Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2694 odpowiedzi w tym temacie

#2381 OFFLINE   jasiek-morze

jasiek-morze

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 52 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 08 wrzesień 2021 - 07:07

6km tohatsu, 24-27km w dwie osoby w ślizgu na pontonie kolibri 360dsl. Zależy od wagi. Dwie dorosłe osoby po 65-70kg plus graty w środku, wejdzie w ślizg, przy większej wadze już nie. Pisanie że nie ma szans to jest lekko przesadzone.
  • Sławek77 lubi to

#2382 OFFLINE   darek63

darek63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 434 postów
  • Lokalizacjawlkp.
  • Imię:Darek

Napisano 08 wrzesień 2021 - 07:26

Do gumowca katamarana 240 jak pytał wsadź dwie osoby + graty (średnio jakieś 220-250 kg a często więcej) dopnij 6km na rufę wyjdź w ślizg i nagraj film. Ja chętnie to zobaczę.

#2383 OFFLINE   jasiek-morze

jasiek-morze

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 52 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 08 wrzesień 2021 - 07:31

Nie mam takiego modelu więc nie sprawdzę. Wpadnij do mnie z takim sprzętem to sprawdzę. Napisałem to co sam słyszałem nie raz, że dwie dorosłe osoby przy 6km w pontonie nie ma opcji ślizgu. Jest i nie ma, zależy od wagi.

#2384 OFFLINE   darek63

darek63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 434 postów
  • Lokalizacjawlkp.

Napisano 08 wrzesień 2021 - 08:14

@Jasiek

Odnosisz się do dwóch rożnych rzeczy. Jedna jest na ziemi a druga w kosmosie. Pytanie zadane było konkretnie i do niego należy się odnieść. Porównanie pontonu 360 do 240 jest nieporównywalne w żaden sposób. Stwierdziłeś cytat :

Pisanie że nie ma szans to jest lekko przesadzone.

Gdzie jest przesadzone, że gumiak 240 nie wyjdzie w ślizg z dwoma normalnymi chłopami i majdanem na silniku do 8HP ?

Następnie zapraszasz na testy. Dziękuję, ale a takie testy mam za sobą. To Ty masz braki tej wiedzy nie ja. Skoro masz braki, kup / pożycz taki sprzęt i taką wiedze zdobędziesz. Nagraj film jak lata taki zestaw w ślizgu. Następnie pokaż to co ustaliłeś i będziemy mieli jasność kto przesadza. 

Porównanie nieporównywalnego i pisanie, że ktoś przesadza jest mocno nietaktowne. Bajki to jakieś 35 lat temu dzieciom opowiadałem. Teraz czasami wnukom opowiadam. Natomiast jeśli nie mam nic co napisania to po prostu nie zabieram głosu. Tobie czytanie ze zrozumieniem się kłania. Bo "jak ktoś pyta niebie, a ktoś inny odpowiada o chlebie" to się nigdy nie dogadają. 

#2385 OFFLINE   CORNEL

CORNEL

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 225 postów

Napisano 08 wrzesień 2021 - 08:33

Panowie. Mam już silnik elektryczny, jednak chęć ślizgu stawia mnie przed kupnem spaliny.

Na ten moment mam ponton (katamaran) o dł. 240. Pływam w max. 2 osoby, typowo rekreacyjnie (kanały portowe, mazurskie jeziora, morze przy brzegu). Waga całego zestawu to max 250 kg z osobami.

Wstępnie celuje w Mercurego 6KM 4T ok. 2016 roku prod. Czy taki silnik wystarczy by w 2 osoby wejść w ślizg? (Nie wykluczam Hondy, Yamahy, Tohatsu, Suzuki)

Czy jednak rozglądać się za 8/9.9?

Mocy nigdy za wiele, pewnie za jakiś czas będę przerzucał się na coś większego (300-330), także dobrze byłoby abym nie musiał wymieniać silnika razem z pontonem.

Co myślicie o Stormach 6KM 4T? Wydaje mi się że nie mają podejścia do markowych. I jednak trochę się boję, choć ceny o wiele korzystniejsze.

Miałem Busha 360, Suzuki df6, dwie osoby bez szans na ślizg, sam wchodziłem w ślizg. Podpinałem Suzuki df 6 do kolibri 300, sam pływałem w ślizgu, 2 osoby już nie. Jeśli chcesz komfortowo pływać w ślizgu we 2 osoby to zabawa zaczyna się od 9.9 km. A najlepiej 15km.

Użytkownik CORNEL edytował ten post 08 wrzesień 2021 - 08:33

#2386 OFFLINE   drChlubicz

drChlubicz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 665 postów
  • LokalizacjaGA
  • Imię:Michał

Napisano 08 wrzesień 2021 - 11:46

6km tohatsu, 24-27km w dwie osoby w ślizgu na pontonie kolibri 360dsl. Zależy od wagi. Dwie dorosłe osoby po 65-70kg plus graty w środku, wejdzie w ślizg, przy większej wadze już nie. Pisanie że nie ma szans to jest lekko przesadzone.

Też chciałbym zobaczyć jak wchodzisz opisanym zestawem w ślizg, dwie dorosłe osoby po 65-70 kg to po prostu dwie mniej lub bardziej szczupłe kobiety. Osobiście na 6 HP i pontonie 330 ja sam(~100kg) robiłem  30km/h, z żoną (~60kg) max to jakieś 24-25km/h,  bez gratów i przy dobrej pogodzie.

#2387 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1136 postów

Napisano 17 październik 2021 - 10:08

Panowie czy silnik 15km da radę przy pontonie Kolibri 450 DSL plus dwie osoby na pokładzie i cały szpej? Czy w miarę będzie się tym można poruszać i pójdzie w ślizgu czy jednak będzie za słaby. Nie zależy mi na jakiś mega osiągach, aby w ślizgu to poszło to już będę szczęśliwy.

#2388 OFFLINE   GrzesM

GrzesM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 408 postów
  • LokalizacjaKatowice
  • Imię:Grzegorz

Napisano 17 październik 2021 - 10:35

Pod filmem w komentarzach gość pisze że max 32 km/h, ale problem robi się gdy ciśnienie w kilu maleje, wtedy prędkość spada.
  • Biesan lubi to

#2389 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 17 październik 2021 - 14:00

Na 100 wejdziesz w slizg
  • Biesan lubi to

#2390 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1427 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk
  • Imię:Łukasz

Napisano 17 październik 2021 - 14:02

Kolega na tym pontonie latał z silnikiem 9.9 bez problemu w ślizgu.

• Biesan lubi to

#2391 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 październik 2021 - 14:08

Kolega na tym pontonie latał z silnikiem 9.9 bez problemu w ślizgu.

Dziwne? We dwóch i z gratami???

U mnie na Kolibri KM330D we dwóch z gratami (z tym że na dziobie zawodnik 110+) pod falę na Żarnowcu ślizgu brak. 

W pojedynkę 33-35 czyli norma.

Użytkownik godski edytował ten post 17 październik 2021 - 14:09

#2392 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1427 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk

Napisano 17 październik 2021 - 15:58

Większe pontony lepiej wchodzą w ślizg.
Mam to sprawdzone. Na mojej 300 we 2 mam problem ze ślizgiem muszę kombinować jak usiąść a silnik 15.
Koledzy na 360 z tym samym silnikiem lataja bez problemu w ślizgu we 2 + cały majdan sumowy...
450 to już Kawał łajby 1 czy 2 załogantów nie robi wielkiej różnicy.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka
  • Biesan i Gadget lubią to

#2393 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 17 październik 2021 - 16:17

Dobrze tresor mowi na malym pontonie 2 ciezkich chlopa to 15 cm cozloenie wagi robi roznice

Użytkownik sharkfishing edytował ten post 17 październik 2021 - 16:18

• Biesan i Tresor lubią to

#2394 OFFLINE   Stołczynianin

Stołczynianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 405 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Robert

Napisano 17 październik 2021 - 22:22

Panowie czy silnik 15km da radę przy pontonie Kolibri 450 DSL plus dwie osoby na pokładzie i cały szpej? Czy w miarę będzie się tym można poruszać i pójdzie w ślizgu czy jednak będzie za słaby. Nie zależy mi na jakiś mega osiągach, aby w ślizgu to poszło to już będę szczęśliwy.

Moim zdaniem silnik 15HP będzie nieco za słaby aby to miało sens. Druga wersja to za szeroki i za ciężki ponton.

Inna historia że nie każdy silnik 15HP jest tak samo skuteczny. Ważna jest też elastyczność w zakresie obrotów użytecznych. Stary silnik 2t może mieć już 15 szkap zamiast koni.

Mój Kolibri 360 przy 5 osobach i 15HP (całość 450kg) wchodzi w pełny ślizg bez problemu, ale miejsca w środku niezbyt dużo.

Kolibri 450 jest znacznie szerszy i cięższy co zwiększa opory, ale jest długi co powoduje łagodniejsze wchodzenie w ślizg a nawet jak nie wejdzie w pełen ślizg to też będzie się sprawnie poruszał z racji tej długości. Bezpiecznie jest przyjąć granicę 400kg/15HP.

Kolibri 400 powinien sprawniej się poruszać na 15stce.

Polecam oglądnąć ukraińskie filmiki YT z tymi pontonami z tytułem "ot kapitan". Powinny wyjaśnić twoje wątpliwości.

#2395 OFFLINE   darek63

darek63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 434 postów
  • Lokalizacjawlkp.

Napisano 17 październik 2021 - 22:53

Większe pontony lepiej wchodzą w ślizg.
Mam to sprawdzone. Na mojej 300 we 2 mam problem ze ślizgiem muszę kombinować jak usiąść a silnik 15.

Lekarstwem na to jest hydro. Wróć do tego to nie będzie problemu.

#2396 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1427 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk

Napisano 18 październik 2021 - 05:34

Jest dobrze. Na rybach jestem samotnikiem i nie lubię nikogo na pontonie.
4-6 razy w roku z córką to jakoś sobie radzę.
Brata który by chciał nie zabieram bo mam zestaw jednoosobowy... :)

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

#2397 OFFLINE   albercik2

albercik2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaChotylow
  • Imię:albercik
  • Nazwisko:przemyslaw

Napisano 18 październik 2021 - 10:36

Pływam takim pontonem czasem w cztery osoby ale na 20hp demon prędkości nie jest ale czterech rosłych chłopów plus szpej i 22km/h leci także 15hp z dwoma poradzi sob na pewno.

#2398 OFFLINE   Stołczynianin

Stołczynianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 405 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Robert

Napisano 18 październik 2021 - 12:23

Zmobilizowałem się do oglądnięcia proponowanych ukraińskich filmików, i widać tam jak na Parsunie 2t 15HP? w dwie osoby przy czym pasażerka to szczupła laska, płyną w ślizgu około 30km/h.

Po dociążeniu trzecią osobą wyraźnie traci lekkość ślizgu i zaczyna chlapać na boki.

Co ciekawe, na 6HP 2 i 3 osoby płyną całkiem sprawnie, może i nie w ślizgu ale dość szybko.

Nie ma co wkładać kija w mrowisko czy to ćwierć czy pełny ślizg, ale widać na oko że 450DSL najlepiej idzie około 30km/h, a 22-25km/h to taka męczarnia.

#2399 OFFLINE   Saimons60

Saimons60

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 18 październik 2021 - 14:00

Jest tutaj ktoś kto pływa łódką wigry 355 z silnikiem spalinowym po rzece?

#2400 ONLINE   pmiszk1

pmiszk1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 876 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł

Napisano 18 październik 2021 - 14:01

zobacz chłopaków z wędkarskiej pasji na youtube

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych