Sezon na... zakup pontonu
#2901 OFFLINE
Napisano 23 maj 2024 - 16:39
- Artech, suhhar, malinabar i 1 inna osoba lubią to
#2902 OFFLINE
Napisano 24 maj 2024 - 09:30
Podpisuję się pod tym obiema rękami.., lubię łowić i pływać na Kolibri 330 DSL, ale składanie (rozkładanie też..) zwłaszcza jak jest gorąco albo bardzo zimno (tak ok. 3 - 5 st.) to mordęga i dużo straconego czasu.. Robię to już od kilku sezonów.
Dla tego sam myślę o wożeniu na dachu auta, (rozłożonego) lub przyczepce.., a wtedy to może już łódka..
Na szczęście ja mam gdzie trzymać.
Użytkownik ubot edytował ten post 24 maj 2024 - 09:31
- Sebulba lubi to
#2903 OFFLINE
Napisano 24 maj 2024 - 20:44
- ObraFM lubi to
#2904 OFFLINE
Napisano 24 maj 2024 - 22:37
@Wolti wschodnich pooglądaj. Mają temat wożenia na dachu opanowany perfekt na wszelkie możliwe sposoby. Niektórzy nawet wciągarki mają elektryczne. Jak poszukasz to się dokopiesz.
https://www.youtube....ыше автомобиля.
- elpojo lubi to
#2905 OFFLINE
Napisano 27 maj 2024 - 08:26
Ja gdybym miał wozić ponton na przyczepie wybrałbym łódkę. Jedyna przewaga pontonu nad łódką to ,ze można go złożyć i schować .
I stabilność na pontonie jest nieporównywalna, i mobilność bo jak nie ma slipu a na pontonie masz kółka to można prawie wszędzie zwodować. A wożenie na przyczepce to po prostu wygoda.
- Biesan, Voldemort, Aries i 3 innych osób lubią to
#2906 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2024 - 10:19
Byłem na rybomanii i oglądałem-spodobał mi się model 350cm. Guma 1,2mm/1600g/m2
Balony(średnica 46cm) duże jak na taką wielkość pontonów. Dodatkowe podklejenie gumą łączenia dna balonu z podłogą po całym obwodzie. Podklejony szeroki i gruby pas z gumy na kilu. Pawęż gr.4 cm. Do tego w zestawie bi mini. Ponton jest bardzo szeroki jak na taką długość(350) bo ma 182cm. Szreokość pokładu między tubami 90cm a długość pokładu 230. Ponton ciężki -76kg. Cena na dziś to 4500zł.
Macie jakieś doświadczenia z tą firmą??? Ktoś ma ? Pływał na takim?
Zastanawiam się nad nim lub kolibri 330dsl/360D. Ponton będzie czochrany często po Wiśle (spalina 20hp) ale i na jeziorach pod elektrykiem. Za każdym razem rozkładany nad wodą. Jak taki ponton stosunkowo szeroki i nie za długi będzie zachowywał się pod względem nautyki?
Macie jakieś doświadczenia z tą firmą
Załączone pliki
#2907 OFFLINE
Napisano 10 czerwiec 2024 - 19:48
#2908 OFFLINE
Napisano 10 czerwiec 2024 - 20:53
Nie pływałem na tym ale biorąc pod uwagę szerokość to na elektryku w/g mnie będzie pływał gorzej od węższego Kolibri. (osobiście mam 330 DSL i na elektryku 55 lb jest całkiem ok..)
#2909 OFFLINE
Napisano 10 czerwiec 2024 - 21:08
o jakim elektryku mowisz ? 500-600W ?
#2910 OFFLINE
Napisano 11 czerwiec 2024 - 04:39
#2911 OFFLINE
Napisano 19 czerwiec 2024 - 11:01
Witam
Po przeczytaniu kilku wątków odnośnie pontonów zacząłem się rozglądać za czymś dla siebie. Łowienie w woderach trochę mi się już przejadło.
W grę wchodzi 330 gdzie 50% wypraw będę łowił sam a pozostałe z córką. Silnik do tego elektryk.
Na allegro znalazłem coś takiego.
Ponton BARAKUDA 330-WH-GR 330 cmhttps://allegro.pl/o...ary-15738358872
Niby grubość 0,9, aluminiowa podłoga, itp
Pytanie czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie z tą gumą? Jakieś opinie czy coś?
#2912 OFFLINE
Napisano 19 czerwiec 2024 - 13:27
Witam
Po przeczytaniu kilku wątków odnośnie pontonów zacząłem się rozglądać za czymś dla siebie. Łowienie w woderach trochę mi się już przejadło.
W grę wchodzi 330 gdzie 50% wypraw będę łowił sam a pozostałe z córką. Silnik do tego elektryk.
Pytanie czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie z tą gumą? Jakieś opinie czy coś?
Wytłumacz proszę, dlaczego szukasz jakiś "wynalazków" skoro na rynku masz kilka sprawdzonych w boju produktów ?
- ubot i Przemek_M lubią to
#2913 OFFLINE
Napisano 19 czerwiec 2024 - 14:15
Cena kolego cena. Dlatego pytam o alternatywy. Jak masz jakieś rady to słucham.
#2914 OFFLINE
Napisano 19 czerwiec 2024 - 14:59
#2915 OFFLINE
Napisano 19 czerwiec 2024 - 19:31
- Misiek1 i Przemek_M lubią to
#2916 OFFLINE
Napisano 19 czerwiec 2024 - 20:38
Na Ukrainie ponton Kolibri 400 DSL kosztuje 3650 zł , a w Tokarexie 7500. Przebitka konkretna. Kupuj tą Baracude i nie pchaj kasy w dupe Tokarexowi.
- elmo, Przemek_M i darek63 lubią to
#2917 OFFLINE
Napisano 19 czerwiec 2024 - 23:47
Witam
Wygląda na klona Kormorana - szczerze jak się nie pali poczekaj na Kormorana . Bo po Kormoranie wiadomo czego się spodziewać a jak się pali to kupuj tego.
#2918 OFFLINE
Napisano 30 czerwiec 2024 - 18:28
#2919 OFFLINE
Napisano 30 czerwiec 2024 - 18:43
Cześć Kolego,
ja kupowałem (kilka lat temu,) z tym co dostałem nie było żadnego problemu z rejestracją.
Teraz będę prawdopodobnie niedługo sprzedawał (Kolibri 330 DSL), wiec jak by co to na PW..
#2920 OFFLINE
Napisano 04 lipiec 2024 - 21:45
dzień dobry wszystkim
Ja także od tygodnia szukam lepszego pontonu. Mam drugą nieckę - po reklamacji - Intexa Mariner 3 i ten drugi także się rozszczelnia, co mnie wkurzyło i zainteresowało do przyjrzenia się konstrukcji klejenia oraz dna pontonu i uznałem, że jest dobry na pływanie 2-4 godziny na wiosłach, ale nie dłużej... Po prostu miejsce klejenia burt ma doklejone dno i usztywniana, panelowa podłoga, która opiera się tylko w 4 miejscach/narożnikach (dno pontonu po środku jest szersze i podłoga wchodzi głębiej) powoduje takie naprężenia, że szwy rozszczelniają się i powietrze ucieka z burt. W pierwszej reklamacji jeszcze łączenie dna z burtą powodowało nabieranie wody pod podłogę.
Pontonu będę używał do rekreacyjnego pływania (5-12 godzin) we dwójkę i bardzo sporadycznie (dla gości) do 4-5 osób na 2-3 godziny blisko brzegu (ryb nie łowię - jeszcze). Szukam pontonu w dobrej cenie, co do jakości i wczoraj trafiłem na to forum - czytam od 2018 roku. A że po wypadku jestem, to chcę wagę ograniczyć, ale niekoniecznie jakość/bezpieczeństwo. Podłoga raczej dmuchana (niższa waga), silnik na teraz mam MK 30lbs od znajomego za 200 zł drugi rok, akumulator 102Ah sam sobie zrobiłem rok temu, daszek jest, a że dwa razy musiałem uciekać ze środka jeziora, to Intex odpada !!! Często pływamy w strefie ciszy (relaks, spokój), lubię pływanie na wiosłach, ale będę zmieniał silnik na 24V lub więcej, bo mniejsze prądy są przy dużej prędkości i zapewne wówczas też nowe aku sobie zrobię. Myślę też o cichym silniku spalinowym do nowego pontonu (mogę pożyczyć Hondę 2.3 i Yamahę 4 lub 5 od znajomego), ale to za rok, bo coraz częściej po Zalewie Koronowskim i dopływach pływamy z racji bliskości i wielkości akwenu, a i na Mazury chcę Żonę zabrać. Ponton przewożę złożony w kombi, rozkładam więc za każdym przyjazdem, średnio 5-10 razy w roku, suszę i przechowuję w piwnicy...
Zainteresowały mnie marki Kolibri, kolega doradza Bush'a i Yamahę, a ja jeszcze czytałem trochę o: Gala, Cavo Marine, Kormoranie, NawiPoland, Mawericu, widziałem ProMarine na Wdzydzach i Jamnie i raczej wynalazków kupować nie chcę - bo z reklamacją zapewne będą problemy... (sic!)
Myślałem o cenie w pobliżu 3-4 tysiącach, ale Kolibri 330 DXL Żonie bardzo się podoba (i chce się dołożyć), można kupić od sąsiadów z Ukrainy na stworzonej stronie Kolibri na Polskę i Niemcy i ponoć będą w połowie lipca, bo te drogie modele są rzadziej produkowane i jest taniej niż w Tokarexie o 1200 - tylko co z ewentualną reklamacją... Czytałem tutaj, że na OLXie kupiło kilka osób (pan Oleg) i niby 'ok, ale różnie bywa - dziwna wojna u sąsiada może powodować spadek jakości - takie info do mnie doszło... Na pewno ma być najlżejszy w rozmiarze 300-330 z większym i także z szerszym pokładem, dmuchany kil, przesuwne ławki, zawory ciśnieniowe, sztywna pawęż - najchętniej w delikatną "V-kę" i bez udziwnień na dziobie - bo tam często Żona siedzi i nogi moczy (także podczas pływania... wrrr).
Nie wiem, co mi nie pasuje w Kormoranie - bo jakoś mnie coś odwodzi - ale są niedrogie, a ponoć też sporo osób je ma, jakość Busha ponoć też się pogorszyła, Kolibri ponoć też i mam mętlik w głowie. Póki co nie mam informacji, czy ci rodzimi "producenci" sami doklejają różne elementy i czy wówczas można zamówić wersję bez rolek kotwicznych itp. udogodnień dla wędkarzy ?
Czy ktoś może swoje 3 grosze z posiadanych najświeższych informacji dopisać o wypisanych przeze mnie firmach i uświadomić mnie, na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę w doborze pontonu do rekreacyjnego - ale kilku godzinnego pływania ? Będę wdzięczny !!!
pozdrawiam - Marek
Załączone pliki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych