Ja wczoraj odwiedziłem multitap na Nowolipkach Warszawie, bardzo fajne miejsce, ludzi trochę było, ale są 3 piętra i na 3 było trochę wolnych stolików, co w innych tego typu miejscach w piątek wieczorem nie jest oczywiste. Na pewno już nie będę się pchał do innych multitapów jak będę w Warszawie. Można na spokojnie usiąść i porozmawiać. Jest przyjemnie Ceny bardzo dobre (10-20zł za 0,5 i połowa ceny za 0,25). Kilka wrażeń z wypróbowanych piwek :
Piłem :
1.Artezan Blond jednym słowem - SUPER ! Piłem wcześniej tylko sklepowe wersje blondów i to jest przepaść, w końcu poczułem fenole. Ogólnie aromat był bardzo złożony, ale nie potrafię określić innych składowych. Piana bardzo obfita, gęsta, drobnopęcherzykowa. W smaku łagodny chmielowy i drożdżowy. trochę przyprawowy. Zdecydowanie najbardziej posmakowało mi to piwo ze wszystkich wypitych tego wieczoru.
2.Spirifer Haka - Kupione przez pomyłkę (chciałem Hadrę. nazwy podobne przy zgiełku nie trudno o pomyłkę było - teraz wiem, że lepiej zamawiać po numerkach ) i tutaj miłe zaskoczenie bardzo dobre piwo na nowozelandzkim chmielu, aromat przepiękny owoce cytrusowe i pod koniec żywica wyszła. Aromat był bardzo intensywny. Właścicielem browaru jest Polak, a piwo warzone jest w Czechach. W smaku typowe dla IPA, goryczka średnia, niezalegająca, delikatne. Piana bez rewelacji, ale OK.
3. Pracownia Piwa Harda - czyli AIPA . Aromat mniej intensywny niz piwa nr 2 : cytrusy, mango, białe owoce, pomarańcze ? Goryczka zdecydowanie większa, jak dla mnie idealna, nie zalegająca, po chwili chce się wziąć następny łyk. Piana jak wyżej.
4. Pinta żytorillo- geste, oleiste, z ogromną i nieprzyjemną goryczką. Opine były pół na pół, chciałem się przekonać i zdecydowanie nie dla mnie. Lubię goryczkowe piwa, ale gdzie występuje jakaś kontra słodowa i ona nie zalega. Tutaj po powrocie do domu czułem nieprzyjemny posmak. 0,25 męczyłem chyba z 30 min albo i lepiej. Najgorsze piwo kraftowe jakie piłem do tej pory.
Wziąłem jeszcze po łyczku może po dwa od koleżanki :
1. Artezan Mango - delikatne piwo na lato, ładny zapach, faktycznie mango i cytrusy. Trochę wodniste. Piana ładna. Określiłbym je jako "babskie". Dobrze, że są takie piwa w ofercie, można iść z dziewczyną i nie będzie musiała męczyć się IPA
2. Ursa Dwa Misie - Piany brak, nawet po nalaniu praktycznie jej nie było. Wysycenie bardzo niskie, wręcz zerowe. Największą zaletą tego piwa był aromat, suszone owoce, marcepan. W smaku delikatna goryczka kontrowana karmelem, pełne. Koleżance najbardziej smakowało.
3. Perun orzechowy gaj - Aromat intensywny czekolada, orzechy. W smaku kawa, czekolada, orzechy. Piana OK. Zaintrygowało mnie te piwo. Na pewno kupie je w wersji butelkowej.
4. Pracownia Piwa Dżok - lekkie piwo, w smaku czekolada, kawa, paloność i orzechy. Aromat kawa i czekolada oraz trochę chmielu
Podsumowując :
1. Artezan Blond
2. Orzechowy Gaj
3. Haka i Hadra może z małym plusikiem dla Hadry za wyższą goryczkę
Pozdrawiam
Użytkownik dekosz edytował ten post 11 styczeń 2015 - 14:48