Jutro jeszcze się pobawię. Aha i moja śruba to 9x9.
Przyciągnęliśmy z kumplem z Ostródy podobną do Twojej tylko że 3.60. Jutro będziemy o nią też szampana rozbijać
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 25 czerwiec 2021 - 21:26
Jutro jeszcze się pobawię. Aha i moja śruba to 9x9.
Przyciągnęliśmy z kumplem z Ostródy podobną do Twojej tylko że 3.60. Jutro będziemy o nią też szampana rozbijać
Napisano 25 czerwiec 2021 - 21:53
Napisano 26 czerwiec 2021 - 08:55
Żeby moja tak wyglądała jak obecnie to kosztowało dwa miesiące pracy w każdej wolnej chwili.
Ale teraz za to pozostały same przyjemności . W szeroko rozumianym motorowodniactwie połączonym z wędkarstwem trzeba sobie trochę ręce pobrudzić i trochę popracować. To nie jest najtańsze hobby, i tak trzeba żeby to w miarę rozsądnie $$$ pospinać.
Napisano 26 czerwiec 2021 - 17:20
Ok jestem po przeróbkach i teście. Podłożyłem klin i płyta kawitacyjna w końcu ułożyła się równolegle do dna. Z moim synem ok 30 kg na dziobie i ja na ławce środkowej na ok 80 % manetki idzie tak:
https://youtu.be/XvALtDxpIuA
Zegarek Garmin pokazał max prędkość 13 węzłów czyli 24 km/h.
Napisano 26 czerwiec 2021 - 18:34
Napisano 26 czerwiec 2021 - 20:58
Użytkownik Pawgas edytował ten post 26 czerwiec 2021 - 20:59
Napisano 27 czerwiec 2021 - 15:59
Napisano 27 czerwiec 2021 - 16:21
Napisano 27 czerwiec 2021 - 16:24
próbowałeś usiąść na rufie i płynąć?
Nie. Mam obawy czy nie fiknę do tyłu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano 27 czerwiec 2021 - 22:48
@Pawgas
Wszystko jest OK. Z czasem to wszystko ogarniesz i będziesz pływał na rufie. Ale dopóki tego nie robisz popraw czy wymień tą przedłużkę rumpla bo patrzeć na to nie można. To nie może być takie byle jakie i tak latać. To tak jak by mieć na kierownicy a aucie z 1/4 obrotu luzu. Jestem uczulony na takie rzeczy bo nie jedno już na wodzie widziałem. Nie lekceważ tego.
Napisano 29 czerwiec 2021 - 20:03
Napisano 01 lipiec 2021 - 22:41
Dodam jeszcze z dzisiejszego pływania jak to się zbiera do ślizgu
Dobrze wychodzi, praktycznie nie zadziera dziobu. W dwie osoby trzeba będzie się cofnąć na rufę, ale nie do przesady.
Napisano 02 lipiec 2021 - 07:20
A o trymie silnika zapomnieliście?
Napisano 26 lipiec 2021 - 22:12
Bardzo ładnie pokazany wpływ prawidłowego ustawienia silnika i płyty kawitacyjnej względem pawęży.
Napisano 20 sierpień 2021 - 14:37
Panowie śmieszna sprawa. Pływam od 3 lat na spalinie 50-100mth rocznie, w tym roku chciałem zamontować fotel do pontonu i okazuje się że cały czas kieruje silnikiem prawą ręką. Tak mi to jakoś wyszło, nie miał kto pokazać... Po tych 3 latach, próbowałem się przestawić na lewą rękę i prawie kilka razy o mało nie skończyło się to wywrotką. Z wolnym płynięciem na wprost i w ślizgu problemów brak, ale w czasie płynięcia 30-40km/h w przypadku zobaczenia jakiejś przeszkody (na Odrze sporo pływających drzew itp) reaguje instynktownie, skręcam nie w tą stronę co trzeba i dodaję gazu... Niby śmieszne ale projekt fotela na chwilę obecną się oddalił. Miał ktoś podobnie? Jak z tym walczyć. Jestem praworęczny przestawiony w dzieciństwie z lewusa.
Napisano 20 sierpień 2021 - 17:22
@Tresor
Mam identycznie jak się przesiądę na prawą rękę. Ciężka sprawa bo takie nawyki mocno się zakorzeniają w człowieku i wchodzą w krew. Robisz wszystko odruchowo i automatycznie w tej chwili. Nie wiem czy i kiedy silna wola i trening pozwolą nabrać nowego nawyku, ale zacznij to trenować i może z czasem się przestawisz na prawidłową rękę.
Napisano 23 sierpień 2021 - 16:41
... Po tych 3 latach, próbowałem się przestawić na lewą rękę i prawie kilka razy o mało nie skończyło się to wywrotką. Z wolnym płynięciem na wprost i w ślizgu problemów brak, ale w czasie płynięcia 30-40km/h w przypadku zobaczenia jakiejś przeszkody (na Odrze sporo pływających drzew itp) reaguje instynktownie, skręcam nie w tą stronę co trzeba i dodaję gazu... Niby śmieszne ale projekt fotela na chwilę obecną się oddalił. Miał ktoś podobnie? Jak z tym walczyć. Jestem praworęczny przestawiony w dzieciństwie z lewusa.
No to już wiesz że można zmienić nawykowe reakcje.
Najlepiej na początku pływać wolniej. Mózg jest "plastyczny" i dopasuje się, ale na pewno to potrwa.
Są dwie przeciwstawne teorie: jedna że uczymy się dzięki zapamiętywaniu nowego, a druga że dzięki zapominaniu starego.
Napisano 26 sierpień 2021 - 15:01
Użytkownik pablo40404 edytował ten post 26 sierpień 2021 - 15:05
Napisano 26 sierpień 2021 - 15:31
Napisano 26 sierpień 2021 - 15:32
Włóż spodzinę silnika do wiadra / beczki, wlej paliwo i odpal. Musisz zanurzyć spodzinę żeby chłodzenie działało. A dalej to wszystko wyjdzie i albo się uruchomi albo nie. Dobrze po 10 latach rozebrać i wyczyścić gaźnik, oraz wymienić świecę. Wymień też wirnik pompy wody jeśli nawet będzie pompował. Ale najpierw go spróbuj uruchomić jak jest.
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych