Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8283 odpowiedzi w tym temacie

#5041 OFFLINE   daczsan

daczsan

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 61 postów
  • Lokalizacjakraków
  • Imię:Mateusz

Napisano 19 październik 2019 - 16:54

6-12 na zero...

#5042 OFFLINE   flajsik

flajsik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 19 październik 2019 - 17:31

U nas spoko, sum, kleń, 2 szczupaki, sandaczyk i jeden okoń.

Może powtórka? Weź nie wymiekaj

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

#5043 OFFLINE   Adrian Tałocha

Adrian Tałocha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 989 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Adrian
  • Nazwisko:Tałocha

Napisano 19 październik 2019 - 18:15

Będę musiał wyeksmitować matkę mojego dziecka 😉

#5044 OFFLINE   flajsik

flajsik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 20 październik 2019 - 08:00

Dziś tylko godzinka na w3. cd231352f479116622967f6804ab240f.jpg

• donkicha, Adrian Tałocha, ODYSEUSZ i 1 inna osoba lubią to

#5045 OFFLINE   EdekDeBeściak

EdekDeBeściak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaBochnia

Napisano 20 październik 2019 - 11:38

Nie ma to jak dobrze dobrana przyneta. Sumy na smużaki łowisz? :)

Dziś tylko godzinka na w3.

#5046 OFFLINE   Adrian Tałocha

Adrian Tałocha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 989 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Adrian
  • Nazwisko:Tałocha

Napisano 20 październik 2019 - 12:06

Na smużaki drobiazg bierze my łowimy białoryb na wobki 9-12 😉

#5047 OFFLINE   flajsik

flajsik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 20 październik 2019 - 12:27

Nie ma to jak dobrze dobrana przyneta. Sumy na smużaki łowisz? :)

Pudełko ze smużakami sprzedałem 2 lata temu więc nie. Jak mam łowić ryby w rozmiarze 20cm to wolę zejść o kiju. Druga sprawa jest taka że od 2 lat mało kiedy łowię na lekko, a jeśli już to używam przynęt w rozmiarze 7-12cm. Raczej w porach cieplejszych uganiam się za sumami, a to wymaga użycia mocnego sprzętu. Mogę się pochwalić, że złowiłem jednego suma na poppera w tym roku, malizna ale był. Popper miał 15cm.

91844d863b2e1388ebc50dac3c943dee.jpg

• Adrian Tałocha lubi to

#5048 OFFLINE   EdekDeBeściak

EdekDeBeściak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaBochnia

Napisano 20 październik 2019 - 13:16

Pudełko ze smużakami sprzedałem 2 lata temu więc nie. Jak mam łowić ryby w rozmiarze 20cm to wolę zejść o kiju. Druga sprawa jest taka że od 2 lat mało kiedy łowię na lekko, a jeśli już to używam przynęt w rozmiarze 7-12cm. Raczej w porach cieplejszych uganiam się za sumami, a to wymaga użycia mocnego sprzętu. Mogę się pochwalić, że złowiłem jednego suma na poppera w tym roku, malizna ale był. Popper miał 15cm.

91844d863b2e1388ebc50dac3c943dee.jpg

Wygląda jakby go dwóch wędkarzy jednocześnie złowiło ...

• flajsik lubi to

#5049 OFFLINE   flajsik

flajsik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 20 październik 2019 - 13:20

Kotwica była dopalona twisterem

#5050 OFFLINE   Przeman

Przeman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 70 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Przemek

Napisano 20 październik 2019 - 20:29

Panowie, przepraszam za offtop. Może wiecie gdzie w Krakowie mogę oddać kołowrotek spinningowy do czyszczenia/przeglądu/regeneracji?

#5051 OFFLINE   leszkuuu

leszkuuu

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 47 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 20 październik 2019 - 20:31

Zapytaj w Głowatce. Z tego co wiem maja jakiegoś zaprzyjaźnionego fachmana.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

#5052 OFFLINE   Przeman

Przeman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 70 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Przemek

Napisano 20 październik 2019 - 21:20

Zapytam! Dzięki!

#5053 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów
  • LokalizacjaPołudnie :)

Napisano 24 październik 2019 - 08:11

W 1997 była "powódź tysiąclecia". Akurat tego roku otworzono zaporę na Dunajcu w Nidzicy.

Idealna sytuacja, która już nigdy się nie powtórzy: pusty zbiornik przyjmuje na siebie sporą część powodzi górnego Dunajca.

Jak później policzono, dzięki pustemu zbiornikowi, fala kulminacyjna w Nowym Sączu była niższa o około... 5-7 cm.

Gdyby był pełny - różnica pewnie byłaby niedostrzegalna.

Najlepszą ochroną przed powodzią jest... naturalny stan rzek. Poczynając od najmniejszych ciurków i strumyków, po durze rzeki. Bezwzględnie najważniejsze są te najmniejsze cieki – tam, w gruncie, w korzeniach roślin gromadzi się najwięcej wody podczas deszczu i podwyższonych stanów, która później po ulewie jest stopniowo oddawana do koryta. To jest kluczowy bufor opadów.

W dużej rzece ważne są rozlewiska i lasy łęgowe. Natomiast sztucznie tworzone przez człowieka – poldery zalewowe.

(Na jednym z poniższych filmów pokazano pierwotną dolinę rzeki i jej obecne koryto wciśnięte między wały – stanowi ok. 1/10 szerokości koryta pierwotnego. Gdzie ta woda ma się rozlewać?)

A jak to u nas wygląda?

Pada deszcz. Zmeliorowane łąki, mokradła i nawet tereny leśne nie przyjmują wody, bo nie mają gdzie. Kanałami szybko spływa do strumyka, który jest wyprostowany, utwardzony, obłożony kamieniami lub wybetonowany. Drzewa i zarośla wzdłuż rzeki powycinane. Taką autostradą woda pomyka do większej rzeki – wyprostowanej, wciśniętej ciasno między wały, z odciętymi starorzeczami i lasami łęgowymi. Woda dalej przyspiesza, kumuluje się gwałtownie, spiętrza i wylewa.

I jest larum wielkie, ze „wadze nie uregulowały!”

Aha – a w niedługim czasie po powodzi, kiedy woda gwałtownie spłynie, mamy znowu niżówkę, suszę, stepowienie, a w telewizorach pokazują, jak to w Wiśle stan wody taki niski, że odsłania łupy, które Szwedy pogubiły 350 lat temu. I w lasach siedemnasty stopień zagrożenia pożarowego.

W krajach o nieco wyższej „kulturze  przyrodniczej” już dawno zrozumiano, że te cuda inżynierii wodnej sprzed 100 lat działały odwrotnie do założeń.

W Niemczech odbudowuje się małe cieki przywracając ich naturalny bieg. Usuwa się melioracje terenów bagiennych.

W dużych rzekach tworzy się poldery boczne, przywraca lasy łęgowe, otwiera połączenia z dawnymi starorzeczami. Jak na poniższym filmie – na rekonstrukcję Rodanu wydaje się miliardy ojro.

W USA, gdzie w czasach szybkiej industrializacji budowano na każdej rzece tamy i zapory – obecnie burzy się ich kilkaset rocznie. Od drobnych progów „małej retencji”, po gigantyczne zapory na wielkich rzekach.

Pytanie – czy Polacy są aż tak prymitywni i niedorozwinięci, że – jak zwykle – są 100 lat za Murzynami? Raczej nie. Problem w tym, że w Naszy Socjalistyczny Ojczyźnie, nie liczy się ekonomia, nie liczy się środowisko, nie liczą się mieszkańcy.

Polytycy idą w politykię z jednym i jedynym celem: KRAŚĆ! Nakraść tyle, żeby ustawić siebie i rodzinę - najlepiej aż do śmierci.

Dlatego wbrew logice i ekonomii forsuje się jak najdroższe „inwestycje”, bo gdzie duża kasa, tam się można obłowić.

A „inwestycje” w środowisko są idealne, bo przeciętny obywatel nie ma pojęcia ile co może kosztować i jak bardzo przepłacone są te „inwestycje”, zazwyczaj są to wydatki na bardzo wysokie kwoty – abstrakcyjne dla przedstawiciela Ludu Ciemnego, a poza tym – wystarczy upływ czasu, albo jedna większa woda – i już można zaczynać budowę od nowa.

I się żyje!

A na koniec jeszcze kilka przydatnych linków uświadamiająco-edukacyjnych:

https://youtu.be/B0Gz5cyift4  Rodan - odrodzenie rzeki

https://youtu.be/94blWvnlBUM  Renaturyzacja rzek – prof. dr hab. Tomasz Mikołajczyk (chyba najważniejsza pozycja na tej liście)

https://youtu.be/Aht_60-TpXQ   Nie zabierajmy rzekom przestrzeni

https://youtu.be/lo-RUFVWaiw  Prace budowlane i utrzymaniowe prowadzone w korytach rzek"

https://youtu.be/QgGgd8x3PMU      Wisła. Między rzeką a kanałem

https://youtu.be/liTxGXDA6io   Wielka woda a renaturalizacja rzek

https://youtu.be/2P-1DcgDWks   Ryby giną, nikt nic nie wie. Włocławek listopad 2018

https://youtu.be/Ygp9-bieeiI    Zakręcanie Wisły film dokumentalny Listopad - 2018

https://youtu.be/3fP81tptR-0  Regulacja rzek zmniejsza ryzyko powodzi. SERIO?

https://youtu.be/cYsKY4ewlNk    Wisła od źródeł do ujścia wzdłuż dawnego szlaku łososia

Pozytywne „rodzyneczki” – niestety jednostkowe i niewiele znaczące

https://youtu.be/9M3qzmc3s8w   Przywrócona rzeka

https://youtu.be/GZH9CT6N-wM   Renaturyzacja rzeki Raby w Myślenicach - Stowarzyszenie Myślenice nad Rabą 18.11.2011 r.

https://youtu.be/gIhQC24WcQ8   Renaturyzacja śródlądowej delty rzeki Nidy

https://youtu.be/sL04GsKg2-s   Ciężkowice część 1

https://youtu.be/Z_cw2yeCTQs Ciężkowice część 2

Zadałem sobie ten trud i obejrzałem wszystkie filmy z powyższych linków. I dopóki ludzie nie będą mieli większej świadomości ekologicznej, dopóty będzie jak jest (czyli wszędzie beton + faszyna). Myślę, że każda uregulowana rzeka czy potok powinny być zmienione wzorem Białej Tarnowskiej. Zdaję sobie sprawę, że likwidacja progów na naszej krakowskiej Wiśle (Łączany, Kościuszko, Dąbie,Przewóz) jest niemożliwa, bo samo miasto bardzo straciłoby na swym wizerunku (jakoś trudno mi sobie wyobrazić Wisłę pod Wawelem mniejszą o 1/3). Ale np. likwidacja progów na górnej Skawince czy Cedronie (pewnie je Piotrze znasz, przecież jesteś z Krakowa) wydaje mi się jak najbardziej zasadna. Bez nich rzeki te niewątpliwie by odżyły, a ryby miałyby większe możliwości odbycia udanego tarła. Progi te nie są tam przecież nikomu do niczego potrzebne. Tak samo jak ze zbiornikiem w Świnnej. Uważam, że skoro spuszczono z niego wodę i Skawa płynie swobodnie, to już tak powinno zostać. W miejscu zbiornika powstał przecież ogromny polder zalewowy, w którym gromadziłaby się woda w czasie przyboru. Plus dodatkowe kilka polderów w ciągu Wisły (których projekt pokazany jest w jednym z filmików) i mamy bardzo dobrą ochronę przeciwpowodziową.

Użytkownik Grzesiek edytował ten post 24 październik 2019 - 08:14

• korol, reszka i RadekKrk lubią to

#5054 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1848 postów
  • LokalizacjaWschód
  • Imię:Sławek

Napisano 25 październik 2019 - 07:31

@Grzesiek, co do mniejszej Wisły i utraty wizerunku - śmiem wątpić. Mam w albumach rodzinnych zdjecia, na ktrorych jest piękna, piaszczysta plaża dokładnie naprzeciw Wawelu. Na jednym z nich widać w tle wędkarza z muchówką... lata 40/50.
Na pewno płynąca, a nie stojąca rzeka, odbierze miastu cześć „aromatu”.
Natomiast technicznie likwidacja kaskady z pewnością nie byłaby łatwa ani tania, a osady denne to kolejne zagrożenie biologiczne.

Świadomość ekologiczna tzw. ogółu nie ma żadnego znaczenia. Decyzje o betonowaniu podejmowane są „na górze”, a motywacja jest kasa. Tzw. Ogół społeczeństwa przecież wie, że TV kłamie a politycy kradną. I nadal ogląda TV i głosuje w kółko na tych samych od 30 lat.

#5055 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów
  • LokalizacjaPołudnie :)

Napisano 25 październik 2019 - 10:55

Sławku sam takie zdjęcia widziałem. No, może bez muszkarza ;) Ale teraz wyobraź sobie bulwary oddalone o 10-20 m. od wody. Likwidację wszystkich barek (gdzie są restauracje), gołe filary mostów, smród mułu, itp....Jak dla mnie to niestety fikcja.

Chociaż marzy mi się łowienie troci i łososi na naszej Wiśle :) Ale jestem realistą i wiem, że to nigdy nie nastąpi.

• jerzy6 lubi to

#5056 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Piotr

Napisano 25 październik 2019 - 19:08

W załączeniu kilka zdjęć sprzed 100 lat.

Żadnych spiętrzeń wtedy nie było, a poziom wody naturalnie się wahał. Na jednym ze zdjęć widać, że (prawdopodobnie) w czasie letniej niżówki rzeka wygląda jak Raba.

Dzisiaj, kiedy wody jest znacznie mniej niż kiedyś, byłaby połowę mniejsza.

Dzisiaj, kiedy brzegi nie opadają łagodnie, ale są wybetonowane, wyglądałoby to fatalnie.

Osady:

na jednym z cytowanych filmów, profesor z Włocławka tłumaczy, że gdyby powoli i stopniowo obniżać poziom zbiornika, to odsłonięte dno zarastałoby roślinnością, która te osady "zagospodaruje (trawa=>wiklina=>las łęgowy)

W centrum Krakowa las łęgowy, to nie za bardzo :)

No wiadomo, że trawiaste brzegi można by kosić, a i ludzie by zadeptali.

Tak czy siak, puszczenie luzem Wisły przez Kraków wydaje się nierealne...

Dołączam też zdjęcie "rybacy z Dębnik". Takie łososie pływały kiedyś pod Wawelem...

Załączone pliki

#5057 OFFLINE   leszkuuu

leszkuuu

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 47 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 26 październik 2019 - 07:50

Panowie jak tam sytuacja nad Wisłą? Ruszyła się ryba?

#5058 OFFLINE   leszkuuu

leszkuuu

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 47 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 26 październik 2019 - 07:51

Czy był ktoś ostatnio na bagrach? Okonie współpracują?

#5059 OFFLINE   EdekDeBeściak

EdekDeBeściak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaBochnia

Napisano 26 październik 2019 - 17:05

Uwielbiam takie zdjęcia. Często szukam w sieci starych z zdjęć znad Raby, Dunajca i Wisły. Kiedyś widziałem zdjęcie wędkarza z łososiem nad Rabą. Ciekawe było też zdjęcie starego mostu powyżej kolejowego w Cikowicach, obecnie miejscówka "na palach".

Ten budynek z wieżą na przeciwko Wawelu. Nie ma go już. Kiedyś, coś czytałem. Spalił się?

W załączeniu kilka zdjęć sprzed 100 lat.

Żadnych spiętrzeń wtedy nie było, a poziom wody naturalnie się wahał. Na jednym ze zdjęć widać, że (prawdopodobnie) w czasie letniej niżówki rzeka wygląda jak Raba.

Dzisiaj, kiedy wody jest znacznie mniej niż kiedyś, byłaby połowę mniejsza.

Dzisiaj, kiedy brzegi nie opadają łagodnie, ale są wybetonowane, wyglądałoby to fatalnie.

Osady:

na jednym z cytowanych filmów, profesor z Włocławka tłumaczy, że gdyby powoli i stopniowo obniżać poziom zbiornika, to odsłonięte dno zarastałoby roślinnością, która te osady "zagospodaruje (trawa=>wiklina=>las łęgowy)

W centrum Krakowa las łęgowy, to nie za bardzo :)

No wiadomo, że trawiaste brzegi można by kosić, a i ludzie by zadeptali.

Tak czy siak, puszczenie luzem Wisły przez Kraków wydaje się nierealne...

Dołączam też zdjęcie "rybacy z Dębnik". Takie łososie pływały kiedyś pod Wawelem...

Użytkownik EdekDeBeściak edytował ten post 26 październik 2019 - 17:07

#5060 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Piotr

Napisano 26 październik 2019 - 18:43

Ten budynek to Willa Rożnowskich. Zniszczona przez powódź i rozebrana przed wojną.

Swoją drogą trzeba bylo mieć pomysł, żeby budować dom- pałac w korycie rzeki :)

• EdekDeBeściak lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych