Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Rodbuilding Skalka - choroba nieuleczalna

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3561 odpowiedzi w tym temacie

#3141 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 17 listopad 2022 - 20:22

A nie zapominacie koledzy w tej dosc ciekawej dyskusji iz owa czulosc jest wartoscia niemierzalna w sposob bezwzgledny takze jej doznania beda osobniczo bardzo rozne?

Korelacja niemierzalnego z czym kolwiek (mierzalnym czy nie) jeszcze bardziej odjezdza od standardow dajacych sie porownac...

• Sławek Oppeln Bronikowski i adis lubią to

#3142 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 listopad 2022 - 20:53

Przeczytałem artykuł Loomisa o rodzajach mat węglowych i właściwościach modułów stąd od razu podniosę się do przytoczonego cytatu i odpowiem na niego za pomocą kolejnego cytatu tego samego autora.

“You have to remember, weight is the deterrence to performance,” Loomis said. Stiffness also equates to responsiveness – that is, the rod’s ability to store and release energy. The higher the modulus, the faster and more consistent a rod is able to store and release its energy, which enables an angler to cast farther and more accurately.

Stąd wiadomo co Loomis ma na myśli w kwestii cytatu, który sam z siebie nic nie znaczy w kontekście naszych rozważań.

Natomiast co do funkcji masy i sztywności to Garry, słusznie z resztą, twierdzi, że im wyższy moduł tym lepsza czułość i sztywność, im wyższy moduł tym mniej maty potrzeba aby wykonać blank o dużej responsywności. Zatem logicznym jest, że blanki z materiałów o wysokim module sprężystości będą czułe i lekkie (zwyczajnie będą posiadać mniej maty niż tożsame blanki zrobione z mat o niższym module). Poczytam jeszcze ale tymczasem nie znajduję nic o tym, że lżejsza wędka to większą czułość.
  • Pluszszcz lubi to

#3143 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4487 postów

Napisano 17 listopad 2022 - 23:13

Poczytam jeszcze ale tymczasem nie znajduję nic o tym, że lżejsza wędka to większą czułość.

Gary robi je najlzejsze jakie moga byc by byly najczulsze jakie moga byc :)

Na ile to wazne przy polowie wielu ryb to pojecie wzgledne. Gdzie jest granica czulosci? Okon 15 cm zajadajacy calowego swistera w paszczeku gdy liczymy ilosc ruchow glowa? Taka wedke mialem kilkanascie lat temu :)

Użytkownik Bujo edytował ten post 17 listopad 2022 - 23:17

• Friko, Sławek Oppeln Bronikowski i Rheinangler lubią to

#3144 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 18 listopad 2022 - 16:10

PHENIX BLACH CHROME POD SANDACZYKA

Kijek zbudowany pod sandacze na lekko na blanku Phenix Black Chrome BCX78ML. Kijek długości 2,33m pod główki 5-15g + guma 4'. Kijek wybitnie jigowy . Subtelna szczytówka płynnie przechodząca w stosunkowo mocny dolnik .

Kijek dostał pełną rękojeść z korka Kaktus II, uchwyt carbonowy CRS i przelotki Fuji Torzite.

Załączone pliki

#3145 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 18 listopad 2022 - 16:24

OKONIOWA WYKAŁACZNA NA NAJLŻEJSZYM NOCTISS NANO

Kijek zbudowany na dwu częściowym blanku Noctiss Nano SNT633-2N pod okonie, pstągi i białoryb łowione na najlżejsze przynęty. Kijek dwu składowy o długości 1,90 m, mocy 3lb do przynęt 0,5-4g. Blank jak na swoje parametry jest wyjątkowo dynamiczny i czuły. Bardzo subtelna szczytówka ( 0,95mm) pozwala na animacje nawet najlżejszych jigów, a bardzo wysoka dynamika pozwala na skuteczne zacięcie praktycznie każdej ryby. Taka szpada z progresywnym ugięciem. 

Kijek dostał dzieloną rękojeść z pianki Matagi, uchwyt DPS 16 GM Fuji z zabudowaną nakrętką KDPS. Insert uchwytu zrobiony został z rurki carbonowej i arboru grafitowego. Całość dopełniają przelotki Fuji Torzite T2.

A I NAJWAŻNIEJSZE. WAGA KIJKA  TO 52 g. Zapomniałbym o najważniejszym  ;)

Załączone pliki

Użytkownik skalek-77 edytował ten post 18 listopad 2022 - 16:24

#3146 ONLINE   Krzysiek Rogalski

Krzysiek Rogalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 863 postów
  • LokalizacjaMiędzyzdroje

Napisano 18 listopad 2022 - 17:06

A I NAJWAŻNIEJSZE. WAGA KIJKA  TO 52 g. Zapomniałbym o najważniejszym  ;)

U mnie wyszło 51 g  :)

Jeśli dla kogoś ten gram ma znaczenie, to waga podana przez Rafała raczej jest bardziej wiarygodna, bo ja ważyłem na zwykłej elektronicznej wadze kuchennej.

#3147 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 18 listopad 2022 - 17:07

U mnie wyszło 51 g  :)

Jeśli dla kogoś ten gram ma znaczenie, to waga podana przez Rafała raczej jest bardziej wiarygodna, bo ja ważyłem na zwykłej elektronicznej wadze kuchennej.

Nie no cały 1g to przepaść. :P

• Krzysiek Rogalski, pawello i Thomas-xXx lubią to

#3148 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 18 listopad 2022 - 18:15

Wysusz na grzejniku, zrobi się 50g, skoczy czułość.

#3149 OFFLINE   tyka3

tyka3

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaLUBLIN

Napisano 19 listopad 2022 - 18:55

Dobre :) :) :)
  • Thomas-xXx lubi to

#3150 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 listopad 2022 - 16:41

Wysusz na grzejniku, zrobi się 50g, skoczy czułość.

pewnie tak będzie, aczkolwiek podejrzewam ze przy tak minimalnej różnicy w masie przełożenie na czułość bedzie trudno wyczuwalne w warunkach praktycznych dla użytkownika ;)

ale

spójrzmy na inną sytuację, troszkę podobną - mamy blank pokryty grubym lakierem ( biały podkład + lakier). Każdy kto kiedyś oskrobał taki blank z lakieru potwierdzi że pod zdjęciu "skóry" wychodzi z tego inna wędka - lżejsza, czulsza, szybciej gasnąca (o ile wraz z lakierem nie zebrano przy okazji zbyt dużej ilości materiału). Z tego powodu topowe blanki są często nielakierowane albo bardzo skąpo lakierowane / polerowane żeby właśnie niczym zbędnym ich nie obciążac i w jak największym stopniu wydobyć ich potencjał. Niby tylko kilka gramów.....  

inny przyklad :  różnice w wadze małych przelotek, powiedzmy pomiędzy rozmiarem #6 a rozmiarem #4.5 - to nawet nie są gramy, to są dziesiąte części grama. W części szczytowej wędki różnica w gramaturze na kilku przelotkach #6 vs ta sama ilość przelotek #4.5 wyniesie ile -  1 gram ? A jednak różnica w zachowaniu wędki będzie widoczna gołym okiem - tym bardziej im bardziej wędka będzie delikatna (bo jak to będzie zrobione na jakiejś "pale" to oczywiście różnicę będzie trudno zauważyc.

To tylko kilka pierwszych z brzegu przykładów.

Rozumiem że miał miejsce dysonans poznawczy i że reakcją obronna organizmu jest śmiech. Ja bym jednak namiawiał Kolegów żeby zamiast wyśmiewać spróbowali zrozumieć :) Waga naprawdę ma znaczenie ! Na świecie doszli do tego ze 20 lat temu, pora by wreszcie doszusować

• krzysiek, homax i Thomas-xXx lubią to

#3151 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 21 listopad 2022 - 18:08

Myślę, że brak zrozumienia, wynika wprost z kurczowego trzymania się wiedzy z przed tych 20 lat i traktowania każdej zależności bardzo dosłownie... Szkoda czasu na kolejne tłumaczenie wpływu masy przelotek na dynamikę blanku czy masy lakieru i w zasadzie czegokolwiek w obrębie szczytówki. Prosta fizyka, która była w tym wątku poruszana, bynajmniej kilkukrotnie. Zwrócę tylko uwagę na fakt, jak odczuwa się branie, kiedy blank wędki jest w spoczynku czyli w pełni wyprostowany a jak kiedy znajduje się w każdym innym stanie... Myślę, że konfabulacja z dysonansem poznawczym jest zdecydowanie bardziej ostrą reakcją organizmu niż zwykłe poczucie humoru. Ostatecznie, nawet z powyższej wypowiedzi, wynika prosta zależność, że nie tyle istotny jest 1 gram co jego lokalizacja na wędce...ale tego wiele osób, zwyczajnie nie chce przyjąć.
  • maciek88 i skalek-77 lubią to

#3152 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1032 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 21 listopad 2022 - 18:12

Friko tylko rozważ czy sama wyższa waga jest przyczyną "gorszej czułości" czy też może wiąże się to z niższym modułem (cięższa mata)i większą ilością żywicy
I analogicznie niższa waga nie jest przyczyną "wyższej czułości "tylko lżejsze maty i zmniejszona ilości żywicy
Jeśli ktoś ma ochotę nic prostszego jak podczas łowienia dopakować sobie taśmą klejącą 15g ołowiu nad kołowrotkiem np
I wtedy się okaże czy identyczna wędka z różnicą 15g daje gorsze czucie czy nie
  • guciolucky i skalek-77 lubią to

#3153 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 22 listopad 2022 - 09:10

...Prosta fizyka, która była w tym wątku poruszana, bynajmniej kilkukrotnie...

Kuba ja Cię błagam 🙄 bynajmniej nie równa się przynajmniej. Bynajmniej to zaprzeczenie. Cytowane zdanie pozbawione jest sensu.

#3154 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 22 listopad 2022 - 10:23

Załączony plik  Screenshot_2022-11-22-10-20-17-508_com.android.chrome.jpg   67,56 KB   16 Ilość pobrań

#3155 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 22 listopad 2022 - 11:26

Kuba proszę Cię... Doczytaj do końca. Bynajmniej jest zaprzeczeniem i mam nadzieję, że tak pozostanie
https://sjp.pwn.pl/s...bynajmniej.html
https://www.nck.pl/p...ej-,c,418489104
Nie mam zamiaru więcej pisać w tym wątku na temat poprawności językowej.
Nie miałem złych zamiarów. Ale w merytorycznej wypowiedzi, taki błąd razi.
  • Guzu, drag i daniel.gajkowski lubią to

#3156 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 22 listopad 2022 - 12:01

Kuba proszę Cię... Doczytaj do końca. Bynajmniej jest zaprzeczeniem i mam nadzieję, że tak pozostanie
https://sjp.pwn.pl/s...bynajmniej.html
https://www.nck.pl/p...ej-,c,418489104
Nie mam zamiaru więcej pisać w tym wątku na temat poprawności językowej.
Nie miałem złych zamiarów. Ale w merytorycznej wypowiedzi, taki błąd razi.

Tak,wszystko prawda.Nagminne używanie "bynajmniej" zamiast "przynajmniej" jest błędne i wkurwiające.I to że robi się to powszechnie niczego nie usprawiedliwia.Za to pięknie wypacza sens wielu wypowiedzi.

• Guzu i Baars lubią to

#3157 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 22 listopad 2022 - 12:11

Myślę, że dużo lepszym sposobem na błyszczenie jest posypanie się brokatem. Gdybyśmy rozmawiali na innym forum, może nawet w innym wątku, uznałbym to za victory dance...

#3158 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 22 listopad 2022 - 12:54

Jak zwykle arogancki i nie potrafiący przyznać się do błędu.
Sam chcesz błysnąć używając wyszukanego słownictwa na wędkarskim forum, tylko problem w tym że nie znasz znaczenia słów, których używasz. Grzecznie i bez złych zamiarów zwróciłem uwagę, że takie błędy dyskredytują nawet poprawną merytorycznie wypowiedź, a Ty pie...sz o posypywaniu się brokatem.
Może czasami warto posypać głowę popiołem, a nie zawsze zgrywać mądrzejszego od telewizora.

#3159 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 22 listopad 2022 - 13:12

Myślę, że dużo lepszym sposobem na błyszczenie jest posypanie się brokatem. Gdybyśmy rozmawiali na innym forum, może nawet w innym wątku, uznałbym to za victory dance...

Przez tą swoją wszystkowiedzę i nieumiejętność przyznania się do błędu robisz się niewiarygodny.Coraz ciężej się Ciebie czyta bo wspólny mianownik Twoich wypowiedzi jest jeden-"wszystko wiem najlepiej".Słabo to wygląda.

• Artech i Szymon82 lubią to

#3160 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 22 listopad 2022 - 15:02

Dobra. Myślę, że już dość. 

Nie da się tego czytać.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb