Dobra.
Dla ryb jest wszystko jedno.
Ale dla mnie (póki co) nie
1.JPG 71,78 KB 8 Ilość pobrań
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 07 listopad 2013 - 19:06
Janusz, czyżby dżerki? ;-)
Przecież nie lubisz ;-)
Napisano 07 listopad 2013 - 19:48
Janusz, czyżby dżerki? ;-)
Przecież nie lubisz ;-)
Panie strzeble jutro wystawią języczki. Jak zobaczą samca
Napisano 07 listopad 2013 - 20:44
Właśnie próbowałem z piórkami mam pytanie o ile mogę - one są jakoś odtłuszczane wcześniej ???? na trzy różne kleje próbowałem i odchodzą
Musisz je namoczyć najpierw w acetonie np.
Napisano 07 listopad 2013 - 22:00
Musisz je namoczyć najpierw w acetonie np.
Nie moczę w niczym. Po acetonie pióra stają się kruche, ale można spróbować. Może - jeśli miałbym odtłuszczać - benzyna?
Kiedyś stosowałem kleje poliuretanowe, np. "szewski". Teraz stosuję zwykły polimerowy, lekko rozcieńczony spirytusem. Nakładam pędzlem lub palcem. Czekam kilka chwil, lekko dmuchając przyśpieszam operację schnięcia. Aha, klej na pióro i na wobler, jedno i drugie musi wyschnąć. Przyklejam i nic nie odchodzi
Robiłeś takie strzeble w bardziej brązowym tle, lub może masz takiego?
Strzeble w moich wodach są:
Obraz 018.jpg 114,13 KB 5 Ilość pobrań
Ale wiem ze zdjęć, że bywają bardziej brązowe. Może następne takie zrobię?
Użytkownik woblery z Bielska edytował ten post 07 listopad 2013 - 22:18
Napisano 07 listopad 2013 - 23:12
A ja mam nieodparte wrażenie, że przyszło nam żyć w czasach coraz większego przyzwolenia na bylejakość. Coraz mniejsze zdziwienie budzi sprzęt, który się psuje "akurat" po gwarancji. Niedotrzymywanie słowa. Chaotyczne i bełkotliwe wpisy. Opowiadanie bredni jako "prawd objawionych". Półroczne leczenie bez diagnozy.
Przykładów można mnożyć, a faktem jest, że ludzi, których to uwiera jest coraz mniej. Nawet mój przyjaciel, który jest perfekcjonistą i swoje muszki cyzeluje doprowadzając każdą do ideału, spytał mnie, poco pokrywam woblera 15- ma warstwami lakieru. "Dasz pięć i też będzie ładny. Nie musi być pancerny. Jak się szybciej zniszczy, to klient przyjdzie kupić następny"... No właśnie... Po co?
Oczywiście tylko przez przypadek pominąłeś siebie
Dziękuję za tak wysoką opinię.
Znaczy, pierwsza liga?
A poważnie, jest tutaj jeszcze sporo "perełek" ludzi z darem (pracowitością?) do której mi daleko. Tylko oni mają mniej czasu
Nie chciałbym nikogo pominąć, ale wymysłów Bigrafiego nie mogę przemilczeć. Za każdym razem tak kręcę z podziwu głową, że kiedyś mi odpadnie
Pozdrawiam wszystkich dłubaczy, szczególnie tych, którym bylejakość przeszkadza.
Tu masz rację.
Ja także nie lubię byle jak.
Pozdrawiam
Norbert
Napisano 08 listopad 2013 - 00:50
miejsca mi w pudełkach znowu braknie...
Ale postanowiłem sobie, że następne zamówię dopiero w przyszłym roku. Nie dam się złamać .
Napisano 08 listopad 2013 - 07:49
To są najpiękniejsze i najbardziej strzeblowate strzeble jakie widziałem.
Napisano 08 listopad 2013 - 07:59
Piękne! Janusz pokaż ten staw gdzie je hodujesz a nie wmawiasz że,wystrugałem...
Napisano 08 listopad 2013 - 08:53
Praktyka czyni mistrza
Napisano 08 listopad 2013 - 09:03
Piękne wobaski :-)
Janusz możesz mi podesłać zdjęcie tej strzebli :-)
Jak masz jeszcze jakieś inne to też bym poprosił :-)
Użytkownik Kielo edytował ten post 08 listopad 2013 - 09:05
Napisano 08 listopad 2013 - 10:37
miejsca mi w pudełkach znowu braknie...
Ale postanowiłem sobie, że następne zamówię dopiero w przyszłym roku. Nie dam się złamać .
Twardziel
Przy okazji, przesyłkę powinieneś mieć dziś
To są najpiękniejsze i najbardziej strzeblowate strzeble jakie widziałem.
Dzięki Tomku. Doceniam tym bardziej, że nie jesteś skory do rozsiewania pochwał na prawo i lewo
Piękne! Janusz pokaż ten staw gdzie je hodujesz a nie wmawiasz że,wystrugałem...
Chcesz znać prawdę? Tylko nikomu nie powtarzaj - za przykładem Tomiego podpisałem jakiś papier. W nagłówku było "Cyrograf", czy jakoś podobnie
Praktyka czyni mistrza
Mam nadzieję, Robercie, mam nadzieję. Bo w temacie "Strzebla" jeszcze ostatniego słowa nie powiedziałem
Napisano 08 listopad 2013 - 10:39
Piękne wobaski :-)
Janusz możesz mi podesłać zdjęcie tej strzebli :-)
Jak masz jeszcze jakieś inne to też bym poprosił :-)
Przyślij mi swój adres email. Dostaniesz taki zestaw zdjęć, że masz kilka dni strugania "z głowy". Nie będzie czasu
Napisano 08 listopad 2013 - 10:40
Miodzio ,dziękuje i już ślę :-)
Napisano 08 listopad 2013 - 11:18
Qrde strzebel jak żywy, piękny chyba najładniejszy jakiego tu widziałem
Napisano 08 listopad 2013 - 14:35
A może jednak nie jest?
Kiedyś dyskutując z jednym z kolegów na temat wpływu koloru grzbietu woblera na brania boleni uzasadniałem, że grzbiet jest ostatnią rzeczą, którą w woblerze boleń dostrzega. Nie miałem racji. Woda ma specyficzne właściwości, to nie jest powietrze. Jedną z tych właściwości jest coś, co nazywamy "lustrem wody". Grzbiet woblera prowadzonego płytko, tuż pod powierzchnią tego lustra, może się w nim odbijać, przez co może być widoczny dla ryb.
Kiedyś łowiłem z kolegą który święcie wierzył w skuteczność niebieskich grzbietów w woblerach rapali Jointed 9cm.Wiara jego była poparta efektami jakie miał w nocy na w/w woblery.Zastanawiałem się jak sandacz będący niżej widzi kolor grzbietu woblera zanurzającego się na kilkanaście centymetrów? Teraz dzięki Tobie Januszu tajemnica została rozwiązana .Dobrze czasami mądrego posłuchać
Użytkownik krzyko edytował ten post 08 listopad 2013 - 14:38
Napisano 08 listopad 2013 - 19:39
Piękne Januszu
Napisano 08 listopad 2013 - 19:48
No, panienki, do szeregu. Wywalać języczki. Samczyk przybył
5.JPG 116,36 KB 4 Ilość pobrań 6.JPG 108,33 KB 4 Ilość pobrań 7.JPG 79,34 KB 4 Ilość pobrań
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Top 5-ciu woblerów pod pstrąga :)Napisany przez Livers , 13 gru 2023 pstrąg, woblery i 1 więcej |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Woblery DoradoNapisany przez JurekJurek , 04 maj 2023 woblery |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
Przynęty pl.luresNapisany przez pl.lures , 23 wrz 2022 microjig, woblery |
|
|
||
Hand made →
Woblery SBNapisany przez odrzańskibiotop , 17 lis 2021 handmade, woblery, struganie i 2 więcej |
|
|
||
Hand made →
Nawrót woblerozyNapisany przez koziol1006 , 14 gru 2020 woblery, lurebuilding, rękodzieło |
|
|
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych