Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

X-RODS - pracownia rodbuildingowa

rodbuilding pracownia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
617 odpowiedzi w tym temacie

#261 OFFLINE   szpiegu

szpiegu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2534 postów
  • Lokalizacjadziki zachód :)

Napisano 04 październik 2009 - 16:58

:huh:

mam 3 patyki od daniela i mogę potwierdzić twoje słowa LadyD do tego nie załuję ani jednej złotówki na te kije :D

#262 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 05 październik 2009 - 07:41

Też mam parę i powiem krótko: cacy dopieszczone :mellow:
Pzdr,
Fatso

#263 OFFLINE   maniak

maniak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1128 postów
  • LokalizacjaPomorskie
  • Imię:Maciej

Napisano 21 październik 2009 - 18:49

Witam,

Mam zamiar zbudować coś u Daniela.
Potrzebuję coś pod szczupaka/sandacza czasem bolenia.
Kijek jaki sobie wymarzyłem to musi być lekki,czuły, blank smukły choć za razem ma posiadać moc.
Przynęty których używam to zazwyczaj gumy kopyta,ripery,twistery od 7g do 20g max pod plecionką PP 10lb.
Łowię głównie nad Wisełką, choć nad jeziorkiem też czasami połowię.
Moja Wisła to krótko rzecz biorąc jest od główki do główki, uciąg średni, głębokość od 2m do 8max.
Uzbrojony w przelotki Fuji, Fuji SIC szczyt, może uchwyt MATAGI.

Blanki jakie sobie upatrzyłem to:

CD Blue Rapid:
1. BLRBR2108M G IV 2 2,75 7-28 7-17 X/Fast Medium 550,00.-

Lamiglas:
1. XMG1142M 2.90 2 10-21g 8-15lb Ex.fast 590zł
2. GSH108 2M 2.75 2 7-25g 8-12lb Fast 420 zł

Batson:
1. XST1084F RX8 2 2,75 10-21 8-12 Fast Med 530,00.-
2. XST1085F RX8 2 2,75 10-28 10-17 Fast Med/H 545,00.-

Przed skontaktowaniem się z Danielem, chciałbym uzyskać od Was jakieś cenne informację.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Maciej

#264 OFFLINE   OloPe

OloPe

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1092 postów
  • LokalizacjaOtwock

Napisano 21 październik 2009 - 19:44

Tego Lamiglasa XMG1142M mieli na targach już uzbrojonego chłopaki z Poznania. Gdyby nie jakiś dziwny uchwyt to pewnie bym go po targach odkupił. Zajebiszczy badyl na sandacze, szczupaki, bolenie! Mocny ale taki...... czuły, subtelny.... nie wiem jak to wyrazić. Bardzo fajne ugięcie. No kijek git! I w razie co, trochę można go przeciążyć

Tego CD BLR też chyba miałem okazję pomacać i nawet nim połowić (jeśli to to, co pablom ma) i też świetny kij.
Ja osobiście z pewnego względu z tych dwóch patyków wybrałbym Lamiglasa

#265 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 21 październik 2009 - 21:42

Olo to nie ten kij. Ja mam mocniejszą wersję.

#266 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 22 październik 2009 - 08:08

Tego Lamiglasa XMG1142M mieli na targach już uzbrojonego chłopaki z Poznania. Gdyby nie jakiś dziwny uchwyt to pewnie bym go po targach odkupił. Zajebiszczy badyl na sandacze, szczupaki, bolenie! Mocny ale taki...... czuły, subtelny.... nie wiem jak to wyrazić. Bardzo fajne ugięcie. No kijek git! I w razie co, trochę można go przeciążyć

Tego CD BLR też chyba miałem okazję pomacać i nawet nim połowić (jeśli to to, co pablom ma) i też świetny kij.
Ja osobiście z pewnego względu z tych dwóch patyków wybrałbym Lamiglasa

Posiadam 7 patyków od Daniela XRods-a :D , boleniowe armaty, kleniowojaziowe,pstragówki... nawet jednoczęściową wklejkę mi ten gość zmajstrował ;) :mellow: ( sorki Daniel że Cię wydałem :lol: ) Ostatni to pięknie wykonany, pstragowo-kleniowy CeDek podpasowany designersko pod stunningowaną Ceratkę 2500R Custom... ale nie o tym mowa... Kije z tej pracowni to mistrzostwa świata, kontakt, ustalenia, wszystko pierwsza klasa i wszystko szyte na miarę.
Dla mnie to pracownia numero uno ( serio i bez cukrzenia).

A co do Lamiglasa, posiadam ten patyk ( z XRods). Opis stanowczo zaniżony przez producenta. To mocny kij do ciężkiego łowienia na dużej rzece. Idealny na sandacze, szczupaki i duże bolenie. Do lekkich boleniowych wobków powierzchniowych i 60cm rapek jest za mocny...
Ja bym opisał go spokojnie na 1 oz bez zbędnego przesadyzmu, u mnie często miota 30 gr główkami plus guma. Dość słabo ładuje się poniżej 10gr. To taki jesienny ideał, do średniociężkiego spinningu...

#267 OFFLINE   OloPe

OloPe

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1092 postów
  • LokalizacjaOtwock

Napisano 22 październik 2009 - 08:40

Przyznam Patu, że mnie zaskoczyłeś z tym słabym ładowaniem poniżej 10 gram, bo kij wyglądał dość sprężyście Ale skoro łowisz tym kijem to nie będę się spierał gdyż ja go tylko macałem. Czy za mocny na bolenie 60-tki....... Ja swoje 60-tki ciągałem 20 funtowym talonem i powiem Ci, że w warkoczu dość ostro się poddawał I jeszcze co do zaniżonego opisu, to chyba większość Lamiglasów tak ma. Mój opisany do 14 gr mozna śmiało traktować jak 18.

Gdybym ja miał wybierać z tych pozycji to upierałbym się, przy tym Lamiglasie i nie wydaje mi się, że bedzie za mocny. Na ryby jakie maniak chce łowić ten kij powinien być akurat. Ale to tylko moje zdanie. Daniel wypowie się tu najbardziej fachowo :D

#268 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów

Napisano 22 październik 2009 - 09:23

OloPe, z regóły wszystkie Talony się poddają ( z tego słyną i taka ich specyfika), w tym 20 funtowe HotShoty i 15 funtowe MF-2ki ( przerabiałem ich kilka). Porównywanie ich do extraszybkiego Lami jest trochę nie na miejscu - inna konstrukcja, inny grafit inna akcja i ugięcie. Kij ma bardzo sprężysta szczytówkę i potworny dolnik ( mięsa ma zdecydowanie więcej niż Talon). Czasami odnoszę wrażenie, że jest aż za szybki na bolenie ( łowię linką), choć na szczęście nadmiaru spadów nie zaliczyłem . Mi najlepiej łowi się przynętami od ok. 15gr wzwyż, często katapultuję z niego prawie 20gr wobki i wczesniej wspomniane gumy. O zapasie mocy nie wspominam, jest masakryczny....
Do zastosowań opisanych przez @maniaka będzie idealny...

BTW, kiedyś porównywałem wspomnianego Lami z uncjowym Avidem tej samej mocy... Lamiglas zdaję się być mocniejszy, choć opis mówi co innego....choć wykonany z grafitu o module 56mln PSI, jest też cięższy od konkurencji, ale radzę spojrzeć na jego ścianki :mellow:

#269 OFFLINE   OloPe

OloPe

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1092 postów
  • LokalizacjaOtwock

Napisano 22 październik 2009 - 14:15

Dzięki za objaśnienie :D

#270 OFFLINE   maniak

maniak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1128 postów
  • LokalizacjaPomorskie
  • Imię:Maciej

Napisano 22 październik 2009 - 15:54

Dzięki za wszelkie informacje, wybrałem blank CD Blue Rapid po rozmowie z Danielem.

BLRBR2108M G IV 2 2,75 7-28 7-17 X/Fast Medium 550,00.

Pozdrawiam
Maciej

#271 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 28 grudzień 2009 - 19:02

Tak. Jestem gotów, na spotkanie z kolejnym PB, w czerwone kropki malowanym :lol:
Jakieś pół godziny temu otrzymałem, z rąk kuriera, wielgachną rurę. Kryła w sobie 2 wędziska.

Jedno, to znana już Wam Daiwa Cuma- po drobnych przeróbkach, ktorych Daniel dokonał na moją prośbę.
Wywiązał się z tego znakomicie.
Osiągną to, co tak trudno jest czasem, określić przez telefon. :D

Drugie, to kijek, przeznaczony na pstrągi kategorii L, XL a nawet 2XL
Wedzisko, zbudowane na blanku Blue Rapid, dł. 2,52m, o mocy do 12 lb i c.w. 4-18g.
Komponenty oczywiście wysokiej klasy.
Przelotki Fuji SiC, uchwyt Fuji Soft Touche (skrócony nieco, chyba #17), rękojeść z czarnej pianki, nie dzielona, lekko profilowana, firmowy kapsel z lekkim doważeniem.
Omotki w kolorze blue całości dopełniają zdobienia i pierścienie w srebrzystej tonacji oraz gustowna wyplatanka.
Nie wiem nie mam czym zmierzyć ale średnica przelotek od fi 25mm do fi ??? spore. Na moje oko siódemki
Waga calości, na mojej kuchennej, wskazała równe 155g.

Czas na prezentację:

Załączone pliki

#272 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 28 grudzień 2009 - 19:05

c.d.

Załączone pliki

#273 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów

Napisano 28 grudzień 2009 - 20:58

Waldi, również posiadam takowego CeDeka od Daniela , budowany pod kropy na większe rzeczki. Jak na razie sprawdził się w 101% na Odrzańskich kleniojaziach łowionych z wody ( często 50+ ) , a w styczniu sprawdzę go w boju na pstragach. Tak BTW, nada się nawet do lekkiego rapowaniu brodząc - świetny patyk, jeszcze lepsze wykonanie!

#274 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 28 grudzień 2009 - 21:34

Waldi, również posiadam takowego CeDeka od Daniela , budowany pod kropy na większe rzeczki. Jak na razie sprawdził się w 101% na Odrzańskich kleniojaziach łowionych z wody ( często 50+ ) , a w styczniu sprawdzę go w boju na pstragach. Tak BTW, nada się nawet do lekkiego rapowaniu brodząc - świetny patyk, jeszcze lepsze wykonanie!

No. Przecież, to dzięki Twojej konsultacji, powstał ten kijek .
W pierwotnym założeniu był Talon MF2 2,30m o c.w. 10-21g. Wygląda na to, że nie będę żałował, tej zmiany :mellow:

#275 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3557 postów
  • Lokalizacjatam gdzie ryby

Napisano 29 grudzień 2009 - 00:47

no fajne kije Waldi,a kolowrotek przy dwóch kijach dostałes gratis :lol:
ja ostatnio widziałem tego talona co piszesz ale dla mnie kicha,leciał na ryj ,fakt ubrany był w Hardloye i to 10szt moim zdaniem za Ciezko na taki kij.,i tu kłania sie stara zasada ,ze ubranie bardzo rózni blanki.bo pewnie w alconitach byłby lepszy :unsure:

#276 OFFLINE   szpiegu

szpiegu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2534 postów

Napisano 29 grudzień 2009 - 09:46

bardzo podoba mi się dolnik w tym kiju taka mała czarna szykowna dla większości z pań a za razem dodająca uroku całości..... no i ta wyplatanka nawet pasuje :D

#277 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 29 grudzień 2009 - 11:44

@hasior, kołowrotka, niestety, nie było w pakiecie :wacko: . Ale, na razie, tego złomu mi nie brakuje :D

@szpiegu, wyplatanka, jak twierdzi Daniel, to jego pionierska robota. Moment niemal historyczny a co najmniej przełomowy.

#278 OFFLINE   szpiegu

szpiegu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2534 postów

Napisano 29 grudzień 2009 - 11:54

waldziu a może pokażesz nam jakieś makro tej wyplatanki żeby ocenić ją z bliska :D

#279 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 29 grudzień 2009 - 12:22

waldziu a może pokażesz nam jakieś makro tej wyplatanki żeby ocenić ją z bliska :D

http://images37.fotosik.pl/237/b623fb78895c977am.jpg
Niczym lepszym chwilowo nie dysponuję. Wygląda bardziej skromnie niż na fotce i.... o to chodziło :D

#280 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3557 postów
  • Lokalizacjatam gdzie ryby

Napisano 29 grudzień 2009 - 14:14

ale Daniel pedzi ze stajni widze już z 532 kije wyszły.a te nie numerowane pewnie tez troche :D

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: rodbuilding, pracownia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych