Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Vertical jiging (łowienie w pionie)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
389 odpowiedzi w tym temacie

#261 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 14 grudzień 2021 - 10:54

Miałem przyjemność obserwować z bliska próbę złowienia sandacza metodą "vertical jigging" na szwedzkim jeziorze. Ryba została znaleziona przy użyciu echosondy, a potem wabiona była sztuczną przynętą. Całość akcji obserwowałem na ekranie. Sandacz pięknie ruszył do przynęty, zatrzymał się tuż przy niej, a potem przez około 15 minut płynął za nią. Podnosił się, opadał, zbliżał, oddalał, ostatecznie odpłynął w siną dal.

Kolega, który operował wędką, echem i łodzią nie był wcale zdziwiony. Według jego doświadczeń bierze mniej więcej jedna na dziesięć wabionych ryb. Czasem ma kilkanaście takich spotkań dziennie i ani jednego brania. 

A wracając do aspektu prawnego, nie jestem przekonany, czy jest to metoda dozwolona, czy zabroniona. Opis w ustawie jest na tyle niejasny dla mnie, że nie poddałbym się karze i nie ośmieliłbym się karać.

• wojti80 lubi to

#262 OFFLINE   crizz100

crizz100

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1214 postów
  • Lokalizacjamultikonto (@esoxx87, @Marcisio1, @esexlucius)

Napisano 14 grudzień 2021 - 13:10

crizz - dobrze jest widzieć szerszy kontekst. Potrafić.. no chociaż spróbować :) Myśliwy zastępuje w przyrodzie duże drapieżniki.. które w sposób niedopuszczalny są okrutne..

Panowie, mechanizacja powinna mieć granice - to co w rybactwie jest ok, u nas nie musi być normą..

Ahaaaa, to człowiek musi zastępować drapieżniki świetne wytłumaczenie. To miesiarze co beretuja wszystkie ryby też zastępują drapieżnika, no tego to jeszcze nie grali.
Rybacy to niech sobie zarybia stawy hodowlane i tam łowią sieciami a nie na krzywy ryj okradają wędkarzy.
  • Sławek Oppeln Bronikowski, Tom Rob i RobsonAL lubią to

#263 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 14 grudzień 2021 - 13:24

:).. Sieciowy standard.. bezdyskusyjny,,

• freshwater lubi to

#264 OFFLINE   Sailfish

Sailfish

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • LokalizacjaTurawa
  • Imię:Cezary

Napisano 14 grudzień 2021 - 13:51

Miałem przyjemność obserwować z bliska próbę złowienia sandacza metodą "vertical jigging" na szwedzkim jeziorze. Ryba została znaleziona przy użyciu echosondy, a potem wabiona była sztuczną przynętą. Całość akcji obserwowałem na ekranie. Sandacz pięknie ruszył do przynęty, zatrzymał się tuż przy niej, a potem przez około 15 minut płynął za nią. Podnosił się, opadał, zbliżał, oddalał, ostatecznie odpłynął w siną dal.

Kolega, który operował wędką, echem i łodzią nie był wcale zdziwiony. Według jego doświadczeń bierze mniej więcej jedna na dziesięć wabionych ryb. Czasem ma kilkanaście takich spotkań dziennie i ani jednego brania. 

A wracając do aspektu prawnego, nie jestem przekonany, czy jest to metoda dozwolona, czy zabroniona. Opis w ustawie jest na tyle niejasny dla mnie, że nie poddałbym się karze i nie ośmieliłbym się karać.

Dokładnie tak wygląda vertical. Jednak stosunek brań do wyjść z mojego doświadczenia jest jeszcze mniejszy. Co do legalności łowienia, to chyba najwyższy czas aby lobbować za wprowadzeniem zmian w "ustawie", aby jej zapisy stały się jednoznaczne ( na korzyść verticala). I tutaj pojawia się pole do działania ZG PZW.

• Grecki lubi to

#265 OFFLINE   jaceen

jaceen

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 576 postów

Napisano 14 grudzień 2021 - 14:24

To jeszcze raz... https://wiadomosciwe...k-radzi/1151265

Oczekiwałbym od Administracji, żeby jednak określiła się zdecydowanie.  Można na tym portalu pochwalić się rybami złowionymi w pionie w Polsce, czy też nie? Bo nie wiem, jak się zachować?

#266 OFFLINE   Grecki

Grecki

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • LokalizacjaBytów
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:Grecki

Napisano 14 grudzień 2021 - 16:49

Myślałem, że po mojej poprzedniej wypowiedzi zacznie się konstruktywna dyskusja. Niestety, myliłem się, i po za jednym wpisem, po którym ręce mi opadły, była cisza. Oczywiście fajnie jest dostać kilka łapek w górę, ale nie o to chodziło.  Po za tym widzę, że większość forumowiczów to przeciwnicy werta, ale mimo to chcę jeszcze coś powiedzieć. Dlatego wrócę do „budowy własnej interpretacji” Panie Sławku, na temat legalności metod wertykalnych.

Jak wcześniej wspominałem nie ma zapisu w ustawie o rybactwie śródlądowym i w RAPR, który by mówił, że łowienie w „pionie” jest zabronione. Przy założeniu, że przynęty są prawidłowo uzbrojone, jedynym przepisem, z którym w Polsce musimy być w zgodzie jest Art. 8 ust 1 pkt 12c ustawy o R.Ś.,  który mówi ozakazie połowu ryb wędką przez podnoszenie i opuszczanie przynęty w sposób ciągły, z wyjątkiem łowienia ryb pod lodem”. Często z tego zapisu wyciągany jest, delikatnie mówiąc, mylny wniosek, że mowa jest o zakazie połowu w pionie z wyjątkiem łowienia pod lodem. Nic podobnego. Zapis jest jasny, precyzyjny i nie trzeba niczego dopowiadać, bo to jest wtedy zwykła manipulacja.

Dlatego jeżeli w metodach wertykalnych nie unosi się i opuszcza przynęty w sposób ciągły - bo niby po co, to jest zgodna z polskimi przepisami. Nawet, jeżeli raz na jakiś czas podniesie się i opuści przynętę to nie ma problemu, ponieważ czynność ta nie ma charakteru ciągłego.                    Są jednak przynęty wertykalne, których użycie wymaga ciągłego unoszenia i opuszczania czyli dżigowania. Są to różnego rodzaju twarde przynęty na przykład typu „cykada”, zarówno sandaczowe jak i sumowe, których wertykalne używanie  w Polsce może się spotkać z zarzutem nielegalności.

Oczywiście, jak się chce to każdą przynętą można łowić nie zgodnie z regulaminem.

• RobsonAL lubi to

#267 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 14 grudzień 2021 - 17:36

Łowienie w dryfie - też uchodzące za vertical - nieco się jednak różni od popularnego jigowania w pionie. Ale łowiący stojący na dziobowym, nad namierzoną ryba. łowią w sposób oficjalnie niedozwolony przez prawo. Wprawiając w pionowy ruch clonka  rosówki albo żywca. To jest powszechnie praktykowane , ale jak wiemy  winne jest własne stowarzyszenie, i prawnik mało pro wędkarski,, no i oczywiście brak szczegółowej definicji, co to znaczy w sposób ciągły  :)

#268 OFFLINE   golenia

golenia

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 547 postów
  • LokalizacjaBiskupiec
  • Imię:Przemek

Napisano 14 grudzień 2021 - 18:17

Wydaje mi się, że ten przepis mówiący o "ciągłym podnoszeniu i opuszczaniu" to stary przepis, z czasów kiedy nie było echosond, panoptixów jakiś clonków na sumy. Chodziło tylko o szarpaka. Czasy się zmieniły, a przepis został. Świat idzie do przodu i ta metoda powinna być traktowana jak każda inna spinningowa.

Ja proponuję zakazać łowienia na spławik, bo przynęta jest w pionie :)

Użytkownik golenia edytował ten post 14 grudzień 2021 - 18:17

#269 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 14 grudzień 2021 - 18:28

Możemy się przepychać na argumenty, ale jeden kolega z forum będzie miał chyba sprawę o verticala, więc może za pół roku dowiemy się, co to za zwierz ten vert - czy to forma trollingu, podnoszenia i opuszczania czy żadne z powyższych. O ile sprawa dojdzie do skutku i zechce się pochwalić wyrokiem.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

#270 ONLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 14 grudzień 2021 - 18:53

Wydaje mi się, że ten przepis mówiący o "ciągłym podnoszeniu i opuszczaniu" to stary przepis, z czasów kiedy nie było echosond, panoptixów jakiś clonków na sumy. Chodziło tylko o szarpaka. Czasy się zmieniły, a przepis został. Świat idzie do przodu i ta metoda powinna być traktowana jak każda inna spinningowa.

Ja proponuję zakazać łowienia na spławik, bo przynęta jest w pionie :)

Przegruntuj zestaw, haczyk będzie na dnie, wtedy nie bój żaby...

#271 OFFLINE   RBTS

RBTS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • LokalizacjaŚrodkowa Wisła

Napisano 14 grudzień 2021 - 19:09

Wydaje mi się, że ten przepis mówiący o "ciągłym podnoszeniu i opuszczaniu" to stary przepis, z czasów kiedy nie było echosond, panoptixów jakiś clonków na sumy...

Przepis jest faktycznie stary, ale to nie ma nic do rzeczy. Telewizorek zaś, zwiększa jeszcze bardziej skuteczność tej niedozwolonej metody połowu.

To że ''świat idzie do przodu'' nie jest wystarczającą przesłanką by tę technikę zalegalizować. Trzeba rozważyć czynniki inne, w tym zwłaszcza skutki dla środowiska przy dużej presji wędkarskiej na naszych wodach.

#272 OFFLINE   golenia

golenia

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 547 postów
  • LokalizacjaBiskupiec
  • Imię:Przemek

Napisano 14 grudzień 2021 - 19:15

Ale ci Szwedzi, Holendrzy i inni muszą być głupi, powinni brać przykład z nas - Polaków !!!! My rozważamy czynniki i szukamy niewiadomo gdzie przyczyn braku ryb w naszych wodach, a oni cieszą się wędkarstwem...

#273 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 14 grudzień 2021 - 19:37

Zdecydowanie za dużo czasu - w odróżnieniu od tych wszystkich nacji - poświęcamy na kwestie oczywiste, jasne i zrozumiałe. U nas wszystko jest wątpliwe, każdy przepis, każda forma umowy, all.. 

Kiedyś to nazywało się ze starogreckiego - anarchia, teraz róbtacochceta  :)   

#274 OFFLINE   RBTS

RBTS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • LokalizacjaŚrodkowa Wisła

Napisano 14 grudzień 2021 - 19:41

Dyskutujemy o aspektach prawnych metody, dotykając jednak, niejako przy okazji, ewentualnego ryzyka powszechnego stosowania tej metody. To chyba normalne. Porównywanie areału wód szwedzkich i holenderskich do naszego chyba nie ma sensu.

PS  Z ''postępowych'' Holendrów i Szwedów nie zamierzam brać przykładu.

#275 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1136 postów

Napisano 14 grudzień 2021 - 20:08

Dlatego szukam nowego kija do verta bo stary jest lekko za długi i niewygodny.
  • RobsonAL lubi to

#276 OFFLINE   crizz100

crizz100

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1214 postów
  • Lokalizacjamultikonto (@esoxx87, @Marcisio1, @esexlucius)

Napisano 14 grudzień 2021 - 21:04

Ale ci Szwedzi, Holendrzy i inni muszą być głupi, powinni brać przykład z nas - Polaków !!!! My rozważamy czynniki i szukamy niewiadomo gdzie przyczyn braku ryb w naszych wodach, a oni cieszą się wędkarstwem...

U nas szuka się problemu w metodach, a problem jest w żądzy mięsa i to jest prawdziwa przyczyna pustych wód. Dlaczego nikt nic z tym nie robi?

#277 OFFLINE   Radbraw

Radbraw

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1151 postów
  • LokalizacjaBug i bużyska

Napisano 15 grudzień 2021 - 00:40

Masz coś ciekawego na oku ?

#278 OFFLINE   wojti80

wojti80

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 593 postów

Napisano 15 grudzień 2021 - 09:36

Od kilku sezonów używamy z kolegą westinów w3 vertical do 40g. Przerzuciliśmy troche badyli i ten pasuje nam idealnie do obsługi głowek 30-60g plus gumy do 10 cali

#279 OFFLINE   Radbraw

Radbraw

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1151 postów
  • LokalizacjaBug i bużyska

Napisano 15 grudzień 2021 - 13:59

To razem przeszło 100 g mocno niedoszacowany opis na w3. Jakiej długości używasz ?

#280 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów
  • LokalizacjaBIAŁOŁĘKA-GŁOGÓW
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Krause

Napisano 15 grudzień 2021 - 14:29

Osobiście używam dwóch patyczków Westin vertical jigging T-QL  W4 - do 40 i 52 gram ... bardzo elastyczne , czułe, pancerne kijki .. tymi dwoma kijami obsługuję główki 20-60 gram w pełnym komforcie ...plus guma...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych