Pływadełko (belly boat)
#61 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2009 - 19:47
#62 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2009 - 20:17
Mi coś takiego chodzi po głowie, łączy zalety pontonu i pływadełka. w necie jest sporo podobnych dużo taniej, nawet się powoli przymierzam do ściągnięcia takiego, można by wspólną paczkę zrobić w kilka osób
Wiadomo - jestem fanem tych urządzeń więc jestem nieobiektywny, ale dla mnie radocha z łowienia ryb z tego wynalazku jest nieporównywalna z łowieniem z łodzi. Mają swoje plusy, mają swoje minusy i limity, dla mnie to problem z prędkością i podatność na nurt/prąd.
Co do morskiego trociowania to mój dobry znajomy tak łowił i w PL i w Danii i bardzo chwalił, Mifek znowu straszy strasznymi prądami morskimi... Jakbym w tej chwili miał to bym wziął na próbę na zlot i popływał, koledzy by mieli oko
#63 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2009 - 20:40
Oprócz wymienianych zalet wyżej zauważyli takie plusy jak:
- kółko nie płoszy ryb tak samo jak łódka można je łowić prawie spod wędki, ryby traktują wędkarza jak kaczę na wodzie
- możliwość korygowania kierunku i pozycji pływania ( dryfu ) w czasie prezentacji przynęty czego na pontonie nie zrobimy.
#64 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2009 - 21:09
Wiadomo - jestem fanem tych urządzeń więc jestem nieobiektywny, ale dla mnie radocha z łowienia ryb z tego wynalazku jest nieporównywalna z łowieniem z łodzi. Mają swoje plusy, mają swoje minusy i limity, dla mnie to problem z prędkością i podatność na nurt/prąd.
Jakich płetw używasz?
Osobiście próbowałem TYCH - według mnie, ich jedyną zaletą jest to, że założyć je można na buty...
Próbowałem też płetw z marketu, które zakładałem na skarpetę spodniobutów. Te okazały się rewelacyjne jeśli chodzi o sterowanie pływadłem i prędkość pływania [spokojnie dało się łowić na trola:)]. Byłoby idealnie, gdyby udało się je przerobić tak, by wlazły na buty:)
#65 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2009 - 21:20
#66 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2009 - 23:10
Napewno warto sprobowac, ale zeby czerpac z tego typu wedkowania przyjemnosc, to sugerowalbym wydac troszke wiecej na dobrej jakosci plywadelko z lekkim dziobem za plecami, linkowane wczesniej. Wazne jest tez, zeby siedziec nad lustrem wody, a nie po pachy, bo latwiej sie rzuca. No i pletwy. Te zawiazywane na buty to kiszka. Probowalem z takimi do nurkowania, jak kol. minkof. To jest rozwiazanie optymalne.
@remek, najpierw staloszpulowce na pstragai, teraz muchi + ilosc postow jakie odpaliles. Chyba sobie zapracujesz na bana od konserwatywnego skrzydla j.pl
- fred88 lubi to
#67 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2009 - 00:38
http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=vie w&id=1099&Itemid=89
#68 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2009 - 10:41
Probowalem z takimi do nurkowania
Czy próbowałeś przerabiać płetwy do nurkowania tak, by możliwe było założenie ich na buty? A może udało Ci się znaleźć model, który wlezie na buty bez przeróbek?
#69 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2009 - 21:10
@remek, najpierw staloszpulowce na pstragai, teraz muchi + ilosc postow jakie odpaliles. Chyba sobie zapracujesz na bana od konserwatywnego skrzydla j.pl
Szukam, uczę się, poznaję nowości jak dla mnie, by było nad wodą wesoło. A co do bana ... można spróbować albo ... sam sobie dam na kilka dni
Pozdrawiam
Remek
#70 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2009 - 21:13
http://www.outcastboats.com/outcast/products/default.aspx?se ries=4
Wygląda ciekawie ale to już taki bardziej katamaran ponton niż typowe (?) pływadełko. Zastanawiam sięjednak jakie ma to realne zalety nad pływadełkiem w kontekście muszki.
#71 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2009 - 09:49
#72 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2009 - 19:22
Przerobiłem już kilka pływadeł, i wydaje mi się że ten z mojego tekstu (kolega wyżej podał link) jest najbardziej odpowiedni za dobrą cenę. Łowiłem z niego na muche i spina, na jeziorach, starorzeczach, rzekach i morzu...
pozdrawiam
Paweł
#73 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2011 - 22:44
#74 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2011 - 20:20
#75 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2011 - 22:34
#76 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2011 - 09:30
Jak ponton można zarejestrować to dlaczego belly nie.Idziesz do Starostwa Powiatowego i rejestrujesz, bo co ma służyć do połowu ryb powinno być rejestrowane( o ile mi wiadomo).
niby wszystko ladnie pieknie. na srodladziu wszystkie jednostki plywajace sluzace do polowow wedkarskich powinny byc zarejestrowane i oznakowane (numery na burtach). problem tylko w tym ze kilku kolegow mialo juz problem z zarejestrowaniem bo mile pane nie bardzo wiedza jak to zarejestorwac bo to ani lodka ani ponton
kwestia tego na jak bardzo rozgarnieta osobe w stosownym urzedzie sie spotka
#77 Guest__*
Napisano 11 marzec 2011 - 10:32
.
Użytkownik J_J edytował ten post 26 czerwiec 2014 - 18:32
#78 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2011 - 10:37
#79 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2011 - 22:34
#80 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2011 - 01:54
Użytkownicy przeglądający ten temat: 6