#641 OFFLINE
Napisano 01 wrzesień 2020 - 23:25
#642 OFFLINE
Napisano 02 wrzesień 2020 - 17:34
Używa ktoś borona 10lb?
Trochę dziwne pytanie... Sądzę, że wiesz co to jest „Boron”, wiec może sprecyzuj o jaki kij Ci dokładnie chodzi
- Kajtelek2 lubi to
#643 OFFLINE
Napisano 08 wrzesień 2020 - 12:31
Na początku napiszę,że nieczęsto mam okazję łowic pstrągi na spinning z racji dostepności wód.W tym roku trafiłem nad niedużą rzeczkę z nastawieniem spaceru w nowej fajnej okolicy jako odskocznia od wielkozalewowej wody i nadzieją na jakiekolwiek kontakty.Od wielu lat takich eksperymentów w ciemno pierwsze zaskoczenie na plus.Sa kontakty(to juz bardzo mnie zadowala) okołowymiarowe , ale i widać takie 40 z plusem.
I tu przechodze do sedna mojej prosby o radę
-przynęty to obrotówki nr 0 i najmniejsze woblerki ale typu jaziowych mikrusów
-tylko żyłka, ale ze wzgledu na mozliwość trafienia 40 z dobrym plusem myslę min. 0,18
Łowienie tym co próbowałem(średnio ciężka okoniówka z małymi przelotkami)w takim zestawieniu to delikatnie mówiac mało komfortowe-ciężko tym rzucić bo sie kompletnie nie ładuje, a jak przy max szybkim wymachu juz leci to taki wymach nie daje kontroli i kompletnie celności -pstragarze ciurków wiedza jakie to wazne.
Zastanawiam się więc nad odpowiednim blankiem czytając Wasze rady i mając juz własne przemyslenia niekoniecznie co do blanków pstragowych.
1 Czy iśc w delikatny blank typu jigowego z bardzo delikatną szczytówką,która umożliwi rzuty takimi przynetami ok 1grama, a dalej szybko przyrastająca moc da mozliwość jako takiej kontroli nad pewnie okazjonalnymi ale mozliwymi rybami 40 plus
2Czy iść w klasyczny pstragowy parabolik o większej nominalnej mocy w lb, który trochę sam by sie ładował i katapultował nieloty nr 0 i wobki ok 2-3 cm-jesli to mozliwe.
#644 OFFLINE
Napisano 08 wrzesień 2020 - 13:18
Dlaczego chcesz takie małe przynęty stosować? Nie ma możliwości łowienia obrotówką nr 2? Smukłym, płytko chodzącym woblerem 5 cm? Dużo czasu spędzam łowiąc pstrągi w różnych rzeczułkach - także płytkich - i niezmiernie rzadko muszę zakładać cokolwiek mniejszego niż obrotówka nr 1 czy wobler 4 cm (zwykle min. rozmiary jak pisałem wyżej). Jak już jednak zachodzi potrzeba to posiłkuję się jakimś jigiem lub gumką na lekkiej główce i faktycznie komfort celności nieco siada, ale można to zrekompensować właściwym podejściem i wybraniem miejsca z którego najlepiej rzucić. Ponadto na niedużych rzeczkach rzadko jest potrzeba i możliwość oddania dalekiego rzutu, przeważają takie na odległość powiedzmy 3-10 m.
- Adrian Tałocha lubi to
#645 OFFLINE
Napisano 08 wrzesień 2020 - 14:35
6th element blanki seria Diamond, do mikrusów o których piszesz to wersja XUL, jak coś więcej to UL
#646 OFFLINE
Napisano 08 wrzesień 2020 - 15:05
#647 OFFLINE
Napisano 08 wrzesień 2020 - 20:44
Dlaczego chcesz takie małe przynęty stosować? Nie ma możliwości łowienia obrotówką nr 2? Smukłym, płytko chodzącym woblerem 5 cm? Dużo czasu spędzam łowiąc pstrągi w różnych rzeczułkach - także płytkich - i niezmiernie rzadko muszę zakładać cokolwiek mniejszego niż obrotówka nr 1 czy wobler 4 cm (zwykle min. rozmiary jak pisałem wyżej). Jak już jednak zachodzi potrzeba to posiłkuję się jakimś jigiem lub gumką na lekkiej główce i faktycznie komfort celności nieco siada, ale można to zrekompensować właściwym podejściem i wybraniem miejsca z którego najlepiej rzucić. Ponadto na niedużych rzeczkach rzadko jest potrzeba i możliwość oddania dalekiego rzutu, przeważają takie na odległość powiedzmy 3-10 m.
Próbowałem na większe przynęty,ale bez efektu.Sam sie nad tym zastanawiałem, bo łowiłem sporadycznie ,ale na przestrzeni lat jednak kilka podobnych rzeczek odwiedziłem.Nigdzie nie było tak,że działał jeden typ przynęty jak w tym przypadku.Byłem tam juz w ubiegłym roku chyba 3 razy i przerzuciłem wiele przynęt.Dopiero na ostatnim wyjeżdzie założyłem najzwyklejszą zerówke i zaczęły sie brania.Uznałem,że może trafiłem w porę dnia.Ale sezon się skończył.W tym roku zaliczyłem tam chyba 6-7 wypadów.Zacząłem ambitnie od mikrojigów,gumowych robali woblerów klasyków itd-jakby nie było ryb.Pomyślałem minął rok - może rzeczka skłusowana.Po założeniu zwykłej obrotówki ryby sie ujawniły.Dodam,że głównie łowię na sztuczna muchę i arsenał muchowo-wormowy zaadoptowany do spinningu mam spory.Zresztą nawet spinningiem lubię łowić tak najbardziej ,delikatnie i z całym repertuarem trików z technik muchowych.Pstrągi w tej rzeczce kompletnie to olewają.Na następnych tegorocznych wyjściach z premydytacją wracałem do innych przynęt-zawsze bez efektu.Może to kwestia ukierunkowania pstrągów na konkretny pokarm-moje wizyty tam to tylko okres wakacyjny.
#648 OFFLINE
Napisano 08 wrzesień 2020 - 20:53
Mysle ze z finetaila 2-10g byłbys bardzo zadowolony.
Tak to jest jeden z kijków o których myślałem,ale miałem watpliwości co do mozliwości rzutu najmniejszą obrotówką/woblerkiem-na pewno mam zawieszone mniej niz te 2gramy,ale może jednak sam sie trochę ładuje?
Druga sprawa to wielkość przelotek.Już empirycznie sprawdziłem,że modne ostatnio mikroprzelotki w wiekszości delikatnych kijków dla mnie je dyskwalifikują.Jakie są wtym modelu?
#649 OFFLINE
Napisano 08 wrzesień 2020 - 21:14
#650 OFFLINE
Napisano 09 wrzesień 2020 - 20:34
Przetestowana na mikro rzeczkach
#651 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2020 - 19:38
zrób sobie kija na suzuki 4lb w dwóch częściach... i połowisz na mikroprzynęty i rzucisz celnie i w razie czego bezproblemowo wyciągniesz solidne 40+ z karczy (na żyłce!!!)... a przelotki założysz jakie chcesz... jest dobrze opisany, ale daje się przeciążyć... mam i jestem bardzo zadowolony...
poważną wadą jest to, że pstrąg zamiast solidnie walczyć wychodzi do powierzchni i młynkuje - tracisz na emocjach holu, ale ryba sama wychodzi z zawad... tak jest tylko na żyłce, na plecionce masz już normalny hol...
#652 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2020 - 13:25
Witam Panowie,co powiecie o LWS76MLXF2 pod pstragi? rożne odciniki bystrza,skarpy,powalone drzewa:) woblery,jigi,obrotowki,wachadła cała gama w sumie przynet:)
#653 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2020 - 20:32
#654 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2020 - 20:42
Witam Panowie,co powiecie o LWS76MLXF2 pod pstragi? rożne odciniki bystrza,skarpy,powalone drzewa:) woblery,jigi,obrotowki,wachadła cała gama w sumie przynet:)
To X-fast plus dość wysoki moduł, mogą być spady ryb
Użytkownik pmiszk1 edytował ten post 17 grudzień 2020 - 20:43
- DarekM lubi to
#655 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2020 - 21:55
Szukam blanku,,szklak " 10lb w dwóch kawałkach poniżej 2,40cm. Ktoś coś podrzuci? Seeker SP703 niestety jest nie do kupienia
https://www.olx.pl/o...67-IDBG1al.html
#656 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2020 - 22:02
Szukam blanku,,szklak " 10lb w dwóch kawałkach poniżej 2,40cm. Ktoś coś podrzuci? Seeker SP703 niestety jest nie do kupienia
Na olx Pstrągman coś wystawiał. Będę u niego na dniach, popytać mogę.
#657 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2020 - 22:45
Nanoflex z FA.
#658 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2020 - 05:27
Pstrągów nie łowię, ale jakbym miał zacząć to tego kija bym nie brał pod uwagę.Witam Panowie,co powiecie o LWS76MLXF2 pod pstragi? rożne odciniki bystrza,skarpy,powalone drzewa:) woblery,jigi,obrotowki,wachadła cała gama w sumie przynet:)
#659 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2020 - 06:13
#660 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2020 - 08:53
Będziesz Pan zadowolony z nanoflexa
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: pstrąg, glass, blank
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Top 5-ciu woblerów pod pstrąga :)Napisany przez Livers , 13 gru 2023 pstrąg, woblery i 1 więcej |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych