Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2694 odpowiedzi w tym temacie

#1561 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 24 luty 2020 - 21:14

Dobre silniki gdzie by nie byly robione

#1562 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 24 luty 2020 - 21:16

Womaly23 ja tez rozmawialem z mercury marine powiedzieli mi ze overseas (China) i Japan wiec tylko powtarzam co mi powiedzial producent

#1563 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 24 luty 2020 - 22:08

Mam takie dwa na silnikach i robia ok

#1564 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 24 luty 2020 - 22:45

Powiem szczerze że osobiście nie spotkałem się aby na tabliczce byli china ale widocznie mało widziałem, jak widać wszystko możliwe chyba....

Aż jutro sprawdzę bo w pracy w zeszłym roku kupowaliśmy 50 nowke...

2 tygodnie temu widziałem Mercurego 50 KM uciągowy CT - było napisane Made in China....

#1565 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 24 luty 2020 - 22:50

Jak mowilem nie ma co gdybac mercury 2h temu powiedzial mi ze robia je w chinach i japoni co z tego quality jest quality gdzie bys nie robil

#1566 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 26 luty 2020 - 09:10

Jestem przed zakupem Mercury 6 , taki sobie wybrałem jako pierwszy silnik spalinowy i tu mam do Kolegów pytanie , czy ten silnik ma jakieś zabezpieczenie przy uderzeniu  np. w korzeń  - ma jakiś klin który się ścina żeby nie uszkodzić silnika  czy też nie ma . Gdzieś czytałem że nie było i uszkadzał się silnik  ale to było w starszych modelach , a jak jest obecnie  ??? 

#1567 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 26 luty 2020 - 10:32

Kazdy silnik bez power trim ma niby zabespieczenie a mianowicie podbije go w gore plynac w przod.Tobie pewnie chodzi czy ma zabespieczenie na srubie w postaci pina ktory sie zetnie przy udezeniu w cos,mianowicie nie ma sroba w mercury 6hp ma wieloklin (chyba tak to sie nazywa )Srube uszkodzisz w mniejszym lub wiekszym stopniu zarowno przy pinie jak i wieloklinie ktory ma za to gumowy hub ktory sie obroci lub ugnie zeby nie uszkodzic walka. Sa najrozniejsze oslony zeby nie uszkodzic sroby ale chyba bym ich nie polecal w przypadku 6hp silnika z wielu wzgledow

#1568 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 26 luty 2020 - 11:40

Jestem przed zakupem Mercury 6 , taki sobie wybrałem jako pierwszy silnik spalinowy i tu mam do Kolegów pytanie , czy ten silnik ma jakieś zabezpieczenie przy uderzeniu np. w korzeń - ma jakiś klin który się ścina żeby nie uszkodzić silnika czy też nie ma . Gdzieś czytałem że nie było i uszkadzał się silnik ale to było w starszych modelach , a jak jest obecnie ???

Silnik ma dwa zabezpieczenie, jedno na śrubie w postaci gumowej piasty, drugie zabezpieczenie na podbijanie silnika - uderzasz w np korzeń silnik podbija ci w górę, w Mercury jest to rozwiązane w ten sposób że na cięgnie zmiany biegów jest założony plastik, który przy włożeniu biegu do przodu lub jałowego zwalnia blokadę "trymu"

#1569 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 26 luty 2020 - 19:26

Silnik ma dwa zabezpieczenie, jedno na śrubie w postaci gumowej piasty, drugie zabezpieczenie na podbijanie silnika - uderzasz w np korzeń silnik podbija ci w górę, w Mercury jest to rozwiązane w ten sposób że na cięgnie zmiany biegów jest założony plastik, który przy włożeniu biegu do przodu lub jałowego zwalnia blokadę "trymu"

Dzięki za wyjaśnienie , czyli jak coś - to poleci gumowa piasta  a nie np. wieloklin  czy jeszcze coś więcej , bo naprawa była by nie opłacalna   :doh:   ,  teraz będę szukał dobrej oferty na ten silnik . Jak przeglądam ogłoszenia to wszyscy mają 5900 , żadnych dodatkowych rabatów   ;)  trzeba poczekać bliżej sezonu , w końcu musi coś ruszyć   :D  ,  a  raczej  chciał bym Mercury 6 

#1570 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła

Napisano 26 luty 2020 - 19:46

Tak ruszy się na 6400 , kup jak najbliżej gdzie wynegocjujesz ze dwa kolejne serwisy w dobrej cenie i tyle .

#1571 OFFLINE   evin

evin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 790 postów

Napisano 26 luty 2020 - 19:59

a dlaczego nie kupisz uzywki za pół ceny?

#1572 OFFLINE   Marcin1991

Marcin1991

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 944 postów
  • Nazwisko:.

Napisano 26 luty 2020 - 20:01

Bliżej sezonu to będzie tylko drożej, im dużej wzlekasz tym drożej płacisz.

#1573 OFFLINE   piernik

piernik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 336 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 26 luty 2020 - 20:11

Jak Mercury za drogo to Kup Toahatsu 6KM  taniej  o 400 PLN .

#1574 OFFLINE   Bartek1989

Bartek1989

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 26 luty 2020 - 20:26

Za 6tysia to ja bym szukał jakiejś używki w 2 cylindrach. Z resztą tak zrobiłem i kupiłem yamaszke 6/8. Na razie tylko w wiaderku pyrkał ale to już inna bajka niż 1 cylinder. A waga te 10kg więcej nie ma biedy. Ale ja i tak podjeżdżam wózkiem z silnikiem pod łódkę zaczepiam i jazda ;)

#1575 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 26 luty 2020 - 20:51

Nie urodziłem się w czepku , i nie mam szczęścia do rzeczy używanych   :P   , nowe potrafią nawalić a co tu mówić o używkach  .  Piernik i tu na to liczę że konkurencja puści taniej swój towar  to i Mercury coś da od siebie . Zdajemy sobie sprawę , że to nie jest towar pierwszej potrzeby który kupujesz co rok i jak nie zachęcą to  człowieka nie zobaczą  nigdy więcej kupi gdzie indziej . A nie oszukujmy się cena jaka wychodzi z fabryki  jest sporo niższa  , co prawda jestem w innej branży , ale wiem co piszę !!! 

#1576 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 26 luty 2020 - 20:57

Masz racje kup nowke jak mozesz stare to jest dobre wino skrzypce i tesciowa bo szybciej umrze, choc kolega ma racje 2 cylindry pracuja lepiej, jezeli tohatsu jest tansze a warunki serwisu te same biez tohatsu dokladnie te same silniki nie roznia sie niczym procz detail robione w tej samej fabryce

#1577 OFFLINE   Bartek1989

Bartek1989

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 26 luty 2020 - 21:32

A ja mam takie głupie pytanie, w yamaszce mam po środku taką dźwigienkę od blokady podnoszenia silnika. Kiedy jest ustawiona do góry trym mam zablokowany.

I w takiej pozycji ma być do odpalania i cofania. Do płynięcia do przodu mam tą dźwignie dać do dołu, w razie bym uderzył w przeszkodę żeby mi trym podniosło? 

W poprzednim silniku nie miałem blokady trymu i się klocka używało ;) 

#1578 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 26 luty 2020 - 21:36

A ja mam takie głupie pytanie, w yamaszce mam po środku taką dźwigienkę od blokady podnoszenia silnika. Kiedy jest ustawiona do góry trym mam zablokowany.
I w takiej pozycji ma być do odpalania i cofania. Do płynięcia do przodu mam tą dźwignie dać do dołu, w razie bym uderzył w przeszkodę żeby mi trym podniosło?
W poprzednim silniku nie miałem blokady trymu i się klocka używało ;)

Tak dokładnie do dołu

#1579 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 26 luty 2020 - 22:01

Masz racje kup nowke jak mozesz stare to jest dobre wino skrzypce i tesciowa bo szybciej umrze, choc kolega ma racje 2 cylindry pracuja lepiej, jezeli tohatsu jest tansze a warunki serwisu te same biez tohatsu dokladnie te same silniki nie roznia sie niczym procz detail robione w tej samej fabryce

Mercury to Tohatsu oklejone brandem Mercurego. Dodatkowo kupując Tośkę z Polskiej dystrybucji można ją serwisować w dowolnym serwisie Marine bez utraty gwarancji ( oczywiście jeśli warunki które trzeba spełnić przy przeglądzie zostaną spełnione) ale to standardowa procedura i filozofii nie ma. Za zaoszczędzone 400 kilka złotych na serwisie można kupić przyzwoity kijaszek na ryby lub mieć na kolejny przegląd lub dwa naszego silnika.

• suhhar lubi to

#1580 OFFLINE   Gadget

Gadget

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 719 postów
  • LokalizacjaRumia

Napisano 09 marzec 2020 - 12:03

Witam, mam mały problem, posiadam Yamaszke 4hp. Problem jest taki, przy użytkowaniu zbiornika wewnętrznego czasami coś się wyleje/obleje (życie) i benzyna reaguje z farbą na czapie, są widoczne ślady reakcji ale bardziej przeszkadza mi to że jak się źle złapie to brudzi. Mam zamiar ją oczyścić, zmatowić, pytanie:
Jaki lakier, farbę użyć? Myślałem nad Motip'em
Na co zwrócić uwagę?

Pozdrowiam Michał

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych