#121 OFFLINE
Napisano 07 luty 2016 - 20:59
#122 OFFLINE
Napisano 08 luty 2016 - 06:49
Jest coraz gorzej ze smarowaniem kołowrotków. Ostatnio porównywałem fabryczne smarowanie TP15 i stradica. Aż się zdziwiłem, stradic zdecydowanie lepiej wypadł, coś smaru w nim było natomiast w TP suchoty zupełne.
- chlodnica lubi to
#123 OFFLINE
Napisano 08 luty 2016 - 09:02
Jest coraz gorzej ze smarowaniem kołowrotków. Ostatnio porównywałem fabryczne smarowanie TP15 i stradica. Aż się zdziwiłem, stradic zdecydowanie lepiej wypadł, coś smaru w nim było natomiast w TP suchoty zupełne.
I jak tu nie rozkręcić nówki sztuki, jak niemal pewne, że w środku sucho ? Zresztą tak jak @noname napisał, brak smarowania można na szczęście "wyczaić"
#124 OFFLINE
Napisano 09 luty 2016 - 08:10
Aż się wierzyć nie chce
- tomek307 lubi to
#125 OFFLINE
Napisano 13 luty 2016 - 21:26
Zabrałem się za rozkręcanie Rarenium 2500 FA i mam problem... jak wykręcić śrubę mocującą podstawę ośki aby wyszła ?czy jedyną opcją jest wykręcenie poprzez otwór od korby w korpusie ? dostęp jest z...e utrudniony... może ktoś to robił i pomoże ?
#126 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 07:11
#127 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 08:54
Zabrałem się za rozkręcanie Rarenium 2500 FA i mam problem... jak wykręcić śrubę mocującą podstawę ośki aby wyszła ?czy jedyną opcją jest wykręcenie poprzez otwór od korby w korpusie ? dostęp jest z...e utrudniony... może ktoś to robił i pomoże ?
Nie wiem dokładnie o co Ci chodzi ale może na filmiku się dopatrzysz:
https://m.youtube.co...h?v=-455iJ7opBI
#128 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 09:15
Niestety muszę i ja dołączyć do grona posiadaczy suchych nowych shimano. Mój Biomaster 4000fb który był 6 czy 7 dni na trociach wczoraj zaczął wydawać dziwne odgłosy. Po zdjęciu go z kija przy kreceniu wyraźnie czuć zęby przekładni. Myślałem że w młynkach tej klasy problemy pojawią się później więc chciałem aby przed serwisem dotarł się na fabrycznym smarze, teraz już wiem że trzeba było jednak go przesmarowac. Obawiając że przekladnia dostała w dupe wyślę go do serwisu. Zobaczymy jaką będzie obsługa gwarancyjną w Niemczech.
Trzeba było przed trociami go posmarować, w d... mieć gwarancję. Jazda na sucho najbardziej niszczy przekładnię.
#129 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 09:20
Trzeba było przed trociami go posmarować, w d... mieć gwarancję. Jazda na sucho najbardziej niszczy przekładnię.
o ile mi wiadomo jazda na sucho to i dobrego ogiera zniszczy
i nie wiem skąd wziął się mit o jakimś "docieraniu" kołowrotka na fabrycznym smarze, to nie silnik w samochodzie, nie dajmy się zwariować
- Jozi, wojciiech i CM Punk lubią to
#130 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 09:28
Zawsze wychodziłem z założenia że jeśli czegoś się nie robiło nawet na podstawowych młynkach o konstrukcji prostej jak budowa cepa to nie powinno się grzebać samemu w czymś z wyższej półki bo wówczas może być konieczność i tak wysłania na serwis, co nie jest oczywiście pewnikiem bo może akurat wszystko uda Ci się idealnie. Podstawa to dokładność i powolność w rozbieraniu i składaniu by później wszystko identycznie poskładać w swoje miejsce. Ja jak rozbieram widzę co i jak i co po kolei, później tak samo składam, zauberowate bez schematu, przy rarku pewnie bym się podparł schematem.
- Jozi lubi to
#131 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 09:31
Zawsze wychodziłem z założenia że jeśli czegoś się nie robiło nawet na podstawowych młynkach o konstrukcji prostej jak budowa cepa to nie powinno się grzebać samemu w czymś z wyższej półki bo wówczas może być konieczność i tak wysłania na serwis, co nie jest oczywiście pewnikiem bo może akurat wszystko uda Ci się idealnie. Podstawa to dokładność i powolność w rozbieraniu i składaniu by później wszystko identycznie poskładać w swoje miejsce. Ja jak rozbieram widzę co i jak i co po kolei, później tak samo składam, zauberowate bez schematu, przy rarku pewnie bym się podparł schematem.
rarek jest dużo prostszy w budowie niż zauber tak dla ścisłości
#132 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 09:35
rarek jest dużo prostszy w budowie niż zauber tak dla ścisłości
Jasne widać to na filmie z linku jaki podał Grzegorz ale ma więcej drobnych elemencików, podkładeczek, które trzeba we właściwe miejsce później założyć.
#133 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 09:47
#134 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 09:59
Ja bym przesmarował i zobaczył jaki będzie efekt, jeśli będą zgrzyty, ząbkowanie pozostaje dokupić koło przekładni i pinion i wymienić. Myślę jednak że może obejdzie się bez wymiany bo zawsze minimum smaru jest na przekładni i tymi kilkoma wypadami nie powinieneś zajechać przekładni no chyba że była całkiem sucha i jeśli jeszcze worm był suchy to pewnie wodzik i wałek worma też dostał ale to trzeba by ocenić wizualnie i sprawdzić po smarowaniu.
#135 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 10:05
Ja bym przesmarował i zobaczył jaki będzie efekt, jeśli będą zgrzyty, ząbkowanie pozostaje dokupić koło przekładni i pinion i wymienić. Myślę jednak że może obejdzie się bez wymiany bo zawsze minimum smaru jest na przekładni i tymi kilkoma wypadami nie powinieneś zajechać przekładni no chyba że była całkiem sucha i jeśli jeszcze worm był suchy to pewnie wodzik i wałek worma też dostał ale to trzeba by ocenić wizualnie i sprawdzić po smarowaniu.
Nie no nie po to mam dwa lata gwarancji żeby kupować jeszcze przekładnię i pinion. Serwis shimano w Niemczech ma kilkanaście punktów. Widzę na ich stronie, że mają w Berlinie też serwis więc zadzwonię tam i spytam. Zawsze to bliżej i szybciej niż jechać najpierw do sklepu i tam go relkamować.
#136 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 10:08
Paweł jak jesteś na miejscu w Niemczech to oczywiście że w pierwszej kolejności serwis, tylko dając młynek poproś by nałożyli właściwą ilość smaru na przekładnię i wałek worma. Gwarancję masz oczywiście do momentu aż nie rozbierzesz sam młynka bo wówczas mogą jej nie uznać, ja w swoim zauberze mam tzn. miałem 5 lat gwarancji a mimo to rozebrałem by pozamieniać łożyska na ezo smr i myślę że gdybym wysłał teraz na gwarancję z jakąś sprawą odesłali by z adnotacją że było grzebane i nie mogą uznać reklamacji, niestety ale tak to w wielu serwisach działa przynajmniej w Polsce.
Użytkownik Hunter_pike edytował ten post 14 luty 2016 - 10:11
#137 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 10:19
"Nie wiem czy jechać na reklamację czy przesmarowac go."
Skoro jest na gwarancji to nawet go nie dotykaj (wewnątrz)!!!
Nie odkręcaj żadnych śrubek bo pózniej powiedzą że ktoś w nim grzebał! Gdy gwarancji ci nie uwzględnią z jakiegoś powodu to wtedy możesz sobie grzebać, smarować i ratować na własna rękę.
Co do serwisu w Niemczech, to podobni "fachowcy" jak w PL choć zazwyczaj mniej uzdolnieni wszechstronnie a bardziej w "jednej dziedzinie". Ja nazywam ich "ciemniakami".
Próbuj reklamować młynek w stanie jakim jest. Brak (b. mała ilość) smaru bedzie w tym wypadku sprzyjającym powodem wyeksploatowania przekładni młynka.
#138 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 10:33
No właśnie tego się obawiam że będzie trwało a młynek i tak nie będzie super pracował jak przedtem. Zobaczymy co powiedzą.
#139 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 10:41
Nie wiem dokładnie o co Ci chodzi ale może na filmiku się dopatrzysz:
https://m.youtube.co...h?v=-455iJ7opBI
Dziękuję. Problem polega na tym, że nie mogę wysunąć wałka a nie chcę robić tego siłowo- tak jakby coś trzymało wałek od strony rotora. Gdy wysunę wałek to wówczas mogę obrócić oś i wykręcić śrubę mocującą podstawę ośki. a tak jestem w czarnej d.........
IMG_1920.JPG 47,84 KB 92 Ilość pobrań
#140 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 11:03
Przemo odkręć najpierw element pracujący z wodzikiem po walku worma , tam jest śrubka wówczas go odwrócisz względem osi by dostać się do śruby mocującej oś z elementem wodzika bez potrzeby wyjmowania wałka worma. Coś czarno widzę pracę tego młynka po złożeniu.
Użytkownik Hunter_pike edytował ten post 14 luty 2016 - 11:04
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: serwis, kołowrotek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych