#101 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2008 - 18:48
Zostalo zdefiniowane nowe ugiecie - kwadratowe.
Gumo
#102 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2008 - 18:57
#103 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2008 - 18:58
#104 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2008 - 19:01
Twoj kija napewno bedzie oki
#105 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2008 - 19:20
blanki lamiglasa np Titanium
widziałem takiego lajcika u Friko super szybki sztywny z mocnym dolnikiem i podczas obciążenia progres o NIE kwadratowym ugięciu
@hasior
pewnie się zdziwisz, ale gdybym miał wybrać jeden z dwóch swoich kijów, z pewnością wybrałbym Hot-Shota
Kwadratowe ugięcie które tu wyrysowałeś to po prostu ugięcie szczytowe, charekterystyczne dla więszkości kijów o dużej zbieżności i szybkiej akcji (Magnum Taper) Moim zdaniem niewiele ma to wspólnego z amortyzacją przez kij podczas samego holu - może gdybyś podjął na HS kilka przyzwoitych ryb, wyleczyłbyś się z teoretycznych obaw:
Ja jak się brałem za pierwszego HS byłem np. ostrzegany że mi małe ryby będą z niego spadać, co się w praktyce w ogóle nie potwierdziło. Wędka długości 8'6 jest bowiem dosyć elastyczna już z samej swojej długości, a gorny skład pracuje progresywnie. Zresztą, dolnik w HS również pracuje, zależy tylko pod jakim obciązeniem. Dobrze to widać jak się zbroi kij i wybiera miejsce na pierwszą przelotkę przed kołowrotkiem.
Reasumując: 1. tak, HS-y mają delikatne szczytówki. 2. tak, HS-y mają mocne dolniki. Ale jeden i dwa nie oznacza wcale że kij od razu zacznie się łamać ani że będa z niego spadać ryby nie dajmy się zwariować
#106 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2008 - 19:39
#107 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2008 - 19:43
#108 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2008 - 19:46
A tak naprawdę wszystkimi rodzajami wędek można skutecznie połowić tylko trzeba wiedzieć co z ich właściwości wynika.
Potwierdzam to co napisał wyżej @Friko.
Ja na swojego HS-a łowiłem z premedytacją okonie na woblery przy opasce i klenie na przelewie i ryby wcale nie spadały bo delikatna szczytówka amortyzowała zrywy.
Tylko z bolkami był problem, ale w tym roku zastąpie plecionkę żyłką i myśle ,że będzie lepiej.
Jeżeli na łodkę zabierałem tylko jeden kij to był właśnie HS1021 i szuplka żyłki 0.18-0.20 i plecionki 15-20lbs.
Dolnik uruchomił już sumek ok.1m a jego pradziadek udowodnił ,że szczytowo-kwadratowy HS może być równie dobrze paraboliczny
#109 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2008 - 20:26
I dokładnie jest tak jak mówisz i znając mnie to dopieio w 2012 roku zdecyduje się jaki kijek kupicNoi teraz biedny @Zulus już wogóle będzie miał mętlik w głowie...
#110 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2008 - 21:03
Chętnych zapraszam do wspólnych oględzin. Może uda się 'zaokrąglić' niektóre poglądy
#111 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2008 - 22:42
wydaje, że ta dyskusja, to coś w rodzaju dywagacji nad wpływem
zorzy polarnej na miesiączkowanie pingwinów.
Pozdro Jachu
#112 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2008 - 22:56
nie twierdze ,że wszystkie jak jeden HS są płynne inaczej,ale te co widziałem napewno tak
sory może to kwadratowienie to skutek siedzenia ciądłe przy projektach brył geometrycznych/architektonicznych i przez to dopatruje sie kwadratury koła
#113 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2008 - 23:09
Same konkrety i do tego ciekawie wylozone...
Gumo
#114 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2008 - 01:21
Wprawdzie łowię teraz już tylko na casta i własnie pod multik chciałem takiego HS kiedyś,
Niestety miałem tylko okazje macać zbrojone blanki pod spinna,i to właśnie te które były inspiracją do mojego rysunku(załącznik) były takie jak na rysunku.
Widać nie byłem doinformowany a się mądrzyłem,za co zwracam honor fanom HS przy najbliższej okazji zlotu czy spotkania,chętnie oglądnę kijak HS w okolicach 17lb i dł 8' własnie pod casta,ewentualnie pod stała szpulę,z czuła i płynnie uginająca się szczytówką.
Być może kolejny raz dzięki forumowiczom,zmienie zdanie
za pierwszym razem tak zrobilem... i łowie na casta (ponoc takiego trudnego i brodatego )
#115 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2008 - 08:48
Gumo
#116 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2008 - 10:36
moim zdaniem HS po casta to średni wybór akurat, właścnie z uwagi na spinningowe ugięcie. Chyba że pod multi z systemem DC, to wtedy można przemyslec
A Hot-shota chętnie udostępnię do sprawdzenia nad wodą, możemy go też na pokojnie powyginać i wtedy będziesz miał jeszcze raz możliwośc zweryfikowania obserwacji dotyczących kwadratowości ugięcia. Moim zdaniem, przy duzym obciążeniu żaden blank nie ma szansy sie tak wygiąc jak narysowałeś, takie szczytowe ugięcie blank wykazuje pod małym obciązeniem szczytówki, ale nie pod solidnym balastem
@linus1
nie było moim celem lanie miodu - kupujesz sobie wysokomodułowy spinning o szybkiej akcji, co oznacza że jak na kazda wedke o podobnej konstrukcji takze i na tą będziesz musiał uważać. Jest taki wątek w kąciku rodbuildera na forum pt. INSTRUCJA OBSŁUGI WĘDKI - możesz się z nim zapoznac.
Ale nie daj sobie odebrać z tego powodu radości z wędkowania i z łowienia ryb - po to przychodzisz nad wodę Wędki są do łowienia ryb, a nie do wieszania na ścianie.
No, czasami można się oszukać i ponieść na kiju z dna na Hot-shocie kilkukilogramową karpę
Załączone pliki
#117 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2008 - 11:19
W mysl takiej zasady: Im usilniej ktos stara sie cos udowodnic, tym mniejszy posluch znajduje..
Ale trzeba reagowac, jak cos sie diametralnie nie zgadza. Nie wchodzac w dyskusje samochodowe...odpowiedzi na wylowione zagadnienia:
1.HS, byle dobrej f-my nie wykazuje zwiekszonej kruchosci w stosunku do kijow klasycznych
2.Nie wystepuje kwadratowe ugiecie. Dobrze uzbrojony kij pracuje nawet na calej dlugosci, wszystko zalezy od obciazenia. Przesztywnienia w kijach firm, ktore rozpatrywalismy nie zdarzaja sie.
3.Doprowadzenie kilkukilowej ryby w silnym pradzie, na lodce, do reki jest trudne, niezaleznie od rodzaju wedziska. Latwiej krotszym, dluzsze za to pozwala na duzo lepsze wykorzystanie niektorych miejscowek.
4.Jak najbardziej mozna tym lowic Bolenie, byle przyneta pasowala do c.w.
Talon 2,6m, 20LB to juz raczej ciezsze przynety(kolo 15g). Kilka fotek tych ryb zlowionych na tego wlasnie HS zdaje sie zamiescilem w watku Bolenie 2007.
To sa oczywiscie moje stwierdzenia.
Gumo
#118 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2008 - 11:30
#119 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2008 - 11:56
postaram sie być na najbliższym spotkaniu i rozwiać moje geometryczne wątpliwości
#120 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2008 - 13:02
Z tym magnum tapper , przy hot shotach to się nie zgodzą raczej magnum butt . Tylko magnum tappery do pichingu będą extra szybkie większość jest jednak bardziej fast z akcentem mod.fast jako gotowy kijek (szczytówka nie zamyka się tak szybko)-ale poprzez sztywność i moc może się wydawać inaczej. Najpodobniejsze do hotshotów są popinngi ex fast do dropshota np ip7000. Troszkę racji Hasior ma ,że klayczny hotshot jest trochę kwadratowy -wynika to z specyficznej metody do której pierwsze takie blanki zostały zaprojektowane. Z czasem uznano ,że można też robić z tego inne wędki i blanki hotshot wystepują też w mniej kanciastej wersji.
Pozdrawiam Łukasz
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank, sandacz
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
TECH
Hand made →
Sandaczowa wklejka - jak zbudować?Napisany przez zandermafija*SpinnigistaWT , 11 lut 2020 sandacz, wklejka, tech-rb |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych