hi tower, on 03 Mar 2021 - 11:34, said:
Niestety materiały z konferencji która była w Gdyni w 2012 roku są już nie dostępne na stronie organizatorów... Przypadek? 
Jeśli o tą konferencję chodzi, to znam materiały bo byłem jej uczestnikiem. 
bartsiedlce, on 04 Mar 2021 - 12:03, said:
Zdaje się, że jedynym, dopuszczalnym, działaniem jest płoszenie hałasem. W uzasadnionych przypadkach można dostać zgodę na takie zabiegi. Niestety to kosztowne i pracochłonne, więc mało kto decyduje się na to.
Nie jest to jedyna dopuszczalna metoda, chociaż jest najczęściej stosowana.
Problemem jest w ogóle uzyskanie pozwolenia na działania "płoszące" itd, nawet przygotowując odpowiednie uzasadnienia. 
Marcin Rafalski, on 04 Mar 2021 - 15:49, said:
Pisalem juz.... Jedyna sensowna metoda redukcji populacji kormorana to płoszenie krótko przed zmrokiem w czasie lęgow.
Jak wyżej wspomniałem, uzyskanie zezwolenia na płoszenie jest dużym problemem, a do tego jeszcze w okresie lęgowym, to już gigantyczny problem.
BUBUATQ, on 04 Mar 2021 - 17:18, said:
Powiem tak jak zobacze u siebie nad rzeczką kormorana to wiecie co z nim zrobie... jak chcecie zmian to walczcie w własnym zakresie nikt nie musi o tym wiedziec. Nie liczcie na kogos bo zostaniecie z niczym taka moja rada.
Jak zobaczysz kłusownika lub wędkarza-kłusola nad rzeczką, to też zrobisz mu to samo co kormoranowi? Czy zgodnie z powszechną mentalnością rybołowców, świadek odwróci się i będzie miał w d..pie problem? 
robbertzam, on 04 Mar 2021 - 22:03, said:
Myślałem, że to nie jest ptak konsumpcyjny, a tu takie coś znalazłem
Może to zachęci co bardziej odważnych 
A tak na poważnie to nie wiem kto i na jakiej podstawie podejmuje decyzje o odstrzale/olejowaniu jaj tej czarnej zarazy ale chętnie się dowiem i dołączę do "grupy nacisku" na ten organ sprawczy.
Co do konsumpcji kormoranów, potencjalnym smakoszom radzę opanować podręcznik np.patomorfologii. Obojętnie czy ptasiej czy człowieczej, bo nie wiem, czy nicienie będą rozpoznawać w truchle kormorana czy w swojej jamie ciała.

A pytanie kto decyduje o odstrzale itd, jest nieprawidłowe, lub zbyt proste by pytać. 
By w ogóle myśleć o uzyskaniu zgody na działania wobec kormoranów, musi wystąpić z wnioskiem, bezpośredni zainteresowany i upoważniony do tego, czyli: kibic z dala się nie wpie..rdala.
A decyzję o w/w działaniach najczęściej podejmuje właściwy regionalnie RDOŚ (choć są przypadki, gdy o tym decyduje jeszcze wyższy organ).