@MatB, mam jeszcze tailwalka backhoo rise i ten kij jest bardziej uniwersalny Bolenie były przyłowem kiedy szukałem kleni.
Szukam blanku lepszego lub podobnego do Tetona cw 10g
#21 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2021 - 14:04
#22 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2021 - 14:30
No masz rozrzut 😁Długość 2m, łowię obrotówkami, woblerami i przynętami gumowymi. Wspomnianym chińczykiem łowiłem pstrągi, okonie na małych rzeczkach, bolenie na Wiśle i szczupaki na jeziorze.
Zdaje sobie doskonale sprawę, że najtańszy blank może kosztować 2x więcej od tetona.
Batson Enterprises IM8 IMMP70L u mnie głównie pstrągi, ale okonie też połowił a i z przyłowem prawie 70 cm bolenia sobie poradził.
Problem, że to 213 cm w jednym kawałku i UL bym tego nie nazwał bo chyba bliżej mu do L.
Ale to kapitalna wędka. A poprzedni właściciel do dzisiaj płacze, że sprzedał 😜😁
#23 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2021 - 15:11
Źle postawiłem pytanie.
Póki co łowiłem jak piszesz chińską imitacją standardowego blanku ultralight. Chcę znaleźć markowy blank, z którego będę co najmniej tak zadowolony jak z chińczyka.
Teton to nie jest chińczyk . Kuying to Malezja!
#24 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2021 - 21:33
Złamałem tetona :/ szukam blanku by zbudować kijek nie gorszy od tetona. Odnoszę się do tego kija bo byłem z niego naprawdę bardzo zadowolony, a póki co nie lowilem żadnym kijem na blanku Batsona, Phoenixa, Mhx..
Przemek? Przecie mojego MHX'a miałeś na testach....
- Przemek_M lubi to
#25 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2021 - 22:36
#26 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2021 - 08:30
Jak czytam jaki zakres gatunków/łowisk ten kij obsługiwał to się za głowę łapię. Bo mój stos kijów mogę zamienić na ten jeden.
Jak mawiali klasycy w podstawówce-"tu nie ma nic do śmiacia"
Ja bym jeszcze dodał że tym kijem można bardzo fajnie obsłużyć twitche,typu na przykład moja ulubiona Cablista 90SP i mniejsze.
Tak jakos było że rózne posiadane customy już gdzieś po ludziach a podły chinol cały czas na stanie i w użyciu.Dla mnie przynajmniej,coś to znaczy.
- Przemek_M lubi to
#27 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2021 - 09:11
Tak jakos było że rózne posiadane customy już gdzieś po ludziach a podły chinol cały czas na stanie i w użyciu.Dla mnie przynajmniej,coś to znaczy.
Widzę, że się rozumiemy w temacie podłego chinola
Pozdrawiam
- drag lubi to
#28 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2021 - 10:06
Bo tak to już jest, że niektóre seryjniaki są na tak genialnych blankach, że ze świecą szukać podobnych u producentów 'markowych' blanków
- drag i Przemek_M lubią to
#29 OFFLINE
Napisano 09 grudzień 2021 - 05:56
#30 OFFLINE
Napisano 09 grudzień 2021 - 14:59
Bierz Qualie xpsj682L parametry podobne ogarnie pod 9 gr cw, charakterystyka podobna akcja szybka z płynnym ugięciem. zaznaczam że miałem tetony
Tylko mnie cały czas zastanawia-po co robic sporo droższego customa podobnego do Tetona skoro można mieć po prostu Tetona?
- miramar69 lubi to
#31 OFFLINE
Napisano 09 grudzień 2021 - 15:56
Tylko mnie cały czas zastanawia-po co robic sporo droższego customa podobnego do Tetona skoro można mieć po prostu Tetona?
Bo po prostu chce.
A dlaczego ludzie kupują blanki za miliony monet, wstawiają inserty z hiper-super drewna i uzbrajają w mega drogie przelotki, które tak naprawdę wcale nie są im potrzebne?
Bo chcą, bo mogą, bo mają taką zachciewajkę.
- Jozi, freshwater i Przemek_M lubią to
#32 OFFLINE
Napisano 09 grudzień 2021 - 23:14
Chce mieć kolega coś podobnego / lepszego ... a od Tetona da się zrobić coś lepszego? akurat ta Qualia będzie ciut szybsza bardziej precyzyjna w animacji przynętami...bardziej czuła.. zacina odrobinę wyżej, Tetony tez nie są jakoś rewelacyjnie uzbrojone, można to zrobić lepiej ostatnio widzę że często potrafią strzelać szczytowe sekcje, rozklejać się pierścionki środkowe przy uchwycie. Ogólnie kijki super a ich cena kiedyś była rewelacyjna a na naszym rynku ciężko było szukać takiego kija. Mhxy z serii spinning są zupełnie inne ( bardziej lejące mniej szybkie itp ) nie porównywałbym charakterystyki do Tetonów.
No ale faktycznie zawsze można mieć po prostu Tetona i tez będzie łowił
- Przemek_M lubi to
#33 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2021 - 07:44
Bierz Qualie xpsj682L parametry podobne ogarnie pod 9 gr cw, charakterystyka podobna akcja szybka z płynnym ugięciem. zaznaczam że miałem tetony
Dziękuję Panowie za odpowiedz! Podejrzewam, że ten blank może być tym czego szukam. W międzyczasie zdążyłem kupić Tetona od kolegi Hade.
Zawsze chciałem ukręcić kij dla siebie. Tylko pytanie czy to dobry temat na pierwszy customowy kij, ale to już inna sprawa.
#34 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2021 - 15:03
#35 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2021 - 15:10
Nie wiem czy budżetowo, miałem Tetona i wspominam go bardzo ciepło. Zastąpił go Suzuki RXF-4lb-681-Pro i jest miodzio
Dziękuję za każdą odpowiedź
#36 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2021 - 11:19
Dodam swoje.
Mam TETONA do 10g i to jest prawdziwe 10g powyżej już robi się gorzej. Bardzo udany kij. I nie kumam podważania jego właściwości bo to chińczyk (jak się okazuje Malezyjczyk )
Zrobiłem sobie MHX S842 w jednoskładzie niby 9g, 8lb. Spokojnie obsługuje do 14g Jest wolniejszy od Tetona i ma więcej zapasu w dolniku. Łowie nim pstrągi w twitchu - dobry wybór
Teraz składam MHX S781 do 6g 6lb. Ten zaś delikatniejszy od Tetona gnie się po rękojeść butelkę 0,5l wody podnosi z trudem. Robię go pod zimowe pstrągi na wormy.
Wiec oba te blanki MHX odbiegają od właściwości TETONA
- mestre16 i Przemek_M lubią to
#37 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2021 - 12:14
A co za różnica - z PRC, Wietnamu czy Malezji? Jak to tylko dziesiąta woda po kisielu No owszem, robią furorę pośród poszukujących cenowej okazji, ale czy to jest dobry argument?
#38 OFFLINE
Napisano 21 grudzień 2021 - 08:17
Jeśli blank ma dobre właściwości użytkowe, jest trwały? To czego potrzeba więcej. Markowej naklejki? Moim zdaniem Nie.
Użytkownik gucio2020 edytował ten post 21 grudzień 2021 - 08:18
#39 OFFLINE
Napisano 21 grudzień 2021 - 08:32
#40 OFFLINE
Napisano 21 grudzień 2021 - 09:47
A co za różnica - z PRC, Wietnamu czy Malezji? Jak to tylko dziesiąta woda po kisielu No owszem, robią furorę pośród poszukujących cenowej okazji, ale czy to jest dobry argument?
Nie, nie jest.
Arumentem jest to że to jest dobry i świetny użytkowo kij.Ale to wiedzą Ci którzy użytkują a nie Ci którzy piszą farmazony o PRC,Malezjach itp.Zlituj się człowieku.
- Artech i Przemek_M lubią to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: BLANKI
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych