Bardzo się cieszę że część artykuły autorstwa DanielaXR już dodana. Teraz kiedy materiał mamy w komplecie, można już zacząć merytoryczną analizę
Na pierwszy ogień - mam pytanie do Łukasza Masiaka:
Przy dość grubych żyłkach jakie stosuję, 0,25 -0,28 (...) Zdecydowałem się na alconite w dość nietypowym ustawieniu: Y20, Y12, Y8L, LV7, LV6, L5.5, L5.5, L5.5 + szczyt. Przelotkę szczytową zrobiłem także z przelotki typu L5.5.
Łukaszu, co z dystansem rzutowym w takiej konfiguracji? Ćwiczyłem podobny układ przelotek i średnicy żyłki na blanku lamiglasa - i wspomnienia mam koszmarne. Żyłki tej średnicy niestety dość szybko utrwalają się na szpuli kołowrotka. [z ciekawości dopytam o przynęty jakimi się posługujesz, bo powiem szczerze że jeszcze nie spotkałem nikogo z żyłką 0,25-0,28 w kleniowym zestawie]
Po przezbrojeniu w rozmiar #7, zupelnie inna jakość łowienia. Na małej wodzie, gdzie wystarczają rzutu rzędu kilku, gótra kilunastu metrów, rzecz bez więszkego znaczenie ale na dużej rzece...
@Robcyk
Pan Krzysztof Zieliński brał już udział w serii 'rodbuilderzy prezentuja' (polecam artykuł szczupakowy), jak również uraczył nas dwiema relacjami ze swoich zagranicznych wojaży wędkarskich

temat jaziokleniowy nie skłonił jednak Pana Krzysztofa do chwycenia za pióro - a szkoda, bo pod Krakowem łowicie chyba conieco tych rybek
Pozdrawiam