Dzięki Bujo będę szukał.Ja akurat mam bardzo dobre zdanie o batsonie i na modę nie zważam.
To nie kwestia mody. Moda tu nie ma wpływu na pracę silika.
Do obsługi wobków3-6 cm nie potrzebujesz blanku UL,jak w tytule.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 18 listopad 2014 - 18:02
Dzięki Bujo będę szukał.Ja akurat mam bardzo dobre zdanie o batsonie i na modę nie zważam.
To nie kwestia mody. Moda tu nie ma wpływu na pracę silika.
Do obsługi wobków3-6 cm nie potrzebujesz blanku UL,jak w tytule.
Napisano 18 listopad 2014 - 18:05
a ja myślę, że chłopaki z Designo lipy nie robią i na robocie się znają , więc strasznego mułu chyba nie ma
http://northforkcomp...jcustom/finesse
Napisano 18 listopad 2014 - 18:11
Bujo
Proszę przeczytaj może dokładnie o co pyta autor,a pyta o kij UL.Ten kto zbroił casty na takich blankach w obu układach przelotek ,wie dokładnie o czym pisałem ja i inni.Dodatkowa przelotka lub dwie i to w wiekszym rozmiarze,skutecznie zamuli każdy blank 6-8 lb.
Blank 10 lb z powodzeniem mozna zbroić klasycznie bez znacznej utraty jego dynamiki.
Więc nie kumam o co biega z tą jedynie słuszną metodą zbrojenia.
Odnosząc sie do kolejnego pytania autora o UL,który nie straci na walorach z brzelotkami na plecach,to ja takiego nie miałem okazji poznać.
Witam,
A to trzeba zbroic samemu wedki zeby cos o nich wiedziec?
Ile daje jeden czy dwa ekstra microguidy wagi? Blank blankowi nierowny, nie ma co generalizowac i wkladac wszystkich do jednego wora bo maja taka a nie inna moc. Uwazam, ze przesadzacie i to bardzo piszac, iz nic z tego nie wyjdzie. A co jak sobie zalozy Torzite zamiast alconitow czy znanych w Polsce essexow? Tez nic z tego nie wyjdzie?
To co napisalem jakos tam polecajac mialem w reku ciut dluzsze i mocniejsze i od razu pojawilo sie w glowie,ze super cast by wyszedl pod pstragi stad taka a nie inna sugestia w tym pelnym propozycji wspanialych blankow dla kolegi @helmut watku. Blanki z wysokiego grafitu i dosc grubych sciankach ale jednoczesnie glebiej sie gnace, made in Korea a nie Chiny i za 300 zl w Polsce, czego chciec wiecej?
Rozumiem doskonale autora watku, ze nie chce na spirali bo brzydkie, dla mnie tez strasznie brzydkie i to wystarcza, bo rodbuilding dla kazdego ma inne znaczenie, jedni wola wyscigowki bez pierscionkow i golym blanku, dla innych wedka musi byc tez ladna, bo TAK! Bo tak chca i tyle
Bujo
Napisano 18 listopad 2014 - 18:48
Witam,
A to trzeba zbroic samemu wedki zeby cos o nich wiedziec?
Ile daje jeden czy dwa ekstra microguidy wagi? Blank blankowi nierowny, nie ma co generalizowac i wkladac wszystkich do jednego wora bo maja taka a nie inna moc. Uwazam, ze przesadzacie i to bardzo piszac, iz nic z tego nie wyjdzie. A co jak sobie zalozy Torzite zamiast alconitow czy znanych w Polsce essexow? Tez nic z tego nie wyjdzie?
To co napisalem jakos tam polecajac mialem w reku ciut dluzsze i mocniejsze i od razu pojawilo sie w glowie,ze super cast by wyszedl pod pstragi stad taka a nie inna sugestia w tym pelnym propozycji wspanialych blankow dla kolegi @helmut watku. Blanki z wysokiego grafitu i dosc grubych sciankach ale jednoczesnie glebiej sie gnace, made in Korea a nie Chiny i za 300 zl w Polsce, czego chciec wiecej?
Rozumiem doskonale autora watku, ze nie chce na spirali bo brzydkie, dla mnie tez strasznie brzydkie i to wystarcza, bo rodbuilding dla kazdego ma inne znaczenie, jedni wola wyscigowki bez pierscionkow i golym blanku, dla innych wedka musi byc tez ladna, bo TAK! Bo tak chca i tyle
Bujo
Wsyzstko się zgadza,Sąświetne blanki pod pstrąga ,które z powodzeniem można zbroić tradycyjnie i nikt nie zamierza nikogo upewniać,że takie zbrojenie njest złe.
Mi chodzi tylko i wyłącznie u blank UL a takim jest w realnej mocy 6-8lb i odpowiadając na pytanie jaki system zbrojenia jest dla niego najmniej obciążający ,znam odpowiedź.Ale nikt też nie twierdzi ,że kijem w tej mocy ,zbrojonym górą nie da się łowić z powodzeniem,bo da ,bo sam takie 6lb zbroiłem,a łowca z premedytacją nalegał właśnie na taki system. Fakt jednak pozostaje faktem,że kij w tej klasie jest dynamiczniejszy z lżejszym setem przelotek.
Zapewniam Cię też,że ta jedna lub dwie przelotki robią znaczną różnicę,tym bardzie przy blanku 6 lb ,dochdzi jeszcze różnica rozmiarów między 4L a np 5L.
Pomijam tu kwestie estetyczne i warianty dle niektórych nie do przyjęcia Dla mnie wsio ryba,ważne czy działa.
Użytkownik Dąbek 111 edytował ten post 18 listopad 2014 - 18:51
Napisano 19 listopad 2014 - 17:26
Wsyzstko się zgadza,Sąświetne blanki pod pstrąga ,które z powodzeniem można zbroić tradycyjnie i nikt nie zamierza nikogo upewniać,że takie zbrojenie njest złe.
Mi chodzi tylko i wyłącznie u blank UL a takim jest w realnej mocy 6-8lb i odpowiadając na pytanie jaki system zbrojenia jest dla niego najmniej obciążający ,znam odpowiedź.Ale nikt też nie twierdzi ,że kijem w tej mocy ,zbrojonym górą nie da się łowić z powodzeniem,bo da ,bo sam takie 6lb zbroiłem,a łowca z premedytacją nalegał właśnie na taki system. Fakt jednak pozostaje faktem,że kij w tej klasie jest dynamiczniejszy z lżejszym setem przelotek.
Zapewniam Cię też,że ta jedna lub dwie przelotki robią znaczną różnicę,tym bardzie przy blanku 6 lb ,dochdzi jeszcze różnica rozmiarów między 4L a np 5L.
Pomijam tu kwestie estetyczne i warianty dle niektórych nie do przyjęcia Dla mnie wsio ryba,ważne czy działa.
Rafale,
Wszystko zalezy od podejscia do tematu ul bo tak na prawde blank 10 lbs pod woblery jak wspominany walleye o glebszym ugieciu nawet przy wymachu bedzie sie tak samo zachowywal jesli nie lepiej niz 6-8 lbs konstrukcje o akcji ex fast i generalnie o to mi chodzilo
Pozdrawiam serdecznie,
Bujo
Napisano 19 listopad 2014 - 22:40
Rafale,
Wszystko zalezy od podejscia do tematu ul bo tak na prawde blank 10 lbs pod woblery jak wspominany walleye o glebszym ugieciu nawet przy wymachu bedzie sie tak samo zachowywal jesli nie lepiej niz 6-8 lbs konstrukcje o akcji ex fast i generalnie o to mi chodzilo
Pozdrawiam serdecznie,
Bujo
W/g mnie nie do końca ,ale niech Ci bedzie
Casta UL 6lb właśnie zbroję.Ma łaczyć zdolność podania i prowadzenia pstrągowych jigówod 1g z smukłymi wobkami maks 5cm.
Nie znam blanku 10 lb mogącemu sprostać tym wymaganiom.Piszę o kiju maks 220cm,bo w dłuższych konstrukcjach jest ich trochę
Użytkownik Dąbek 111 edytował ten post 19 listopad 2014 - 22:41
Napisano 20 listopad 2014 - 09:23
W/g mnie nie do końca ,ale niech Ci bedzie
Casta UL 6lb właśnie zbroję.Ma łaczyć zdolność podania i prowadzenia pstrągowych jigówod 1g z smukłymi wobkami maks 5cm.
Nie znam blanku 10 lb mogącemu sprostać tym wymaganiom.Piszę o kiju maks 220cm,bo w dłuższych konstrukcjach jest ich trochę
Rafale,
Ale kolega nie chce kija do jigow tylko do woblerow i o takim kiju pisalem
Bujo
Napisano 30 listopad 2014 - 16:17
Witam, poszukuje blank do budowy UL około 7" długości w miarę "kluskowaty" ma sie giąć po rękojeść miedzy 0-8g moze byc ciut niższy cw z góry dzięki za pomoc
Użytkownik Barbel edytował ten post 30 listopad 2014 - 16:25
Napisano 30 listopad 2014 - 16:25
Witam, poszukuje blank do budowy UL około 7" długości w miarę "kluskowaty" ma sie giąć po rękojeść miedzy 0-7g moze byc ciut niższy cw z góry dzięki za pomoc
Masz w Krakowie wytwórnię blanków.Tam powinieneś uderzyć i zapytać Krzyśka co by polecił pod Twoje wymagania.
Napisano 30 listopad 2014 - 16:36
Użytkownik brando edytował ten post 30 listopad 2014 - 16:38
Napisano 30 listopad 2014 - 16:36
Proponuję zapoznać się z ofertą blanków UL MATAGI
Z tego co widziałem to na targach RYBOMANIA cieszyły się ogromnym powodzeniem. Sam też jestem szczęśliwym posiadaczem .
Jest też kilka ciekawych blanków MHX dla zakresu który podałeś.
Użytkownik Kilobear edytował ten post 30 listopad 2014 - 16:38
Napisano 30 listopad 2014 - 16:41
Jeden czy dwa kawałki? Jaki budżet?
Użytkownik Żbiku edytował ten post 30 listopad 2014 - 16:41
Napisano 30 listopad 2014 - 17:11
Avid 3s66ULF 6lb do 5gr gnie sie od samego patrzenia, no i tani jest. Okoń 30cm i kujek wygięty jak kijek muchowy
Napisano 30 listopad 2014 - 17:28
Perch FA w dwóch kawałkach mam i polecam (długość 7" opisany od 0,7 do 9g). Pozdrawiam
Napisano 30 listopad 2014 - 17:35
Jeden czy dwa kawałki? Jaki budżet?
Powiem szczerze ze wolał bym dwa, ale jeden do auta też sie zmiesci;) budżet niezdefiniowany
Napisano 30 listopad 2014 - 17:42
Oglądałem mosquito phenixa fajny ale nie wiem czy nie za delikatny, celuje w pstragi w podkrakowskich "siurkach" ale fajnie by okonka na paproszki ogarną
Użytkownik Barbel edytował ten post 30 listopad 2014 - 17:44
Napisano 30 listopad 2014 - 18:35
Więc , żeby nie zakładac nowego tematu i ja sie podlącze ..nadał by sie Fx 862-2 ?
inna długośc , ale czy na okonie się nada ?
Użytkownik pablo208 edytował ten post 30 listopad 2014 - 18:40
Napisano 30 listopad 2014 - 18:36
Więc , żeby nie zakładac nowego tematu i ja sie podlącze ..nadał by sie Fx 862-2 ?\
Spokojnie .U mnie dał radę bolkowi 80cm.Obsługuje od 2g główki tak komfortowo do 5g+gumka 5cm.
Użytkownik Jozi edytował ten post 30 listopad 2014 - 18:38
Napisano 01 grudzień 2014 - 00:07
Napisano 01 grudzień 2014 - 09:42
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Top 5-ciu woblerów pod pstrąga :)Napisany przez Livers , 13 gru 2023 pstrąg, woblery i 1 więcej |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych