Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Hot shot na sandacza

blank sandacz

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
217 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 22 styczeń 2008 - 16:36

Widze że wątek się rozwija :mellow: . ja tylko wyraziłem swoje wątpliwości czy wędka typu HS jest dobra na początek, a tu na niektórych padł blady strach. Dla wszystkich którzy się zastanawiają proponuje nabyć starą GERMINĘ. Wędka rewelacja, znosi niemal wszystkiee przeciążenia, ładnie pracuje podczas holu, a w razie napaści nad wodą można jej użyć jako pałki do obrony <_< nawet klape od bagarznika wytrzyma <_<

#82 OFFLINE   Zulus

Zulus

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 625 postów
  • LokalizacjaGórzyca

Napisano 22 styczeń 2008 - 17:12

To ja sie poddaje wole uniwersala na poczatek :mellow: bo jak mi strzeli w pół 700zl w reku to chyba sie rzuce z nurtem Odry <_<

#83 OFFLINE   magnum666

magnum666

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 116 postów

Napisano 23 styczeń 2008 - 07:38

Z wcześniejszych wypowiedzi można wywnioskować, że łowienie wędkami typu HS jest bardzo stresujące :unsure:
Do tej pory jedynie jakie miałem obawy przy lądowaniu ryby, to takie czy ryba zepnie się przy burcie łódki czy też nie.
W 99% wszystkie złowione ryby podbieram ręką i jakoś nigdy do tej pory nie zastanawiałem się jak blisko wędka odchylona jest od pionu. Tym bardziej nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy podprowadzamy rybę do łódki czy też pod nogi wędkarza, oddalamy prawą rękę (tą z wędką) w tył od siebie i jeszcze patrzymy na wędkę w jakiej pozycji znajduje się od pionu. No chyba, że wędkujący ma taką właściwość, że jednym okiem patrzy na zbliżającą się rybę a drugim kontroluje pozycję wędziska znajdującego się obok niego lub też za nim.

#84 OFFLINE   Maciejowaty

Maciejowaty

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1179 postów
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 23 styczeń 2008 - 08:21

Problem jest w tym ,że wypowiadają się ludzie ,którzy wrzucają wszystkie blanki typu hot shot do jednego wora.
Mają jakąś tam wędkę typu HS, a piszą z dużym przekonaniem o zupełnie innym blanku :wacko:

Ja mogę napisać ,że bardzo ciężko podebrać do ręki rybę między 60-100cm, siedząc z zakotwiczonej w nurcie łódce.I piszę o wędce na blanku HS1021 Batsona.Z brzegu jest w miarę spoko.

#85 OFFLINE   magnum666

magnum666

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 116 postów

Napisano 23 styczeń 2008 - 08:41

Akurat o łowieniu w rzece nie mogę się wypowiedzieć.
Sądzę, że jednak istotniejsze będą w tym wątku informacje jaki blank dobrać do połowów sandaczy z opadu.
Oraz wykazanie plusów bądź minusów stosowania HS'tów w połowie tej ryby względem klasycznych (krótkich, pałowatych) wędzisk spiningowych.

#86 OFFLINE   Maciejowaty

Maciejowaty

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1179 postów
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 23 styczeń 2008 - 09:30

Akurat o łowieniu w rzece nie mogę się wypowiedzieć.
Sądzę, że jednak istotniejsze będą w tym wątku informacje jaki blank dobrać do połowów sandaczy z opadu.
Oraz wykazanie plusów bądź minusów stosowania HS'tów w połowie tej ryby względem klasycznych (krótkich, pałowatych) wędzisk spiningowych.

Hmmm...no właśnie istototą naszych roważań jest dobór blanku do łowienia sandaczy z opadu właśnie w rzece.

Druga część Twojej wypowiedzi też wydaję mi się dziwna bo nikt tu raczej nie porównywał krótkich,pałowatych wędzisk spinningowych do HS-ów
@Zulus nie wykazał zainteresowania tego typu wędkami.

Widzę ,że patrzysz na problem pod kątem łowienia w wodzie stojącej a to troszkę nie w temacie moim zdaniem.

#87 OFFLINE   magnum666

magnum666

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 116 postów

Napisano 23 styczeń 2008 - 10:08

Napisałeś, że trudno jest podebrać rybę 60-100cm ręka siedząc w zakotwiczonej w nurcie rzeki łódce. Dlatego napisałem, że nie mogę się na ten temat wypowiadać bo nie łowie w rzekach.
Nadmieniając kwestie podbierania ryb w wodach stojących chciałem zwrócić uwagę na to, że podczas podbierania nikt nie będzie patrzył na wędkę lecz śledził to co się dzieje z rybą i próbował ją podprowadzić ją do siebie (a to co się dzieje z wędką jest kwestią wyczucia w ręce).
Jeśli chodzi o porównanie krótkich, pałowatych z HS'tami to próbuje wydobyć z tematu coś co mnie szczególnie zainteresowało.
Probuje sklecić wędkę z myślą o sandaczach z opadu.
Stąd kwestia pałowate czy HS?

#88 OFFLINE   Maciejowaty

Maciejowaty

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1179 postów
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 23 styczeń 2008 - 10:18

Napisałeś, że trudno jest podebrać rybę 60-100cm ręka siedząc w zakotwiczonej w nurcie rzeki łódce. Dlatego napisałem, że nie mogę się na ten temat wypowiadać bo nie łowie w rzekach.
Nadmieniając kwestie podbierania ryb w wodach stojących chciałem zwrócić uwagę na to, że podczas podbierania nikt nie będzie patrzył na wędkę lecz śledził to co się dzieje z rybą i próbował ją podprowadzić ją do siebie (a to co się dzieje z wędką jest kwestią wyczucia w ręce).
Jeśli chodzi o porównanie krótkich, pałowatych z HS'tami to próbuje wydobyć z tematu coś co mnie szczególnie zainteresowało.
Probuje sklecić wędkę z myślą o sandaczach z opadu.
Stąd kwestia pałowate czy HS?

hmm...no nic..powodzenia na rybach życzę :D

Zamiast wydobywać z tego tematu polecam założyć swój topic ,będzie dużo łatwiej ,konkretniej i jaśniej.

#89 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 styczeń 2008 - 10:20

A mnie sie widzi, ze niejasnosci pojawiaja sie w momencie zbyt waskiego definiowania do czego dana wedka ma byc.
Kilka kijow przerzucilem a w wielu przypadkach trudno mi pojac niektore kombinacje... :unsure:

Gumo

#90 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 styczeń 2008 - 11:20

Jak tak czytam sobie ten watek, to mysle ze moze czesc osob powinna sobie inne hobby znalezc? Nie bedzie tylu zmartwien i takiego stresu B)

Gwoli uzupełnienia, warto chyba zwrócić uwagę, że blanki typu HS mogą występować w kilku długościach. Najpopularniej chyba w długości 8'6 (260cm), ale już np. w Talonie spotkamy Hot-Shoty również w długości 7'4 (224cm) oraz 9'0 (275cm), do tego w trzech różnych klasach materiału (Explorer, VI+, ITM). Myślę że jest z czego wybrać i na łódkę i na rzekę

Oczywiście można być i można nie być fanem HS. Ja zainteresowałem się HS po raz pierwszy jak zobaczyłem kij @Gumofilca wykonany na Talonie 8'6 MXF2 VI+. Spodobał mi się do tego stopnia że postanowiłem się wyposażyć w taki sam, troszeczkę inaczej uzbrojony. Służy mi i do trollingu, i do łowienia z ręki w opadzie, i do łowienia lżej obciązanymi gumami, i do woblera typu skinner 10 , i do wiekszej obrotówki - jest to często jedyna wędka jaką zabieram na łódź więc MUSI spełniać wszystkie te role. I nie narzekam B)
@Gumofilc chyba też jest zadowolony, bo wykonał sobie drugi kijek na HS na krótszym kuzynie, 7'4MXF2, VI+. Zdaje się że zdążył ochrzcić go na jakimś metrowym, czy wiekszym szczupaku. Z tego co kojarze, nie zrobiło to większego wrażenia ani na łowcy, ani na kiju. Takich doświadczeń z Hot-Shotami wszystkim ze szczerego serca w nadchodzącym sezonie życzę.

#91 OFFLINE   Maciejowaty

Maciejowaty

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1179 postów
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 23 styczeń 2008 - 11:42

Jak tak czytam sobie ten watek, to mysle ze moze czesc osob powinna sobie inne hobby znalezc? Nie bedzie tylu zmartwien i takiego stresu B)

Gwoli uzupełnienia, warto chyba zwrócić uwagę, że blanki typu HS mogą występować w kilku długościach. Najpopularniej chyba w długości 8'6 (260cm), ale już np. w Talonie spotkamy Hot-Shoty również w długości 7'4 (224cm) oraz 9'0 (275cm), do tego w trzech różnych klasach materiału (Explorer, VI+, ITM). Myślę że jest z czego wybrać i na łódkę i na rzekę

Oczywiście można być i można nie być fanem HS. Ja zainteresowałem się HS po raz pierwszy jak zobaczyłem kij @Gumofilca wykonany na Talonie 8'6 MXF2 VI+. Spodobał mi się do tego stopnia że postanowiłem się wyposażyć w taki sam, troszeczkę inaczej uzbrojony. Służy mi i do trollingu, i do łowienia z ręki w opadzie, i do łowienia lżej obciązanymi gumami, i do woblera typu skinner 10 , i do wiekszej obrotówki - jest to często jedyna wędka jaką zabieram na łódź więc MUSI spełniać wszystkie te role. I nie narzekam B)
@Gumofilc chyba też jest zadowolony, bo wykonał sobie drugi kijek na HS na krótszym kuzynie, 7'4MXF2, VI+. Zdaje się że zdążył ochrzcić go na jakimś metrowym, czy wiekszym szczupaku. Z tego co kojarze, nie zrobiło to większego wrażenia ani na łowcy, ani na kiju. Takich doświadczeń z Hot-Shotami wszystkim ze szczerego serca w nadchodzącym sezonie życzę.

Myślę @Friko ,że ta część osób kocha wędkarstwo nie za blanki a z troszkę innych powodów B)

#92 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 styczeń 2008 - 12:24

Wszystko sie zgadza, poza tym ze ten kuzyn ma 7'6 czyli 2,3m (podaje w razie jakby ktos dociekliwy sie trafil :D )
Malo tego, postanowilem sklecic rowniez dluzszego kuzyna - 2,75 20LB (prace trwaja) jako taki uniwersal na rzeke, chodzi o to, zeby rzucac rowniez malymi woblerkami (i.in) a miec moc wystarczajaca na starcie z lodzia podwodna (mysle przede wszystkim o brzanie)

No i mocnego hot shota mi sie zachcialo(30LB), do czego bedzie poza trolem okaze sie bo blank dziwny (nie Talon)

Gumo

#93 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 styczeń 2008 - 14:57

@Gumo,
a zmierz dobrze tego krotkszego, bo ciekawy jestem, czy one zawsze 7'4 były, tylko u nas się przyjęło inaczej, czy rzeczywiście trochę skrócili - zmierz dla ciekawości

#94 OFFLINE   Zulus

Zulus

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 625 postów
  • LokalizacjaGórzyca

Napisano 23 styczeń 2008 - 15:34

Jedni mówią dobrze o HS, inni mówią źle a ja poprostu zrobię tak, że pojade do rodbuildera zanim zamówie kija i pomacam blank na sucho... może to mi pomoże czy kupić HS czy jakiegos bardziej uniwersalnego kijka. Pozdrawiam.

#95 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 23 styczeń 2008 - 16:04

Witam,

Ciekawa dyskusja sie wywiazala. Apropo zlaman to najlatwiej chyba bedzie spojrzec na grubosc scianek Talonow sprawa zalatwiona.

@ Zulus- oczywiscie pomachanie paroma wedkami sporo ci pomoze ale i tak nie odzwierciedli to zachowania nad woda podczas holu parokilkwego sandacza.

Jesli ma to byc Twoja pierwsza wedka od zbrojmistrza to musze cie ostrzec, ze w wiekszosci wypadkow na niej sie nie konczy i przyjdzie czas na nastepne :D :D :D

Pozdrawiam,

Bujo

#96 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 styczeń 2008 - 16:27

...może to mi pomoże czy kupić HS czy jakiegos bardziej uniwersalnego kijka...

Bardziej uniwersalnych nie ma B)

Friko, ale teraz to doszlo parenascie mm na galke... :lol:

Gumo

#97 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3557 postów
  • Lokalizacjatam gdzie ryby

Napisano 23 styczeń 2008 - 16:54

Wszak nie łowiłem na HS a tylko miałem okazję chwilę pomachac takimi kijami,to nie zrobiły na mnie wrażenia,KWADRATOWE ugięć tak Batsona jest komiczne widziałem 4 HS tego producenta i wszystkie to Kwadraciaki,fakt mocarny dolnik ale szczyttówka gnie się na jakiejś 4-5 przelotce.
są konstrukcjie takie jak blanki lamiglasa np Titanium
widziałem takiego lajcika u Friko super szybki sztywny z mocnym dolnikiem i podczas obciążenia progres o NIE kwadratowym ugięciu.
wydaje mi się że kupowanie takiego typu kija ,ogranicza swobodę np przy podbieraniu ryby,gdzie extremalne przeciarzenia pracuacej w zasadzie tylko szczytówki mogą nam skutecznie zniszczyć kijek <_<
to tylko moje zdanie i kilku moich znajomków którzy juz przerobiali wedki typu HS
ja osobiście nauczyłem się na błedach innych i sam napewno nie zainwestuje w HS,no chyba że znajdę kiedyś który płynnie sie ugina i nie pęka w miejscu ugięcia.
poprostu moze mi sie nie podobają i maja jakna moje upodobania za mała amortyzację,
Na sandacza napewno bedzie plusem twardy dolnik który potrafi dać w pysk smokowi.

Załączone pliki

• Załączony plik  hs.JPG   7,82 KB   554 Ilość pobrań

#98 OFFLINE   Maciejowaty

Maciejowaty

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1179 postów
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 23 styczeń 2008 - 17:24

Wszak nie łowiłem na HS a tylko miałem okazję chwilę pomachac takimi kijami,to nie zrobiły na mnie wrażenia,KWADRATOWE ugięć tak Batsona jest komiczne widziałem 4 HS tego producenta i wszystkie to Kwadraciaki,fakt mocarny dolnik ale szczyttówka gnie się na jakiejś 4-5 przelotce.
są konstrukcjie takie jak blanki lamiglasa np Titanium
widziałem takiego lajcika u Friko super szybki sztywny z mocnym dolnikiem i podczas obciążenia progres o NIE kwadratowym ugięciu.
wydaje mi się że kupowanie takiego typu kija ,ogranicza swobodę np przy podbieraniu ryby,gdzie extremalne przeciarzenia pracuacej w zasadzie tylko szczytówki mogą nam skutecznie zniszczyć kijek <_<
to tylko moje zdanie i kilku moich znajomków którzy juz przerobiali wedki typu HS
ja osobiście nauczyłem się na błedach innych i sam napewno nie zainwestuje w HS,no chyba że znajdę kiedyś który płynnie sie ugina i nie pęka w miejscu ugięcia.
poprostu moze mi sie nie podobają i maja jakna moje upodobania za mała amortyzację,
Na sandacza napewno bedzie plusem twardy dolnik który potrafi dać w pysk smokowi.

Nie wszystkie HS są tak bardzo jak to określiłeś kwadratowe.
Akurat HS1021 ma bardzo wycienioną szczytówkę w stosunku do dolnika ,ale już w modelu HS1023 jest dużo lepiej.
Oglądałem też podobny blank Talona MXF2 8'6 i tam też szczytówka nie wydawała się tak wątła.

Nie spisywałbym HS-ów na straty ,wrecz przeciwnie.Mają wiele zalet ,ale trzeba też pisać o ich wadach.
Nie ma wędek idealnych w każdych warunkach, każde mają swoje słabości.

#99 OFFLINE   Zulus

Zulus

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 625 postów
  • LokalizacjaGórzyca

Napisano 23 styczeń 2008 - 17:46

...może to mi pomoże czy kupić HS czy jakiegos bardziej uniwersalnego kijka...

Bardziej uniwersalnych nie ma B)

Friko, ale teraz to doszlo parenascie mm na galke... :lol:

Gumo

Skoro on taki uniwersalny to bolenie też połowi ? <_<

#100 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3557 postów
  • Lokalizacjatam gdzie ryby

Napisano 23 styczeń 2008 - 17:56

Maciejowaty dobrze gadasz blanki były spoko ale ja juz widziałem uzbrojone kije nie powiem przez kogo,choć wydaje mi sie ze ktokolwiek by to był to i tak będą bardziej kwadratowe niż ,kije pełno ugieciowe co nieznaczy oczywiście ze wolne czy miekkie :D
nie widziałem taloników może sa lepsze,napewno najbardziej płynnę jakie widziałem były to CD juz gotowe kije,nie gołe blanki :D
ps.daj znac na priva jak z C4 kiedy bedziesz w wawie zeby sie kumpeldostosował do spotkania i odbioru kręcka :D

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank, sandacz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych