#41 OFFLINE
Napisano 26 czerwiec 2009 - 21:35
#42 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2009 - 00:48
Dwa słowa wytlumaczenia:
ze posÅ‚uzylem sie tutaj wartosciÄ… 128 cm jest czystym przypadkiem, rownie dobrze mógÅ‚bym tu uzyc 27cm albo tez 202,5 cm. Zadna z tych wartosci nie ma nic wspolnego z Twoim „projektem“. Jak sie nie myle szukasz blanku pomiedzy 2,40 a 2,60m.
Przyłkad z ciastem zdałby tu też swoje zadanie. Z jednego ciasta mozna robic kluski okrągłe jak i owalne, w smaku i w wartosciach odżywczych nie bedzie tu najmniejszej rożnicy.
Blank to co innego!
Aby uzyskac blank o parametrach jakie sobie zaÅ‚ożyÅ‚es trzeba miec do tego odpowiedni Mandrill (pol. Trzpien ?) nastepnie odpowiednie maty weglowe, które to w odpowiedniej kolejnosci zostanÄ… „naÅ‚ożone“(przy niektorych Blankach nawet do 4 roznych mat).
Nacisk jaki stosowany jest przy nawijaniu mat osiaga wartość rzedu 60-85 Ton/cm2 (to joko ciekawostkie zawodowe/Dudek / J.Kobuszewski)
Nastepnie nawiniety zostaje „Tape“ foliowy aby uzyskać rownomierny podziaÅ‚ ciepla i utrzymać potrzebny nacisk. Po kilkugodzinnym wypalaniu przy temp. ok. 580°C foliowa taÅ›ma zostaje usuniÄ™ta [(Å›ladami tego na niektorych blankach jest spiralny “wzor” jakby pozostaÅ‚oÅ›ci po toczeniu na tokarce), wydaje mi sie, ze w tym przypadku producent oszczedza na szlifowaniu blanku (?)]
Wracając do mat weglowych, znam firmę Angielską produkujacą takie maty z pojedyńczych włókien z których nast. powstają (również) blanki.
Mają ich w swoim asortymencie ok. 60, które to w zaleznosci potrzeb zostaja odp. dobrane.
[Prudukcja sprzetu wedkarskiego jest w wielu firmach tylko malym odlamem w ich dzialalnosci. Tu można przytoczyc takie Firmy jak: Sänger-Niemcy, Vosseler-Niemcy, wspomniana tu Firma z Anglii (UK) produkuje głównie maty weglowe używane rownież przez FirmÄ™ Airbus.]
Kolejność, w ktorej maty zostaną nalozone na Mandrill wplywa rowniez na parametry blanku.
Jak widać, robienie blanku na poziomie swiatowym jest bardziej skomplikowane od robienia klusek (owalnach czy okraglych). Nie kwestionuje tutaj Know-how CTS-u, chce jedynie podkreslic kompleksowość zagadnienia.
Nastepnym i wydaje mi sie najwazniejszym etapem jest sprawdzenie czy caly ten wysiłek dał ten efekt, ktory byl oczekiwany.
I tutaj TY musisz wziasc kijek do reki (ale gotowy-zmontowany) i stwierdzic; TAK! Tego szukaÅ‚em, albo “gó…”, to nie to. (?)
Zaistnieje przypadek pierwszy, to: CONGRATULATION, przy drugim: ??? albo wystawisz go w rubryce kupie/sprzedam jako SUPER kijek, ale mi …. (?)
Wykonanie perfekcyjnego blanku (a takiego szukasz) za pierwszym podejsciem, bez wiekszych testow prototypow (co wiaze ze soba koszty) wydaje mi sie dosyc skomplikowane wrecz malo prawdopodobne (?) Kto ponosi koszty projektowania / testowania ? CTS ?
Tak jak kolega Gumofilc wspomnial, przy serii 30 szt. zaczyna to byc dla producenta oplacalne. Jedyna firma Niemiecka produkujaca blanki polozyla swoja “granice oplacalnosci” przy 25 sztukach. Wszystko ponizej JEST DROGIE, dla zamawiajacego. W naszej gospodarce wolnorynkowej tak to wyglada, ze koszty ponosi ten “ostatni”. Zadna firma nie inwestuje w jeden blank 1000$ (wartość fikcyjna) zeby go sprzedac za 550 pln (?), przy tym zarobi jeszcze “posrednik” i UPS też.
Dlatego pytaÅ‚em też o koszt tej „imprezy“.
