Rodbuilderzy prezentują – wędki na jazie i klenie - nowy artykuł
#41 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2009 - 15:56
@Pitt- dlatego napisalem ze krotszymi nie lowilem
@Lukasz Masiak, danielXR - mozecie mi powiedziec co oznaczaja symbole wedek o jakich pisaliscie? Przeszukalem wlasnie z ciekawosci strone rodmas i oprocz jednego nic nie znalazlem
Pozdrawiam,
Bujo
P.S. Lowilem kiedys wprawdzie krotko wedka na ATC V, tyle ze uzbrojona pod casta. Wydawala sie fajna propozycja w dlugosci o jakiej wspomina @Pitt
#42 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2009 - 16:40
To blanki robione już przez Boba -czyli właściwie Loomis outdoors -jest to seria wyżej niż ATCV.Produkowana będzie na polski rynek Aktualnie będą produkowane z materiału takiego Jak stary GLX : Aktualnie na Stanie są:
PE693 Popping/Wading 6' 9 8 - 15lb. 3/8 - 3/4 oz. Fast 4,5 0,45 1.25 oz.
SPE6103 Spinner Bait 6' 10 10 - 17lb. 1/4 - 3/4 oz. Fast 4,5 0,56 1.8 oz.
WE724 Worm 7' 2 12 - 20lb. 1/4 - 1oz. Fast 5,5 0,58 2.2 oz.
FSE764X Flippin Stick 7' 6 12 - 25lb. 1/4 - 1 oz.Med. Fast 5,5 0,64 3.28 oz.
DSE682 Drop Shot 6'86 - 12lb. 1/8 - 3/8oz. Fast 4,5 0,42 1.6 oz.
SJE683 Vertical Jigging 6' '8 8 - 15lb. 3/16 - 5/8oz. Fast 5 0,45 1,7
Oraz Magnum taper MB704 do 25 lb, MB703do 17 lb, MB702 do 15 lb
Więcej info naprawdę niedługo
Pozdrawiam
Łukasz
#43 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2009 - 17:10
@Lukasz Masiak- dziekuje bardzo za informacje Nie przewiduja przypadkiem jakiejs jerkowki ( 35-40 lbs) z tego materialu ?
Czegos takiego caly czas szukam
Pozdrawiam,
Bujo
#44 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2009 - 21:25
Problem z twoim projektem jest taki ,że takich blanków niewiele można sprzedać -wysoko modułowa jerkówka to niezbyt popularny temat . Jak możesz wyślij mi e-mail info@rodmas.pl jakie parametry byś widział-ugięcie , zakres itp. zobaczę co da się zrobić
Pozdrawiam
Łukasz
#45 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2009 - 22:24
Piszcie parametry w systemie metrycznym.
Źle się czyta z kalkulatorem w ręku, zwłaszcza te uncje.
#46 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2009 - 22:40
#47 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2009 - 08:43
Friko,
nowy temat to Travel e. Kijaszki podobnej wartości, ale zgrabniejsze w transporcie.
Długość opisywanych dotychczas to pewno średnio 1,5 m mało zgrabnego pakunku.
No i bez pomijania castingu !?
Jeszcze nie tak dawno sam szukałem w miarę zgrabnego travela, niestety oferta naszych rodbuiderów i producentów blanków jest w tym temacie dość skromna delikatnie mówiąc. Dlatego najlepszym rozwiązaniem wg mnie jest pogodzić się z długimi wędkami i troszkę dopłacić za transport lub... mucha. Wędki, a właściwie cały ekwipunek muszkarski ma olbrzymią przewagę nad spinem\castem. Blanków składanych na 3 lub 4 części jest naprawdę dużo, nawet najwięksi malkontenci znajdą tu coś dla siebie. Po drugie, co jest niezwykle istotne podczas podróży samolotem przynęty muchowe nie ważą nawet 1\10 tego, conawet podstawowy zestawem spinningowy czy casingowy. A więc riebiata do sznurów :twisted:a Ty, Friko namów naszych rodbuiderów na odcinek pod tytułem muchówka w podróży
#48 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2009 - 08:57
#49 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2009 - 09:59
Pozdrawiam
Remek
#50 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2009 - 20:57
#51 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2009 - 22:53
Ile zabulileś???
#52 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2009 - 23:45
Możesz sobie sam policzyć, wystarczy że wejdziesz na stronę p. Krzysztofa i sobie policzysz, cena zależy od tego w co ubierasz blank.Sorry za przyziemne pytanie.
Ile zabulileś???
#53 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2009 - 10:03
Daniel xRods pisze o mozliwosci zbudowania rzecznego uniwersałą,jakie blanki byłyby najlepsze do takiego kija,
by np była to edka jak najbardziej akcją i parametrami podobna do 17lb spinningu Avida,ale zeby była w 4 kawałkach.
czytam ze mozna zrobic cos takiego i ze nie od dziś powstaja takie wedki
sam bym zrobił sobie taka wedkę,jaki blank byłby najlepszy,czy jakies konkretne firmy maja predysponowane bardziej swoje blanki?napewno musza bys wysoko modułowe i raczej sztywne o szczytowym ładowaniu,przynajniej ja takie wolę
czy ktoryś z kolegów moglby napisac cos wiecej,na jakich blanakach mozna zrobić taki 4 cz powiedzmy uncjowy lub poltora uncjowy kijek.
pozdrawiam
KM
#54 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2009 - 10:42
#55 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2009 - 18:34
#56 ONLINE
Napisano 24 marzec 2009 - 21:19
Na pierwszy ogień - mam pytanie do Łukasza Masiaka:
Przy dość grubych żyłkach jakie stosuję, 0,25 -0,28 (...) Zdecydowałem się na alconite w dość nietypowym ustawieniu: Y20, Y12, Y8L, LV7, LV6, L5.5, L5.5, L5.5 + szczyt. Przelotkę szczytową zrobiłem także z przelotki typu L5.5.
Łukaszu, co z dystansem rzutowym w takiej konfiguracji? Ćwiczyłem podobny układ przelotek i średnicy żyłki na blanku lamiglasa - i wspomnienia mam koszmarne. Żyłki tej średnicy niestety dość szybko utrwalają się na szpuli kołowrotka. [z ciekawości dopytam o przynęty jakimi się posługujesz, bo powiem szczerze że jeszcze nie spotkałem nikogo z żyłką 0,25-0,28 w kleniowym zestawie]
Po przezbrojeniu w rozmiar #7, zupelnie inna jakość łowienia. Na małej wodzie, gdzie wystarczają rzutu rzędu kilku, gótra kilunastu metrów, rzecz bez więszkego znaczenie ale na dużej rzece...
@Robcyk
Pan Krzysztof Zieliński brał już udział w serii 'rodbuilderzy prezentuja' (polecam artykuł szczupakowy), jak również uraczył nas dwiema relacjami ze swoich zagranicznych wojaży wędkarskich temat jaziokleniowy nie skłonił jednak Pana Krzysztofa do chwycenia za pióro - a szkoda, bo pod Krakowem łowicie chyba conieco tych rybek
Pozdrawiam
#57 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2009 - 21:52
Co do wspomnianej konfiguracji Łukasza: ostatnimi czasy zrobiłem swój 9' kijek na plażowe trocie w bardzo podobnej konfiguracji Y20, Y12, L8 ,7 , 6, 6, 5,5 , 5,5 FST5,5. Stożek jest dość krótki, zrobiony pod Daiwę 2500. Lata z tego genialnie i na bardzo duże odległości. Jednak ja łowię wyłącznie z plecionką... Z żyłką jednak bym się bał zaryzykować takiego ustawienia, ale kiedyś z ciekawości spróbuję przykręcić tam jakiś kołowrót z żyłką np 0,25 i zobaczę jak się to sprawdza
Co do pytania o mocniejsze spinningi na blankach muchowych: muchówki to nie tylko delikatne kijki na pstrągi czy lipinie jak się większości osób kojarzą , to także mocne i potężne wędki w klasach 12-16, które nawet na nasze sumy mogą być za mocne. Na takich blankach można zrobić mocny kij na rzekę , sumówkę czy kij na głowacice lub tajmienie. To tylko kwestia dobrania odpowiedniego blanku do danego przeznaczenia.
Pozdr
#58 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2009 - 22:23
Mieszasz za dużo różnych czynników , Kij na dużą rzekę rządzi się innymi prawami -7 stosuje sam ale nie tylko ze względów takich jak odległość rzutu .Ale też wiele innych czynników Ważne jest umiejscowienie przelotek , stwierdzenie typu podobny rozstaw – to naciąganie faktów z Twojej strony – szczerze tez wątpię czy blanki Twój i mój są podobne. Prawidłowe rozstawienie przelotek od 20 zapewnia dobrą odległość rzutów . układ jaki podałem do swojego kija było dla moich warunków optymalny . Woblerami i jigami od 2 do 7 g rzucam na 20 parę metrów bez wysiłku , przy cięższych przynętach o wiele dalej .
Daniel Ty się nie obawiaj tylko zamień przelotki L na LV i spróbuj , Niedawno jeszcze sama 20 Y jako wyjściowa Cię przerażała – a teraz na morzu dla Ciebie się świetnie spisuje .
Pozdrawiam
Łukasz
#59 ONLINE
Napisano 24 marzec 2009 - 23:09
chciałbym się dowiedzieć jakie czynniki wpłynęły, że zdecydowałeś się na użycie przelotek o tak małej średnicy i tak niskich [L]do tak grubej żyłki? Mam tu na myśli głównie te przelotki w rozmiarach 5.5 w ramce L - mi to po prostu nie pasuje do żyłki 0,25-0,28. Takim zestawem jesteś w stanie osiągnąć odległość rzutową rzędu 20 metrów jigiem o masie 2 gram - jak podajesz - ??? Nie chce łapać Cię za słowa - może czegoś nie zrozumiałem.
Co do rozstawu przelotek - myślę że w części szczytowej, gdzie są 4 przelotki L w rozmiarze 5.5 (licząc ze szczytową) - zbytnio poszaleć się nie da
Tak czy siak, połączenie grubej żyłki, małych niskich przelotek oraz mikroskopijnych przynęt jest dla mnie dosyć zaskakujące - ale podjerzewam że wynika to z Twojego przemyślenia czy też chęci dostosowania kija do specyficznych warunków - i te elementu układanki liczę że trochę odsłonisz Z mojego punktu widzenie wszystko by grało, gdybyśmy mówili o żyłce 0,15-0,18 zamiast 0,25-0,28
Pozdrawiam
#60 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2009 - 23:19
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: artykuł, blank, jaź, kleń
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych