Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2036 odpowiedzi w tym temacie

#821 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 27 listopad 2016 - 22:19

A może trochę lżejszego? :blink: :ph34r:

Jeśli masz na myśli wagę, to fakt - NV-G w klasie 8/9 waży 201,6 g a Hatch 7 - 240,8 g. Ciekaw jestem jak to czuć przy kiju w trakcie rzutów.

Użytkownik Andrzej Stanek edytował ten post 27 listopad 2016 - 22:29

#822 OFFLINE   marckus

marckus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 193 postów
  • LokalizacjaŻagań
  • Imię:Marcin

Napisano 29 listopad 2016 - 20:44

Wreszcie dotarł brakujący element do wędki Hardy Lightweight, "kręcioł" Hardy Lightweight model Featherweight. W nowym sezonie, będzie współpracować (mam nadzieję, że dobrze) z linką RIO InTouch Trout LT WF#5. Poczekamy zobaczymy.

1e3910167bed287cgen.jpg

6b082b6c95e3285agen.jpg

5ba87012a58d49dfgen.jpg

bc59fd9eb250c441gen.jpg

#823 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 669 postów

Napisano 29 listopad 2016 - 21:01

Marcin, świetne zdjęcia! Bardzo przyjemnie się ogląda, prawie jak by trzymać w ręce :)

• marckus lubi to

#824 OFFLINE   marckus

marckus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 193 postów
  • LokalizacjaŻagań

Napisano 29 listopad 2016 - 21:08

Marcin, świetne zdjęcia! Bardzo przyjemnie się ogląda, prawie jak by trzymać w ręce :)

Irek, dziękuję bardzo :) 

#825 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2008 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 29 listopad 2016 - 21:20

Marcus - super fajny zestaw.Gratuluję :)

.Niestety nie mogę łowić na klasyki click - dzwięk z każdym sezonem bardziej mi przeszkadza.Zaburzenia w odbiorze pewnych dwięków niestety... :(

Akcja wędziska, o tym nam napisz.Uchwyt powala, Hardy ma nadal klasę..

.

Zamieszczam zdjęcie kołowrotka, który przyniósł mi w tym roku rekordowego potoka, to delikatny Lamson.

2 lata temu w pojedynku z pomorskim bagnem naprawdę się sprawdził .

Wpadłem wtedy  w moczary, walczylem pół godziny wypełzajac, dowlokłem się do auta i drzemałem godzinę w kombiaku kompletnie wykończony po kolejnym samotnym wypadzie.(było cienko, przez chwilę było naprawdę cienko...)

Po obudzeniu ogarniając graty zrobiłem to zdjęcie. zamoczylem kołowrotek, opłukałem i doprawdy odzyskał wigor.

Choć cenię nautiki muszę przyznać, że tej rolce nic nie mozna zarzucić...

Załączony plik  DSCN0047.JPG   79,94 KB   10 Ilość pobrań

#826 OFFLINE   Marszal

Marszal

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 552 postów
  • LokalizacjaKarkonosze
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Szalej

Napisano 29 listopad 2016 - 21:32

Utyrany ten Lamson, oj utyrany. Ale klasę kołowrotków poznaje się własne w takich momentach. Oczywiście po holu wielkich ryb też. No i ten Z-Axis, jego zieleń ..... Też piękna.

• Paweł Bugajski lubi to

#827 OFFLINE   sierżant

sierżant

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 386 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Ryszard

Napisano 30 listopad 2016 - 19:00

Marcus, doskonały zestaw. Wszystko mi się w nim podoba; to mocowanie kołowrotka tradycyjne, jak w starych klejonkach...

Niby zestaw prościutki, a z jakim smakiem. Cóż, Hardy!

Gratuluję.

• Paweł Bugajski i marckus lubią to

#828 OFFLINE   marckus

marckus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 193 postów
  • LokalizacjaŻagań

Napisano 30 listopad 2016 - 20:04

Marcus - super fajny zestaw.Gratuluję :)

.Niestety nie mogę łowić na klasyki click - dzwięk z każdym sezonem bardziej mi przeszkadza.Zaburzenia w odbiorze pewnych dwięków niestety... :(

Akcja wędziska, o tym nam napisz.Uchwyt powala, Hardy ma nadal klasę..

Dziękuję Paweł :) Dźwięk jest specyficzny to trzeba przyznać. Jeśli chodzi o akcję wędki to będzie trzeba poczekać do następnego roku, niestety :(

Marcus, doskonały zestaw. Wszystko mi się w nim podoba; to mocowanie kołowrotka tradycyjne, jak w starych klejonkach...

Niby zestaw prościutki, a z jakim smakiem. Cóż, Hardy!

Gratuluję.

Dziękuję Ryszardzie :) Zgadza się zestaw prościutki, ale w coś nim jest. Co racja to racja, uchwyt mnie też powalił (mocno trzyma kołowrotek). Mam nadzieję, że zestaw się sprawdzi, wyjścia nie ma :D

• Paweł Bugajski lubi to

#829 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 08 grudzień 2016 - 01:19

Dziś kupiłem w Caddisie nowego Nautilusa X, rozmiar XS (najmniejszy). Zgodnie z planem dostał linkę DT Rio Trout LT i pierwszy raz został "sparowany" z wędką Orvis Helios 2 #4 9'. Na sucho wszystko to układa się idealnie. Wracając do kołowrotka - wykonanie piękne, spasowanie perfekcyjne, kolor, czarny mat robi wrażenie. Hamulec bardzo precyzyjny z dużym zakresem regulacji - 3,25 pełnego obrotu, płynny. Kołowrotek jest bardzo lekki, co bez wątpienia osiągnięto mocno ażurową konstrukcją, a przede wszystkim ramą w kształcie litery X. Cena - 1250 zł., wydaje się znośna, choć można marudzić, że wysoka jak na takiego maluszka. Wewnętrzna szerokość szpuli ok.2.7 cm, a więc sporo, średnica szpulki ok. 8,2 cm, głębokość ok. 2,3 cm, z tym, że szpula wewnątrz ma częściowo stożkowy kształt. Rączka wykonana bardzo starannie, choć z nielubianego przeze mnie czarnego plastiku...., jednak ładna. W moim podstawowym, dotychczas, Hatchu jest zdecydowanie ładniejsza, bo metalowa, ale.... No właśnie, przekonałem się, ze w bardzo niskich temperaturach Hatchowe metalowe rączki nieco się usztywniają i mają skłonność do utrudnionego ruchu obrotowego. Wydaje się, że w X-ie to zjawisko nie powinno wystąpić, choć wypada to zweryfikować. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, choć wypada wspomnieć o drobnej niedoskonałości - nakrętka mocowania szpulki przy jej zbyt mocnym dokręceniu może sprawić trudność przy odkręcaniu. Pisał o tym Pawełek Bugajski, oceniając swojego X-a w rozmiarze XM. Odkręcenie nie jest niewykonalne, ale trzeba trochę "pary" w paluchach mieć. Łatwo tem zaradzić dokręcając do pierwszego oporu. Wysoce prawdopodobnym jest, że "dotarcie" kołowrotka, poprzez wykonanie kilkudziesięciu "operacji" wymiany szpuli spowoduje, że problem zniknie. W dwóch Hatchach też na początku miałem podobne zjawisko, które z czasem ustąpiło. Jeszcze jedno, bo bym zapomniał - bardzo przyjemna, dyskretna terkotka o równomiernym dźwięku w obie strony - taka jak lubię. Reasumując - moim zdaniem nowy Nautilus X może się stać liderem wśród kołowrotków pstrągowych, w zakresie klas -3-6, do cięższych łowów raczej szukałbym czegoś ...., no powiedzmy bardziej pancernego, niekoniecznie w wadze piórkowej.

Załączone pliki

#830 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 08 grudzień 2016 - 15:43

Kilka dodatkowych fotek Nautilusa X. Ze szczególną dedykacją dla Andrzeja Stanka i na jego prośbę zestawienie gabarytów X-a i Hatcha 3 Plus. Który lepszy....., nie mam pojęcia. Hatch sprawdzony w boju, niekiedy nienajlepiej traktowany, ale nadal w formie najwyższej. X ...., no cóż cieszy bardzo, piękny, ale póki co to zaledwie debiutant.

Załączone pliki

Użytkownik robert.bednarczyk edytował ten post 08 grudzień 2016 - 15:43

• Paweł Bugajski, Andrzej Stanek, Pisarz.......ewski Piotr i 4 innych osób lubią to

#831 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 08 grudzień 2016 - 18:00

Dzięki Robert za foty. Ciekawość zaspokojona, śpię spokojnie - Hatch rules... ;) Linka którą kupiłeś dla mnie (DZIĘKI) w niedzielę przejdzie pierwsze testy, oby mróz nie pokrzyżował planów.

Załączony plik  linka-RIO.jpg   68,69 KB   8 Ilość pobrań

https://www.facebook...&type=3

Użytkownik Andrzej Stanek edytował ten post 08 grudzień 2016 - 18:01

• robert.bednarczyk lubi to

#832 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4487 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 08 grudzień 2016 - 18:01

"Wreszcie dotarł brakujący element do wędki Hardy Lightweight, "kręcioł" Hardy Lightweight model Featherweight. W nowym sezonie, będzie współpracować (mam nadzieję, że dobrze) z linką RIO InTouch Trout LT WF#5. Poczekamy zobaczymy".

Wkręty dobrze dokręciłeś? Czy na kleju są?  :lol:  :P

#833 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2008 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 08 grudzień 2016 - 19:50

Roberto - gratuluję X-a. Czarny mat- to wyjątek

" Będzie Pan zadowolony "

Ponieważ to wątek wybitnie sprzęciarski dodam, że X jest świetnym kołowrotkiem, który niewiele ustepuje kultowemu NV/NVG.

Los/przypadek/opatrzność (wybierz wlasciwe ;) ) sprawiły, że mogę ocenić wszystkie modele nauti dostepne na rynku i nowość  czyli x robi doskonałe wrażenie...

A na koniec fotka x-a, juz po rybnej inicjacji...

Załączony plik  DSCN0007.JPG   65,83 KB   9 Ilość pobrań

• robert.bednarczyk i marckus lubią to

#834 OFFLINE   marckus

marckus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 193 postów
  • LokalizacjaŻagań

Napisano 08 grudzień 2016 - 20:53

Wkręty dobrze dokręciłeś? Czy na kleju są?  :lol:  :P

Na gumkę recepturkę :D :P

#835 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 08 grudzień 2016 - 22:05

Roberto - gratuluję X-a. Czarny mat- to wyjątek

" Będzie Pan zadowolony "

Ponieważ to wątek wybitnie sprzęciarski dodam, że X jest świetnym kołowrotkiem, który niewiele ustepuje kultowemu NV/NVG.]

Pawełku, generalnie zgadzając się z Tobą, zgłoszę zdanie odrębne w pewnej kwestii, o czym nawiasem mówiąc już gadaliśmy. Nie ma oferty NVG w rozmiarach pstrągowych w najmniejszych klasach 3-4, a modelu 5/6 do kija # 4 nie zapnę, bo za ciężki (5,1 oz.), za wielki... Zatem jesteśmy w tym zakresie "skazani" na X-a i wg mnie w związku z tym te kołowrotki w "wadze lekkiej" trudno porównywać. Podobna relacja dotyczyła już nieprodukowanych modeli FWX i NV (Twojego, jakże słusznie uwielbianego). Też trudno je było porównywać. Chyba tylko Hatch realizuje politykę minimalizacji rozmiarów od monstrualnego modelu Finatic 12 Plus do mikroskopijnego 1 Plus, przy zachowaniu tożsamości konstrukcyjnej.

#836 OFFLINE   MichałZ

MichałZ

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 651 postów

Napisano 10 grudzień 2016 - 14:55

No i mam. Kolejne kołowrotki od Sage'a.
Tym razem coś do "suchych" zestawów i delikatnego łowienia.
Oba Clicki w rozmiarach 3/4/5.

Kolor lime podnosi ich wartość o jakieś 35% i tym samym sprawia, że cała reszta wygląda blado w ich otoczeniu ;-)

Niech się chowają wszystkie Nautiliusy :-D

Załączone pliki

#837 OFFLINE   Włodzimierz Janowicz

Włodzimierz Janowicz

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 40 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa
  • Imię:Włodzimierz
  • Nazwisko:Janowicz

Napisano 11 grudzień 2016 - 08:39

Panie Michale,

Gratuluję pięknych kołowrotków. Do Pana Sage CIRCA 389-4 będzie pasował idealnie. Mam wszystkie trzy generacje CLICK'a. Wszystkie bardzo lubię.

Włodek.Załączony plik  11021286_799708616774367_8941868554752097205_o.jpg   77,64 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  click02.jpg   71,09 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  800.sage.click.456.p1280506.jpg   221,12 KB   8 Ilość pobrań

Użytkownik Włodzimierz Janowicz edytował ten post 11 grudzień 2016 - 08:40

• dariusz, Pisarz.......ewski Piotr, robert.bednarczyk i 1 inna osoba lubią to

#838 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2008 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 11 grudzień 2016 - 09:46

Kolor lime podnosi ich wartość o jakieś 35% i tym samym sprawia, że cała reszta wygląda blado w ich otoczeniu ;-)

Piękne kołowrotki, śliczny kolor.Kiedyś saab miał taką barwę karoserii swych pościgowców.

Ponieważ to ranking subiektywny, oparty na własnych spostrzeżeniach ( lub co lepsze-doświadczeniach eksploatacyjnych), chętnie obejrzę zdjęcia tych kołowrotków z nawiniętymi linkami i w różnych wędkarskich okolicznosciach.

No bo przecież o to w tym wątku chodzi, prawda? ;)

• robert.bednarczyk lubi to

#839 OFFLINE   venom_666

venom_666

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1865 postów
  • LokalizacjaRypin
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Stępniewski

Napisano 11 grudzień 2016 - 10:01

najlepszy kołowrotek to ten, ktory mamy przykręcony do kija nad wodą ;-)

Bez względu na wielkość, kolor czy producenta.

Przekonałem sie o tym kilka lat temu gdy wybrałem się na ryby chwilkę po tym jak przewijałem linki i w pośpiechu zostawiłem kręcioł na stole zamiast wsadzić go w kieszeń kamizelki ;-)

• Paweł Bugajski lubi to

#840 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 11 grudzień 2016 - 11:34

Michał.... każdego z nich będziesz używał, bo mam wrażenie jakiegoś nadmiaru obfitości ? Czyżbyś odbijał od wielbionych "Hatchy" ?
  • Paweł Bugajski lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych