Jakiś czas temu szukałem złotego Grala w wątku: http://jerkbait.pl/t...ko-spinningowe/ Po przeczytaniu wielu wątków i po głębszej analizie zawartych w nich rad zrozumiałem dwie rzeczy:
- że nie pogodzę wszystkiego jednym kijem.
- Zamówię wędkę w pracowni.
Na tym etapie chciałbym dokonać wyboru blanku, który najbardziej wpisze się w moje oczekiwania, a wykonana na jego bazie wędka da mi maksimum przyjemności z łowienia. Zaznaczam jednak, że jestem absolutnym laikiem, więc proszę o wyrozumiałość.
Organizuję wyprawy turystyczno-krajoznawcze do Skandynawii. Bywam tam średnio 1-2 razy w roku, co daje łącznie około 6 tygodni. Biwakujemy na łonie natury, zazwyczaj nad jeziorami lub w ich pobliżu. Gdy rozbijemy obóz mam kilka godzi na to, by oddać się wędkowaniu. Specyfika wyjazdów wyklucza dostępność łodzi, dlatego prawie zawsze łowię z brzegu. Najczęściej poławianym gatunkiem w jeziorach nizinnych jest okoń około 35cm, choć zdarzają się i ponad 50cm. Przyłowem jest szczupak 40-70cm. Szczupaki jednak zazwyczaj odpadają, bo nie stosuję przyponów stalowych. W górskich jeziorach poławiam najczęściej pstrągi i trocie około 25-35cm. To małe ryby ale jest ich bardzo dużo. Stosuję wyłącznie żyłkę 0,12-0,16mm nawiniętą na kołowrotek Shimano Rarenium 1000FA, choć zamierzam kupić Vanquish C2000HGS: http://www.mefistofi...hgs-p-826.html\ Łowienie z brzegu wymusza stosowanie małych przynęt o skupionej masie, które można posłać na stosunkowo duża odległość. Najlepiej sprawdzają się przeciążone obrotówki nr2 o masie 5-9g. Używam też uzbrojonych miękkich przynęt Storm w tej samej gramaturze i sporadycznie woblerów 3-5cm, którymi jednak nie lubię rzucać, bo lecą niedaleko. Lubię łowić delikatnie i finezyjnie, o ile tylko warunki na to pozwalają. Posiadam Shimano Diaflash Spinning Light Super Sensitive 2,37m 0,8-8g, waga 95g i Konger Equs Rapier 2,0m 1,7-7g, waga 70g. Obie wędki bardzo mi odpowiadają jednak praktycznie wykluczają użycie przynęt cięższych niż 7g. Zbyt duże opory podczas prowadzenia bardzo wyginają szczytówkę.
Przechodząc do rzeczy. Przedstawiłem swoje oczekiwania kilku pracowniom jednak jak to zwykle bywa – każda pliszka swój ogonek chwali, dlatego każdy proponuje blanki, które sam dystrybuuje. Wszyscy podkreślali, że przy łowieniu z brzegu głównym kryterium będzie oddawanie jak najdłuższych rzutów. Oto lista blanków, jakie zostały mi zaproponowane:
Phenix FX902-2 ew. FX903-2
Blaas SLXF906-2
St. Croix 5S90LM2-G
Batson XST1082F
Talon 90LMF2
Lamiglas XSH1142L/ XMG1142LL
Proszę doradźcie, który z tych blanków najlepiej wpisze się w moje potrzeby? A może jakieś inne typy?
Dziękuję i pozdrawiam, Grzesiek.