Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8283 odpowiedzi w tym temacie

#5521 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Piotr

Napisano 15 wrzesień 2020 - 21:08

No to właśnie podaję: między Wadowicami i Zatorem. Końcowy odcinek ujściowy do Wisły już nie, bo jest oblegany przez wędkarzy. 

Szukam różnych miejsc. zwyczajnie - na mapie, żeby jakiś dojazd był.

Akurat jedna fajna płań, na której 2 lata temu nałowiłem się w opór dużych kleni - nawet pod 70 cm, teraz zamieniła się w bystrze.

No i nie łowię na czereśnie, tylko na małe przynęty - aktualnie na borówki amerykańskie :)

#5522 OFFLINE   barti92

barti92

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 74 postów
  • Imię:Bartek

Napisano 15 wrzesień 2020 - 23:54

Dzięki za wyjaśnienie, tak właśnie myślałem. Ja przed tym rokiem ostatni raz nad Skawą byłem w okolicach 2k10, później parę razy w ciągu "wakacji" w Polsce, ale już bez wędki. Dobrze wiedzieć, że coś się na tym odcinku wciąż, bo poza Świnną i właśnie Wadowicami, bardzo ciężko coś znaleźć w internecie.

#5523 OFFLINE   jerzy6

jerzy6

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 720 postów

Napisano 16 wrzesień 2020 - 00:23

W zeszłym tygodniu tylko klenie i 1 ładny sandacz mi się trafił http://jerkbait.pl/t...cze-2020/page-4  :)

#5524 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1848 postów
  • LokalizacjaWschód
  • Imię:Sławek

Napisano 16 wrzesień 2020 - 07:50

Tak kolega napisze i po kleniach będzie.

Niewiarygodne, że są chętni na mięso klenia. Zresztą z mojego punktu widzenia wiele ryb jest niejadalnych, a jednak ktoś je tłucze.
O ile rozumiem kulinarne przyczyny pozyskania pstrągów, sandaczy, okoni czy leszczy to zeżreć klenia, bolenia czy wzdręgę - trzeba nie mieć kubków smakowych...

#5525 OFFLINE   Robert.B

Robert.B

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 188 postów
  • LokalizacjaGórka
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:B

Napisano 16 wrzesień 2020 - 09:16

Jest typ człowieka co tłucze wszystko niezależnie od rozmiaru i czytają różne fora w celu pozyskania białka. Dlatego miejscówki powinno się dzielić między zaufanymi osobami.
  • jerzy6 i PePe. lubią to

#5526 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 16 wrzesień 2020 - 10:10

Nie wolno się chwalić w necie miejscówkami ! jak macie metę na Wiśle i chcecie pochwalić się fotami pięknych ryb to piszcie że złowiona np na Bagrach lub Przylasku :)

• donkicha, jerzy6 i Gierek226 lubią to

#5527 OFFLINE   Gierek226

Gierek226

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 16 wrzesień 2020 - 21:40

Nie wolno się chwalić w necie miejscówkami ! jak macie metę na Wiśle i chcecie pochwalić się fotami pięknych ryb to piszcie że złowiona np na Bagrach lub Przylasku :)

Pan PePe. dobrze prawi, więc słuchać Go.Ryby łowić i wypuszczać.Bo zaraz będziemy kondony i pieluchy z tej pięknej rzeki wyciągać.I nie chwalić się miejscówkami, przynętami itp..Dziś, dla od odpoczęcia od spinningu, wybrałem się z gruntówkami na Wisełkę.Niestety na zero.Bywa i tak...Pozdrawiam

#5528 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaWola Batorska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Maj

Napisano 17 wrzesień 2020 - 15:15

Raz jeden uprzejmy jegomość chciał mi sprawić wp........ za wypuszczenie ryby. Przecież mogłem mu ją dać;). Na jego nieszczęcie moich 100kg(w ubraniu). z daleka nie widać. Z bliższej odległości jakoś tak nagle wyhamował z zapędami. Głupie to....Ale coby nie marudzić że u nas to jest tak i gdzie indziej jest super, to mój kuzynna stałe mieszkający  w Kaniadzie przeżył podobną akcję. Pan Azjata chciał go bić, i nawet mu nie przeszkadzał fakt  że kuzyn jest 120kg antyterorystą. Dopiero zapewnienie że może ew. bójka może się skończyć wizytą w sądzie za napaść ostudziła pana azjatę. pz

• wujek lubi to

#5529 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 17 wrzesień 2020 - 16:37

Jak to pisał tu forum jeden z kolegów "ryby to .uje" zdecydowanie NIE ! ludzie to .uje !

• hanz lubi to

#5530 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 17 wrzesień 2020 - 22:35

A wracając:

wczoraj przyuważyłem na spokojnej płani z płytką wodą, ładną ławicę kleni. Kilkadziesiąt sztuk.

A nieco z boku, dostojny osobnik ok 60 cm, w obstawie dwóch półmetrowców. Jak pancernik z eskortą niszczycieli.

Nie było łatwo tam dojść przez krzaki, ale jak już się ustawiłem, to w 2-3 rzucie wyciągnąłem takiego równe 55 cm. No i nie wiem, czy to był ten większy, czy któryś z obstawy..

Później jeszcze z ławicy wyjąłem kilka +/- 50, ale musiałem się szybko zwijać.

Zdjęcie takiego przeciętniaka wstawiam, ze świadomością, że jest nieregulaminowe :) Najwyżej się usunie.

Później wracałem przez rzekę i ta "płytka" woda mało mi się nie przelała górą przez spodnie :)

Była taka przejrzysta, że zupełnie źle oszacowałem głębokość...

Załączone pliki

• jerzy6 i ODYSEUSZ lubią to

#5531 OFFLINE   jerzy6

jerzy6

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 720 postów

Napisano 17 wrzesień 2020 - 23:19

Tak Skawa to piękna rzeka. Wędkowałem powiem szczerze tam tylko raz w czasach studenckich. Zrobiłem sobie wycieczkę pociągiem do stacji Skawce, przez Kraków Płaszów. Wtedy marny sprzęt , żyłka gorzowska, jakieś pełne ciężkie włókno szklane i obrotówki... Złowiłem kilka kleni do 45cm. Ale pamiętam tę przejrzystą wodę , klenie na płani pod mostem takie 60-taki zupełnie nie skore do brań, no jeden ruszył się do błystki co przyprawiło mnie o palpitację serca, ale kilka cm przed przynętą zawrócił i już dalej wszystkie stały nieruchomo :D

Widziałem też wieczorem potężnego prawdopodobnie sandacza atakującego ukleje, też go nie złowiłem :D, ale wspomnienia są.  Z opwiadania kolegi widzę, ze warto tam się wybrać ;) 

• Gierek226 lubi to

#5532 OFFLINE   Gierek226

Gierek226

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 18 wrzesień 2020 - 01:22

Witam..Czy ktoś próbuje łowić Brzany z gruntu i chciałby się wybrać na nockę w najbliższy weekend, aby zapolować na te Księżniczki?.Chodzi mi o odcinek od Dąbia do Przewozu.Pozdrawiam

Użytkownik Gierek226 edytował ten post 18 wrzesień 2020 - 01:28

#5533 OFFLINE   Jano

Jano

mode raptor

• Moderatorzy
  • 3209 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 18 wrzesień 2020 - 14:16

@pezet

Jerkbait nie jest odpowiednim miejscem do prowadzenia dyskusji politycznych lub/i światopoglądowych, a tym bardziej informowania wszystkich wokół w swoim zdaniu w tym zakresie. Proszę o wypowiedzi wyłącznie merytoryczne, zgodnie z tematyką wątku, dziękuję.

• Gierek226 i zeralda lubią to

#5534 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 18 wrzesień 2020 - 14:44

@pezet

...

Wiem, wiem... Tak czasem dyskusja zdryfuje.

Powycinaj co trzeba.

#5535 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów

Napisano 20 wrzesień 2020 - 19:48

Ten rok jest jakiś dziwny. W piątek przed wieczorem pojechałem na jesienną miejscówkę. Akurat spotkałem kolegę, pogadaliśmy, pomarudzliśmy (ja bardziej) i jako jedno z podsumowań padło że jakoś tak zimno, a wydaje się że ciepło. No nic, idzie jesień. Kolega pojechał, ja wpakowałem sporego lunkersa w wodę, zabujałęm jak to na zimnej wodzie robię i siadł sandacz. Mały bo mały ale sandacz. Potem w innym miejscu dołowiłem okonia na 13cm woblera. Pomyślałem że, idzie zima...... Dzisiaj rano stwierdziełem że jest niedziela, nie można się przepracowywać, to zabrałem UL do 5gr. Połaziłem w miejscach co to klenie o tej porze powinny być, ale ani kleni ani wody nie było( znowu trochę spadło). W pudełku za to jeszcze rano było sporo a teraz nie ma. UL + ja to nie jest dobre combo na Wisłe pomyślałem i w ramach równowagi w przyrodzie podmieniłem kij na 100gr... wyrzutu.  Spora guma+15gr, znowu prowadzenie jak w listopadzie. Za 5 rzutem, mocne sandaczowe przywalenie które spóźniłem. Sukces mnie zaskoczył.  Albo idzie zima stulecia, albo wszystko w tym roku się p...............pz

• strary i Gruntownik93 lubią to

#5536 OFFLINE   J-O-K-E-R

J-O-K-E-R

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 351 postów
  • LokalizacjaNiepołomice
  • Imię:Tomek

Napisano 20 wrzesień 2020 - 21:36

może tak, a może nie... Kolega 3 tygodnie temu łowił w Sanie. Chłop umie łowić i pochodzi z Sanoka. Twierdzi, że pstrągi powinny juz dawno siedzieć w górze rzeki i dopływach i kombinować z tarłem. Były natomiast tam gdzie zwykle w lecie. Więc odwrotnie niż wiślane ryby mayou.

• Filip14 lubi to

#5537 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów

Napisano 23 wrzesień 2020 - 19:15

Mam wrażenie ze pstrągi ze sanu działąją w zmowie z wiślanymi sandaczmi celem dezinformacji wędkarzy. U nie we wsi odpaliły sumy, mocno się chlapią, atakują w zatoczkach i klatkach pomiędzy główkami. Dość widowiskowo to wygląda, gorzej z braniami. Chłopcy gruntowcy też się pojawli. Sandacze znikły. pz

#5538 OFFLINE   Kruszyna

Kruszyna

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 61 postów
  • Lokalizacjaokolice Brzeska i Bochni
  • Imię:Bartłomiej

Napisano 03 październik 2020 - 19:04

Koledzy i koleżanki. Jak wygląda woda w Wiśle na wysokości Nowego Brzeska/Uścia Solnego/Koszyc? Kawa z mlekiem? Czy do łowienia? Dzięki za pomoc!

#5539 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów

Napisano 03 październik 2020 - 19:21

Byłem dziś przed N.Brzeskiem ( 112km). Woda przybrudzona, ale do łapania. Jutro powinno być lepie. Dość szybko płynie. pz

• Kruszyna lubi to

#5540 OFFLINE   Kruszyna

Kruszyna

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 61 postów
  • Lokalizacjaokolice Brzeska i Bochni
  • Imię:Bartłomiej

Napisano 03 październik 2020 - 19:47

Byłem dziś przed N.Brzeskiem ( 112km). Woda przybrudzona, ale do łapania. Jutro powinno być lepie. Dość szybko płynie. pz

Dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych