Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

Uszkodzony lub złamany blank - co zrobić, jak naprawić?

blank tech-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
448 odpowiedzi w tym temacie

#301 Guest_kulu_*

Guest_kulu_*
  • Guests

Napisano 16 styczeń 2014 - 19:46

Co do spacingu teraz nie mam już wyjścia :) Postaram się o jakiś aparat co by wrzucić fotki z dalszych prac badawczych nt. moich zdolności lub ich braku w tej dziedzinie :)

#302 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2327 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 16 styczeń 2014 - 23:08

Bardzo dobry pomysł z tą przeróbką,szczególnie jak się dopiero uczysz.W razie czego jak nie wyjdzie to nie będzie szkoda,a doświadczenie już zawsze jakieś zdobędziesz.A całkiem możliwe jest że wyjdzie fajny kijek i to taki jakiego nikt nie będzie miał :) .

Powodzenia

• Tomasz eS lubi to

#303 Guest_kulu_*

Guest_kulu_*
  • Guests

Napisano 16 styczeń 2014 - 23:29

Wstępnie wygląda na to, że wyjdzie kijek w okolicach 2,20 długości, na pewno delikatniejszy co do cw względem bazowej uncjówki 2,7 m, pracujący górną sekcją, o szybko kończącym się dole :) Nijak się to ma do moich preferencji, bo 95% łowienia to sandomierska Wisła i raczej dalekosiężny oręż o większej długości stosuję. Ale... dla kontrastu zobaczymy, jak to jest krótkim sprzętem działać :) Przynajmniej do pierwszego przyłowu... :)

#304 OFFLINE   tymon

tymon

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 864 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 06 czerwiec 2014 - 07:28

Kijek to TD 2.55 18-42g 

Nic nie trzeszczy i nie stuka. 

Jak to zabezpieczyć - czy jest konieczne, a jeżeli konieczne to czy dać omotkę na lakier, czy pozbawiać lakieru i kłaść bezpośrednio na blank ze sprawdzeniem czy nic tam nie strzeliło ? 

Załączony plik  100_4090.JPG   21,59 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  100_4092.JPG   24,94 KB   7 Ilość pobrań

#305 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 06 czerwiec 2014 - 07:59

Wygląda na zwykłe pęknięcie lakieru, nic groźnego, jedynie estetycznie kij cierpi. Ja bym się specjalnie nie martwił. Możesz to lekko zalakierować, żeby woda się nie dostawała pod lakier, bo może zacząć bardziej pękać i odłazić.

Jak Ci przeszkadza i masz gdzieś pracownię pod nosem to podejdź, niech Ci nałożą nowy lakier w to miejsce i po temacie.

Użytkownik Żbiku edytował ten post 06 czerwiec 2014 - 07:59

#306 OFFLINE   Patryk1125

Patryk1125

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg
  • Imię:Patryk

Napisano 17 lipiec 2014 - 15:09

Mam prośbę do kolegów bardziej ogarniętych w RB. W jaki sposób może powstać takie złamanie, bo pewną osoba wciera mi że sprzedałem jej wędkę z wadami materiałowymi. Dla mnie to ewidentnie uszkodzenie mechaniczne

Załączony plik  DSC00229 — kopia.JPG   55,74 KB   18 Ilość pobrań Załączony plik  DSC00232 — kopia.JPG   46,82 KB   15 Ilość pobrań Załączony plik  DSC00235.JPG   30,69 KB   15 Ilość pobrań Załączony plik  DSC00233 — kopia.JPG   44,28 KB   15 Ilość pobrań

teraz to już w ogóle wyszło, że pociąłem blank żyletką......

MASAKRA

Użytkownik Patryk1125 edytował ten post 17 lipiec 2014 - 15:09

#307 OFFLINE   PocoLoco

PocoLoco

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • LokalizacjaM
  • Imię:M
  • Nazwisko:K

Napisano 17 lipiec 2014 - 15:18

Kolego starles lakier w tym kiju w taki sposób, ze wedka jest popekana wzdłuż w 3 miejscach i sprzedales mi go jako wpelni sprawny bez wad ukrytych ,zazucasz mi celowe złamanie wedki a to jest już dla mnie potwarz ,oddaje sprawę do sadu,powolam  biegłego rzeczoznawcę niech on określi przyczyne pekniec i złamania, nie zostawię tego tak, to jest już szczyt beszczelnosci mowiac ze za te pare godzin co jestem w posiadaniu wędziska. to  moglem z nia zrobić bądź co.

#308 OFFLINE   Patryk1125

Patryk1125

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg

Napisano 17 lipiec 2014 - 15:28

to ciekawe jak zrobiłem te zdjęcia:

Załączony plik  DSC00775.JPG   36,58 KB   11 Ilość pobrań Załączony plik  DSC00777.JPG   34,92 KB   11 Ilość pobrań Załączony plik  DSC00785.JPG   44,26 KB   11 Ilość pobrań

a Ty ją połamałeś jednym ugięciem, z tuby wyciągnąłeś całą, tuba też była cała. Pękła przy uginaniu. To Twoje słowa więc nie wiem o co Ci chodzi. Mogliśmy to załatwić jak ludzie ale Ty.......... Jak tam chcesz......

wątek nie jest do wylewania żalów bo już się nasłuchałem a prośbą o opinie osób zajmujących się RB

• Tomasz eS lubi to

#309 OFFLINE   PocoLoco

PocoLoco

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • LokalizacjaM

Napisano 17 lipiec 2014 - 15:34

Ta jasne a w pekniecia można wykałaczki powpychac.... lepiej zorganizuj kogos kto dorobi szczyt do tego kija i nie zedrze .

#310 OFFLINE   Kilobear

Kilobear

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 207 postów
  • Lokalizacjamultikonto: robbox4, bardziu, b.wesolopl, pwizer

Napisano 17 lipiec 2014 - 15:46

Kolego starles lakier w tym kiju w taki sposób, ze wedka jest popekana wzdłuż w 3 miejscach i sprzedales mi go jako wpelni sprawny bez wad ukrytych ,zazucasz mi celowe złamanie wedki a to jest już dla mnie potwarz ,oddaje sprawę do sadu,powolam  biegłego rzeczoznawcę niech on określi przyczyne pekniec i złamania, nie zostawię tego tak, to jest już szczyt beszczelnosci mowiac ze za te pare godzin co jestem w posiadaniu wędziska. to  moglem z nia zrobić bądź co.

Kolego czy blank dostałeś w jednym kawałku? Czyli nie złamany? Kupiłeś go jako używany? Pękł na rybach? Jak na razie to obrażasz kogoś na publicznym forum. Na to jest paragraf. Jeżeli masz rację to na pewno w sądzie wygrasz pod warunkiem że udowodnisz zamiar oszukania cię przez sprzedającego i podania przez niego nie prawdziwych informacji przy sprzedaży. W innym wypadku bardzo bym zważał na to co piszesz. Emocje emocjami ale przy zakupie używek trzeba brać na klatę pewne rzeczy.

A może dostałeś gwarancję?

#311 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 17 lipiec 2014 - 15:50

Chłopaki spróbujcie się dogadać, absolutnie odradzam Wam by sprawa trafiła do sądu bo za same koszty będzie można kupić 2 kije :D .Jak jeszcze zaczniecie wykonywać ekspertyzy i opinie, może być jeszcze drożej.Nie przypuszczam aby w tym przypadku była jednoznaczna opinia.

Oceniając fotki z I postu wygląda jakby było przytrzaśnięte lub zgniecione, jak faktycznie sprawa wygląda wie jeden z Was :D .

Proponuję się więc  Wam  zdecydowanie dogadać w temacie-będzie taniej.

Użytkownik Jozi edytował ten post 17 lipiec 2014 - 15:58

• Maciek_7 lubi to

#312 OFFLINE   bardziu

bardziu

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 227 postów
  • Lokalizacjamultikonto: robbox4, kilobear, b.wesolopl, pwizer

Napisano 17 lipiec 2014 - 15:51

Wpadłeś z tą wędką na ścianę? Bo wygląda identycznie jak moja wędka z którą źle oceniłem odległość od budynku i pękła mi identycznie. W kilku miejscach :P

Nie polecam nikomu pakowania sprzętu po cięęężżżkim weekendzie ;)

#313 OFFLINE   Patryk1125

Patryk1125

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg

Napisano 17 lipiec 2014 - 16:00

Chłopaki spróbujcie się dogadać, absolutnie odradzam Wam by sprawa trafiła do sądu bo za same koszty będzie można kupić 2 kije :D .Jak jeszcze zaczniecie wykonywać ekspertyzy i opinie, może być jeszcze drożej.Nie przypuszczam aby w tym przypadku była jednoznaczna opinia.
Oceniając fotki z I postu wygląda jakby było przytrzaśnięte lub zgniecione, jak faktycznie sprawa wygląda wie jeden z Was :D .
Proponuję sięm zdecydowanie dogadać w temacie-będzie taniej.

Józek chcialem/chce się dogadać bo w jakis sposob kolege rozumiem. Kij wyslany byl w stanie ok, kolega sam potwiedzil, ze byl dobrze spakowany przy wyciaganiu tez byl ok, wiec....
Ja sprzedalem szrot pociety, popekany, zle wyszlifowany etc.
Ps.
Do pewnych rzeczy trzeba sie przyznac i miec poprostu jaja. To moje zdanie :)

#314 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 17 lipiec 2014 - 16:06

Józek chcialem/chce się dogadać bo w jakis sposob kolege rozumiem. Kij wyslany byl w stanie ok, kolega sam potwiedzil, ze byl dobrze spakowany przy wyciaganiu tez byl ok, wiec....
Ja sprzedalem szrot pociety, popekany, zle wyszlifowany etc.
Ps.
Do pewnych rzeczy trzeba sie przyznac i miec poprostu jaja. To moje zdanie :)

Patryk robiliśmy razem dile i nie było żadnych problemów, dlatego daleki jestem o posądzenie Ciebie o takie "zamaskowanie" szczytówki.Sprawa jest conajmniej dziwna, nie będę się wypowiadał, może to jakaś wada fabryczna, co by nie mówić koszmarnie to wygląda :D

#315 OFFLINE   Patryk1125

Patryk1125

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg

Napisano 17 lipiec 2014 - 16:13

Patryk robiliśmy razem dile i nie było żadnych problemów, dlatego daleki jestem o posądzenie Ciebie o takie "zamaskowanie" szczytówki.Sprawa jest conajmniej dziwna, nie będę się wypowiadał, może to jakaś wada fabryczna, co by nie mówić koszmarnie to wygląda :D

Jozi robiliśmy, w sumie to dużo robiłem z roznymi ludzmi. Jak ktos nie byl pewny to dawalem slowo, ze moze zwrocic. Kiedys nawet sprzedalem Avida na umowione raty...
To nie wada bo na kij lowilem, zdjecia ugiecia sa z zeszlego piatku. Chyba blank by strzelił przy 1.5kg, co?

#316 OFFLINE   PocoLoco

PocoLoco

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • LokalizacjaM

Napisano 17 lipiec 2014 - 16:17

Wada kolego ......dogadane nie ma już sprawy nowy element się robi :) 

#317 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 17 lipiec 2014 - 16:19

Wada kolego ......dogadane nie ma już sprawy nowy element się robi :) 

Noooooooooooooo.To tak jak zadowolenie u bacy jak piorun za 3 strzałem pierdyknął prosto w gaździnę :)  :)  :) .

• kogut lubi to

#318 OFFLINE   Patryk1125

Patryk1125

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg

Napisano 17 lipiec 2014 - 16:26

Noooooooooooooo.To tak jak zadowolenie u bacy jak piorun za 3 strzałem pierdyknął prosto w gaździnę :) :) :) .

No nie dokońca ale zrobiłem to bo rozumiem w jakiś sposób kolege a że ch..... nie jestem to się dogadaliśmy.

#319 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 17 lipiec 2014 - 16:32

No nie dokońca ale zrobiłem to bo rozumiem w jakiś sposób kolege a że ch..... nie jestem to się dogadaliśmy.

:rockon:  :clappinghands:  :clappinghands:  :clappinghands:

#320 OFFLINE   PocoLoco

PocoLoco

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • LokalizacjaM

Napisano 17 lipiec 2014 - 16:40

Patrys ;) miarkuj ...........