Połowy Troci i Łososi w naszych wodach - porady
Napisano 07 wrzesień 2007 - 18:52

Napisano 21 wrzesień 2007 - 13:57
Nikt jeszcze nie ma się czym chwalic ?

9 dni do końca sezonu !!!
Gdzie te Trotki ?
orion

Napisano 21 wrzesień 2007 - 14:03

Napisano 21 wrzesień 2007 - 14:08

Także i trotek nie mam jak łapac.
Jakoś ten rok wyjątkowo pusty ale i wypadów nad wodę za dużo nie było

Jedyną trotkę złapałem w styczniu i od tamtej pory już nie byłem ani razu nad Parsętą.
Choc podobno trochę ryby na koniec sezonu weszlo do rzeki.
orion

Napisano 21 wrzesień 2007 - 18:15

Napisano 10 październik 2007 - 10:07

Napisano 10 październik 2007 - 16:47

Napisano 10 październik 2007 - 22:30
Pytanie skierowane do kogo innego ale ja mam pewne spostrzeżenia którymi mogę się podzielić. Moim zdanie pleśniawka która wystapiła u tych ryb to po prostu efekt okaleczeń powłok ciała, ryby muszą przechodzić przez źle skonstruowane przepławki, pokonywać jazy (a zanim taki jaz pokonaja przeważnie walą wcześniej kilkukrotnie o beton) w ten sposób uszkadzają powłoki ciała, do tego dochodzi nie najlepszy stan czystości naszych rzek (daleko nam do kanady czy skndynawii) i dodatkowo to, że we wrześniu woda jest wciaż ciepła to wszystko ułatwia infekcje ciała ryby a w efekcie pleśniawkę
![]()
Masz prawie 100 % rację, prócz tego że chorobom grzybiczym sprzyja niska, a nie wysoka temperatura wody.
Napisano 15 październik 2007 - 13:40
Co do pleśniawki zdania są podzielone, faktem jest, że w tym sezonie, a właściwie
pod sam jego koniec stała się bardzo widoczna. Np. wszystkie ryby złowione na Salmo
Parsęty były nią zaatakowane. Widziało się też dużo takich ryb w wodzie, które osła-
bione stały pod samymi brzegami w miejscach o spowolnionym nurcie. Na tak dużą skalę
podobne zjawisko wystąpiło w pierwszej połowie lat 80-tych, z tego co pamiętam. O
uszkodzeniach spowodowanych pokonywaniem przeszkód hydrotechniczznych na Parsęcie
szczególnie w dolnym odcinku nie może być mowy bo ich po prostu nie ma.Z wypowiedzi
m.in. Mariana Paruzela, Janusz Nyka i A.Furdyny wynikało, że powodem jest ponowny
rozwój rolnictwa w dorzeczu Parsęty szczególnie w jej dolnym biegu a co za tym idzie
urzyźnienie jej wód przez zpływające z pól nawozy, dodatkowo wysoki stan wody w lipcu sprzyjał temu zjawisku. Natomiast niska woda pod koniec sezonu przytrzymała rybę w dolnym i środkowym odcinku rzeki. Wspomniani wyżej pobrali materiał do analiz
zarówno z ryb jak i z wody jak będą jakieś wieści to może się dowiemy. Co do zimnej czy ciepłej wody a raczej wpływu temperatury na rozwój pleśniawki z ich opinii wyni-
kało, że właśnie ciepła woda sprzyja rozwojowi tej choroby. Jak jest naprawdę nie
wiem przekazuję tylko opinie wspomnianych pow.
Pozdrowienia Jachu
P.S. w załączniku artykuł z Gazety Kołobrzeskiej
Załączone pliki
Napisano 15 październik 2007 - 21:38
Pozdrawiam.
Napisano 31 październik 2007 - 23:24
Co prawda do szezonu mamy jeszcze trochę czasu, ale wbrew pozorom to
minie jak z bicza strzelił. Do końca tygodnia otworzę nowy wątek nt.
wahadeł S,Przychćki. Będzie fotka ceny itd. Dla zainteresowanych
również instrukcje dot. prowadzenia i miejscówek gdzie te wabiki mogą
być bardzo łowne.
Pozdrowienia Jachu
Napisano 03 listopad 2007 - 18:16
czy wielkim nietaktem będzie jak na trocie założe plecionke fluo?
Napisano 04 listopad 2007 - 09:47
Witajcie Koledzy.
Co prawda do szezonu mamy jeszcze trochę czasu, ale wbrew pozorom to
minie jak z bicza strzelił. Do końca tygodnia otworzę nowy wątek nt.
wahadeł S,Przychćki. Będzie fotka ceny itd. Dla zainteresowanych
również instrukcje dot. prowadzenia i miejscówek gdzie te wabiki mogą
być bardzo łowne.
Pozdrowienia Jachu
Januszu,
Napisz artykuł o tym a ja to opublikuję na stronie głównej.
Pozdrawiam
Remek
Napisano 04 listopad 2007 - 12:51
Witam,
czy wielkim nietaktem będzie jak na trocie założe plecionke fluo?
Kiedyś używałem fluo Power Pro- pomalowałem koniec (2 m) markerem na zielono. Po jakimś czasie wyrwałem tą końcówkę i poniżej ujścia Gnilnej wyjąłem srebrną czwórkę. Od tego czasu nie maluję i nie zwracam specjalnej uwagi na kolor plecionki.
Napisano 04 listopad 2007 - 20:37
dzięki za odpowiedz.
Pozdrawiam
Andrzej
Napisano 06 listopad 2007 - 14:17
Wojtek @jersey zadał mi ciekawe pytanie dot. połowu troci z brzegu a właściwie z plaży w
Bałtyku. Moje doświadczenia dotyczą głównie połowów na Bornholmie ale to wcale
nie znaczy, że u nas nie można próbować takich połowów. Z doświadczania wiem, że trocie
trzymają się w rejonie przyujściowym w morzu prawie przez cały rok. Analizując miejsca
stawiania sieci łososiowych przez rybaków można wysnuć wniosek, że już od kwietnia do
września troć jest w strefie brzegowej Bałtyku. Dlatego też łowienie jej z brzegu powinno
być możliwe. I tak jest, trzeba tylko zanaleźdź odpowiednie miejscówki, będą to rejony
przyujściowe rzek pomorskich nawet do 10mil od ujścia. Najważniejsze jest aby miejscówka
charakteryzowała się tzw. lamparcim dnem, czyli podłoże powinno być kamieniste lub chara-
kteryzujące się grubym żwirem przeplatanym miejscami porośniętymi morskimi wodorostami i
koloniami skorupiaków. Takie miejsca często znajdują się blisko brzegu czasami nawet nie
więcej jak 50m. Na Bornholmie stosuje się wahadła bardzo smukłe takie bardziej belonowe a
nawet najlżejsze pilkery 40-60g w kolorach srebrnym, srebrno-niebieskim i ew. z brązowym
zabarwieniem grzbietu. W naszych wodach można stosować podobne przynęty co istotne należy
je prowadzić w szybkim tempie takim prawie boleniowym. Choć nie mam doświadczeń z naszego
brzegu to uważam, że warto spróbować.
Pozdrowienia Jachu
Napisano 06 listopad 2007 - 15:06

Napisano 06 listopad 2007 - 15:17
Jasne, masz rację. Mnie zawsze brakowało trochę samozaparcia i
motywacji. Ale znam miejsca w rejonie Dźwirzyno-Grzybowo-Kołobrzeg
gdzie warto spróbować takich połowów i obiecuje, że w przyszłym sezo-
nie przetestuję. Jak będzie o czym pisać to dam znać.
Pozdrowienia Jachu
Napisano 06 listopad 2007 - 15:21

może ziuta, artech....

Napisano 07 listopad 2007 - 11:56

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych