Pe艂na zgoda... niestety, to jest widoczne nie tylko w w臋dkarstwie. Brak kultury.Nasz艂a mnie dzisiaj, a w zasadzie jaki艣 czas temu pewna refleksja. Nie b臋dzie o rybach, a o kulturze nad wod膮. Panowie, w czym tkwi problem (celowo nie pisz臋 do Pa艅, poniewa偶 ich ten problem nie dotyczy)? W czym tkwi problem, 偶eby zostawi膰 troch臋 miejsca 艂owi膮cemu koledze, kt贸ry przyszed艂 na 艂owisko wcze艣niej? Nie pisz臋 nawet o regulaminowym odst臋pie. Mam na my艣li zwyk艂e dzie艅 dobry czy dobry wiecz贸r, ciche podej艣cie (je艣li w og贸le). Sk膮d si臋 bior膮 takie maniery? Oczywi艣cie woda jest wsp贸lna, ale szanujmy si臋 nawzajem. Je艣li kto艣 stara si臋 w ciszy zaj膮膰 miejsce i bezszelestnie je ob艂owi膰, to dlaczego wchodzicie na plecy lub 2,3,4 metry obok? Szuracie, 艣wiecicie lampami lepiej ni偶 stroboskopy w klubach. Uwierzcie mi. W dziejszych czasach nie trzeba si臋 afiszowa膰, 偶e ma si臋 czo艂贸wk臋 Petzla. Sk膮d si臋 bierze ta zach艂anno艣膰 i infantylno艣膰 nad wod膮? Nie pojmuj臋 tego. Cho膰 jestem m艂ody, to na艣cie sezon贸w na Wi艣le za mn膮. Nigdy, nawet za "Kajtka" nie wpad艂bym na podobny pomys艂. W czym tkwi problem? Zastan贸wcie si臋 prosz臋.
P.S celowo pisz臋 w liczbie mnogiej, poniewa偶 b臋d膮 to czytali m.in. wspomniani Panowie, forumowicze.
Warszawska i podwarszawska Wis艂a
#10681 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2020 - 21:02
#10682 ONLINE
Napisano 18 listopad 2020 - 21:09
Pe艂na zgoda... niestety, to jest widoczne nie tylko w w臋dkarstwie. Brak kultury.
Na prawd臋 r臋ce opadaj膮. Zgadzam si臋. Nad wod膮 widoczny jest tylko u艂amek chamstwa, kt贸re reprezentuj膮 w codziennym 偶yciu. A mo偶e to ca艂kowita bezmy艣lno艣膰? Ten sezon i rok jest w tym zakresie na prawd臋 wyj膮tkowy.
#10683 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2020 - 21:15
#10684 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2020 - 21:30
Kapitalizm pe艂no giembo P艂ac臋 czy zap艂aci艂em to wymagam cho膰by nie wiem co potem Owszem takie podej艣cie, 偶e wymagam bo zap艂aci艂em jest nawet ca艂kiem po偶膮dane w kontek艣cie rzeczy. Natomiast w 艣wiecie natury, rybek czy zwierz膮tek to ju偶 nie dzia艂a ... Chcesz mie膰 natur臋 wok贸艂 z wszelkimi jej zaletami to musisz te偶 chcie膰 naturze pom贸c aby tak bylo.
Niestety, ale takie obrazki zdarzaj膮 si臋 bardzo cz臋sto nad wod膮 (brzeg) i na wodzie (po艂贸w z 艂odzi).
#10685 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2020 - 21:32
Nie bardzo widz臋 tu ch臋膰 bycia z natur膮, chce ryby 艂owi膰. To modne na fejsie, ista itd.. Nie wa偶ne s膮 przepisy czy cho膰by dobre zachowanieKapitalizm pe艂no giembo P艂ac臋 czy zap艂aci艂em to wymagam cho膰by nie wiem co potem Owszem takie podej艣cie, 偶e wymagam bo zap艂aci艂em jest nawet ca艂kiem po偶膮dane w kontek艣cie rzeczy. Natomiast w 艣wiecie natury, rybek czy zwierz膮tek to ju偶 nie dzia艂a ... Chcesz mie膰 natur臋 wok贸艂 z wszelkimi jej zaletami to musisz te偶 chcie膰 naturze pom贸c aby tak bylo.
Wys艂ane z mojego Redmi Note 8 Pro przy u偶yciu Tapatalka
- Mariano Mariano, Wojtek B., MARCUS i 2 innych os贸b lubi膮 to
#10686 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2020 - 21:45
W czym tkwi problem? Zastan贸wcie si臋 prosz臋.
Ja jak id臋 na miejsc贸wk臋 i widz臋 ze 100 metr贸w, 偶e kto艣 stoi to odpuszczam. Nie wa偶ne czy 艂owi czy sobie siedzi. Po prostu tam nie w臋dkuje. A co m贸wi膰 o podchodzeniu pod plecy. Chyba, 偶e za zgod膮. Upadaj膮 obyczaje niestety.
- Wojtek B. lubi to
#10687 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2020 - 21:50
Dodam tylko od siebie, 偶e z ka偶dym kolejnym rokiem mam wra偶enie, 偶e coraz wi臋ksze "byd艂o" mnie otacza (w cudzys艂owie, 偶eby nie obra偶a膰 zwierz膮t bo te akurat s膮 nic nie winne). By膰 mo偶e czym starszy tym bardziej jestem na to wyczulony. To o czym pisze Wojtek.B, w przypadku w臋dkarstwa to tylko normalna kolej rzeczy 偶ycia codziennego takich ludzi. Buractwo i cwaniactwo w tym kraju jest ju偶 na skal臋 nies艂ychan膮. I pewnie wielu si臋 ze mn膮 nie zgodzi, ale uwa偶am, 偶e to cecha narodowa. Polak po prostu tak ma, musi prza艣nie "z buta wjecha膰" w ka偶dej sytuacji, "obszcza膰 teren" itp. Co drugiemu obszczymurkowi wydaje si臋, 偶e jest samcem alfa. Nie chce mi si臋 przytacza膰 przyk艂ad贸w ale jest niezliczona ilo艣膰. Brak nie tylko elementarnej kultury, ale takiego zwyk艂ego "taktu" jak si臋 zachowa膰 w najzwyczajniejszych sytuacjach, tj. umiej臋tno艣ci zastanowienia si臋 i konkluzji jak powinienem si臋 zachowa膰, 偶eby drugi cz艂owiek uzna艂 mnie za cz艂owieka "na poziomie". Kiedy艣 denerwowa艂em si臋 jak @SOB robi艂 swoje wrzutki i przytyki do r贸偶nych grup, zachowa艅. Teraz w 99% si臋 z nim zgadzam i doskonale rozumiem. Ja alienuje si臋 maksymalnie i mam si臋 dobrze Wsp贸艂czuj臋 za to wszystkim kolegom, kt贸rzy pracuj膮 bran偶ach, gdzie jest kontakt z klientem, ja bym nie podo艂a艂.
Ot przyd艂ugie OT, kt贸re i tak poleci do kosza zapewne, ale sens dotyczy r贸wnie偶 zachowa艅 na Warszawsk膮 Wis艂膮
- mario, Piotrek Milupa, Wojtek B. i 10 innych os贸b lubi膮 to
#10688 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2020 - 22:21
Rozumiem, 偶e dla wielu r贸wnie umowny jak okres czy wymiar ochronny... Brak s艂贸w 偶eby to trafnie skomentowa膰.
Wys艂ane z mojego STF-L09 przy u偶yciu Tapatalka
U偶ytkownik accbapa edytowa艂 ten post 18 listopad 2020 - 22:23
- Mariano Mariano i jerzy6 lubi膮 to
#10689 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2020 - 22:48
Wys艂ane z mojego CLT-L29 przy u偶yciu Tapatalka
- guciolucky, pawelHERP, korol i 3 innych os贸b lubi膮 to
#10690 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2020 - 22:49
W tym roku naby艂em pierwsza jednostk臋 p艂ywaj膮ca i od razu zrobi艂em jej mi艂e gniazdko. Przed zakupem naczyta艂em si臋 opinii i narzeka艅 u偶ytkownik贸w na temat rozk艂adania i sk艂adania pontonu , wi臋c rozwi膮zanie by艂o tylko jedno. Polecam ka偶demu nerwusowi 馃槀馃槀馃槀 sam bez problemu slipuje swoj膮 330stke
Za艂膮czone pliki
- bouli, Wojtek B., Ostry i 8 innych os贸b lubi膮 to
#10691 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2020 - 23:23
#10692 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2020 - 08:20
Fajnie jak do takiej przyczepy ma si臋 jeszcze podw贸rko, wtedy to 偶aden problem .
- Piastun, Wojtek B. i Qcyk lubi膮 to
#10693 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2020 - 09:36
U偶ytkownik xenon edytowa艂 ten post 19 listopad 2020 - 09:37
- szczupak1 lubi to
#10694 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2020 - 11:23
- S.N. lubi to
#10695 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2020 - 12:20
Wys艂ane z iPhone za pomoc膮 Tapatalk
- S.N. lubi to
#10696 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2020 - 14:38
#10697 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2020 - 18:52
Zajebista przyczepa.
#10698 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2020 - 18:54
Sebastian, tak膮 kupi艂e艣 czy j膮 przerabia艂e艣?
#10699 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2020 - 19:11
Dodam tylko od siebie, 偶e z ka偶dym kolejnym rokiem mam wra偶enie, 偶e coraz wi臋ksze "byd艂o" mnie otacza (w cudzys艂owie, 偶eby nie obra偶a膰 zwierz膮t bo te akurat s膮 nic nie winne). By膰 mo偶e czym starszy tym bardziej jestem na to wyczulony. To o czym pisze Wojtek.B, w przypadku w臋dkarstwa to tylko normalna kolej rzeczy 偶ycia codziennego takich ludzi. Buractwo i cwaniactwo w tym kraju jest ju偶 na skal臋 nies艂ychan膮. I pewnie wielu si臋 ze mn膮 nie zgodzi, ale uwa偶am, 偶e to cecha narodowa. Polak po prostu tak ma, musi prza艣nie "z buta wjecha膰" w ka偶dej sytuacji, "obszcza膰 teren" itp. Co drugiemu obszczymurkowi wydaje si臋, 偶e jest samcem alfa. Nie chce mi si臋 przytacza膰 przyk艂ad贸w ale jest niezliczona ilo艣膰. Brak nie tylko elementarnej kultury, ale takiego zwyk艂ego "taktu" jak si臋 zachowa膰 w najzwyczajniejszych sytuacjach, tj. umiej臋tno艣ci zastanowienia si臋 i konkluzji jak powinienem si臋 zachowa膰, 偶eby drugi cz艂owiek uzna艂 mnie za cz艂owieka "na poziomie". Kiedy艣 denerwowa艂em si臋 jak @SOB robi艂 swoje wrzutki i przytyki do r贸偶nych grup, zachowa艅. Teraz w 99% si臋 z nim zgadzam i doskonale rozumiem. Ja alienuje si臋 maksymalnie i mam si臋 dobrze Wsp贸艂czuj臋 za to wszystkim kolegom, kt贸rzy pracuj膮 bran偶ach, gdzie jest kontakt z klientem, ja bym nie podo艂a艂.
Ot przyd艂ugie OT, kt贸re i tak poleci do kosza zapewne, ale sens dotyczy r贸wnie偶 zachowa艅 na Warszawsk膮 Wis艂膮
Sorry Kolego, ale nie zgadzam si臋 na takie uog贸lnienia. A je艣li uog贸lnia膰 to mo偶e tak: To nie kosmici, ani Marsjanie, tudzie偶 Pigmeje. Nie s膮 to te偶 Chi艅czycy. To s膮 nasze dzieci i wnuki, b膮d藕 znajomi? Co艣my sobie wyhodowali - tak w艂a艣nie - wyhodowali - to mamy. By艂 czas na zarabianie kasy na to by mie膰, ale ju偶 brak艂o czasu na rozmow臋 - na to by by膰.
"Takie b臋d膮 Rzeczypospolite, jakie ich m艂odzie偶y chowanie" Cytat Jana Zamojskiego pasuje jak ula艂...
- krzyko, Wojtek B., Maciej W. i 4 innych os贸b lubi膮 to
#10700 ONLINE
Napisano 19 listopad 2020 - 20:14
Sorry Kolego, ale nie zgadzam si臋 na takie uog贸lnienia. A je艣li uog贸lnia膰 to mo偶e tak: To nie kosmici, ani Marsjanie, tudzie偶 Pigmeje. Nie s膮 to te偶 Chi艅czycy. To s膮 nasze dzieci i wnuki, b膮d藕 znajomi? Co艣my sobie wyhodowali - tak w艂a艣nie - wyhodowali - to mamy. By艂 czas na zarabianie kasy na to by mie膰, ale ju偶 brak艂o czasu na rozmow臋 - na to by by膰.
"Takie b臋d膮 Rzeczypospolite, jakie ich m艂odzie偶y chowanie" Cytat Jana Zamojskiego pasuje jak ula艂...
Oczywi艣cie, 偶e jest to uog贸lnienie, ale sens ka偶dy rozumie. Jest dok艂adnie tak jak napisa艂e艣, cho膰 te偶 uog贸lni艂e艣- nie wszystkim, kt贸rzy "maj膮" brakuje dobrego wychowania
- eRKa lubi to
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 5
0 u偶ytkownik贸w, 5 go艣ci, 0 anonimowych