Dalsze komentarze, jak firma CTS wykona swoje zlecenie to czysta spekulacja, tak wiec wstrzymam sie.
Zycze sukcesow nad woda z nowym Kijkiem
TP
Cyt. Robert: “Do wÄ™dek podchodzÄ™ praktycznie, pasuje mi lub nie” > zamówiÅ‚es ale “w ciemno”
[teraz to już całkiem namąciłem (?) chociaż nie taki był mój zamiar]
#43 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2009 - 06:27
MyÅ›lÄ™, że niektórzy przyjÄ™li z góry bÅ‚Ä™dne zaÅ‚ożenia co do terminu „blank na zamówienie”. Od poczÄ…tku widziaÅ‚em, że firma CTS nie bÄ™dzie dla mnie ekstra projektować blanku. Nie wiem jak to jest dokÅ‚adnie ale z rozmowy z panem ZieliÅ„skim wydedukowaÅ‚em, że raczej producent posiada w tzw. zanadrzu projekty co bardziej popularnych blanków w wersjach nietypowych. Jak siÄ™ caÅ‚kiem niedawno okazaÅ‚o nie tylko mi marzy siÄ™ nieco dÅ‚uższy kij w wersji jednoczęściowej, bo takich blanków sukcesywnie przybywa w ofertach. Nie stanowiÄ… one trzonu produkcji i pewnie wymagajÄ… jakiÅ› specjalnych zabiegów skoro trzeba czekać na termin wykonania. Widać moje marzenia nie sÄ… takie nietypowe, ponad to ja zdecydowanie siÄ™ odcinam od fanatyków i kolekcjonerów sprzÄ™tu. Parametr blanku nie okreÅ›lam z dokÅ‚adnoÅ›ciÄ… do 8 miejsc po przecinku. PodaÅ‚em dÅ‚ugość okoÅ‚o 2,4, szybka akcjÄ™ i to, że moja ulubiona przynÄ™ta waży 33 g i lubiÄ™ sobie niÄ… ostro machać przy użyciu linki 15 lb. Do tego dodaÅ‚em, że siÄ™ ze sprzÄ™tem nie pieszczÄ™. Pan ZieliÅ„ski zaproponowaÅ‚ mi blank który speÅ‚nia te wszystkie wymagania. Wynika z tego, że CTS ma takowy przygotowany tylko bÄ™dÄ™ musiaÅ‚ zaczekać na swoja kolej bo zapewne ktoÅ› robi ekstra takie blanki „na boku”. Z tego powodu użyÅ‚em okreÅ›lenia „blank na zamówienie” a nie dlatego, że mnie ten termin podnieca. WrÄ™cz przeciwnie uważam podniecanie siÄ™ sprzÄ™tem za niezdrowe a caÅ‚a energiÄ™ przeznaczam na Å‚owienie. Jak dostane wÄ™dkÄ™ to pewnie po kilkunastu minutach zapomnÄ™ o niej, i o to chodzi. ZdecydowaÅ‚em siÄ™ na wymianÄ™ sprzÄ™tu ponieważ zabrnÄ…Å‚em w Å›lepy zauÅ‚ek. KupujÄ…c ostatni kij postawiÅ‚em na dÅ‚ugość rzutów i perfekcyjnÄ… kontrolÄ™ nad przynÄ™tÄ…. Te warunki speÅ‚niaÅ‚ sandaczowy koÅ‚ek który najszybciej przekÅ‚adaÅ‚ moje reakcje na zachowanie przynÄ™ty. Niestety cena tego byÅ‚a wysoka w postaci braku amortyzacji. Nie musze pisać czym to skutkowaÅ‚o. PostanowiÅ‚em poszukać kompromisu. CTS speÅ‚ni te oczekiwania i pewnie istnieje wiÄ™cej takich. Blank którym widziaÅ‚em kilka dni temu przy wyrzutach byÅ‚ caÅ‚kiem sztywny. Pod obciążeniem wyginaÅ‚ siÄ™ nieproporcjonalnie mocno. Jak kolega wygiÄ…Å‚ go w ksztaÅ‚t litery C to mnie lekko zatkaÅ‚o. MyÅ›lÄ™, że wersja tego kija w jednym kawaÅ‚ku bÄ™dzie miaÅ‚a tÄ… progresjÄ™ ugiÄ™cia jeszcze wiÄ™kszÄ… i bardziej ksztaÅ‚tnÄ…. Tak wiÄ™c dostane to co chce. BÄ™dÄ™ miaÅ‚ kij nieco bardziej miÄ™kki przy wyrzutach ale za to bez porównania lepiej amortyzujÄ…cy w czasie braÅ„ i holu. Ot i caÅ‚a sprawa.
#44 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2009 - 08:53
Przy okazji przypomniane zostaly niektore sprawy od strony kuchni wedkarsko-sprzetowej, o ktorych warto cokolwiek wiedziec.
Jest cienka granica pomiedzy kolekcjonerem a wedkarzem i.....zawsze byla. Jezeli ktos lowi na jeden typ przynet, w scisle okreslonych warunkach, scisle okreslony gatunek ryby to wystarczy mu 1 wedka.
Czy wedkarz lowiacy w roznych wodach, krancowo sie rozniacych, stosujac rozne metody (np. mucha, troling, Å‚.wertykalne, podlodowe,inne) to juz kolekcjoner sprzetu?
Sadzac po ilosci wedek pewnie tak...aczkolwiek?...
Gumo
#45 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2009 - 09:15
#46 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2009 - 09:49
Tak rzucam jak bym chciał aby szczytówka wyleciała. Po kilkuset takich wyrzutach z maksymalna siła każda wędka się wysuwa a ja nie mam zwyczaju sprawdzać, więc kwestią czasu jest to kiedy widzę jak leci za przynętą.
Podobnie ma się rzecz przy używaniu muchówek łososiowych i jest na to sprawdzony patent - owinięcie łączenia składów taśmą izolacyjną - po rozłożeniu wędki rzecz jasna. Podobnie swoje wędki zabezpieczali muszkarze łowiący z łodzi na jeziorach - kilka nawinięć taśmy izolacyjnej na każdym łączeniu i o ew rozsunięciu elementów można zapomnieć i skupić się na przyjemności łowienia.
#47 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2009 - 10:34
To ja też wytłumaczę conieco.
Blank którym widziałem kilka dni temu przy wyrzutach był całkiem sztywny. ... Myślę, że wersja tego kija w jednym kawałku będzie miała tą progresję ugięcia jeszcze większą i bardziej kształtną. Tak więc dostane to co chce. Będę miał kij nieco bardziej miękki przy wyrzutach ale za to bez porównania lepiej amortyzujący w czasie brań i holu. Ot i cała sprawa.
Jeśli wyjdzie taki, to jest to kijek - marzenie na dużą rzekę.
#48 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2009 - 12:44
#49 OFFLINE
Napisano 12 październik 2009 - 16:13
#50 OFFLINE
Napisano 12 październik 2009 - 16:19
#51 OFFLINE
Napisano 12 październik 2009 - 19:08
#52 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2018 - 07:28
Potrzebuję uncjowego blanku w jednoskładzie o dł 2,40m i mocy 15-17lb , kiedyś chyba CTS robił takie blanki ale nie mogę tego znaleźć. Ktoś coś wie na ten temat?
#53 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2018 - 07:33
Wprawny rodbuilder wydłuży go o kilka cm bez uszczerbku dla akcji kija.
#54 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2018 - 07:42
No może to jest jakiś kierunek
#55 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2018 - 07:46
MHX CB965
FP935-MHX
oraz blanki kwalifikowane jako morskie, bez podanych cw.
CRB SPSWB8M
MH GATOR BS596
SW80L-MHX
na mudhole masz wyszukiwarkę blanków
Użytkownik wedkarski365 edytował ten post 01 czerwiec 2018 - 07:55
#56 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2018 - 07:53
ST.CROIX - 3SW80MF
SUZUKI - RXF-16LB-802
POINT - PB761MF
MATAGI LESON PT - SUPER SEVEN M 25gr 16lb - tylko że : 2 pc
Użytkownik Jano edytował ten post 01 czerwiec 2018 - 08:16
#57 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2018 - 08:17
no troche sie znalazło pasuje parametrami ten mhx 965 i może ten st.croix 3SW
#58 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2018 - 11:57
#59 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2018 - 12:29
St.C Avid Inshore.
Ups, Mariusz już podał...
Użytkownik krzysiek edytował ten post 01 czerwiec 2018 - 12:30
#60 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2018 - 18:04
Użytkownik bartolomeo213 edytował ten post 01 czerwiec 2018 - 18:05
- WojtekCIN lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wÄ™dek) →
Szukam długiego blanku pod letnie pstrągi na jigiNapisany przez kmiasko , 01 gru 2024 pstrąg, hot shot, jig, blank |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do Å‚owienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych