SUMY 2013
#161 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2013 - 18:54
- Karol Krause lubi to
#162 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2013 - 19:31
Jedyny organizm żywy zamueszkujacy Europe gotowy zaatakować suma 110 cm w celach konsumpcji to człowiek
Aczkolwiek nie zdziwiłbym się jakby kijana mocno powyżej 2m przekąsiła takiego pobratyńca. Jednak musiałaby to być sytuacja mocno przypadkowa, np. maluch byłby osłabiony w jakiś sposób i się napatoczył pod pysk klamotowi.
#163 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2013 - 20:22
Na pewno taka ryba jest nie do upolowania przez żadna rybę
#164 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2013 - 19:19
jest kilka filmików na youtube z zagranicznych łowisk gdzie większy pan wąs chce zjeść swojego nieco mniejszego kolege który właśnie jest holowany i z tego co pamiętam holowane rybki napewno mają 110+
... został tydzień!
#165 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2013 - 19:49
Chyba musialby byc zdychajacy...
Na pewno taka ryba jest nie do upolowania przez żadna rybę
W wędkarstwie nie ma "na pewno" ani "nigdy"
- Dagon i Dienekes lubią to
#166 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2013 - 10:04
Panowie i Panie jeszcze tylko 6 dni
Kto uderza nockę 30.06/01.07 ??
Ja jutro szykuje sprzęcik.
Pokażę się niezależnie od brań i efektów w super koszulce na rozpoczęcie sezonu
#167 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2013 - 10:12
Nowy kołowrotek i 130 m plecionki 0,25 nawinięte:)
Odro bądź łaskawa:)
#168 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2013 - 10:17
w tym roku można już od 30 łowić zgodnie z przepisami RAPR także po północy z 29 na 30 można śmiało łowić
#169 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2013 - 11:12
Nowy kołowrotek i 130 m plecionki 0,25 nawinięte:)
Odro bądź łaskawa:)
Może być maaaało...
#170 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2013 - 11:13
w tym roku można już od 30 łowić zgodnie z przepisami RAPR także po północy z 29 na 30 można śmiało łowić
Bardzo słuszna uwaga
#171 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2013 - 11:25
Może być maaaało...
Tego się obawiam, ale więcej na kręcioł nie weszło bo przegrubiona . Jak nie starczy to wymienie na cienśzą na 200 m:)
#172 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2013 - 13:01
to mi sie podoba .. nawet bardzo...
jak sie okaze ze mam za malo plecionki na kolowrotku ... to nastepnym razem nawine sobie jej wiecej... - tylko ze cienszej (i slabszej) bo grubszej - mocniejszej wiecej przeciez nie wejdzie...
a pozniej wypisują ludzie ze walcza z rybami po 2-3 h ....
ze byle metrowy szczupak 1,5 h walczyl na zestawie ...
ehhhhhhhhh
- Dagon lubi to
#173 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2013 - 13:21
"Jak nie starczy to wymienie na cieńszą na 200m " - ale wtedy pewnie bedzie za puźno ryba odpłynie z kotwica w pysku i 130m ciagnacej sie plecionki 0,25 :-{
- flower lubi to
#174 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2013 - 13:21
Nie wiem nad czym tu płakać jakby 130 m grubej plecionki to tak mało było. Suma do 1,5 metra bez problemu na takim zestawie się wyciągnie.
#175 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2013 - 13:26
Będziesz wiedział nad czym płakać, jak się trafi wąsaty powyżej 2 m albo jeszcze dłuższy Tzw. 0,25 mm to pewnie jakieś 30 lb. Trochę kuso, jak na sumy.
Użytkownik Dienekes edytował ten post 24 czerwiec 2013 - 13:27
#176 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2013 - 13:27
Wczoraj wieczorem łowiąc sandacze na napływie pewnej rybodajnej główki nagle zauważyłem jak z wody wyskoczyło 4-5 jazi takich z 50cm i już było wiadomo kto pozamiatał sandaczowanie
Nie wiem co prawda gdzie skurczybyk mieszka ale wiem gdzie się stołuje i może dziś się spotkamy (u mnie sumy nie mają okresu ochronnego)
#177 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2013 - 13:39
W tym roku na razie-mam taką nadzieję-cieniutko. Było zimno i chyba jeszcze ryby po tarle nie przypłyneły uzupełnić straconą energię. Czasami jakiś maluch spławi się przy pływadle. W tamtym roku łowisko przetrzepali mi prądem i trochę sumów skończyło nadzianych na widły. Oczywiście wszystko z godnie z prawem bo sum jest tu gatunkiem obcym i jest eliminowany.
Mimo 12-13 nocy spędzomych na wodzie bez brania się nie poddaje. Nie po to Xzogę ukręciłem aby stała w stojaku. Jutro znów na wodę-może w końcu otworzy się "worek" z sumami
- Dienekes lubi to
#178 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2013 - 13:54
Oj tam, czepiacie się chłopaka, a napisał przecież, że była przegrubiona, znaczy się następnym razem nawinie cieńszą, co nie znaczy słabszą
A tak poważnie, jak sobie wspominam te hole wąsatych okołopółtorametrowych desperatów, którzy wzięli w Wieprzu lub w górnym Bugu, też miałem linkę ok. 0,25, i to jest dobre określenie, bo zazwyczaj tyle mi zostawało... linka, bo żeby zatrzymać wąsa tej wielkości w wąskiej, zakrzaczonej rzece o silnym nurcie przed wejściem w drzewo (jamę, most, itd.) "normalny" sprzęt okazywał się zawsze za słaby. Ta ryba nie pozwala na kompromisy. Owszem w sprzyjających warunkach może się udać, ale jeśli już świadomie decyduję się na połów Pana Wąsa (Króla wody, a nie jak niektórzy uważają szczupaka, jak lwa króla dżungli ), nie może być miejsca nawet na drobną myśl o tym, czy sprzęt da radę - musi dać, i to nie średniej rybie możliwej do wyjęcia, ale przede wszystkim tej największej, jaka może przypartolić w danym łowisku. Za dużo kocich mord doświadczyłem...
Już wiem, że jeśli się nic niespodziewanego nie wydarzy, to noc z soboty na niedzielę witam na wodzie, z nadzieją na to, że nie będą się obijać o burtę (miałem taki przypadek) a posmakują "drewienka z kotwiczką".
Potężnych brań dla wszystkich Kolegów startujących w peletonie... i rychłego połamania kija (dosłownego) robiącym "falstarty".
Pozdrawiam
Arek
- wildriver i Wobi lubią to
#179 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2013 - 20:57
Koledzy tak czytam i czytam. Powiem tak, jedyne co może puścić w sumowym zestawie to zwieracze wędkarza... Nie widzę innej opcji. Jakieś dobieranie plecionki pod kija to dla mnie bełkot. Teoria jest w goglach. Nad wodą jest inaczej. Wisła, noc, drzewa, kamiory. Plecionka to nie tylko wytrzymałość na węźle czy gdzieśtam. To jedyny łącznik wędkarza z marzeniem. Będzie ocierana po kamieniach, będzie targana pod drzewami. Niejednokrotnie przecinałem celowo plecionką gałęzie drzewa, kiedy szalejąca ryba właziła pod drzewo i uciekała. Lekko popuszczałem hamulec i linka wygięta w kąt posty, czy podobny przecinała gałęzie grube jak kciuk. Było tak wiele razy. Co by się stało z dwudziestką??? jeb, i po ptokach. Marzenia prysły. linka w zakresie trzydziestki+ wg power pro to rozsądne już rozwiązanie. Cieńsze to na sandały. Tak widzę. Owszem zaraz dostanę gradem, że ktoś wyjął dwójkę na 0,19mm. No i gratulować. radzę lotka od razu puścić. Świadomość tego co się robi jest wymagana. Szkoda kolczykować ryb. Bywają burty, gdzie i 0,5 nie da rady.
- mifek, Guzu, Wobi i 1 inna osoba lubią to
#180 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2013 - 21:04
Co innego ponton co innego z brzegu. Na pontonie możnamieć cieńszy zestaw, np. 40lb ale z brzegu i 50lb do spinningu nie jest jakimś grubym zestawem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych