Krzysiek_W, on 11 May 2014 - 07:39, said:
EVA za pierścieniem, ma wytoczony delikatny stożek zwrócony w kierunku pierścienia, po to aby się lepiej blokował na stopce.
Zwróciłem na to uwagę na zdjęciu - bardzo sprytne rozwiązanie moim zdaniem !
Można powiedzieć że takie zastosowanie pierścieni niweluje jedną z ich podstawowych zalet jaką jest "przesuwność" - ale jak piszesz w tym przypadku chodziło o redukcję wagi zasadniczo. I to jest bardzo ciekawie pomyślane muszę powiedzieć.
Ponieważ ja nie lubię dzielonych uchwytów (dziura pod dłonią mi przeszkadza) zastanawiam się zainspirowany tym pomysłem nad czymś takim:
a gdyby zamontować takie pierścienie na kawałku rurki z woven graphite, pierwszy pierścien (od czola) wkleic na rurkę a drugi zostawić ruchomy i zaraz za rurka dac taki stożek lekki z bardzo dobrej jakości pianki EVA ? Oczywiście rurka z woven byłaby wklejona na jakieś dwa lekkie arbory. Może to by było to - lekki sztywny uchwyt dobrze przenoszący drgania?
Jedyny problem jaki widzę to dopasowanie srednicy pierścieni do rury z woven graphite
tutaj widać że są dwa wymiary takich rur dostępne:
http://www.mudhole.c...bing-Tube-Grips
- ale podana jest tylko średnica wewnętrzna ( 0.920 i 0.980 ID) a nie zewnętrzna
Rury Woven Batsona mają 26.67mm średnicy zewnętrznej a więc dużo