Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 22 styczeń 2008 - 16:36
Napisano 22 styczeń 2008 - 17:12
Napisano 23 styczeń 2008 - 07:38
Napisano 23 styczeń 2008 - 08:21
Napisano 23 styczeń 2008 - 08:41
Napisano 23 styczeń 2008 - 09:30
Akurat o łowieniu w rzece nie mogę się wypowiedzieć.
Sądzę, że jednak istotniejsze będą w tym wątku informacje jaki blank dobrać do połowów sandaczy z opadu.
Oraz wykazanie plusów bądź minusów stosowania HS'tów w połowie tej ryby względem klasycznych (krótkich, pałowatych) wędzisk spiningowych.
Napisano 23 styczeń 2008 - 10:08
Napisano 23 styczeń 2008 - 10:18
Napisałeś, że trudno jest podebrać rybę 60-100cm ręka siedząc w zakotwiczonej w nurcie rzeki łódce. Dlatego napisałem, że nie mogę się na ten temat wypowiadać bo nie łowie w rzekach.
Nadmieniając kwestie podbierania ryb w wodach stojących chciałem zwrócić uwagę na to, że podczas podbierania nikt nie będzie patrzył na wędkę lecz śledził to co się dzieje z rybą i próbował ją podprowadzić ją do siebie (a to co się dzieje z wędką jest kwestią wyczucia w ręce).
Jeśli chodzi o porównanie krótkich, pałowatych z HS'tami to próbuje wydobyć z tematu coś co mnie szczególnie zainteresowało.
Probuje sklecić wędkę z myślą o sandaczach z opadu.
Stąd kwestia pałowate czy HS?
Napisano 23 styczeń 2008 - 10:20
Napisano 23 styczeń 2008 - 11:20
Napisano 23 styczeń 2008 - 11:42
Jak tak czytam sobie ten watek, to mysle ze moze czesc osob powinna sobie inne hobby znalezc? Nie bedzie tylu zmartwien i takiego stresu
![]()
Gwoli uzupełnienia, warto chyba zwrócić uwagę, że blanki typu HS mogą występować w kilku długościach. Najpopularniej chyba w długości 8'6 (260cm), ale już np. w Talonie spotkamy Hot-Shoty również w długości 7'4 (224cm) oraz 9'0 (275cm), do tego w trzech różnych klasach materiału (Explorer, VI+, ITM). Myślę że jest z czego wybrać i na łódkę i na rzekę
Oczywiście można być i można nie być fanem HS. Ja zainteresowałem się HS po raz pierwszy jak zobaczyłem kij @Gumofilca wykonany na Talonie 8'6 MXF2 VI+. Spodobał mi się do tego stopnia że postanowiłem się wyposażyć w taki sam, troszeczkę inaczej uzbrojony. Służy mi i do trollingu, i do łowienia z ręki w opadzie, i do łowienia lżej obciązanymi gumami, i do woblera typu skinner 10 , i do wiekszej obrotówki - jest to często jedyna wędka jaką zabieram na łódź więc MUSI spełniać wszystkie te role. I nie narzekam![]()
@Gumofilc chyba też jest zadowolony, bo wykonał sobie drugi kijek na HS na krótszym kuzynie, 7'4MXF2, VI+. Zdaje się że zdążył ochrzcić go na jakimś metrowym, czy wiekszym szczupaku. Z tego co kojarze, nie zrobiło to większego wrażenia ani na łowcy, ani na kiju. Takich doświadczeń z Hot-Shotami wszystkim ze szczerego serca w nadchodzącym sezonie życzę.
Napisano 23 styczeń 2008 - 12:24
Napisano 23 styczeń 2008 - 14:57
Napisano 23 styczeń 2008 - 15:34
Napisano 23 styczeń 2008 - 16:04
Napisano 23 styczeń 2008 - 16:27
Napisano 23 styczeń 2008 - 16:54
Napisano 23 styczeń 2008 - 17:24
Wszak nie łowiłem na HS a tylko miałem okazję chwilę pomachac takimi kijami,to nie zrobiły na mnie wrażenia,KWADRATOWE ugięć tak Batsona jest komiczne widziałem 4 HS tego producenta i wszystkie to Kwadraciaki,fakt mocarny dolnik ale szczyttówka gnie się na jakiejś 4-5 przelotce.
są konstrukcjie takie jak blanki lamiglasa np Titanium
widziałem takiego lajcika u Friko super szybki sztywny z mocnym dolnikiem i podczas obciążenia progres o NIE kwadratowym ugięciu.
wydaje mi się że kupowanie takiego typu kija ,ogranicza swobodę np przy podbieraniu ryby,gdzie extremalne przeciarzenia pracuacej w zasadzie tylko szczytówki mogą nam skutecznie zniszczyć kijek![]()
to tylko moje zdanie i kilku moich znajomków którzy juz przerobiali wedki typu HS
ja osobiście nauczyłem się na błedach innych i sam napewno nie zainwestuje w HS,no chyba że znajdę kiedyś który płynnie sie ugina i nie pęka w miejscu ugięcia.
poprostu moze mi sie nie podobają i maja jakna moje upodobania za mała amortyzację,
Na sandacza napewno bedzie plusem twardy dolnik który potrafi dać w pysk smokowi.
Napisano 23 styczeń 2008 - 17:46
Skoro on taki uniwersalny to bolenie też połowi ?...może to mi pomoże czy kupić HS czy jakiegos bardziej uniwersalnego kijka...
Bardziej uniwersalnych nie ma![]()
Friko, ale teraz to doszlo parenascie mm na galke...![]()
Gumo
Napisano 23 styczeń 2008 - 17:56
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych