Rodbuilderzy prezentują – wędki pstrągowe - nowy artykuł
#41 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2008 - 14:35
Uogólniając tak mażna powiedzieć, tylko że w Pac Bay nie ma przywar wklejki..
#42 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2008 - 16:09
#43 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2008 - 18:04
@Friko
Uogólniając tak mażna powiedzieć, tylko że w Pac Bay nie ma przywar wklejki..
To miałem na myśli. Jest nadal wielu wędkarzy którzy nie wyobrażają sobie innej wędki do finezyjnego łowienia jak wklejanka myślę że warto by było gdyby spróbowali tego kijka - bo dostaliby do reki szybki spinning z miekka szczytowka, z jednej strony normalny kij, z drugiej przypominajacy troche cos co znaja
#44 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2008 - 21:19
Ten cykl jest świetnym pomysłem.
#45 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2008 - 22:32
Aktualna edycja tego blanku jest trochę zmodyfikowana, nie nadaje się na paprochy, ale gumy 5cm na główkach 3gr plus obsługuje znakomicie.. szczytówka wysubtelniała i naddaje się już przy niewielkim oporze.
A na tym polegają usługi rodmakera, że dopasowuje się rękojeść pod każdy gust i prawie wszystko jest możliwe haha.. najważniejsza jest wizja.
#46 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2008 - 15:24
„Najważniejsza jest wizja” – no właśnie, od jakiegoś czasu szperam po stronach różnych pracowni w poszukiwaniu blanku, który posłużyłby do zmaterializowania mojej wizji. Otóż, chodzi o wędkę przeznaczoną do obsługiwania niewielkich twisterków (3 i 4 cm) na 1-2 gramowych główkach oraz podobnej wielkości jigów. Niezbyt długa, ale i nie krótka, coś w granicach 230-240. Łowisko to małe rzeczki (2-3 metrowe) z niewielkimi głęboczkami. Ponadto, wędka powinna dobrze współpracować i z plecionką i żyłką. Wstępnie też zastanawiałem się właśnie nad blankiem Pacific, jednak po przeczytaniu powyższych postów już odpuszczam... Dość popularny do takich łowów jest Wild River WS76MLF2, a może coś z Seekera albo...
Pozdrawiam,
Marcin.
#47 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2008 - 16:42
PS. Muszę przyznać że jest i tam mój faworyt którego mam nadziej już za ok. dwa tygodnie mieć.
#48 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2008 - 00:16
#49 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2008 - 00:32
To nie jest do końca tak ,podana różnica to tylko waga przelotek , nie uwzględnia wagi omotek i lakieru –a to też trochę waży. Ponadto każda omotka usztywnia blank na odcinku około 2 cm –co sprawia gorsze uruchamianie blanku. Spróbuj proszę założyć tak jak potrafisz 3 omotki na odcinku 30 cm oraz dwie i zobacz jaka jest różnica . W ostatniej fazie wyrzutu skręcamy nadgarstek w lewo (praworęczni ) lub prawo (leworęczni ) największe opory są po zewnętrznej stronie ringa przelotki - przy multiplikatorze nie ma pętli jak w korbie-i potrzeby budowania stozka. Rodbuilderom radzę zamontować przelotki na luźno na taśmę i po paru rzutach sprawdzić jak się naturalnie ułożą na blanku. Nie mam zamiaru udowadniać niczego na siłę ale bardzo chętnie podejmę wyzwanie z jakąkolwiek pracownią aby sprawdzić który blank spiralny czy zwykły rzuca łatwiej w opisanym c.w. –ja swoich wyników jestem pewien.
Pozdrawiam
Łukasz
#50 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2008 - 00:41
Ja jestem całkowitym lamerem w tym temacie ale chciałbym coś się nauczyć od bardziej doświadczonych.
#51 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2008 - 00:51
Różnica ta nie wynika z jednej przelotki ale całej rozmiarówki która jest zmieniona-oznacza to np krótsze omotki. Chodzi generalnie o usztywnienie blanku przez omotkę –weź proszę jakikolwiek kawałek balnku i zobacz jak każda dodatkowa omotka zmienia jego prace. Ponadto są inne aspekty jak masa całkowita zestawu i pojedynczej przelotki w stosunku na element blanku-wędki do woblerów i nielotów lepiej np. zbroić a w alconite lub sic (nie wszystkie blanki oczywiście) niż tytany. Wędka to narzędzie i ma spełniać określona funkcje na rybach.
Łukasz
#52 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2008 - 00:56
tu pewnie masz racje, nie znam sie na zbrojeniu wiec pytam. Jesli przyjmiemy ze ta ujmowana lub nie, przelotka jest jednostopkowa to zarówno waga omotki i lakieru spadnie o ok 50% w stosunku do dwustopkowych i tu wiemy co zakladac. To faza wyrzutu, a mnie interesuje co dalej. Jak wplywa spiralne ulozenie przelotek na wyhamowywanie linki? Czy ujecie 1 lub 2cm usztywninia kija, plus masa przelotki, oplotki i lakieru,(niechby to i 3 gr bylo) rekompensuje z naddatkiem! (bo tylko wtedy ma to dla mnie sens) hamowanie linki?
#53 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2008 - 01:02
Nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć multiplikator wysnuwa linke prosto -opory idą po po zewnetrznej stronie ringa przelotki -zawsze Czym mniej oporów napotka linka liczba przelotek oraz wędka bedzie jak najbardziej zblizona do formy wyjsciowej blanku tym łatwiej się rzuci lekkim wabikiem-wedki rzutowe buduje sie jescze inaczej , ale do łoweinia sie nie nadają .
Pozdrawiam
Łukasz
#54 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2008 - 01:02
#55 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2008 - 01:07
Łukasz
#56 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2008 - 01:38
interesuje mnie, odcinek od multiplikatora do ostatniej przelotki, bo tam mamy opory, ale tylko od momentu gdy linka, w moim przypadku plecionka, jest w biegu. Jak napisales, multik wysnuwa link prosto i ona chcialaby biec prosto do przelotki na szczytówce. W ukladzie spiralnym, inaczej jak w prostym jest ona lamana ze stalymi (ciaglymi) punktami podparcia. I w tych punktach naciska na przelotki zwiekszajac tarcie. (T=μN, gdzie T tarcie, μ-wsp. tarcia zalezny od rodzajów pow. N-sila nacisku) W ukladzie prostym, ten nacisk jest minimalny, a w ulozeniu idealnym(czysto teoretycznie, jest mozliwe ze nie dotyka zadnej przelotki
#57 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2008 - 08:29
Abstrahujac od fizyki, wzorów i wyliczeń. Na temat spiralnego zbrojenia castingów powiem tak.
Dwa lata temu odwiedziłem pracownie Rodmas i Łukasz pokazał mi dwa prototypowe kije zbudowane na takim samym blanku, był to shikari SHX o mocy 10 lb i c/w 2-10g. Jeden kij miał przelotki montowane spiralnie, drugi klasycznie. Poza róznicą w wygladzie, kij spiralny miał mniej przelotek. W obu przypadkach były to alconity.
Poszliśmy na pobliski trawnik i zacząłem rzucać 4 cm gumka na 2g głowce. Dla mnie paproch. W Obu przypadkach do uchwytu był dokręcony Scorpion 1001 Mg z 6 funtową plecionką sufix. Po zrobieniu kilkunastu rzutów każdym kijem zauwarzyłem odczuwalną różnice w odległosciach przy tak lekkim wabiku na korzyść kija zbrojonego spiralnie. Kij wyraźnie uruchamiał się lepiej przy mniejszej wadze przynety. Żeby nie poddać się sugestii test powtórzyłem jeszcze raz i wynik był podobny...Myślę, ze efekt byłby jeszcze bardziej widoczny gdyby do testów uzyć conquesta 51 S. Od tej pamiętniej chwili uznałem, ze kij do lekkiego łowienia z multiplikatorem w moim przypadku bedzie zbrojony TYLKO w spirali...
pozd JW
a tak by the way to jestem ciekawy czy któryś z naszych polskich rodbulderów odwarzyłby się na zbudowanie i opisanie w tym cyklu castingowego kija na..... bolenie
#58 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2008 - 14:21
#59 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2008 - 16:22
@Jerzy
jeżeli piszesz o swoim spin jigu i o kiju Thymallusa wykonanym na identycznym blanku w sposob klasyczny to ja musze sie podzielic swoim spostrzezeniem ze nie zauwazylem zadej praktycznej roznicy w odleglosciach rzutowych podczas testow nad Powidzem, przyneta wazyla ok 9 gram jak pamietasz. Plus kwestia krotszego dolnika / wiekszej dlugosci uzytkowej w Twoim kiju.
Nawet najzagrzalsi zwolennicy spirali nie twierdza, ze atutem zastosowania tego systemu jest osiagani wiekszych odleglosci wyrzutowych - jesli w ogole takie porownanie ma sens, bo wybor zbrojenia spiralnego moze byc czesto dyktowany przez charakter blanku ktorego klasycznie uzbroic moze sie zwyczajnie nie dac zeby nie wyszla z tego koarykatura
@Łukasz
piszesz jak rozumiem o mostkowieniu blanku czyli o tym o czym rozmawialismy. Omotka przelotki w rozmiarze 5 do 6 L ma długość ok 6mm - w jaki sposob to usztywnia blank na odcinku 2cm ? Przyznam ze do tej pory spotykałem sie raczej ze stwierdzeniami ze przesztywnienie blanku na skutek zastosowania przelotek jest pomijalne totez nigdy nie analizowałem tego zagadnienia
Pozdrawiam
#60 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2008 - 16:36
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: artykuł, pstrąg, blank
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Top 5-ciu woblerów pod pstrąga :)Napisany przez Livers , 13 gru 2023 pstrąg, woblery i 1 więcej |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych