Aparat dla w臋dkarza
#1221 OFFLINE
Napisano 21 stycze艅 2011 - 22:57
W planie mam zrobienie jaki艣 fajnych zdj臋膰 makro, kilku na zwolnionej migawce na jakim艣 przelewie nad Bzurk膮 i r贸偶nego rodzaju zwierzyny (w zesz艂ym roku widzia艂em bobry, sarny, mas臋 ptactwa i troch臋 偶a艂uje, 偶e nie utrwali艂em tego w fajny spos贸. By膰 mo偶e uda mi si臋 nam贸wi膰 siostr臋, kt贸ra w ostatnim czasie przyw艂aszczy艂a moj膮 lustrzank臋 (3 rok studi贸w i praca licencjacka troszk臋 poch艂aniaj膮 m贸j czas) do zrobienia zdj臋cia, gdzie aparat b臋dzie za mn膮 i jego zadaniem b臋dzie uchwycenie wabika tu偶 przed wyrzutem. Widzia艂em kiedy艣 co艣 podobnego i zrobi艂o to na mnie strasznie wielkie wra偶enie- ma艂a g艂臋bia ostro艣ci, praktycznie tylko na wabik.
Pomys艂y s膮, sprz臋t jest... pozostaje tylko czeka膰 na wiosn臋
#1222 OFFLINE
Napisano 22 stycze艅 2011 - 23:04
A czy kto艣 forumowicz贸w ma lub mia艂 Sony nex5.
Podobno robi ca艂kiem ciekawe zdj臋cia i 艣wietne filmy Full HD.
Czekam na opinie.
Zobacz tu: http://forum.nikonia...ad.php?t=143598
#1223 OFFLINE
Napisano 23 stycze艅 2011 - 09:56
Poczyta艂em i stwierdzi艂em 偶e ten aparast to nie to czego szukam.
#1225 OFFLINE
Napisano 14 luty 2011 - 17:11
#1226 OFFLINE
Napisano 14 luty 2011 - 23:01
#1227 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2011 - 20:46
Szukam rozwi膮zania kt贸re pomog艂oby mi robi膰 lepsze zdj臋cia na rybach. Obecnie u偶ywam kompaktu Fuji FinrPix S-5600. Zawsze wydawa艂 mi si臋 idealnym aparatem na ryby. Stosunkowo lekki i ma艂y (mniejszy ni偶 lustrzanki) niezawodny i maj膮cy niez艂e parametry. Od pewnego czasu m贸j pogl膮d ulega jednak zmianie i to g艂贸wnie za spraw膮 zdj臋膰 kt贸re mo偶na znale藕膰 na forum.
Przejrza艂em ten w膮tek od pocz膮tku i widz臋 偶e nie jestem jedyn膮 osob膮 kt贸ra z czasem sk艂ania si臋 ku lustrzance
Mam pewne wymagania zwi膮zane ze sposobem 艂owienia (ciekawe co by na to powiedzia艂 sprzedawca w sklepie foto). Ot贸偶 艂owimy z Krzy艣kiem g艂贸wnie z pontonu. Poniewa偶 p艂ywamy we 2, to zazwyczaj kiedy jeden zajmuje si臋 holem drugi zwija w臋dki, kontroluje ponton, a w przerwach robi kilka fotek, potem pomaga w podebraniu i szybkim odczepieniu ryby, zn贸w par臋 fotek i ryba wraca do wody. Nie ma tu czasu na zbytnie grzebanie w ustawieniach aparatu, dodatkowo cz臋sto ponton podskakuje na falach, ustawia si臋 pod s艂o艅ce czasem do tego pada deszcz.
Dlatego zale偶y mi na sprz臋cie pozwalaj膮cym na zrobienie dobrego zdj臋cia w trudnych warunkach.
Zdj臋cia z ryb mog臋 podzieli膰 na 2 rodzaje. Krajobrazy i portrety z ryb膮. O ile przy tych pierwszych mo偶na si臋 przy艂o偶y膰 o tyle te drugie s膮 robione napr臋dce ze stosunkowo bliskiej odleg艂o艣ci. Czy mo偶na to obs艂u偶y膰 jednym obiektywem?
Nie bez znaczenia s膮 te偶 gabaryty. Ilo艣膰 wolnego miejsca w torbie zmniejsza si臋 z ka偶dym rokiem wraz z zakupem kolejnych za ka偶dym razem niezb臋dnych wobler贸w.
No i na koniec, zale偶y mi na mo偶liwo艣ci kr臋cenia film贸w. Mi艂o jest zimowym wieczorem obejrze膰 kilka minut z holu swojego 偶ycia.
Czy mogliby艣cie pom贸c mi w wyborze? My艣la艂em o Olympusie (pono膰 najmniejszy) ale z tego co czytam to wiele os贸b poleca Nikona D90 (przyznam 偶e zrazi艂em si臋 do marki przes serwis )
Dodam 偶e bud偶et ojca w rodzinie wielodzietnej jest do艣膰 napi臋ty
Pozdrawiam.
Harry
#1228 ONLINE
Napisano 03 marzec 2011 - 21:19
Takie rzeczy tylko w erze ...Koledzy, chcia艂bym Was prosi膰 o porad臋 z godnie z tematem tego w膮tku.
Szukam rozwi膮zania kt贸re pomog艂oby mi robi膰 lepsze zdj臋cia na rybach. Obecnie u偶ywam kompaktu Fuji FinrPix S-5600. Zawsze wydawa艂 mi si臋 idealnym aparatem na ryby. Stosunkowo lekki i ma艂y (mniejszy ni偶 lustrzanki) niezawodny i maj膮cy niez艂e parametry. Od pewnego czasu m贸j pogl膮d ulega jednak zmianie i to g艂贸wnie za spraw膮 zdj臋膰 kt贸re mo偶na znale藕膰 na forum.
Przejrza艂em ten w膮tek od pocz膮tku i widz臋 偶e nie jestem jedyn膮 osob膮 kt贸ra z czasem sk艂ania si臋 ku lustrzance
Mam pewne wymagania zwi膮zane ze sposobem 艂owienia (ciekawe co by na to powiedzia艂 sprzedawca w sklepie foto). Ot贸偶 艂owimy z Krzy艣kiem g艂贸wnie z pontonu. Poniewa偶 p艂ywamy we 2, to zazwyczaj kiedy jeden zajmuje si臋 holem drugi zwija w臋dki, kontroluje ponton, a w przerwach robi kilka fotek, potem pomaga w podebraniu i szybkim odczepieniu ryby, zn贸w par臋 fotek i ryba wraca do wody. Nie ma tu czasu na zbytnie grzebanie w ustawieniach aparatu, dodatkowo cz臋sto ponton podskakuje na falach, ustawia si臋 pod s艂o艅ce czasem do tego pada deszcz.
Dlatego zale偶y mi na sprz臋cie pozwalaj膮cym na zrobienie dobrego zdj臋cia w trudnych warunkach.
Zdj臋cia z ryb mog臋 podzieli膰 na 2 rodzaje. Krajobrazy i portrety z ryb膮. O ile przy tych pierwszych mo偶na si臋 przy艂o偶y膰 o tyle te drugie s膮 robione napr臋dce ze stosunkowo bliskiej odleg艂o艣ci. Czy mo偶na to obs艂u偶y膰 jednym obiektywem?
Nie bez znaczenia s膮 te偶 gabaryty. Ilo艣膰 wolnego miejsca w torbie zmniejsza si臋 z ka偶dym rokiem wraz z zakupem kolejnych za ka偶dym razem niezb臋dnych wobler贸w.
No i na koniec, zale偶y mi na mo偶liwo艣ci kr臋cenia film贸w. Mi艂o jest zimowym wieczorem obejrze膰 kilka minut z holu swojego 偶ycia.
Czy mogliby艣cie pom贸c mi w wyborze? My艣la艂em o Olympusie (pono膰 najmniejszy) ale z tego co czytam to wiele os贸b poleca Nikona D90 (przyznam 偶e zrazi艂em si臋 do marki przes serwis )
Dodam 偶e bud偶et ojca w rodzinie wielodzietnej jest do艣膰 napi臋ty
Pozdrawiam.
Harry
Teoretycznie - Nikon D300/300s, szk艂o w zakresie circa 17-50mm... a z fotami pod s艂o艅ce, hmmm...albo kompozycja na niebo, filtr i dopa艂ka lamp膮 na 1-szy plan... albo p贸藕niejsze, 偶mudne szopowanie, cho膰 bez grzebania w ustawieniach raczej si臋 nie obejdzie...
#1229 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2011 - 21:31
Tak pomy艣la艂em, 偶e zamiast tego filtru pod s艂o艅ce mo偶na by mie膰 na pontonie ma艂e podr臋czne wios艂o do szybkiego obr贸cenia go o 180 stopni. Chyba taniej i pro艣ciej
#1230 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2011 - 12:38
Klasyczny blad to pewnosc, ze wszystko jest powiazane z cena - wedlug zaleznosci wyzsza cena - bardziej trafiony wybor.
Moim zdaniem aby zdawac sobie sprawe w pelni z tego co nam jest potrzebne trzeba...no kurteczka, cos kupic.
Kazdy bowiem wyzszy model oferuje cos wiecej niz model nizszy, pytanie czy aby to bedzie nam potrzebne, ile razy na rok bedzie potrzebne i czy to uzasadnia np. wzrost ceny o 100%?
Pytanie jest o tyle zawile, ze nigdy nie wiadomo, czy jak ktos nie zacznie fotografowac to czy nie bedzie to dla niego zajecie ciekawsze niz lowienie w naszych wyrybionych wodach.
Dlatego kazdy musi podjac decyzje sam i zadne forum za niego jej nie podejmie.
Jezeli problem jest tylko taki jak zasygnalizowany to kupilbym uywany albo nowy D90 (innych nie znam wiec nie polece) i do tego Tamrona 17-50 z kolowym filtrem polaryzacyjnym wysokiej klasy.
Jezeli olac te filmiki to wystarczy cos tanszego, byle z dobrym obiektywem.
Ale to juz zostalo tu napisane n razy...
Gumo
#1231 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2011 - 14:07
Pytanie jest o tyle zawile, ze nigdy nie wiadomo, czy jak ktos nie zacznie fotografowac to czy nie bedzie to dla niego zajecie ciekawsze niz lowienie w naszych wyrybionych wodach.
A tu trafi艂e艣, przynajmniej je艣li chodzi o mnie.
W zesz艂ym roku na rybach 5 razy, w tym wi臋cej nie b臋dzie
Z aparatem 艣rednio raz w tygodniu w teren id臋
#1232 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2011 - 15:03
Jesli chodzi o Nikona to zrobili niby tego nastepce D90 ale jak ostatnio patrzylem to kolo(D7000) 4000 sie krecil a czy on na tyle lepszy to nie wiem, zer w kazdym razie duzo - w cenie i w nazwie ...a juz jak mnie odbije porzadnie to znajde lepsze rozwiazania...
Gumo
#1233 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2011 - 22:03
#1234 ONLINE
Napisano 05 marzec 2011 - 11:00
Teoretycznie tak...Dzi臋ki. Ten model z dobrym obiektywem chyba jest poza moim zasi臋giem. Chcia艂bym si臋 zmie艣ci膰 w kwocie 3000 - 4000. Niekt贸rzy radz膮 偶eby body poszuka膰 u偶ywanego a wi臋kszy nacisk po艂o偶y膰 na lepszy obiektyw. Mo偶e to dobry pomys艂.
Tak pomy艣la艂em, 偶e zamiast tego filtru pod s艂o艅ce mo偶na by mie膰 na pontonie ma艂e podr臋czne wios艂o do szybkiego obr贸cenia go o 180 stopni. Chyba taniej i pro艣ciej
W praktyce jest gorzej, szczeg贸lnie gdy 艂owisz na rzece, gdzie bez przestawienia kotwicy si臋 nie obejdzie. W gr臋 wchodzi jeszcze zamiana miejsc na pontonie - co ko艅czy si臋 sajgonem na jednostce i niepotrzebnym przed艂u偶aniem sesji.
Ale s膮 na to sposoby...
BTW, CPL nie zawsze uchroni Ci臋 od blik贸w, spadku kontrastu, itp przy fotografowaniu pod s艂o艅ce. To filtr do polaryzacji, niezast膮piony podczas s艂onecznych dni nad wod膮..
No i warto u偶ywa膰 tulipana ...
#1235 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2011 - 21:25
Wiec wszystko co wymienione zostalo moze nie zdzierzyc deszczu itd.
No moze d300 od biedy podejdzie....
Ja tu widze jedno jedyne rozwiazanie, e3+zd12-60 tyle, ze ani to kompaktowe specjalnie nie jest, ani filmow nie kreci, a tak poza tym same zalety:)
Jest jeszcze E5 ale nie miesci sie w budzecie...
pozdro
#1236 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2011 - 21:34
Albo dokupic wysokiej jakosci pokrowiec do waronkow podwodnych.
Albo kupic , pomijajac pierwotne preferencje, cos w rodzaju D3X..?No i obiektywy wypasione jakies...bo tylko takie sa cos warte...
Gumo
#1237 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2011 - 08:53
Kto艣 z Was ma jakie艣 do艣wiadczenia z tym sprz臋tem(?)
Pozdrawiam
#1238 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2011 - 21:22
#1239 OFFLINE
Napisano 07 grudzie艅 2011 - 09:24
Jednak nie tylko wyzsza cena rodzila spore grono sceptykow...problemem byly kiepskiej klasy filmiki (jak ktos kupuje taki kombajn za spore pieniadze to chcialby tym obleciec wszystkie potrzeby) oraz brak obracanego w odpowiedni sposob ekranika powodujacego problemy z kadrowaniem w przypadku autoportretu (zdjecia z ryba).
Otoz juz jakis czas temu (choc jeszcze malo jest recenzji uzytkownikow) pojawil sie Nikon D5100, ktory wydaje sie, ze oba te mankamenty eliminuje...
Gumo
#1240 OFFLINE
Napisano 07 grudzie艅 2011 - 10:56
A i uchylny i obrotowy wy艣wietlacz powinien by膰 bardzo pomocny przy samokadrowaniu si臋 z jakim艣 rybskiem na brzeguOtoz juz jakis czas temu (choc jeszcze malo jest recenzji uzytkownikow) pojawil sie Nikon D5100, ktory wydaje sie, ze oba te mankamenty eliminuje...
Chodzi za mn膮 takowy z 18-105 KIT-em.....
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 3
0 u偶ytkownik贸w, 3 go艣ci, 0 anonimowych