpress..
Jeśli ma być lepszy od Tetona, to zajrzyj do katalogów firm starszych od tych pochodzących z kantonu Wei Hai, a także polskich oferentów. Jest tego towaru na kopy..
- jerzy lubi to
#4 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2021 - 12:56
Źle postawiłem pytanie.
Póki co łowiłem jak piszesz chińską imitacją standardowego blanku ultralight. Chcę znaleźć markowy blank, z którego będę co najmniej tak zadowolony jak z chińczyka.
#5 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2021 - 17:39
Nie znam Tetona. Na budżetowego casta mogę polecić blank Batson SP781-2.
- Friko lubi to
#6 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2021 - 17:58
Gdy ja stałem przed podobnym wyborem, szerokie grono kolegów z jb doradziło - bierz mhx s842-2. I wziąłem.
Mam tetona i mam Mhx - trochę inne kijki.
Mhx moim zdaniem trochę jakby delikatniejszy, finezyjny, teton fajny ale trochę jakby pałka.
- mestre16 lubi to
#7 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2021 - 18:40
Ja tam się nie znam na markowych blankach, ale jak szukasz blanku 'podobnego do Tetona' i 'im taniej tym lepiej', to lepiej kup używanego Tetona i go przerób. Bo wydaje mi się, że cenowo wyjdzie w najgorszym przypadku podobnie niż, jak kupisz goły, markowy blank i go uzbroisz.
- popper, drag i MietekK lubią to
#8 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2021 - 19:24
Nie wiem czy przeróbka tego wędziska bardzo by zmieniła jego walory użytkowe.
A tak na marginesie, to obecnie Teton jest bardzo markowy. Wersja 2-10g kosztuje prawie cztery stówy. Wersje bardziej wypaśne prawie 6!
- S.N. lubi to
#9 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2021 - 19:35
A tak na marginesie, to obecnie Teton jest bardzo markowy. Wersja 2-10g kosztuje prawie cztery stówy. Wersje bardziej wypaśne prawie 6!
Dokładnie. I jak widać sens kupowania u majfriendów mija ...
- Robert Dorado i eRKa lubią to
#10 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2021 - 20:22
No skoro blank miałby być podobny do Tetona to chyba nie o zmianę walorów użytkowych chodzi
#11 ONLINE
Napisano 08 listopad 2021 - 20:54
Nikt nic nie podpowie?
Chcesz ?
DRAGON HM 69 SENSITIWE CAST 2-10g. (nr. 0023) 205cm. 130g
#12 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2021 - 21:01
No skoro blank miałby być podobny do Tetona to chyba nie o zmianę walorów użytkowych chodzi
Chyba mam problem z czytaniem ze zrozumieniem. Autorowi chodzi o to, aby przerobić wersję spinningową Tetona na castingową (bo tak odczytałem Twój wpis,) czy zbudowanie wędziska o podobnej charakterystyce co Teton na innym blanku?
Użytkownik HaDe edytował ten post 08 listopad 2021 - 21:19
#13 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2021 - 21:48
#14 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2021 - 23:57
Oj ta zima...
Zdawać by się mogło, że proste pytanie...
Myślę, że łatwiej będzie Tobie uzyskać odpowiedź gdy napiszesz jakie ma być przeznaczenie wędki, jaką długość preferujesz i czym najczęściej łowisz.
Musisz też sobie zdawać sprawę, że wędka budowana, nawet na najtańszym blanku, będzie minimum 2 razy droższa od tetona.
#15 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2021 - 00:07
#16 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2021 - 07:37
Oj ta zima...
Zdawać by się mogło, że proste pytanie...
Myślę, że łatwiej będzie Tobie uzyskać odpowiedź gdy napiszesz jakie ma być przeznaczenie wędki, jaką długość preferujesz i czym najczęściej łowisz.
Musisz też sobie zdawać sprawę, że wędka budowana, nawet na najtańszym blanku, będzie minimum 2 razy droższa od tetona.
Długość 2m, łowię obrotówkami, woblerami i przynętami gumowymi. Wspomnianym chińczykiem łowiłem pstrągi, okonie na małych rzeczkach, bolenie na Wiśle i szczupaki na jeziorze.
Zdaje sobie doskonale sprawę, że najtańszy blank może kosztować 2x więcej od tetona.
Sporo osób poleca blanki qualia i ceny przystępne jak ma być budżetowo.
Dzięki, poczytam o tych blankach. Cena jak najbardziej przystępna, a patrząc na parametry coś powinienem dobrać.
Chce mieć uniwersalnego UL. Tylko i aż tyle! W bagażniku nie wożę pięciu wędek. Max dwie i trzecia muchówka
Użytkownik Przemek_M edytował ten post 09 listopad 2021 - 07:42
#17 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2021 - 10:56
A dlaczego nie kupisz takiego samego kija który złamałeś?
- Robert Dorado, drag i Przemek_M lubią to
#18 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2021 - 10:59
A dlaczego nie kupisz takiego samego kija który złamałeś?
Właśnie o to miałem zapytać.Tym bardziej że to naprawdę zajebisty kij.
A poniżej link
http://jerkbait.pl/t...talon/?hl=teton
Od razu masz kij z rzygowinami na rękojeści wymienionymi na porządną piankę.
Wiem że jest porządna bo takim łowię.
- BOB i pointman lubią to
#19 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2021 - 11:03
Pewnie dlatego, że chciałem mieć coś lepszego, z gwarancją na blank.
Niewykluczone, że skończy się na drugim tetonie..
#20 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2021 - 13:40
Długość 2m, łowię obrotówkami, woblerami i przynętami gumowymi. Wspomnianym chińczykiem łowiłem pstrągi, okonie na małych rzeczkach, bolenie na Wiśle i szczupaki na jeziorze.
Zdaje sobie doskonale sprawę, że najtańszy blank może kosztować 2x więcej od tetona.
Dzięki, poczytam o tych blankach. Cena jak najbardziej przystępna, a patrząc na parametry coś powinienem dobrać.
Chce mieć uniwersalnego UL. Tylko i aż tyle! W bagażniku nie wożę pięciu wędek. Max dwie i trzecia muchówka
Jak czytam jaki zakres gatunków/łowisk ten kij obsługiwał to się za głowę łapię. Bo mój stos kijów mogę zamienić na ten jeden.
- Artech, Robert Dorado, drag i 1 inna osoba lubią to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: BLANKI
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych