Cholera a ja swojego bliźniaka jeszcze nawet nie odpaliłem...
Piotrek, zadzwonię pod wieczór bo oczywiście nie miałem kiedy popchnąć tematu papierologii...
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 30 czerwiec 2017 - 07:43
Cholera a ja swojego bliźniaka jeszcze nawet nie odpaliłem...
Piotrek, zadzwonię pod wieczór bo oczywiście nie miałem kiedy popchnąć tematu papierologii...
Napisano 01 lipiec 2017 - 14:54
po przeczytaniu calego internetu i paru poradach telefonicznych ... wybor padl na silnik 4KM ( TYLKO NOWE )
- YAMAHA 4,5TYS
-MERCUR 4,5 TYS
- HONDA 5,5TY
1.za co doplaca sie tysiaka w hondzie i czy warto ?
2. moze wystarczy 3,5km mercury i roznicy nie bedzie? ( za to wagowa to znaczna )
( silnik ma byc do pontonu bush 370 - nie musi latac - ma byc do bezpiecznego"pyrkania " po rzece )
chcialbym aby silnik byl lekki bo sam go musze za kazdym razem zakladac i chcialbym aby byl mozliwe cichy )
3. czy jest cos na co warto zwrocic uwage przy zakupie ? ( koszty czesci serwisu, latwosc odsprzedazy ) ( bo wszyscy mowia ze za rok zamienie na wiekszy )
Napisano 01 lipiec 2017 - 15:17
Napisano 01 lipiec 2017 - 15:27
Napisano 01 lipiec 2017 - 15:29
Napisano 01 lipiec 2017 - 15:33
to jeszcze dajcie instrukcje jak samemu przypiac silnik 40 kg do pontonu ... ( gdzies w krzakach gdzie ledwo ponton zrzuce )
( nie wposminajac o wiekszej kasie - min 2 x wiekszej )
Użytkownik radmac5 edytował ten post 01 lipiec 2017 - 15:35
Napisano 01 lipiec 2017 - 15:37
Napisano 01 lipiec 2017 - 15:45
Ja rok temu również zaczynałem rozważania od 4-6km. I tak powolutku zmieniałem zdanie. Ostatecznie kupiłem Mercurego 20, którego niestety trzeba zakładać w garażu wyciągarką za 35zł , wtedy robię to sam, albo w krzakach we dwóch.
Napisano 01 lipiec 2017 - 15:49
Bierz 6 KM. W ślizgu sam polatsz a waga znośna.
Napisano 01 lipiec 2017 - 15:49
to jeszcze dajcie instrukcje jak samemu przypiac silnik 40 kg do pontonu ... ( gdzies w krzakach gdzie ledwo ponton zrzuce )
( nie wposminajac o wiekszej kasie - min 2 x wiekszej )
Napisano 01 lipiec 2017 - 16:07
Napisano 01 lipiec 2017 - 16:19
czesc ludzi mowi ze nie poczuje roznicy miedzy 6 a 4 ...
czym wiecej czytam i pytam tym czlowiek mniej wie
( to cos na zasadzie : ktory lepszy stella czy exist, a moze twin power wystarczy ? )
Użytkownik radmac5 edytował ten post 01 lipiec 2017 - 16:23
Napisano 01 lipiec 2017 - 18:47
czesc ludzi mowi ze nie poczuje roznicy miedzy 6 a 4 ...
To pewnie ci, którzy również mają w planach zakup pierwszego silnika.
Napisano 01 lipiec 2017 - 19:45
Napisano 01 lipiec 2017 - 19:49
dziekuje wszystkim za merytoryczne odpowiedzi i podpowiedzi ...
Napisano 01 lipiec 2017 - 20:23
Nie namawiam na markę ale do tak dużego pontonu minimum 8 KM a jak popływasz to zechcesz 10 lub 15 KM .
Ja ze względu na to że łódka będzie służyć do wędkowania i turystyki z małymi dzieciakami które będą ze mną pływać kupiłem 10 KM ale już rozmyślam nad 20 Vikingiem z rozrusznikiem i kierownicą .
Napisano 01 lipiec 2017 - 21:18
wszystko rozumiem ... ale jakos niedociera do mnie jak mozna montowac silnik 40 kg "na dziko" ( gdzies w krzakach gdzie ledwo sam ponton dotargalem lub gdzie odrazu jest gleboka woda a ponton zrzucilem z brzegu )
ale kto wie - moze kiedys do tego dorOsne
Napisano 01 lipiec 2017 - 21:37
Silnik montujesz na brzegu, później wjeżdżasz do wody na kółkach slipowych (imho najlepsze są pompowane i duże).
Co do wyboru marki to weź to co Ci pasuje do koloru oczu czy paznokci, albo yamahę bo ma dużo wyznawców i łatwo będzie pokazać w internetach że wszyscy polecają i dobrze sprzedać
Jeśli faktycznie będziesz slipować na megadzikusa i nie przeszkadza Ci że nie będzie ślizgu ORAZ musi być nowy (czyli 4t) to te 25kg czyli ~6hp jest najrozsądniejsze.
Napisano 01 lipiec 2017 - 21:48
wszystko rozumiem ... ale jakos niedociera do mnie jak mozna montowac silnik 40 kg "na dziko" ( gdzies w krzakach gdzie ledwo sam ponton dotargalem lub gdzie odrazu jest gleboka woda a ponton zrzucilem z brzegu )
ale kto wie - moze kiedys do tego dorOsne
Nie bierz 40 kg bo w "dzikich" warunkach nie zwodujesz jednostki. Czasem te 27 kg jest ciężko.
Chyba że zdecydujesz się na dwusuwa.10 KM waży mniej więcej tyle co 6 w czterosuwie.
Mam Tośkę 6 KM (27 kg) i Yamahę 9,9 (43 kg) czerotakty i piszę z doświadczenia.
Napisano 01 lipiec 2017 - 21:50
Silnik montujesz na brzegu, później wjeżdżasz do wody na kółkach slipowych (imho najlepsze są pompowane i duże).
Co do wyboru marki to weź to co Ci pasuje do koloru oczu czy paznokci, albo yamahę bo ma dużo wyznawców i łatwo będzie pokazać w internetach że wszyscy polecają i dobrze sprzedać
Jeśli faktycznie będziesz slipować na megadzikusa i nie przeszkadza Ci że nie będzie ślizgu ORAZ musi być nowy (czyli 4t) to te 25kg czyli ~6hp jest najrozsądniejsze.
Nie zawsze się tak da.
Nie wprowadzaj proszę kolegi w błąd. Przy 6 KM ślizg powinien być bez problemu w pojedynkę.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych